Posted in: Električni automobili

Karoserija Tesla automobila

https://unsplash.com/photos/7_OQMgoGzDw?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditShareLink

Električni automobili nova/stara era u automobilskoj industriji

Električni automobili postali su popularni širom sveta u poslednje dve decenije, međutim njihova istorija je veoma duga i zanimljiva. Priča o električnim automobilima je počela da se razvija  mnogo ranije, tačnije tridesetih godina 19. veka. Kada je reč o pronalasku električnog automobila, u literaturi se mogu pronaći imena brojnih izumitelja, i svi oni su dali doprinos razvoju ove vrste automobila, stoga ih je važno i pomenuti:

1828. godine, mađarski pronalazač Anios Ištvan Jedlik konstruisao je prvi mali model električnog automobila.
1832. godine, škotski pronalazač Robert Anderson izumio je prvo električno vozilo u punoj veličini (kočija na električni pogon, sa energetskim ćelijama koje se ne mogu puniti).
1837. godine, Tomas Devenport napravio je prvo praktično električno vozilo (lokomotivu koja nije posedovala punjivu bateriju).
1884. godine, britanski inženjer Tomas Parker stvorio je uspešan električni automobil (koristio je sopstvene punjive baterije velikog kapaciteta).
1886. godine, nemački pronalazač Karl Benc uspeo je da stvori prvi serijski automobil u istoriji (mogao je da pređe 106 km).
1897. godine, londonska taksi služba je imala 77 električnih kabina koje je napravio Valter Bersei (maksimalna brzina 19 km/h, domet sa potpuno punom baterijom 50km, ukinuti nakon dve godine zbog velikih troškova održavanja).
1898. godine, električni automobil je konstruisao i Ferdinand Porsche, tvorac današnje kompanije Porsche. Egger-Lohner C.2 imao je motor od tri konjske snage težak 130 kg. Olovne baterije, težine 500 kg omogućavale su doseg tog automobila od 80 km pri prosečnoj brzini od 25 km/h.
1899. godine prvi put se pojavio automobil koji se kretao brzinom većom od 100 km/h pod imenom “La Jamais Contente“.

Photo credits to: www.slashgear.com

Kako je početkom 1900. godine električna energija postala primarni izvor energije, u tom periodu, električni automobili su postali popularniji u bogatom društvu u odnosu na ostala vozila. Od pojave Fordovog modela T (1908. godine, prvi pristupačni motorni automobil u svetu), pa sve do kraja 20. veka usled brojnih nepovoljnih okolnosti (ratovi, ekspanzija naftne industrije, niske cene benzina, …) smenjivali su se periodi stagnacije i napretka u razvoju električnih automobila.  Masovna proizvodnja električnih automobila počela je početkom 2000-ih godina, a od tada se postigao značajan napredak u pogledu autonomije, vremena punjenja i ukupne performanse električnih automobila.

Postoje tri tipa električnih vozila: potpuno električna vozila (pokreću ih električni motori i baterije), hibridna električna vozila (imaju i benzinski i električni motor koji pomaže pri malim brzinama i kada je vozilo zaustavljeno) i plug-in hibridna električna vozila (slična hibridnim električnim vozilima, ali se takođe mogu priključiti na izvore električne energije radi punjenja).

Kompanija Tesla lider na tržištu električnih vozila

Američka kompanija Tesla (osnovana 2003. godine pod nazivom Tesla Motors) vodeća je kompanija u oblasti razvoja i proizvodnje električnih vozila u svetu. Misija ove kompanije je da se ubrza tranzicija sveta ka održivoj energiji, kako bi se što manje koristila fosilna goriva.

Tesla automobili su poznati po impresivnom dometu, brzom postizanju ubrzanja i naprednim funkcijama poput mogućnosti autonomne vožnje. Ova kompanija proizvela je niz modela koji odgovaraju različitim potrebama i budžetima: Model S (luksuzna limuzina), Model X, Model 3, Model Y, Tesla Semi, Tesla Roadster i Tesla Cybertruck.

