Plivajući zamajac.
Posted in: Novi delovi za automobile

Plivajući zamajac – sve što treba da znate

Preporučljivo je da se kao vozač trudite da budete informisani o svim delovim koji čine Vaš automobil. Niko ne očekuje da svi budemo stručnjaci za automobile, ali šta su i kako funkcionišu važni delovi u automobilu korisno je da znate, kako bi na primer na vreme uočili neki problem, ili sprečili da Vam neko naplati popravke po znatno većoj ceni nego što to jeste.

U svetu automobila postoje mnogi delovi i sistemi koji omogućavaju vozilima da funkcionišu na optimalan način. Jedan od tih ključnih elemenata je plivajući zamajac. Možda i najomraženiji deo među vozačima. Ovaj deo se nalazi u pogonskom sistemu vozila i ima značajnu ulogu u prenosu snage motora na menjač.

Set kvačila, plivajući zamajac.

Šta je zamajac?

Pre nego što se detaljnije upustimo u priču o plivajućem zamajcu, hajde da razumemo sam koncept zamajca.

U jednostavnim terminima, zamajac je rotirajući mehanički uređaj koji skladišti rotacionu energiju. Obično je to teški disk ili točak napravljen od čelika ili livenog gvožđa, montiran na radilicu motora. Osnovna funkcija zamajca je da izravna varijacije u brzini motora, obezbeđujući konstantnu i neprekidnu rotaciju. Ovo pomaže u efikasnijem prenosu snage na točkove, smanjujući vibracije i sprečavajući zastajanje ili trzaje.

Presek plivajućeg zamajca.

Izvor: Wikipedia

Šta je plivajući zamajac?

Plivajući zamajac (dvomaseni zamajac ili zamajac podijeljene mase), na engleskom “Dual-mass flywheel“, je unapređena verzija tradicionalnog zamajca, dizajnirana da reši određene izazove modernih motora.

Plivajući zamajac je mehanički uređaj smešten između motora i menjača vozila. Sastoji se od dva zamajca povezana setom opruga koje su radijalno postavljene, a koje pomažu u apsorbovanju vibracija i varijacija obrtnog momenta koje generiše motor. Opruge obezbeđuju odvajanje zamajca od menjača i omogućavaju mu da “pliva” ili se kreće nezavisno od rotacije motora.

Komponente plivajućeg zamajca

Osnovna prednost plivajućeg zamajca je njegova sposobnost da minimizira vibracije i buku u prenosu, rezultirajući boljim iskustvom vožnje.

Plivajući zamajac se najčešće nalazi u automobilima sa manuelnim menjačem, posebno kod dizel motora, ili onima opremljenim turbo punjenjem. Ovi motori obično proizvode veći obrtni moment pri nižim obrtajima, što dovodi do povećanih vibracija i stresa na prenosnom sistemu. Upotrebom plivajućeg zamajca, proizvođači efikasno rešavaju ove probleme i pružaju unapređeno iskustvo vožnje. Takođe je prisutan i kod nekih benzinskih vozila.

Važno je napomenuti da sva vozila nemaju plivajući zamajac. Njegovo prisustvo zavisi od proizvođača, specifične konfiguracije motora i namene vozila. Mnogi evropski proizvođači automobila kao što su BMW, Audi, Volkswagen i Mercedes Benz koriste plivajuće zamajce u svojim modelima. Međutim, mogu se naći i u odabranim modelima drugih proizvođača.

Princip rada plivajućeg zamajca

Kada motor radi, generiše određenu količinu vibracija i nepravilnosti u rotaciji. Ove vibracije mogu biti neprijatne i uzrokovati nelagodnost tokom vožnje, a takođe mogu izazvati oštećenja na drugim delovima pogonskog sistema. Upravo tu na scenu stupa plivajući zamajac. Primarna masa zamajca je povezana sa radilicom motora, dok je sekundarna masa povezana sa menjačem. Opruge koje povezuju dve mase zamajca postavljene su radijalno. One mogu biti serijski povezane, na način da su prvo postavljene mekše opruge, koje ublažavaju rad i vibracije motora u leru ili pri nižem broju obrtaja, a potom su na njih nadovezane čvršće opruge koje su dizajnirane da izdrže veća opterećenja kod na primer nalog ubrzavanja prilikom startovanja automobila.

