DPF filter automobila
Posted in: Novi delovi za automobile

DPF filter

Svesni smo činjenice da automobili igraju ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu. Međutim, zabrinutost zbog ekološkog zagađenja i njihovog uticaja na javno zdravlje i životnu sredinu znatno je porasla. Prethodnih nedelja smo na brojnim svetskim portalima mogli pročitati kako smo iz faze ”global warming” prešli u fazu ”global boiling”, što je izuzetno zabrinjavajuće. A nemali udeo u svemu tome ima i zagađenje koje stvaraju automobili.

Dizel motori, često korišćeni u automobilima i kamionima, iako efikasni u pogledu potrošnje goriva, odavno su poznati po emitovanju štetnih zagađujućih materija. Da bi se rešio ovaj problem, inženjeri u automobilskoj industriji su morali osmisliti nešto što će smanjiti emisiju štetnih gasova iz automobila. Jedno od rešenja koje su proizvođači automobila implementirali kako bi se borili protiv emisija dizel motora je filter čestica dizel gorivaDPF filter.

DPF, skraćeno od Diesel particulate filter” na engleskom, u svom nazivu već sadrži reč filter, što znači da kada kažemo ”DPF filter”, zapravo ponavljamo tu reč koja je već sadržana u skraćenici. Međutim taj izraz se kod nas ”odomaćio”, pa ćemo ga i mi koristiti u daljem tekstu radi lakšeg razumevanja.

U ovom članku pokušaćemo da Vam približimo značaj DPF filtera, istražujući šta su oni, koja je njihova uloga u automobilima i od čega se sastoje, koji su to simptomi kvara, ali i neke praktične savete kako da očuvate funkcionalnost DPF filtera što je moguće duže.

Izgled DPF-a (filtera čestica dizel goriva)

Šta je DPF filter?

Filter čestica dizel goriva (DPF) je uređaj za kontrolu emisija koji je integrisan u izduvni sistem savremenih vozila sa dizel motorima. Njegova osnovna svrha je da zadrži i ukloni štetne materije, poznate kao čađ ili čestice dizel goriva, koje nastaju tokom procesa sagorevanja u dizel motorima. Time što zadržava ove štetne čestice, koje se sastoje od mikroskopskih čestica koje su opasne po ljudsko zdravlje i doprinose ekološkom zagađenju, DPF pomaže smanjenju emisije štetnih zagađivača u atmosferu, što doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha.

DPF filteri se koriste već više od dve decenije, tj od 2000. godine. Među prvima su počeli da ih koriste u svojim vozilima Peugeot, Citroen i Fiat.

Ovaj filter je još poznat i kao FAP filter, ”Filtre à particules” na franusckom. Peugeot i Citroen, dva francuska proizvođača automobila, koriste upravo ovaj filter. Osnovna razlika između FAP filtera i DPF filtera je prisustvo rezervoara i mehanizma za doziranje specijalizovanih aditiva, čiji je zadatak da smanje temperaturu samozapaljenja čađi filtera za oko 200 °C. Regeneracija je stoga moguća na nižim temperaturama uz značajno poboljšanje efikasnosti iste.

Od čega se sastoji DPF filter?

Konstrukcija i sastav DPF filtera može se malo razlikovati među različitim proizvođačima, ali generalno se sastoje od sledećih ključnih komponenti: kućišta, centralnog dela (supstrata/jezgra koji često ima struktru sličnu saću) i odgovarajućih senzora.

Srž tj središnji deo DPF-a izrađen je od keramičkog ili metalnog supstratnog materijala, često prekrivenog plemenitim metalima poput platine ili paladijuma. Ovi metali deluju kao katalizatori i pomažu u olakšavanju sagorevanja zadržanih čestica tokom procesa regeneracije. Keramički materijali se široko koriste za izrdau DPF filtera, s obzirom na njihovu dobru termičku izdržljivost, a najčešći keramički materijali su: kordierit, silicijum karbid i aluminijum titanat. Ovaj deo, kao što smo prethodno pomenuli, često ima oblik sličan saću sa brojnim sitnim kanalima i porama. Ovi kanali pružaju veliku površinu za akumuliranje i zadržavanje čestica čađi.

DPF ima posebne ulazne i izlazne kanale koji su povezani s ispusnim sistemom vozila. Ovi kanali usmeravaju ispusne gasove kroz poroznu strukturu DPF-a, omogućavajući filtriranje čestičnih materija.

