Posted in: Zanimljivosti

Neobični saobraćajni propisi u zemljama širom sveta

Dok putujemo svetom, susrećemo različite kulture, uživamo u zadivljujućim pejzažima i stičemo jedinstvena iskustva. Ono na šta skoro retko ko od nas obrati pažnju tiče se zakona o saobraćaju.

Saobraćajni propisi i pravila razlikuju se od zemlje do zemlje. Dok su mnogi saobraćajni propisi relativno univerzalni, neke zemlje imaju neobične propise koji odražavaju njihov kulturni, istorijski ili ekološki kontekst. Drugim rečima, imaju jedinstvene pristupe regulisanju saobraćaja.

U daljem tekstu govorimo o nekim najneobičnijim saobraćajnim propisima i pravilima u zemljama širom sveta.

Koji su to neobični saobraćajni propisi i u kojim zemljama?

Švajcarska

Švajcarska je jedna od zemalja u kojoj je nedelja predviđena kao dan za odmor. U tu svrhu je donešen zakon o zabrani pranja automobila nedeljom, kako građanima to ne bi oduzimalo vreme od odmora i odlaska u crkvu.

Danska

Zakon o saobraćaju u Danskoj obavezuje vozače da pre nego što sednu u svoje automobile provere da li se nešto nalazi ispod njih. Ovo pravilo je ustanovljeno kako bi se eventualno pronašla deca ili životinje koji se znaju često tu sakriti.

Španija

Vožnja u japankama, sandalama ili bilo kojoj drugoj vrsti obuće koja može ometati pravilno upravljanje vozilom je protivzakonita u Španiji. Ova regulativa osigurava da vozači imaju adekvatnu kontrolu nad papučicama, čime se osigurava bezbednost. Ukoliko će Vaša destinacija za odmor biti Španija, ne zaboravite na ovo pravilo, u suprotnom ćete platiti kaznu i do 200€.

Kipar

Vrlo često nam se desi, da zbog nedostatka vremena jedemo u automobilu, na putu od kuće do posla. Ili dok smo na putovanju, još ako ono dugo traje, često jedemo grickalice i pijemo vodu dok se vozimo. Ono što je kod nas uobičajeno, na Kipru ipak nije. Na Kipru je zakonom zabranjeno jesti ili piti bilo šta tokom vožnje. Za takav prekršaj možete platiti čak 85€.

Nemačka

Autobahn“, legendarna mreža autoputeva na kojima neke deonice nemaju zvanično ograničenje brzine, sinonim je za Nemačku. Međutim, čak i na ovim neograničenim deonicama, važno je pridržavati se određenih pravila vožnje. Obavezno je držati levu traku slobodnom za preticanje, a zadnji deo vozila drugog vozača se ne sme “lepiti” na vozilo ispred. Takođe, važno je biti svestan “preporučenih ograničenja brzine” koja se mogu prikazivati tokom lošeg vremena ili gužvi.

U Nemačkoj se podrazume da Vaš automobil mora da bude efikasan i strogo je protivzakonito da se zaustavi ili pokvari iz bilo kog razloga na autoputu (što uključuje i nedostatak goriva).

Automobil se u ovoj zemlji smatra “ličnim prostorom”, pa je po zakonu vozačima dozvoljeno da voze bez odeće. Samo ukoliko vozač izlazi iz automobila, onda mora imati odeću na sebi. Po izlasku iz automobila vozač prelazi u javni prostor gde je zabranjeno biti bez odeće.

Francuska

Jedan interesantan saobraćajni propis u Francuskoj govori da vozači moraju da imaju neiskorišćen i sertifikovan alkotest u svom vozilu. Ovaj zakon, koji je prvobitno uveden 2012. godine, ima za cilj smanjenje saobraćajnih nesreća izazvanih alkoholom tako što podstiče vozače da se sami testiraju pre nego što sednu za volan. Iako su kazne za nepoštovanje ovog propisa privremeno suspendovane, glavni cilj je promovisanje odgovorne konzumacije alkohola i bezbednosti na putu, ali i poštovanje lokalnih propisa.

Rusija

U Rusiji ukoliko vozite prljav automobil, bićete kažnjeni. Zakon, koji je uveden 2006. godine, ima za cilj podsticanje vozača da održavaju svoja vozila čistima kako bi se poboljšala bezbednost na putevima i sprečile nesreće. Kazne za ovakav prekršaj mogu biti i do 2000 rubalja, u zavisnosti od toga koliko je Vaš automobil prljav.