Tesla električni automobili za razliku od tradicionalnih automobila sa benzinskim motorima kao izvor snage koriste električnu energiju, dok tradicionalni automobili koriste benzin ili dizel. Što znači električni automobili nemaju motor sa sagorevanjem, pa samim tim nema ni emisije štetnih gasova koji doprinose zagađenju vazduha i klimatskim promenama. Tesline električne automobile napaja baterija koja se nalazi ispod poda automobila.

Tradicionalni automobili zahtevaju česte odlaske do benzinskih pumpi, dok se Tesla električni automobili mogu puniti kod kuće ili na javnim punjačima. Ovi automobili imaju regenerativno kočenje, koje sakuplja energiju prilikom kočenja i koristi je za punjenje baterija, što povećava njihovu ukupnu efikasnost.

Uopšetno govoreći, električni automobili su jeftiniji za upotrebu dugoročno u poređenju sa tradicionalnim automobilima. Električna energija je, kao što je poznato jeftinija od benzina, a električni automobili zahtevaju manje održavanja od tradicionalnih automobila zbog manjeg broja pokretnih delova. Električni automobili su generalno tiši i udobniji za vožnju od tradicionalnih automobila. To ih čini idealnim za vožnju u gradskim sredinama gde su buka i zagađenje vazduha jedan od velikih problema.

Prednosti i mane karoserije Tesla automobila

Tesla automobili su poznati po svom modernom i futuristickom izgledu.

Karoserija Tesla automobila je napravljena od laganih i izdržljivih materijala poput aluminijuma i karbonskih vlakana, što ne samo da smanjuje ukupnu težinu automobila, već poboljšava i njegovu efikasnost. Lagana karoserija, u kombinaciji sa električnim pogonom, omogućava Tesla automobilima impresivni domet i ubrzanje. Osim toga, Tesla koristi inovativnu tehnologiju u izradi karoserije svog vozila, uključujući napredne metode spajanja i oblikovanja delova.

Jedna od najistaknutijih karakteristika Tesla karoserije je odsustvo tradicionalne rešetke. Budući da električni automobili ne zahevaju isti nivo hlađenja kao tradicionalni automobili, u Tesla kompaniji su dizajnirali  glatki i moderni prednji kraj koji razlikuje Tesla vozila od drugih automobila na cesti.

Photo credits to: 

Model S i Model X imaju karoseriju izrađenu od aluminijuma, dok su Model 3 i Model Y izrađeni od kombinacije aluminijuma i čelika. Ovi materijali su izabrani zbog svoje izdržljivosti i lagane težine, što omogućava Tesli da postigne impresivnu kilometražu sa svojim električnim vozilima.

Jedna od ključnih prednosti karoserije Teslinih automobila je takođe njihova aerodinamika. Teslini inženjeri su napravili niz inovativnih promena na dizajnu karoserije kako bi se smanjio otpor vazduha, što omogućava Tesla automobilima  da postignu bolji domet i efikasnost.

I pored toga što su električni automobili Tesla poznati po svom impresivnom dizajnu i performansama, postojale su neke zabrinutosti u vezi karoserije ovih vozila. Jedan problem koji je prijavljen je sklonost boje da se oguli ili oljušti na nekim modelima. Pored toga, prijavljena su i curenja vode i problemi sa kvalitetom završne obrade nekih Tesla automobila.

Kompanija Tesla je priznala ove probleme i preduzela korake da ih riješi još u 2019. godini. Tesla je takođe uložila napore da poboljša kvalitet završne obrade svojih automobila, uključujući uvođenje novih procesa i alata za rješavanje problema sa poravnavanjem panela i razmaka.

U Srbiji električni automobili još uvek nisu doživeli masovnu upotrebu. Koliko će vremena proći i da li ćemo se uopšte okrenuti široj upotrebi električnih automobila ostaje da vidimo.

Do tada Vam savetujemo da, ukoliko još uvek imate tradicionalne automobile, posetite našu internet prodavnicu www.deloovi.com i pronađete odgovarajući deo za Vaš automobil brzo i jednostavno. U okviru naše ponude, sa preko 150 000 novih auto delova, možete pronaći karoserijske deloverashladne sisteme, brave, brisače, armortizere i još mnogo toga za sve modele automobila.

www.deloovi.com
011 428 62 36