Posted in: Novi delovi za automobile

Brisači – saveznici u borbi sa lošim vremenskim uslovima na putu

Ispravni brisači jedan od preduslova za bezbednu vožnju!

Iako su brisači jedan od neizostavnih delova dodatne opreme za automobile, koje koristimo vrlo često u jesenjem i zimskom periodu godine, vozači uglavnom ne razmišljaju mnogo o njima i njihovom nemerljivom doprinosu u osiguravanju bezbednosti u saobraćaju. Pa ipak, ukoliko Vas uhvati jak pljusak ili snežna oluja, ili Vam u toku vožnje vetrobransko staklo bude isprskano blatom ili bljuzgavicom od strane drugih vozila, brisači su tu da pomognu.

Uz konstantan razvoj i inovacije u oblasti automobilske industrije, često zaboravljamo da, prije samo nekoliko decenija mnogi delovi ili funkcije, mali ali ipak vrlo značajni, nisu korišćeni u automobilima. Takav je slučaj i sa brisačima, prvi automobili ih nisu imali.

Da li ste znali da je prve brisače izumila žena?

Mary Anderson, američka izumiteljka, patentirala je prvi brisač vetrobranskog stakla 1903. godine pod nazivom “uređaj za čišćenje stakla“. Do ovog izuma došla je tokom boravka u Njujorku. Andersonova je putovala tramvajem, a kako je bio hladan, zimski dan sa ledenom kišom, dok je posmatrala grad,  primetila je da vozač vrlo često mora otvarati prozor da bi očistio sneg i susnežicu sa vetrobranskog stakla. To je bilo vrlo opasno jer je značilo da vozač mora da skloni ruke sa upravljača pa tako nije mogao jasno videti put. Ona je tom prilikom došla na ideju o brisaču kojim se može ručno upravljati iz unutrašnjosti vozila.

Njen izum se sastojao od poluge koja se nalazila na unutrašnjoj strani automobila, koju je vozač mogao koristiti da bi pomerao gumenu oštricu napred i nazad preko vetrobranskog stakla.To je bilo značajno poboljšanje u odnosu na prethodni način čišćenja vetrobranskog stakla, koji je zahtevao zaustavljanje automobila i ručno čišćenje vetrobranskog stakla. Jedan od prvih automobil sa ugrađenim brisačem koji je funkcionisao na takav način bio je Fordov Model T iz 1913. godine.

Vremenom su brisači vetrobranskog stakla i upravljanje istim usavršeni, tako da su ubrzo postali sastavni deo svakog automobila, ali ne samo automobila, već i drugih vozila. Većina automobila danas ima ugrađen automatski sistem brisača sa promenljivom brzinom. Brisači se nalaze na prednjem vetrobranskom staklu, a mnogi modeli automobila imaju i brisač na zadnjem staklu.

Koje vrste brisača postoje?

Postoje tri vrste brisača, i to : tradicionalni, ravni ili brisači bez okvira i hibridni brisači.

Tradicionalnim se nazivaju brisači sa metalnim okvirom. Oni su zastupljeni uglavnom kod starijih tipova vozila, i najpristupačniji su. Kod ovih brisača metalni okvir, koji drži metlicu brisača na vetrobranskom staklu koristeći nekoliko tačaka pritiska, pričvršćen je za ruku brisača koja je  dalje povezana sa motorom koji omogućava pomeranje napred-nazad.

Ravni ili brisači bez okvira su dizajnirani tako da imaju bolje performanse u nepovoljnim vremenskim prilikama od tradicionalnih. Umesto metalnog okvira ravni brisači koriste jedan komad gume ili silikonskog materijala duž cele metlice koji je dizajniran da se prilagodi obliku vetrobranskog stakla. To omogućava bolje prijanjanje za vetrobransko staklo, naročito pri većim brzinama.

Hibridni brisači su u današnje vreme najpopularniji, posebno kod novijih modela automobila. Dizajnirani su tako da kombinuju elemente i tradicionalnih i ravnih brisača. Imaju elegantan i aerodinamičan dizajn. Radi se o dugotrajnim brisačima kod kojih ne dolazi do rđanja metlice i koji čvrsto prijanjaju za vetrobransko staklo omogućavajući brisanje bez ostavljanja mrlja.

Sastavne komponente brisača

Tipičan sistem brisača za vetrobranska stakla sastoji se od sledećih komponenti: nosača metlice brisača (ruke brisača), metlice brisača, i motora.

Nosač metlice brisača je pričvršćen za vetrobransko staklo i kreće se napred-nazad u kružnom pokretu. Obično je izrađen od metala ili plastike i dizajniran je da bude dovoljno jak da pomera metlicu brisača.

Metlica brisača pričvršćena je za nosač i  izrađena je od gume ili silikonskog materijala koji dolazi u kontakt s vetrobranskim staklom.

Motor, koji se uglavnom nalazi ispod haube automobila, je odgovoran za pomeranje nosača metlice brisača (ruke brisača) napred-nazad i za kontrolu brzine pomeranja. Kod većine automobila reč je o elektromotoru. Postoje motori koji imaju samo jednu brzinu i oni sa promenljivom brzinom pomeranja.