Ruski saobraćajni propisi takođe nalažu da registarske tablice budu čiste i čitljive u svakom trenutku. Vozači su obavezni redovno čistiti svoje registarske tablice kako bi olakšali identifikaciju i poboljšali bezbednost na putevima. Ovo je takođe obavezno i u našoj zemlji.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Jedan od najneobičnijih zakona propisuje Zakon o saobraćaju u Ujedinjenim Kraljevstu.

Vrlo često se možete desiti da u toku vožnje morate da idete u toalet. U Ujedinjenom Kraljevstvu postoji izuzetak od pravila kada je reč o javnom vršenju nužde. Naime, dozvoljeno je vršite nuždu napolju sve dok ste uz zadnji točak svog automobila i dodirujete ga jednom rukom, isključivo desnom. Zašto je to tako, trebalo bi proveriti sa onima koji su to propisali.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, ilegalno je spavati u parkiranom vozilu ako ste pod dejstvom alkohola. Ovaj zakon sprečava ljude da koriste svoja vozila kao privremeni smeštaj i osigurava bezbednost u saobraćaju.

Jedan od propisa koji se primenjuje ovde posebno bi se svideo pešacima. Svi znamo kada pada kiša svuda oko nas se stvaraju lokve, i neretko se dešava da neki automobil projuri preko lokvi i zapljusne sve pešake u blizini. Za takav postupak u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u Japanu, sledi kazna, pa je vozačima isplativije da voze polako i pažljivo po kiši.

Japan

Japan je poznat po izuzetnoj disciplini i urednosti, a ta reputacija se odnosi i na zakone o saobraćaju. Jedno značajno pravilo je politika nulte tolerancije prema konzumaciji alkohola. U Japanu, vožnja sa bilo kakvim tragom alkohola u krvi je protivzakonita i kažnjiva. Takođe je nezakonito biti putnik u automobilu kada je vozač pijan, bez obzira na to da li ste trezni ili ne.

Indija

Indija, zemlja poznata po svojoj živoj kulturi, ima neobičan propis o vožnji povezan sa trubljenjem. U mnogim gradovima, trubljenje je više od običnog signala upozorenja, postalo je oblik izražavanja. Da bi smanili buku izazvanu konstantnim trubljenjem, neki gradovi su uveli posebna pravila. Na primer, Delhi je uspostavio “zone bez trube“, gde je upotreba truba strogo zabranjena. Kršenje ovog pravila može rezultirati kaznama ili čak oduzimanjem vozila.

Filipini

Vožnja automobila kada god to poželimo nije baš dostupna svim vozačima. Na Filipinima je dozvoljeno vozačima da koriste svoja vozila samo određenim danima u nedelji, u zavisnosti od broja kojim se završava registarska tablica njihovog vozila. Pa tako, svim vozilima čija registarska tablica završava ciframa 1 ili 2, zabranjena je vožnja ponedeljkom. Ovaj zakon je uveden kako bi se smanjilo zagađenje koje prouzorkuju automobili i ostala vozila.

Tajland

Na Tajlandu u okviru Zakona o saobraćaju postoji propis koji zabranjuje vožnju bez majice bez obzira na to koliko je lepo vreme. Ova regulativa ima za cilj očuvanje javne pristojnosti i sprečavanje ometanja koje mogu izazvati vozači koji nisu adekvatno obučeni. Oni koji prekrše ovaj zakon mogu biti kažnjeni novčanim kaznama ili drugim sankcijama. Podjednako se odnosi na žene i na muškarce.

Australija i Južna Afrika

Ove dve zemlje, jedinstvene flore i faune, imaju stroge propise zaštite divljih životinja. U nekim regionima, zakoni o vožnji zahtevaju da vozači daju prednost životinjama, obezbeđujući njihovu sigurnost i bezbedan prolazak. To znači da ako životinja prelazi put, vozači moraju stati i dozvoliti im da prođu bez nanošenja štete ili uznemiravanja. Ovi propisi ističu posvećenost ovih dveju zemalja zaštiti bogatog biodiverziteta i promovišu harmoničnost suživota između ljudi i životinja.

Aljaska

Na Aljasci je zakonom zabranjeno da vozite psa vezanog na krovu automobila. Otkuda ovaj zakon i zašto bi neko uopšte uradio nešto slično tome, ostaje nedoumica.

