Checklista provere ori kupovini polovnog automobila
Posted in: Saveti za vozače

Šta treba proveriti pri kupovini polovnog automobila?

Kupovina polovnog automobila je značajna odluka, koja dolazi sa uzbuđenjem ali i potencijalnim opasnostima. Bilo da ste prvi put kupac ili iskusni vozač koji želi da zameni trenutno vozilo, proces nabavke polovnog automobila zahteva pažljivo razmatranje. To je putovanje koje, kada se pažljivo prolazi, može dovesti do zadovoljstva pronalaska pouzdanog i pristupačnog vozila. Međutim, bez odgovarajućeg vođstva i pažljivog oka, možete završiti sa lošim automobilom koji će isprazniti Vaše finansije i strpljenje.

Dok nudi prednost uštede u odnosu na kupovinu novog automobila, kupovina polovnog automobile dolazi i sa potencijalnim rizicima. S obzirom na toliko opcija dostupnih na tržištu, kako biste doneli pametnu odluku i izbegli skupocene greške, važno je da znate šta treba proveriti prilikom kupovine polovnog automobila. U ovom članku, vodićemo Vas kroz ključne faktore koje treba uzeti u obzir, počevši od istraživanja istorije vozila do temeljnog pregleda. Na taj način ćete biti u mogućnosti da donesete ispravnu odluku i osigurate da Vaša kupovina polovnog automobila bude pametan i pouzdan izbor.

Dakle, bez obzira da li tražite ekonomičan automobil za svakodnevnu vožnju, porodični SUV ili sportski automobil, pričvrstite pojas za sedenje i krenite na ovo putovanje s nama. Do kraja ovog članka, bićete dobro informisani da se snađete na tržištu polovnih automobila, znajući tačno šta da proverite, koje pitanje da postavite i kako da napravite najbolji izbor za svoje vozačke potrebe i budžet.

Polovni automobili izloženi na prodajnom placu

Gde se mogu kupiti polovni automobili?

Svedoci smo da već par godina unazad cene automobile rastu usled posledica neravnomerne ponude i potražnje na tržištu. I to se odnosi kako na nove tako i na polovne automobile.

Kada govorimo o kupovini polovnih automobila, to je sjajan način da odaberete model automobila koji Vam je oduvek bio na listi želja, ali je bio izvan Vašeg cenovnog ranga kao potpuno nov.

Polovne automobile možete kupiti kod lokalnih dilera na popularnim auto placevima, u ovlašćenim servisima ili od fizičkih lica.

Za koju god opciju da se odlučite, važno je da pre toga budete informisani, kako ne biste završili sa automobilom koji će da se često kvari, ili je ukraden ili ima druge probleme.

Šta treba uraditi pre same kupovine polovnog automobila?

Pre nego što se upustite na tržište polovnih automobila, važno je da uradite domaći zadatak i istražite pravo vozilo koje odgovara Vašim potrebama, željama i budžetu. Prebrza odluka može dovesti do kajanja, ali dobro informisani izbor može otvoriti put za godine uživanja u vožnji bez problema. Evo kako da započnete proces istraživanja efikasno:

Definišite prioritete

Počnite tako što ćete identifikovati svoje prioritete pri kupovini polovnog automobila. Koji su Vaši glavni razlozi za kupovinu vozila? Razmislite o tome kako ćete koristiti automobil – da li Vam je potreban za svakodnevnu vožnju do posla ili škole, za porodične izlete ili za posebne potrebe kao što su teretni kapaciteti ili vuča prikolice. Razmotrite faktore kao što su kapacitet putnika, prostor za prtljag, efikasnost goriva i bilo koje specifične osobine ili pogodnosti koje želite.

Postavite budžet

Pre nego što počnete potragu za polovnim automobilom, važno je da uspostavite realan budžet. Razmotrite ne samo cenu kupovine, već i troškove kao što su osiguranje, održavanje, potencijalne popravke i gorivo. Poznavanje budžeta pomoći će Vam da suzite izbor i sprečite prekoračenje troškova.

Istražite modele automobila koji Vas zanimaju i tržište

Istražite poznate internet stranice i časopise za automobile kako biste pronašli recenzije i ocene različitih modela automobila. Ovi izvori često pružaju dragocene informacije o performansama, pouzdanosti i zadovoljstvu vlasnika vozila.

