Mali servis - redovan pregled automobila.
Posted in: Saveti za vozače

Mali servis automobila – kada se radi i šta sve podrazumeva?

Redovno održavanje i servisiranje automobila ima ključnu ulogu u osiguravanju njegove dugovečnosti i optimalne performanse. Iako nam često može delovati kao nepotreban trošak, jer mi mislimo da je sa našim automobilom sve u redu, zanemarivanje rutinskog održavanja može dovesti do ozbiljnijih problema u budućnosti, što na kraju rezultira skupim popravkama i mogućim bezbednosnim rizicima.

Ukoliko želite da Vaš automobil bude funkcionalan i bezbedan, redovno servisiranje morate postaviti kao prioritet. Jedan od važnih aspekata redovnog održavanja automobila predstavlja i mali servis.

''Automehaničar pregleda stanje automobila u okviru malog servisa.

Šta je mali servis?

Mali servis predstavlja redovan ili periodičan servis automobila. Obuhvata pregled i održavanje ključnih komponenti kako bi se osiguralo da one funkcionišu ispravno. Ovaj sveobuhvatni pregled pomaže u identifikaciji i rešavanju potencijalnih problema u ranoj fazi i omogućava preduzimanje preventivnih mera i pravovremeno reagovanje, čime se smanjuje rizik od ozbiljnih problema i skupih popravki u budućnosti.

Koliko često se radi mali servis?

Učestalost malog servisa automobila može varirati u zavisnosti od različitih faktora kao što su starost vozila, pređena kilometraža, uslovi vožnje i preporuke proizvođača. Kao opšta smernica, preporučuje se obavljanje malog servisa automobila svakih šest meseci ili na svakih pređenih  10 000 do 15 000 km ,u zavisnosti od toga šta se prvo dostigne.

Međutim, važno je pogledati priručnik (uputstvo) za Vaš automobil koji je izdat od strane proizvođača, za neke specifične preporuke. Obično oni pružaju detaljne rasporede održavanja prilagođene modelu, uzimajući u obzir jedinstvene zahteve i specifikacije.

Takođe, ukoliko primetite bilo kakve upozoravajuće znakove i neobične promene u toku vožnje, preporučljivo je da odmah obavite mali servis automobila, bez obzira na preporučene intervale. Mali servis  služi kao preventivna mera za otkrivanje i rešavanje manjih problema pre nego što prerastu u ozbiljne.

Automobil u radionici zbog redovnog održavanja.

Šta sve obuhvata mali servis?

Mali servis odnosi se na servisiranje, i ukoliko je neophodno, zamenu pojedinih delova automobila, kao i zamenu određenih tečnosti u automobilu.

Mali servis automobila obuhvata sledeće komponente:

  • Zamenu motornog ulja;
  • Zamenu filtera motornog ulja;
  • Zamenu filtera goriva;
  • Zamenu filtera vazduha motora;
  • Zamenu filtera vazduha kabine (polen filtera, filtera klime);
  • Proveru nivoa kočione tečnosti, kao i dopunu iste ukoliko je to potrebno;
  • Provera nivoa rashladne tečnosti kao i dopunu iste ukoliko je to potrebno;
  • Poništavanje servisnog intervala (na automobilima koji imaju pokazivač servisnog intervala).

Zamena motornog ulja i filtera ulja

Kombinacija čistog, visokokvalitetnog motornog ulja i ispravnog filtera ulja osigurava da motor Vašeg automobila radi glatko i efikasno.

Jedna od osnovnih funkcija ulja u motoru je podmazivanje pokretnih delova. Ulje u motoru formira tanki zaštitni sloj između različitih komponenti, smanjujući trenje i habanje. Ovo podmazivanje sprečava direktan kontakt metala sa metalom, smanjujući oštećenja i produžavajući životni vek motora. Čisto ulje odgovarajuće viskoznosti omogućava glatko funkcionisanje motora i smanjuje rizik od prekomernog zagrevanja.

Komponente motora generišu značajnu količinu toplote tokom rada. Visokokvalitetno ulje deluje kao sredstvo za prenos toplote, apsorbujući toplotu iz motora i odvodeći je. 

Zamena motornog ulja u okviru malog servisa.

Tokom rada, motor može skupljati prljavštinu, druge otpadne mikročestice i čestice. Filter ulja ima ključnu ulogu u uklanjanju ovih zagađivača iz ulja. On zadržava nečistoće, sprečavajući ih da cirkulišu kroz motor i prouzrokuju oštećenja. Redovna zamena filtera ulja osigurava da ulje ostane čisto i bez štetnih nečistoća, što doprinosi dugovečnosti motora.