Moderna vozila opremljena DPF-om imaju senzore koji prate stanje DPF-a, stanje smeše goriva i kiseonika, temperature izduvnih gasova i razlike u pritiscima. U proseku DPF filter ima šest senzora. Uz pomoć pomenutih senzora (senzora diferencijalnog pritiska) centralni računar automobila dobija informacije o stanju filtera, mereći pritisak u komorama ispred i iza istog, nivou čađi i pepela u sistemu. Ovi senzori pomažu elektronskoj kontrolnoj jedinici vozila (ECU) da optimizuje proces regeneracije DPF-a, ali i da na osnovu podataka koji se očitavaju svakih 60 milisekundi, reguliše sastav smeše goriva, a samim tim i potrošnju goriva i optimalan rad motora.

Komponente DPF filtera

Kako funkcioniše DPF filter u automobilu?

DPF filter je uglavnom izrađen od keramike, ali postoje i varijante od metala. DPF filter koristi tehnologiju filtriranja kako bi ”hvatao” sitne čestice iz izduvnih gasova. Preko ulaznih kanala gasovi dospevaju u centrali deo DPF-a, poroznu strukturu u obliku saća koja sadrži mikroskopske kanale i pore. Čestice čađi i ostale nečistoće ostaju zarobljene u porama i na površini filtera, dok izduvni gasovi prolaze kroz ove kanale, i tako prečišćeni se ispuštaju u atmosferu.

Međutim, DPF filteri imaju ograničen kapacitet, jer se tokom vremena, zarobljene čestice se nakupljaju. Zbog toga, da bi se omogućio pravilan rad filtera, odvija se proces ”čišćenja” koji je poznat kao regeneracija DPF filtera, gde dolazi do sagorevanja viška čađi u filteru.

Kako očistiti DPF filter?

Tokom vremena, zadržane čestice čađi će se akumulirati unutar DPF-a, što dovodi do povećanja pritiska izduvnih gasova i potencijalnih problema sa performansama motora. Da bi očuvali njegovu efikasnost, DPF zahteva periodično čišćenje.

Regeneracija je prirodni proces čišćenja koji sagoreva nakupljenw čestice čađi pri visokim temperaturama, pretvarajući ih u pepeo. Postoje pretežno dva načina čišćenja DPF-a: pasivna i aktivna regeneracija.

Pasivna regeneracija

Pasivna regeneracija se prirodno odvija tokom normalnih uslova vožnje kada su temperature izduvnih gasova dovoljno visoke da sagore zadržane čestice čađi u DPF-u. Katalizatorsko oblaganje unutar DPF-a podstiče oksidaciju čestica čađi, pretvarajući ih u bezopasne gasove poput ugljen-dioksida (CO2) i vodene pare.

Aktivna regeneracija

U slučajevima kada pasivna regeneracija nije dovoljna, aktivna regeneracija se pokreće od strane elektronske kontrolne jedinice vozila (ECU), kada kapacitet filtera dostigne vrednost od 45%. Ovaj proces podrazumeva povećanje temperature izduvnih gasova ubrizgavanjem dodatnog goriva u komoru sagorevanja ili korišćenjem električnih grejača blizu DPF-a.

Aktivna regeneracija treba da se odvija pod određenim uslovima vožnje, kao što je produžena vožnja auto putem, kako bi se sprečili potencijalni bezbednosni rizici. Vozači moraju obratiti pažnju na lampice upozorenja na kontrolnoj tabli i dozvoliti završetak procesa regeneracije vožnjom na većim brzinama ili prema uputstvima proizvođača vozila.

Obično, da bi se proces regeneracije DPF filtera izvršio do kraja, potrebno je voziti automobil brzinom iznad 60 km/h, u trajanju od 10 do 20 minuta minimalno, pri broju obrtaja motora 2000-3000, nikako ispod tih vrednosti.

Prisilna regeneracija

Ako pasivne i aktivne metode regeneracije ne obezbede adekvatno čišćenje DPF filtera, prisilnu regeneraciju može obaviti kvalifikovani mehaničar ili ovlašćeni servisni centar. Ovaj postupak podrazumeva upotrebu specijalne dijagnostičke opreme koja veštački pokreće regeneraciju podižući obrtaje i temperaturu izduvnih gasova. Nakon ovog postupka, uglavnom se preporučuje zamena motornog ulja, jer se tokom ovog postupka može konatminirati gorivom.