Posebno obratite pažnju na ocene pouzdanosti i povratne informacije od trenutnih vlasnika.

Ispitajte sigurnosne karakteristike i ocene testova sudara automobila koji vas zanimaju. Bezbednost bi trebalo da bude visoko na listi prioriteta pri odabiru polovnog vozila, posebno ako imate putnike ili porodicu.

Ako vam je efikasnost goriva i ekološka prihvatljivost važna, istražite je potrošnja goriva i ocene emisije izduvnih gasova različitih modela koji Vas zanimaju. Odabir vozila koje štedi gorivo može dovesti do značajnih ušteda tokom vremena.

Na tržištu polovnih automobila postoji mnogo različitih modela i opcija, pa je važno da saznate šta je dostupno. Pregledajte oglase na internetu, posetite lokalne dilere, ili čak razgovarajte sa prijateljima i porodicom koji su nedavno kupili polovni automobil. Pogledajte ponudu automobila koje želite na različitim mestima i uporedite cene. Konsultujte se sa osobama koje su iskusne u kupovini polovnih automobila kako biste dobili korisne savete i informacije.

Checklista procesa kupovine polovnog automobila

#1 Provera istorije vozila

Kada krenete na putovanje kupovine polovnog automobila, jedan od najvažnijih koraka kako biste osigurali pametnu i informisanu odluku je ispitivanje istorije vozila. Istorija automobila je poput njegove životne priče, i čitanjem iste možete otkriti dragocene informacije koje će znatno uticati na vaš izbor.

Ovo možete postići tražeći od prodavca da Vam pruži detaljne informacije o istoriji vozila. Ključni aspekti koje treba proveriti uključuju broj prethodnih vlasnika, istoriju servisiranja, kilometražu i da li je vozilo učestvovalo u sudaru ili je bilo havarisano.

Broj šasije (VIN broj)

Svaki automobil ima jedinstveni VIN broj koji pruža detalje o njegovoj istoriji. Važno je da se VIN na automobilu poklapa sa VIN-om na saobraćajnoj dozvoli i izveštaju o istoriji vozila.

S obzirom da je u jednom period na našem tržištu bio prisutan veliki broj ukradenih vozila, važno je i to proveriti. Provera se vrši upravo na osnovu broja šasije (VIN-a) u policiji, ili u Centru za motorna vozila Auto moto saveza Srbije. U Centru za motorna vozila nude usluge identifikacije vozila, procene vrednosti, provere da li je auto bio havarisan i ukupne ocene. Sam pregled traje par sati. Cena i trajanje ovih pregleda u CMV-u varira, u zavisnosti od godišta i snage automobila. Slične informacije možete dobiti i na internet stranici https://www.carvertical.com/.

Istorija servisiranja

Zatražite od prodavca zapise o održavanju i popravkama. Dobro dokumentovana istorija servisa može ukazivati na to koliko je automobil održavan. Servisna knjižica sadrži podatke o odrađenim servisima na osnovu kojih možete da steći uvid u to koliko pažnje su prethodni vlasnici automobila vodili računa o redovnom održavanju svog ljubimca.

Istorija vlasništva

Utvrdite koliko je prethodnih vlasnika automobil imao. Visok broj vlasnika u kratkom periodu može biti znak upozorenja da nešto nije u redu sa automobilom.

Momak proverava spoljašnost automobila tokom kupovine

#2 Provera spoljašnosti automobila

Spoljašnjost (eksterijer) polovnog automobila ne utiče samo na njegov ukupan izgled, već može otkriti i važne tragove o njegovoj istoriji i stanju.

Pre nego što se zanesete izgledom automobila, važno da razumete da pregled spoljašnjosti prevazilazi samu estetik. Spoljašnjost može ispričati priču o održavanju automobila, prethodnim nesrećama i potencijalnim skrivenim problemima.

Stoga, nakon što ste identifikovali potencijalni polovni automobil, temeljan pregled je od suštinskog značaja. Ako niste sigurni kako to uraditi sami, angažujte profesionalnog mehaničara. Fokusirajte se na sledeće oblasti:

Boja i karoserija

Započnite pregled tako što ćete pažljivo pregledati boju i karoseriju automobila. Obratite pažnju da li se uočavaju:

  • Promene boje, izbledelost ili neujednačenost.
  • Ogrebotine, udubljenja ili znakove rđe ili korozije, posebno na skrivenim mestima.
  • Nesrazmernosti u poravnanju panela ili nijanse boje između panela mogu ukazivati na prethodne popravke nakon sudara.