Čisto ulje i ispravan filter ulja su ključni za održavanje optimalnih performansi motora. Tokom vremena, zaprljano ulje može stvoriti talog koji začepljuje vitalne prolaze u motoru, ograničava protok ulja i narušava ukupne performanse. Nedovoljno podmazivanje usled zanemarenog održavanja može rezultirati prekomernim habanjem motora, smanjenom snagom, čak i otkazivanjem motora.

Zamena filtera ulja.

Zamena filtera goriva

Kvalitet goriva direktno utiče na performanse motora Vašeg automobila. Čisto gorivo koje zadovoljava preporučene specifikacije obezbeđuje efikasno sagorevanje i maksimalnu snagu. Zagađivači poput prljavštine, otpada i nečistoća mogu ući u sistem za gorivo i uzrokovati začepljenja, što dovodi do smanjenog protoka goriva i lošeg sagorevanja. Zapušen sistem za gorivo može rezultirati smanjenim performansama, smanjenom efikasnošću goriva i mogućim oštećenjem motora. Redovno praćenje kvaliteta goriva i korišćenje pouzdanih izvora goriva pomaže održavanju optimalnih performansi motora.

Filteri goriva su dizajnirani da deluju kao zaštitna barijera za Vaš motor. Oni sprečavaju štetne čestice poput rđe, prljavštine i drugih nečistoća da dospeju do injektora goriva i drugih komponenti motora.Vremenom, filteri goriva mogu se zapušiti, smanjujući protok goriva i utičući na performanse motora. Redovna zamena filtera goriva osigurava da čisto gorivo stigne do motora, podstičući efikasno sagorevanje i štiteći osetljive komponente od mogućeg oštećenja. Zanemarivanje održavanja filtera goriva može dovesti do kvarova sistema za gorivo, povećane potrošnje goriva i skupih popravki.

Praćenjem kvaliteta goriva i redovnom zamjenom filtera goriva prema preporukama proizvođača, možete produžiti vek motora Vašeg automobila i uživati u sigurnoj vožnji godinama.

Zamena filtera vazduha motora

Filter vazduha u automobilu je još jedna komponenta koja ima važnu ulogu u održavanju motora i njegovih performansi. Ovaj filter dizajniran je da spreči ulazak štetnih kontaminanata poput prašine, polena i drugih otpadnih materija u sistem za usisavanje motora.

Zamena filtera vazduha kao deo malog servisa.

Jedna od osnovnih funkcija filtera vazduha u automobilu je da osigura čisto snabdevanje motora vazduhom. Dok se automobil kreće, usisava vazduh zajedno sa raznim česticama koje se nalaze u vazduhu. Zapušen ili prljav filter vazduha može ograničiti protok vazduha, što dovodi do nedovoljne mešavine vazduha i goriva. To može rezultirati smanjenjem performansi motora, povećanom potrošnjom goriva, pa čak i mogućim oštećenjem motora. Redovnim pregledom i zamenom filtera vazduha osiguravate stalno snabdevanje čistim vazduhom, podstičući pravilno sagorevanje i optimalne performanse motora.

Pravilno održavan filtera vazduha ne samo da koristi Vašem automobilu, već doprinosi i čistijoj životnoj sredini. Čist filter vazduha smanjuje emisiju štetnih gasova osiguravajući da motor dobija čist vazduh za sagorevanje. To pomaže u smanjenju zagađenja vazduha i minimiziranju emisije ugljenika iz Vašeg automobila.

Zamena filtera vazduha kabine

Filter vazduha kabine (filter klime ili polen filter) odgovoran je za uklanjanje prašine, polena i drugih čestica iz vazduha pre nego što uđu u sistem za klimatizaciju, štiteći ga od potencijalnih oštećenja. Ova filter onemogućava i ulaz izduvnih gasova u kabinu automobila i doprinosi prijatnijoj vožnji, pogotovo ukoliko ste Vi ili Vaši saputnici skloni alergijama ili imate respiratorne probleme. Zaprljani filter može smanjiti efikasnost sistema za klimatizaciju i dovesti do njegovog intenziviranja rada, što može dovesti do povećane potrošnje goriva.

Zamena zaprljanog filtera klime (filtera kabine, polen filtera).

