fbpx
Pogled na more, Crna Gora.
Posted in: Zanimljivosti

Top 5 mesta u Crnoj Gori koje morate posetiti

Iako smo sa nestrpljenjem čekali proleće, mogli bismo reći da ono nije ispunilo naša očekivanja. Malo sunčanih dana, česte kiše i ne tako prijatne temperature, učinile su da često imamo osećaj kao da je pozna jesen. Međutim, iako nam ovih dana vreme ne ide na ruku, to ne menja činjenicu da je leto praktično pred vratima. A to znači odlazak na more u Crnu Goru, Grčku ili na neku egzotičnu destinaciju. Mada, ni svi oni koji se odluče za planinu neće zažaliti.

Sigurni samo da su, ako ne svi, onda mnogi već odabrali destinacije i do detalja isplanirali svoje odmore. Složićemo se da nam je u današnjem užurbanom načinu života odmor često preko potreban, pa mu se svi radujemo kao mala deca. Pogotovo kada je reč o letnjem odmoru.

U želji da barem malo skrenemo pažnju svima sa ovog tmurnog vremena, mi smo odlučili da odstupimo od ustaljenih tema koje se tiču automobila i automobilske industrije, a kojima se bavimo na ovom blogu. Ovog puta delimo sa Vam 5 najlepših mesta, po našem izboru, koje morate posetiti ukoliko ste kao destinaciju za odmor odabrali Crnu Goru.

Dobro došli u Crnu Goru.

Najbliža turistička destinacija, bilo da putujete automobilom, autobusom ili avionom, svima nama dobro poznata i čest odabir za letnji odmor je Crna Gora.

Crna Gora, za koju mnogi kažu da predstavlja skriveni dragulj smešten u srcu Balkana, postala je sve popularnija turistička destinacija poslednjih desetak godina. Ono sto najviše opčinjava sve turiste je činjenica da Vam je od planine do mora potrebno svega 1 do 2h vožnje automobilom. To je zemlja koja oduzima dah i nudi raznovrsne destinacije za odmor. Od prekrasne jadranske obale i šarmantnih primorksih gradova do veličanstvenih planinskih lanaca, Crna Gora osvaja posetioce svojim prirodnim lepotama, bogatom kulturnom baštinom i toplim gostoprimstvom.

Lokacije u Crnoj Gori koje su ''must see''

Poznato je da je turistička ponuda Crne Gore izuzetno bogata. U kom god delu Crne Gore odlučite da provedete odmor, ne možete pogrešiti. Kao malu pomoć, mi smo za Vas odabrali 5 najlepših mesta koje nikako ne smete da propustite.

1. Perast

Perast je maleni grad smešten u Bokokotorskom zalivu, udaljen svega 14km od Kotora. Potiče iz 14. veka, kada je postao važno pomorsko središte pod vlašću Venecijanske Republike.

Perast, maleni grad u Crnoj Gori.

Ovaj slikoviti gradić obiluje prekrasnom arhitekturom, uključujući barokne palate, crkve i kamene kuće koje odišu vremenom neprolazne lepote, a koje odražavaju uticaj venecijanske, barokne i mediteranske arhitekture. U gradu se nalazi čak 18 malih crkava, a jedna on njih, crkva Svetog Nikole, sa zvonikom visine 55m, je glavni simbol ovog mesta. Neke od najpoznatijih znamenitosti Perasta su ostrva Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe, na kojima se nalaze predivne crkve povezane zanimljivim legendama. Upravo je ostrvo Gospa od Škrpjela zauzelo četvrto mesto na listi 25 najlepših mesta u Evropi, po izboru poznatog časopisa Travel & Leisure. Do ostrva je moguće doći izletničkim brodićima kojima upravlja lokalno stanovništo.

Pomorski muzej, smešten u poznatoj palati Bujović, prikazuje pomorsko nasleđe Perasta kroz obimnu zbirku artefakata, modela brodova i istorijskih dokumenata. Posetioci se mogu informisati o pomorskim tradicijama grada, poznatim kapetanima i pomorskim bitkama koje su oblikovale njegovu istoriju.

Perast je također poznat po tradicionalnoj ceremoniji  pod imenom ”Fašinada”, koja se održava svake godine u julu.

Ne propustite priliku da posmatrate očaravajući zalazak sunca dok uživate u ukusnim morskim plodovima i ostalim lokalnim specijalitetima u nekom od restorana na obali mora. Sa prekrasnim pogledom na zaliv i bogatom kulturnom baštinom, Perast je nezaobilazna destinacija u Crnoj Gori.

2. Sveti Stefan

Idilično ostrvo Sveti Stefan, svetski poznata turistička destinacija, nalazi se na svega 19km udaljenosti od Budve. Ovaj nekada skromni ribarski gradić je u 15. veku postao utvrđeni grad kako bi zaštitio svoje stanovnike od napada gusara i otomanske imperije.