Stakla, prozori i vrata

Pregledajte stakla i prozore na prisustvo pukotina ili ogrebotina. Oštećenja mogu ugroziti vidljivost i bezbednost.

Proverite da li su zaptivke prozora neoštećene kako biste sprečili prodor vode.

Uverite da se sva vrata, prozori i gepek otvaraju i zatvaraju glatko.

Gume i točkovi

Pregledajte gume kako biste utvrdili ravnomerno habanje gazećeg sloja. Neujednačeni obrasci habanja mogu ukazivati na probleme sa poravnanjem ili oslanjanjem. Upotrebite novčić ili dubinomer gazećeg sloja kako biste proverili dubinu gazećeg sloja guma i osigurali da ispunjavaju sigurnosne standarde.

Pregledajte stanje točkova. Potražite znakove oštećenja od ivičnjaka, pukotina ili savijanja felni. Proverite da li su točkovi pravilno poravnati i izbalansirani.

S obzirom na pažljivu spoljašnju inspekciju, možete otkriti potencijalne probleme koji bi inače mogli ostati skriveni. Ovaj korak je od suštinskog značaja za donošenje informisane odluke o stanju polovnog automobila i da li ispunjava Vaša očekivanja.

#3 Provera unutrašnjosti automobila

Iako spoljašnjost polovnog automobila pruža važne uvide, unutrašnjost je mesto gde ćete provesti veći deo vremena dok vozite. Važno je osigurati da je unutrašnjost udobna, dobro održavana i da nema bilo kakvih skrivenih problema.

Počnite procenom ukupne udobnosti i stanja unutrašnjosti. Testirajte udobnost sedišta i sposobnost podešavanja.

Potražite znakove prekomernog habanja na sedištima, instrument tabli i presvlakama sedišta.

Testirajte sve električne komponente, uključujući radio, klima uređaj, grejanje i električne prozore.

Pregledajte instrument tablu i testirajte funkcionalnost pokazivača, brojila i brojača kilometara.

Obratite pažnju na neobične mirise unutar automobila. Neprijatni mirisi mogu ukazivati na skrivene probleme poput buđi, plesni, na oštećenja od vode ili druge probleme.

Ako je automobil opremljen navigacionim sistemom, proverite da li je isti ispravan. Ako automobil ima napredne sisteme za pomoć vozaču (ADAS), potvrdite da su operativni.

Potvrdite funkcionalnost sigurnosnih karakteristika kao što su vazdušni jastuci, sigurnosni pojasevi i kamere za vožnju unazad ukoliko postoji.

Procenite dostupnost i stanje unutrašnjih skladišnih prostora, držača za čaše i prtljažnika.

Pregledajte volan i kontrole na znakove prekomernog trošenja ili oštećenja. To može ukazivati na intenzivnu upotrebu ili zanemarivanje.

Proverite područje za noge na znakove trošenja na pedalama, podlozi i gumiranim prostirkama. Intenzivno trošenje može ukazivati na veliki broj pređenih kilometara ili agresivnu vožnju.

Razmislite o ukupnoj čistoći kabine. Dobro održavana unutrašnjost često odražava pravilnu brigu o celom automobilu.

Pregledajte tapacirung na prisustvo fleka, poderotina ili oštećenja. Budite temeljni, jer ovi problemi mogu uticati na estetiku i vrednost prilikom prodaje.

Preglde komponenti ispod haube kod kvalifikovanog mehaničara pri razmatranju kupovine polovnog automobila

#4 Ispod haube

Najpre se uverite da je motor hladan na dodir pre nego što počnete s pregledom. Vruć motor može predstavljati opasnost po bezbednost.

Ako je moguće, povedite pouzdanog mehaničara ili dobro upućenog prijatelja da Vas prati tokom ovog procesa.

Otvorite haubu i izvršite vizuelni pregled motornog prostora. Potražite:

  • Znakove curenja ulja ili tečnosti, što može ukazivati na probleme sa održavanjem.
  • Koroziju ili rđu na metalnim komponentama.
  • Puknute crevice ili istrošene kaiševe.