Ukoliko se nijedanim od prethodno opisanih postupaka ne izvrši adekvatno čišćenje DPF filtera, isti se može demontirati i detaljno očistiti u servisu. Povedite računa na koji način se vrši čišćenje, jer ukoliko se koristi voda pod jakim pritiskom ili agresivna hemijska sredstva poput kiselina, to vrlo lako može dodatno oštetiti filter.

Međutim, i najefikasnije metode čišćenja ne mogu izrvšiti stopostotno čišćenje, obično je reč o 70% učinkovitosti. Ako DPF filter na Vašem automobilu ne može da se očisti primenom nekog od prethodno opisanih načina, jedino rešenje je zamena starog dotrajalog filtera novim.

Upozoravajuće svetlo na instrument tabli za neipravan DPF filter primer 1
Upozoravajuće svetlo na instrument tabli za neipravan DPF filter primer 2
Upozoravajuće svetlo na instrument tabli za neipravan DPF filter primer 3
Upozoravajuće svetlo na instrument tabli za neipravan DPF filter primer 4
Upozoravajuće svetlo na instrument tabli za neipravan DPF filter primer 5
Upozoravajuće svetlo na instrument tabli za neipravan DPF filter primer 6

Zapušen DPF filter – simptomi

Neispravan ili zapušen DPF filter može izazvati niz problema koji negativno utiču na performanse vozila i emisiju izduvnih gasova. Prepoznavanje ranih znakova neispravnosti DPF-a može Vas spasiti od skupih popravki i mogućih oštećenja motora. Uobičajeni simptomi su opisani u daljem tekstu.

Upaljena signalna lampica

Kada je DPF začepljen ili ne funkcioniše ispravno, instrument tabla vozila će prikazati upozorenje koje ukazuje na problem sa sistemom emisije izduvnih gasova . Ova lampica ukazuje da se DPF zapušio i da zahteva pažnju. Takođe i ”check engine” lampica u crvenoj boji može ukazivati na ovaj problem.

Gubitak snage motora

Začepljen DPF filter može ograničiti protok izduvnih gasova, što dovodi do smanjenja snage motora i ukupnih performansi vozila. Vozači mogu primetiti smanjenje ubrzanja i trom odgovor vozila.

Povećana potrošnja goriva

Delimično zapušen DPF može dovesti do loše efikasnosti goriva, jer motor mora raditi ”napornije” da prevaziđe ograničenje u izduvnom sistemu, što dovodi do veće potrošnje goriva.

Prekomerni dim iz auspuha:

Ako primetite gust dim crne boje koji izlazi iz auspuha, to može ukazivati na nekompletan proces sagorevanja i potencijalnu blokadu DPF-a.

Česti ciklusi aktivne regeneracije

Ako se DPF filter često pokušava regenerisati, to može ukazivati na osnovni problem koji zahteva inspekciju.

Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma, potrebno je odmah posetiti ovlašćeni servis kako bi se problem rešio pre nego što dovede do ozbiljnijih kvarova na vozilu.

Skidanje DPF filtera

Neki vozači možda razmišljaju o uklanjanju ili intervenciji na DPF-u kako bi poboljšali performanse vozila. Na internetu se mogu pronaći brojni članci sa savetima kako da se to obavi bez posledica. Međutim, iako Vam uklanjanje DPF filtera na automobilu može kratkoročno koristiti, dugoročne posledice ovakve odluke mogu biti ogromne.

Naime, u Srbiji se od 5.07.2021. godine primenjuje zakon prema kome se na tehničkom pregledu u procesu registracije vozila vrši merenje izduvnih gasova. Ako Vaše vozilo nema DPF filter, vrlo verovatno neće zadovoljiti kriterijume i samim tim neće proći tehnički pregled. Stoga na opciju uklanjanja DPF filtera možete zaboraviti.

U Evropi se ovaj postupak smatra ilegalnim, i bez DPF filtera Vaše automobil ne zadovoljava Euro norme donesene u cilju smanjenja emisije štetnih gasova u autmosferu.

Takođe, ukoliko se odlučite na uklanjanje DPF filtera, zbog postojanja brojnih senzora oko, i na samom filteru, potrebno je reporgramiranje softvera koji kontroliše rad motora, kako isti ne bi očitavali podatke.