Kupanje na Svetom Stefanu.
Pogled na Sveti Stefan.

Kao što smo rekli, nekada ribarsko selo, pretvoreno je u luksuzno odmaralište koje je zadržalo svoj srednjovekovni šarm. Brojne poznate ličnosti su boravile na ovom ostrvu. Sveti Stefan je stekao međunarodno priznanje kao luksuzni kompleks svetskog ranga.

Kulturna baština Svetog Stefana je duboko povezana sa njegovom istorijom. Ostrvo je ukrašeno prelepim rustičnim kamenim kućama, uskim ulicama i malom crkvom, stvarajući jedinstvenu atmosferu koja očarava posetioce. Unutrašnjost crkve je ukrašena prelepim freskama i religioznim artefaktima, pružajući uvid u versko nasleđe regiona.

Danas je Sveti Stefan dom ekskluzivnog kompleksa Aman Sveti Stefan, koji sjajno kombinuje moderne sadržaje sa tradicionalnom estetikom ostrva. Aman Sveti Stefan nudi ekskluzivno i nezaboravno iskustvo posetiocima, sa luksuznim smeštajem, izvanrednim restoranima i izuzetnom uslugom. Iako je samo ostrvo rezervirano za goste odmarališta, u zadivljujućem pogledu na Sveti Stefan može se uživati sa obližnjih plaža i vidikovaca.

Bez obzira na brojne fotografija koje možete da vidite, ništa Vas ne može pripremiti za neverovatan prizor crnogorskog Svetog Stefana koji obećava nezaboravno iskustvo na jednoj od najprivlačnijih lokacija duž Jadranske obale.

3. Ada Bojana

Smeštena na južnoj obali Crne Gore, Ada Bojana je jedinstveno rečno ostvro. Nalazi se na ušću reke Bojane u Jadransko more.

Prema legendi, Ada Bojana je nastala nakon što se brod jedrenjak pod nazivom ”Merito” nasukao u blizini dva manja ostrva. Tokom godina se na ova dva ostrvca i olupinu broda taložio rečni nanos, čime se najpre formirao sprud pa potom i ostrvo, koje je vremenom reku Bojanu podelilo na dva kraka.

Ada Bojana

Izvor: https://ulcinjska-rivijera.com/sr/pocetna/

Ova zabačena oaza je raj za ljubitelje prirode i one koji traže mir i opuštanje. Ostrvo, koje je trouglastog oblika, zapljuskuje sa jedne strane slana morska voda, a sa druge dve strane reka Bojana. Netaknute peščane plaže, kristalno čisto more i bujna vegetacija stvaraju mirno okruženje za odmor. Plaža okrenuta ka moru je dužine 3km, dok Adu Bojanu deli rukavac reke Bojane od ulcinjske Velike  plaže. Pored nudističkog dela, ostrvo je takođe poznato po izvrsnim uslovima za kiteboarding i windsurfing, privlačeći avanturiste iz celog sveta.

Dio je zaštićenog područja Ulcinjske solane, koje ima veliki ekološki značaj. Ovaj jedinstveni ekosistem je dom raznovrsnim vrstama ptica, uključujući flamingose, rode i pelikane. Ljubitelji prirode mogu istraživati prirodni rezervat, posmatrati ptice ili se ukrcati na vožnju brodom kako bi se divili bogatstvu biodiverziteta i predivnim pejzažima.

Flamingosi na Ulcinjskoj solani

Ada Bojana je nekada bila tradicionalno ribarsko selo, a njeno ribarsko nasleđe i danas živi. Posetioci mogu doživeti lokalnu ribarsku kulturu posmatranjem ribara u akciji ili čak sami pokušati pecati. Ostrvo je takođe poznato po restoranima sa svežim plodovima mora, gde se mogu probati ukusna jela pripremljena od lokalno ulovljene ribe i drugih specijaliteta iz mora.

Ada Bojana pruža mirnu i opuštajuću atmosferu, što je čini idealnim mestom za miran odmor i obnavljanje energije.

4. Valdanos

Smešten između Bara i Ulcinja, Valdanos je poznat po očaravajućim maslinicima i skrivenoj plaži. Ova izolovana uvala, okružena maslinjacima i visokim brdima, Mendre i Mavijan, nudi netaknutu prirodnu lepotu koja će Vas ostaviti bez daha. Uvala Valdanos je proglašena Spomenikom prirode.

Uvala Valdanos

Izvor: https://kofer.info/

Valdanos se ponosi bogatom istorijom maslinarstva, i svojim vekovima starim maslinjacima koji su prepoznati kao kulturno i istorijsko nasleđe, i prostiru se na oko 400 hektara. Posetioci mogu istraživati drevna stabla maslina, kojih ima preko 80 000, i saznati više o proizvodnji maslinovog ulja, i probati izvrsno lokalno maslinovo ulje. Maslinova stabla, od kojih neka imaju i preko hiljadu godina, stvaraju očaravajući pejzaž koji izražava osjećaj večne ljepote. Mirna plaža s kristalno čistom vodom idealna je za opuštanje i kupanje.