Proverite nivo motornog ulja koristeći šipku za merenje nivoa. Pazite da se nalazi unutar preporučenog opsega i pregledajte boju i konzistenciju ulja. Sveže, jantarne boje ulje je poželjno, dok tamno, zrnasto ili penasto ulje može ukazivati na probleme.

Proverite nivo i stanje tečnosti za menjač. Trebalo bi da bude čisto i bez mirisa izgaranja. Imajte na umu da neka vozila imaju zatvorene menjače koji ne omogućavaju proveru nivoa tečnosti.

Pregledajte akumulator na znakove korozije na terminalima i vidljivih oštećenja.

Testirajte funkcionalnost ključnih električnih komponenti, kao što su prednja svetla, zadnja svetla, pokazivači pravca i unutrašnja svetla.

Proverite da li na instrument tabli postoje upaljena upozorenja.

Pogledajte ispod automobila da biste pronašli znakove curenja tečnosti, uključujući ulje, rashladnu tečnost, tečnost za kočnice ili tečnost za menjač. Curenja mogu ukazivati na istrošene zaptivke.

Pregledajte stanje pogonskih kaiševa (širokih kaiševa) na pukotine ili prekomerno habanje. Oštećen kaiš može uticati na razne komponente motora.

Upalite motor i pažljivo slušajte njegove početne zvuke. Dobro održavan motor treba da se upali glatko bez preteranog buke ili oklevanja. Obratite pažnju na neobične ili glasne zvuke tokom paljenja. Dozvolite motoru da radi nekoliko minuta. Slušajte za nepravilne zvuke, kao što su klepetanje, kliktanje ili šištanje. Posmatrajte ispusni gas, ukoliko se pojavi prekomerni dim, to može ukazivati na probleme sa motorom.

Pregled motora i mehaničkih komponenti ispod haube je ključan korak u proceni ukupnog stanja i pouzdanosti polovnog automobile i može vam pomoći da izbegnete skupe popravke ili neočekivane kvarove. Ovaj korak je od suštinskog značaja kako biste osigurali da polovni automobil koji razmatrate bude pouzdana i isplativa investicija.

#5 Probna (test) vožnja

Probna vožnja je Vaša prilika da prvi put doživite kako se polovni automobil ponaša na putu. To je ključan korak u oceni njegove upravljivosti, udobnosti i ukupnog stanja.

Pre nego što krenete ka prodavcu ili salonu automobila, obezbedite dovoljno vremena za probnu vožnju. Prebrza vožnja može dovesti do propuštanja važnih detalja.  Uverite se da imate vozačku dozvolu i dokaz o osiguranju sa sobom, jer prodavac ili predstavnik salona mogu zahtevati ove dokumente.

Još jednom osmotrite eksterijer i enterijer automobila. Obratite pažnju na nove detalje koje niste primetili tokom inspekcije.

Momak obavlja probnu (test) vožnju pre kupovine polovnog automobila

Započnite probnu vožnju sa hladnim motorom, jer to može otkriti potencijalne probleme kao što su težak start ili neobični zvuci.

Obratite pažnju na sledeće faktore:

Ubrzanje i kočenje

Proverite kako automobil ubrzava i koči. Testirajte ubrzanje automobila, kako iz mirovanja, tako i pri spajanju na auto putu. Obezbedite da kočnice reaguju brzo i da ne proizvode neobične zvuke. Proverite da li se pojavljuju vibracije ili povlačenje prilikom kočenja.

Nivo buke

Slušajte da li dolaze neobični zvukovi iz motora kao što su klepetanje, tik-takanje ili šištanje. Ovi zvukovi mogu ukazivati na osnovne probleme.

Upravljanje

Procenite kako automobil reaguje na krivinama i oštrim zavojima. Obratite pažnju na to kako menjač menja brzine. Trebalo bi da to radi glatko i bez trzanja ili oklevanja. Na trenutak pustite volan da biste videli da li automobil održava pravac.

Takođe vozite i po neravnim putevim ili pređite automobilom preko neravnina, kao što su ležeći policajci, ili popnite automobil na ivičnjak kako biste proverili u kakvom su stanju amortizeri.

Udobnost

Ocenite udobnost sedišta, položaj za vožnju, preglednost i opštu ergonomiju.

Vidljivost

Osigurajte se da imate jasno vidljiv pogled na put sa svih uglova.