Nju Džersi

Ukoliko Vas zaustavi policija u Nju Džersiju, nikako ne smete biti namršteni. U suporotnom dobićete kaznu jer se to smatra prekršajem. Zato osmeh na lice kada god ugledate saobraćajnog policajca.

Neobični saobraćajni propisi postoje širom sveta, odražavajući različite kulturne, socijalne i ekološke faktore koji oblikuju saobraćajne regulative. Upoznavanjem i razumevanjem ovih jedinstvenih propisa o saobraćaju, ne samo da dobijamo uvid u kulturni i istorijski kontekst ovih regiona, već i cenimo važnost saobraćajnih zakona u oblikovanju ponašanja, promociji bezbednosti i očuvanju životne sredine. Iako neki od ovih zakona na prvi pogled mogu izgledati neobično ili smešno, u većini slučajeva oni igraju značajnu ulogu u podsticanju odgovornih vozačkih navika.

Kada putujete u inostranstvo, važno je upoznati se sa lokalnim saobraćajnim propisima. Posetite zvanične web stranice Vlada, pogledajte putne vodiče ili druge pouzdane izvore  za tačne informacije. Poštovanje ovih zakona ne samo da Vas štiti od problema, već na taj način pokazujete i poštovanje prema kulturi i društvu zemlje koju posećujete. Nepoštovanje lokalnih propisa može rezultirati novčanim kaznama, sankcijama ili čak pravnim posledicama, što Vam može pokvariti putovanje, ali i ugroziti bezbednost Vas i ostalih učesnika u saobraćaju.

Zašto je važno poštovati saobraćajne propise?

Saobraćajni propisi imaju ključnu ulogu u osiguravanju bezbednosti na putu. Kao odgovorni članovi zajednice i savesni vozači, poštovanjem saobraćajnih propisa dajemo pozitivan primer svim ljudima oko nas.

Saobraćajni propisi ne samo da štite vozače već štite i pešake, i ostale učesnike u saobraćaju.

Poštovanje saobraćajnih propisa čini osnovu prevencije saobraćajnih nezgoda. Pravila poput poštovanja ograničenja brzine, zaustavljanja na crvenom svetlu i znakovima “STOP”, kao i davanja prednosti u saobraćaju, propisana su kako bi se smanjila verovatnoća sudara. Poštovanjem ovih pravila vozači smanjuju šanse za izazivanje nezgoda i štite sebe, svoje saputnike i ostale učesnike u saobraćaju.

Saobraćajni propisi definisani su takođe i u cilju optimizacije protoka saobraćaja i smanjenja gužvi na putu. Poštovanje ograničenja brzine, disciplina u promeni trake i pravilno korišćenje signalizacije omogućavaju nesmetano kretanje saobraćaja, sprečavaju zastoje i saobraćajni kolaps. Kada vozači ne poštuju ova pravila, dolazi do ogromnih gužvi, što izaziva frustraciju kod mnogih jer im to bespotrebno troši vreme.

Za nepoštovanje saobraćajnih propisa slede kazne, koje su sve rigoroznije i rigoroznije. U zavisnosti od vrste prekršaja, možete dobiti novčanu kaznu, oduzimanje bodova sa vozačke dozvole ili čak privremeno oduzimanja vozačke dozvole.

Poštovanjem saobraćajnih pravila pojedinci doprinose stvaranju sigurnijeg okruženja kako za vozače, tako i za pešake i sve ostale učesnike u saobraćaju.

Najkonkurentnije cene novih auto delova u Srbiji – Deloovi Beograd!

Pored toga što je važno da poštujete saobraćajne propise kako bi se osigurala bezbednost na putevima, važno je i da Vaš automobil bude u funkcionalnom stanju. Na našoj internet prodavnici www.deloovi.com možete pronaći nove auto delove za sve marke i modele automobila. U ponudi koja broji preko 150 000 novih auto delova možete pronaći brave, hladnjake, branike i ostale plastične delove, retrovizore, karoserijske delove i još mnogo toga za Vaš automobil. Pogledajte našu ponudu i uverite se sami da nudimo visokokvalitetne nove auto delove po vrlo konkurentnim cenama. Delove isporučujemo brzom poštom na teritoriji cele Srbije.

www.deloovi.com
011 428 62 36