Princip rada plivajućeg zamajca

Izvor: Wikipedia

Kada motor radi, rotacija zamajca generiše kinetičku energiju koja se prenosi na opruge. Opruge, zauzvrat, reaguju na ovu energiju i omogućavaju zamajcu da se kreće nezavisno. Kako se vibracije i nepravilnosti javljaju, opruge unutar plivajućeg zamajaca apsorbuju i rasipaju vibracije i omogućavaju mu da “pliva”, smanjujući ukupnu vibraciju koja se prenosi na menjač. Ovaj proces obezbeđuje glatkiji prenos snage i smanjuje trošenje drugih delova pogonskog sistema.

Koliko često treba menjati plivajući zamajac?

Vek trajanja plivajućeg zamajca može varirati u zavisnosti od uslova vožnje, vrste vozila i individualne upotrebe. Plivajući zamajac nije komponenta koja se redovno menja tokom rutinskog održavanja vozila. Ali kao i sve potrošne komponente, i plivajući zamajac ima određen životni vek.

Generalno, plivajući zamajac ima vek trajanja od 150.000 do 200.000 km. Međutim, u nekim slučajevima, se može zahtevati zamena ranije, posebno ako postoje znaci oštećenja ili prekomernog habanja.

Redovno održavanje je ključno kako bi se osigurala optimalna performansa i dugotrajnost. Preporučuje se da se zamajac pregleda tokom redovnih servisa automobila, a zamena se obično vrši samo kada se primete simptomi kvara. Preporučuje se poštovanje uputstava proizvođača za intervale održavanja i inspekcije.

Cena zamene plivajućeg zamajca i mogućnost remonta

Cena plivajućeg zamajca može varirati u zavisnosti od marke i modela vozila, kao i od kvaliteta i garancije proizvođača ili dobavljača, kao i regiona u kom se zamena vrši. Generalno je reč o ceni od više stotina eura. Važno je posavetovati se sa pouzdanim automehaničarom ili se raspitati u ovlašćenom servisu kako biste dobili tačnu procenu na osnovu Vašeg konkretnog vozila.

Ono što je sigurno da nov originalni plivajući zamajac košta više u odnosu na zamenske.

Međutim osim kupovine novog plivajućeg zamajca, moguća je i reparacija istog. Jedno rešenje je da proverite u ovlašćenom servisu da li postoji mogućnost da kupite polovan plivajući zamajac, a da Vaš stari ostavite u servisu. Drugo rešenje je da posetite automehaničarsku radionicu ili servis koji se bavi popravkom ovog dela, gde će odraditi remont plivajućeg zamajca Vašeg automobila koji je u kvaru.

Koji su simptomi kvara plivajućeg zamajca?

Kada plivajući zamajac počne da otkazuje, mogu se pojaviti razni simptomi koji ukazuju na znakove habanja ili kvara. Neki od tih simptoma su sledeći:

  • Neobični zvuci poput zveckanja, škripanja ili lupanja, posebno prilikom pritiskanja kvačila;
  • Poteškoće pri menjanju brzina;
  • Povećane vibracije, posebno pri leru ili pri aktiviranju kvačila;
  • Smanjena performansa motora, uključujući smanjenje ubrzanja i snage;
  • Povećano habanje ili proklizavanje kvačila;
  • Prekomerna toplota ili miris paljenja koji dolazi iz oblasti kvačila;
  • Povećana potrošnja goriva.

Ukoliko primetite neke od ovih simptoma, preporučljivo je da Vaš automobil pregleda kvalifikovani mehaničar kako bi se utvrdilo da li je zamena plivajućeg zamajca neophodna.

Da li je pametno zameniti plivajući zamajac fiksnim?