Kod većine automobila brisači imaju dve metlice, koje se zajedno pomeraju omogućavajući čišćenje velike površine vetrobranskog stakla. Neki automobili imaju metlice brisača koje su pozicionirane na suprotnim stranama vetrobranskog stakla, pa se samim tim kreću u suprotnom smeru. Dok se kod nekih automobila može videti samo jedna ruka brisača koja se produžava i povlači nazad dok prelazi preko stakla, ili je samo jedan brisač pozicioniran na sredini.

Kada je potrebno zameniti metlice brisača?

Brisače  treba redovno menjati kako bi se osiguralo optimalno funkcionisanje. Opšte pravilo je da se brisači menjaju svakih šest meseci do jedne godine, u zavisnosti od toga koliko se često koriste i u kojim uslovima se koriste.

Veoma je važno da prilikom zamene brisača odaberete onu vrstu koja je fabrčki ugrađena u Vaš automobil. Informacije, o kojoj vrsti brisača je reč i koje su dimenzije brisača, možete pronaći u uputstvu za upotrebu Vašeg automobila od strane proizvođača.

Brisači vetrobranskog stakla su dizajnirani da rade u različitim vremenskim uslovima, međutim nepovoljni vremenski uslovi mogu uzrokovati oštećenja na brisačima . Na primer, visoke temperature mogu uzrokovati da guma kod metlica postane tvrda i krta, što može smanjiti sposobnost prilagođavanja obliku vetrobranskog stakla. Kada je hladno vreme zimi, led može da se nakupi na metlicama, što može smanjiti njihovu efikasnost u čišćenju.

Ukoliko primetite da metlice brisača škripe ili prave veliku buku prilikom kretanja po vetrobranskom staklu, ili dolazi do preskakanja prilikom rada i ne uspostavljanja kontakta sa vetrobranskim staklom ili  primetite tragove na vetrobranskom staklu, poput ogrebotina, naprslina, prljavštine koja ne može da se ukloni, i slično, onda je vreme da promenite metlice brisača.

Vodite računa o brisačima!

Briga o brisačima  je izuzetno važna kako bi se osigurala njihova dugotrajnost i optimalna performansa. Evo nekoliko saveta kako da ih očuvate:

Redovno čistite metlice brisača koristeći mekanu krpu ili sunđer, kako biste sprečili taloženje nečistoća i raznoraznog otpada.

Redovno proveravajte da li je došlo do oštećenja metlica brisača.

Ukoliko nećete koristiti automobil duže vreme (na primer tokom noći, ili dok ste na poslu), podignite brisače sa vetrobranskog stakla, kako biste sprečili da se u toku zime zamrznu i zalepe za staklo, ili tokom leta da ne dođe do gubitka fleksibilnosti gumene metlice. Ne ostavljajte ih uključene kada ugasite automobil. Ukoliko Vam se desi da se zamrzne vetrobransko staklo i brisači se zalepe za njega, nikako ne sipajte vrelu vodu na staklo. Nagla promena temperature mogla bi da napukne, pa čak i da razbije vetrobransko staklo. Takođe, ne pokušavajte da povučete brisače sa vetrobranskog stakla. To bi moglo pocepati gumu, saviti okvir, i izazvati probleme kod rada brisača.

Koristite adekvatnu tečnost za brisače za čišćenje vetrobranskog stakla automobila. Vodite računa da tokom zime koristite tečnost namenjenu da izdrži niske temperature.

Verovatno je da će se u budućnosti raditi na daljem razvijanju brisača vetrobranskog stakla, kako bi postali efikasniji i funkcionalniji. Već se razvijaju eksperimentalne tehnologije, poput ultrazvučnih brisača koji koriste visokofrekventne zvučne talase za čišćenje vetrobranskog stakla bez potrebe za vodom ili hemikalijama. Sa napretkom tehnologije, možemo pretpostaviti da će brisači budućnosti biti pouzdaniji i manje skloni trošenju.

Deloovi.com - najpovoljnija internet prodavnica novih auto delova

Na našoj internet prodavnici www.deloovi.com možete pronaći zadnje brisače za Vaš model automobila, i sve ono što ide uz njih. Prednje brisače ćemo vrlo brzo imati u našoj ponudi i o tome ćemo Vas obavestiti naknadno. Pored brisača, u okviru ponude od preko 150 000 novih auto delova, možete pronaći rashladne sisteme, retrovizore, amortizere, sijalice, branike, karoserijske delove, i još mnogo toga, za sve marke i modele automobila.

Da olakšate sebi kupovinu i budete uvek u toku sa najnovijim akcijama, novostima i informacijama,  registrujte se na našoj internet prodavnici, a mi Vam kao poklon dobrodošlice obezbeđujemo 5% popusta na svaku kupovinu, sada i zauvek.

Možete nas pratiti i na društvenim mrežama!

www.deloovi.com
011 428 62 36