Štetne materije prisutne u izduvnim gasovima dizel motora, uključujući i ugljovodonike i kancerogene materije, predstavljaju značajnu opasnost po zdravlje kada se udišu. DPF filter igra ključnu ulogu u smanjenju ovih rizika zadržavanjem čestica čađi i sprečavanjem njihove emisije. Vozila kojima je uklonjen DPF filter značajno zagađuju životnu sredinu i vazduh koji udišemo.

Saveti kako da sačuvate DPF filter

Prevantivno održavanje je ključno za produženje veka DPF-a i obezbeđivanje optimalnih performansi vozila. Da biste produžili vek trajanja vašeg DPF-a i očuvali njegovu funkcionalnost, razmotrite sledeće savete:

✓ Birajte visokokvalitetno gorivo: Uvek koristite dizel gorivo visokog kvaliteta sa niskim sadržajem sumpora kako biste smanjili proizvodnju štetnih čestica tokom procesa sagorevanja.

✓ Redovno održavanje: Pratite preporučeni raspored održavanja proizvođača za Vaš automobil. Redovno servisiranje osigurava da komponente motora ispravno funkcionišu, što smanjuje mogućnost nakupljanja previše čađi u DPF-u.

✓ Izbegavajte kratke vožnje: Česte kratke vožnje i vožnje sa čestim zaustavljanjem u gradskim uslovima sprečavaju DPF filter da dostigne adekvatne uslove za efikasnu pasivnu regeneraciju. Duge vožnje auto putem mogu biti korisnije za regeneraciju. Kada god je to moguće, kombinujte kratke vožnje ili se opredelite za duže vožnje kako biste omogućili pravilno čišćenje DPF-a.

✓ Izbegavajte rad motora u leru: Isključite motor kada ste parkirani ili čekate duži period kako biste sprečili nepotrebno nakupljanje čađi u DPF-u.

✓ Koristite kvalitetno motorno ulje: Odaberite motorna ulja koja zadovoljavaju specifikacije proizvođača vozila, jer korišćenje pogrešnog ulja može doprineti povećanoj proizvodnji čađi.

✓ Obratite pažnju na signalne lampice: Ako se upali lampica za upozorenje DPF-a, odmah potražite stručnu pomoć kako biste dijagnostikovali i rešili problem pre nego što dovede do većih oštećenja.

Zagađivanje životne sredine od strane automobila koji nema DPF filter

Na osnovu svega do sada rečenog, možemo doći do zaključka da je filter čestica dizel goriva (DPF)  ključna komponenta u modernim vozilima sa dizel motorima, koja služi kao efikasan uređaj za kontrolu emisije izduvnih gasova radi smanjenja štetnih čestica koje se oslobađaju u atmosferu. Hvatanjem i zadržavanjem čestica čađi, DPF filter doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha i zaštiti ljudskog zdravlja.

Dok nastavljamo da napredujemo tehnološki, dalja istraživanja i razvoj verovatno će dovesti do efikasnijih i naprednijih dizajna DPF filtera, u nadi da dizel motore učine održivijim u budućnosti. Međutim, vozači moraju voditi računa pri održavanju DPF filtera svojih vozila, pridržavajući se preporučenih intervala servisiranja i koristeći visokokvalitetno dizel gorivo kako bi osigurali optimalnu performansu i produžili vek trajanja ovih ključnih uređaja za kontrolu emisije izduvnih gasova.

Imajte na umu, funkcionalan DPF filter ne samo da doprinosi čistijoj životnoj sredini, već takođe obezbeđuje da Vaše vozilo radi efikasno i pouzdano tokom dugog niza godina.

DPF filteri u Deloovima!

Ukoliko ste nakon čitanja ovog članka uvideli značaj DPF filtera, i za okolinu ali i za Vaš automobil, a iz nekog razloga Vaš automobil nema DPF filter, ili je dotrajao i nema nikakvu funkciju, mi smo tu da Vam pomognemo.

Na internet prodavnici deloovi.com možete pronaći DPF filter za Vaše vozilo. U slučaju da imate poteškoće prilikom poručivanja, ili niste sigurni koji DPF filter odgovara Vašem automobilu, možete nas kontaktirati na broj telefona 060 499 45 22.

Pored DPF filtera, u ponudi koja broji preko milion novih auto delova možete pronaći sve što je potrebno Vašem automobilu, od retrovizora, branika, farova, do delova za mali i veliki servis, motornog ulja, i još mnogo toga.

www.deloovi.com
011 428 62 36