Pratite instrument tablu da biste primetili bilo kakva upozorenja ili indikatore koji bi mogli da se upale tokom probne vožnje.

Ako primetite bilo kakve probleme ili imate pitanja tokom probne vožnje, nemojte se ustručavati da ih razgovarate sa prodavcem ili predstavnikom salona.

Probna vožnja je Vaša šansa da procenite kako se polovni automobil ponaša u stvarnim uslovima vožnje kako se uklapa u vaše vozačke preference.

#6 Provera dokumentacije

Pre nego što se obavežete na kupovinu automobila, pažljivo pregledajte svu dokumentaciju. To uključuje vlasnički list, servisnu knjigu, uputstva za upotrebu i sve potrebne sertifikate.

Proverite da li se svi podaci podudaraju sa informacijama koje Vam je dao prodavac, kao na primer da li je broj kilometara na instrument tabli tačan i da li odgovara stvarnoj kilometraži automobile, da li se broj šasije na automobilu poklapa sa onim na saobraćajnoj dozvoli i u izveštaju o istoriji vozila. Budite posebno pažljivi ukoliko naiđete vozilima koja nemaju ispravnu dokumentaciju.

Važno je i da proverite da li automobil poseduje sve elemente obavezne opreme definisane Zakonom o saobraćaju.

Razmotrite mogućnost da pouzdan mehaničar pregleda automobil pre konačnog zaključivanja kupovine, posebno ako imate bilo kakvih sumnji u vezi sa njegovim stanjem. Mehaničar može identifikovati potencijalne probleme ili skrivene nedostatke koji Vama možda nisu vidljivi. Ovo je posebno važno za starije automobile ili automobile sa većom kilometražom.

#7 Pregovaranje o ceni

Kada ste zadovoljni stanjem automobila i dokumentacijom, vreme je da pregovarate o ceni. Većina prodavaca polovnih automobila je spremna na pregovaranje, pa iskoristite svoje znanje o tržištu i eventualne nedostatke automobila da postignete fer cenu. Ne zaboravite da uzmete u obzir i druge faktore kao što su dodatna oprema, garantni rokovi i moguće popravke. Ne plašite se se da odustanete ako prodavac nije voljan da prihvati Vašu cenu ili ako imate sumnje u stanje automobila.

Nakon kupovine polovnog automobila obavezno osigurajte svoj novi automobil i obavite registraciju na svoje ime kad za to dođe vreme. Ovo su neophodni koraci kako biste bili u skladu sa zakonima i mogli legalno da koristite svoj novi automobil na putu.

Zaključena kupovina polovnog automobila nakon detaljne provere.

Kupovina polovnog automobila je značajna odluka koja zahteva pažljivo razmatranje i doslednost, ali uz pažljivo planiranje i istraživanje, možete osigurati da Vaša kupovina bude pametna investicija. Međutim, kupovina polovnog automobila može biti uzbudljivo iskustvo kada se istom pristupi sa prethodnim istraživanjem. Prateći korake koji su opisani u ovom članku bićete dobro opremljeni da donesete informisanu odluku, izbegnete potencijalne zamke i uživate u prednostima pouzdanog i ekonomičnog polovnog vozila.

Ne žurite sa donošenjem odluke. Zapamtite da su strpljenje, pažljiva analiza i temeljno istraživanje Vaši najbolji saveznici u procesu kupovine polovnog automobila. Ne zaboravite da verujete svojim instinktima i da potražite stručni savet ako je potrebno. Srećno u potrazi za novim automobilom!

Karoserijski i mehanički auto delovi za Vaš automobil u Deloovima

Redovno održavanje, odgovorno upravljanje i čvrsta posvećenost brizi o vozilu osiguraće da Vam polovni automobil nastavi pouzdano da Vas služi tokom godina koje dolaze.

Sve auto delove za Vaše automobile neophodne za njihovo održavanje i pravilno funkcionisanje možete pronaći na internet prodavnici deloovi.com. Ponuda koja broji preko million novih auto delova obuhvata karoseriju i mehaniku, i odnosi se na sve poznate marke i modele automobila.

Ako Vam je potrebna pomoć ili imate pitanja u vezi pronalaženja i kupovine auto delova pozovite nas na broj telefona 011/428 62 36.

www.deloovi.com
011 428 62 36