Jedinstvena mikroklima Valdanosa pruža bujno okruženje, koje neguje raznovrsnu floru i faunu, čineći ga rajem za ljubitelje prirode i fotografe.

Zahvaljujući svojoj mirnoj i spokojnoj atmosferi, Valdanos je idealna destinacija za parove i porodice koji žele se opustiti i uživati u lepoti prirode.

5. Porto Montenegro i Porto Novi

Porto Montenegro, smešten u Tivtu, i Porto Novi, nedaleko od Herceg Novog, su dve prestižne marine koje kombinuju luksuz, zabavu i odmor.

Porto montenegro danju.
Porto Montenegro noću.

Porto Montenegro, smešten u zanimljivom malom gradu Tivtu, je prestižno marinsko naselje koje je postalo privlačno za brojne bogate i slavne ličnosti. Arhitektura naselja je harmonična kombinacija tradicionalnog i modernog stila, što dodatno doprinosi jedinstvenom šarmu naselja. Ova elegantna destinacija ima kolekciju luksuznih rezidencija, ekskluzivnih butika, gurmanskih restorana i trendovskih barova svetske klase. Marina sama je dom nekih od najimpresivnijih superjahti na svetu. Ova moderna luka je savršeno mesto za opuštajuću šetnju uz more ili uživanje u gastronomskim delicijama u nekom od vrhunskih restorana.

U srcu Porto Montenegra nalazi se prestižni Yacht Club Porto Montenegro, mesto okupljanja ljubitelja jahti i centar društvenih događanja.

Porto Novi noću.

Izvor: https://a-yachting.me/

Porto Novi je luksuzni kompleks smešten u slikovitom Bokokotorskom zalivu sa nizom raskošnih rezidencija, vila i apartmana. Resort ima privatni plažni klub, wellness i spa centar, gurmanske restorane i modernu marinu koja je namenjena superjahtama.

Oba naselja su idealna polazna tačka za istraživanje očaravajuće regije Bokokotorskog zaliva. Posetioci mogu krenuti na brodski izlet i otkriti šarmantne primorske gradove poput Kotora, Perasta i Herceg Novog, od kojih svaki ima svoje istorijske i kulturne dragulje. Zaliv je takođe poznat po svojoj predivnoj prirodnoj lepoti, sa strmim planinama, azurnim vodama i slikovitim ostrvima koja su raj za oči.

Kada je u pitanju luksuz i elegancija, Porto Montenegro i Porto Novi su dve izvanredne destinacije koje ne smete propustiti prilikom posete Crnoj Gori.

Kokteli na Velikoj plaži u Ulcinju, Crna Gora

Kako odbrojavanje do leta ulazi u završnicu, radujemo se toplini sunca, novim avanturama i stvaranju nezaboravnih uspomena. Leto je sinonim za avanture na otvorenom, pružajući mnoštvo aktivnosti za sve uzraste i interese. Bilo da ste ljubitelj uzbuđenja i aktivnosti pod adrenalinom ili ljubitelj prirode koji traži mirna utočišta, mogućnosti su beskrajne.

Čar Crne Gore leži u njenim raznovrsnim ponudama, od istorijskih primorskih gradova do netaknutih prirodnih rezervata i luksuznih marina. Crna Gora je zemlja koja obiluje neodoljivim lokacijama koje će Vas očarati svojom lepotom i raznolikošću. Bilo da se želite opustiti na prekrasnim plažama, istražiti kulturnu baštinu ili uživati u vrhunskim gastronomskim iskustvima, Crna Gora ima sve to i još mnogo više. Obavezno uključite ove izvanredne lokacije u svoj plan i krenite na odmor koji će Vam dugo ostati u sećanju.

Luda junska akcija u Deloovima!

Ukoliko ste se odlučili za odlazak na odmor automobilom, ne zaboravite da i Vaš automobil treba da se ”spremi za odmor”. Kako to možete uraditi, pročitajte u našem blog članku pod nazivom ”Pripremite automobil za leto i odlazak na odmor’‘.

Sve nove auto delove koji su neophodni Vašem automobili možete pronaći na našoj internet prodavnici deloovi.com. Ponuda sa preko milion karoserijskih i mehaničkih delova odnosi se na sve marke i modele automobila. Tu je i naš stručni tim koji Vam stoji na raspolaganju za sva pitanja i informacije, kao i pomoć pri poručivanju odgovarajućeg dela za Vaš automobil.

Da ovo leto bude još bolje, pripremili smo za Vas ludu junsku akciju – popust od 10% na sve auto delove koje imamo u ponudi!

www.deloovi.com
011 428 62 36