Mnogi vozači razmatraju zamenu neispravnog plivajućeg zamajca fiksnim zamajcem radi smanjenja troškova ili potencijalnih budućih problema. Odluka o zameni plivajućeg zamajca fiksnim zavisi od različitih faktora, uključujući specifičnosti vozila, stil vožnje i preferencije vozača. Zamena plivajućeg zamajca fiksnim nije preporučljiva, osim u određenim slučajevima, kao što je korišćenje vozila za trke ili pretvaranje vozila iz automatskog u manuelni menjač

Iako su fiksni zamajci jednostavniji i često jeftiniji, nedostaju im prednosti u smislu smanjenja buke, vibracija i udobnosti u vožnji, koje pružaju plivajući zamajci. Važno je konsultovati se sa kvalifikovanim mehaničarem ili pratiti preporuke proizvođača pre donošenja bilo kakve odluke. Proces konverzije može zahtevati dodatne modifikacije, a prednosti mogu varirati u zavisnosti od konkretnog modela automobila i stila vožnje.

Kako da sačuvate plivajući zamajac u Vašem automobilu?

Delimo sa Vama par saveta koji će Vam pomoći da produžite vek trajanja i održite optimalne performanse plivajućeg zamajca Vašeg automobila:

✔ Izbegavajte preterano klizanje kvačila i agresivnu vožnju, jer to povećava habanje zamajca. Umerena i kontrolisana vožnja smanjuje opterećenje na plivajućem zamajcu.

✔ Pritiskajte kvačilo do kraja prilikom menjanja brzina kako biste smanjili naprezanje zamajca.

✔ Pustite motor da se zagreje pre nego što ga izložite velikim opterećenjima ili visokim obrtajima.

✔ Pratite redovne intervale održavanja i servisiranja, jer to može pomoći u identifikaciji potencijalnih problema sa plivajućim zamajcem pre nego što dođe do ozbiljnijeg kvara.

✔ Koristite visokokvalitetna ulja za menjač i pridržavajte se preporuka proizvođača za zamenu ulja.

✔ Smanjite nepotrebno zadržavanje motora u leru i naglo aktiviranje kvačila, jer to može doprineti habanju zamajca.

✔ Pri zameni plivajućeg zamajca ili bilo koje druge komponente, birajte delove visokog kvaliteta od proverenih proizvođača.

Mehaničar pregleda stanje automobila.

Plivajući zamajac ima ključnu ulogu u glatkom radu modernih vozila, smanjujući vibracije i varijacije obrtnog momenta. Razumevanje uloge i funkcije plivajućeg zamajca je od suštinske važnosti za vozače koji žele održavati svoje automobile u optimalnom stanju.

Iako mogu zahtevati periodično održavanje i potencijalno izazvati veće troškove, prednosti koje donose u pogledu performansi i dugovečnosti čine ih vrednom investicijom za mnoge vozače. Takođe, plivajući zamajac štiti ostale delove sistema pogona od oštećenja i produžava njihov radni vek.

Ako vas zanima da li Vaš automobil ima plivajući zamajac, pogledajte u uputstvu koje ste dobili sa automobilom ili se obratite proizvođaču za detaljnije informacije.

Redovno održavanje vozila, pažljiva vožnja i pravovremena dijagnostika su ključni faktori za očuvanje plivajućeg zamajca i njegovu dugotrajnost. Uvek se posavetujte sa kvalifikovanim stručnjakom za automobile kako biste rešili bilo kakve nedoumice ili pitanja koja se tiči plivajućeg zamajca i pogonskog sistema Vašeg automobila.

Najveći izbor auto delova na jednom mestu!

Plivajući zamajac možete poručiti na našoj internet prodavnici deloovi.com. Pored plivajućeg zamajca, na našoj internet prodavnici možete pronaći preko million novih karoserijskih i mehaničkih auto delova za sve marke i modele automobila. Isporuku vršimo po celoj teritoriji Republike Srbije, a ukoliko je cena Vaše porudžbine veća od 5999 RSD, dostava je besplatna.

 Za sve informacije nas možete kontaktirati na broj telefona 011 4286 236.

Požurite i iskoristite neverovatnu priliku da sve auto delove koji su potrebni Vašem automobilu poručite uz popust od 10% koji važi do kraja juna!

www.deloovi.com
011 428 62 36