Provera nivoa kočione tečnosti

Održavanje ispravnog kočionog sistema od vitalnog je značaja za Vašu sigurnost na putu. Da bi taj sistem fumkcionisao ispravno mora se obratiti pažnja na kočionu tečnost. Osnovna uloga kočione tečnosti uloga medijuma, tj da prenese pritisak sa glavnog kočionog cilindra na kočione pločice koje usporavaju i zaustavljaju disk, a time i automobil.

Nivo kočione tečnosti se može prekontrolisati na posudi koja je smeštena u motornom prostoru.

Preporuka proizvođača je da se zamena kočione tečnosti vrši na svake dve godine, ili nakon pređenih 60 000 km.

Dosipanje rashladne tečnosti u automobilu.

Provera nivoa rashladne tečnosti

Rashladna tečnost, koja je uglavnom smeša vode i antifriza, ima značajnu ulogu u apsorbovanju toplote iz motora i prenošenju iste do hladnjaka. Takođe sprečava zamrzavanje i koroziju unutar sistema za hlađenje motora.

Nivo rashladne tečnosti se proverava dok je motor hladan. Nizak nivo ove tečnosti može dovesti do pregrevanja, što dalje može prouzrokovati eventualna oštećenja motora. Tokom provere nivoa tečnosti treba obratiti pažnju i na to da  li je došlo do kontaminiranja rashladne tečnosti. Tokom vremena se mogu nakupiti u sistemu hlađenja motora brojne nečistoće i otpad, smanjujući njegovu efikasnost. Provera nivoa i zamena rashladne tečnosti, prema preporuci proizvođača automobila, obezbeđuju optimalne performanse motora i sprečavaju koroziju.

Zašto je važno redovno raditi mali servis?

Redovno obavljanje malog servisa igra važnu ulogu u održavanju ispravnosti i funkcionalnosti Vašeg automobila. Pročitajte u daljem tekstu neke od ključnih razloga zašto je važno redovno raditi mali servis.

Redovnim servisiranjem automobila možete identifikovati i rešiti potencijalne probleme u ranoj fazi, sprečavajući njihovo dalje oštećenje i produžavajući ukupan vek trajanja Vašeg automobila.

Tokom malog servisa menja se motorno ulje, filter ulja i druge vitalne tečnosti ili se dopunjavaju. Ovo pomaže održavanju optimalnih performansi motora, efikasnosti goriva i sigurnoj vožnji.

Identifikacija i rešavanje manjih problema pre nego što postanu ozbiljni može Vam doneti značajnu uštedu novca na duže staze. Redovno održavanje može pomoći u izbegavanju skupih popravki koje mogu nastati zbog zanemarivanja održavanja automobila.

Osim toga, redovan mali servis automobila doprinosi ukupnoj bezbednosti na putu. Obezbeđivanje sigurnosti za sebe, putnike i druge učesnike u saobraćaju je izuzetno važno.

Zanemarivanje malog servisa automobila može dovesti do ubrzanog habanja i oštećenja ključnih komponenti, što rezultira preranim otkazom istih. Redovnim servisiranjem možete osigurati da se određene komponente menjaju u odgovarajućim intervalima. To produžava vek trajanja ovih komponenti i smanjuje šanse za skupe popravke ili zamene.

Redovan mali servis je veoma važan za Vaš automobil. Poželjno je da pratite preporučene intervale redovnog održavanja koje je naveo proizvođač u uputstvu i konsultujte kvalifikovanog mehaničara kada je reč o malom servisu. Pružajući svom vozilu pažnju koju zaslužuje, zauzvrat ćete uživati u glatkoj, udobnoj, sigurnoj i efikasnoj vožnji.

Sve što Vam je neophodno za mali servis Vašeg automobila možete pronaći na internet prodavnici deloovi.com. Ponuda koja uključuje preko 150 000 novih auto delova renomiranih svetskih proizvođača odnosi se na sve marke i modele automobila.

Ako su Vam potrebne dodatne informacije ili niste sigurni koji deo da poručite, možete kontaktirati naš stručni tim. Tim koji čine ljudi sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti prodaje i nabavke auto delova u našoj zemlji i inostranstvu, će Vam rado pomoći. Pozovite nas na broj telefona 011 4286 236. Takođe nas možete kontaktirati preko live chat podrške ili na našim zvaničnim profilima na popularnim društvenim mrežama.

Vaše mesto za sigurnu i bezbednu kupovinu najpovoljnijih novi auto delova u Srbiji!

www.deloovi.com
011 428 62 36