Pripremite automobil za leto i uživajte u odmoru - DELOOVI!
Posted in: Saveti za vozače

Pripremite automobil za leto i odlazak na odmor

Kako se bliži letnja sezona, mnogi ljudi sa nestrpljenjem planiraju ili su već isplanirali dugoočekivani odlazak na odmor. Složićemo se da je leto idealno vreme za uzbudljiva putovanja i istraživanje novih destinacija. Bilo da se odlučite za more ili planinu, posebno je zanimljiv odlazak automobilom, kako sa porodicom tako i sa prijateljima.

Međutim, ako ste se odlučili za odlazak na odabranu destinaciju automobilom važno je da se uverite da je Vaš automobil spreman za predstojeće avanture. Drugim rečima trebalo bi da svoj automobil adekvatno pripremite za leto i dugo putovanje. Izdvojite vreme da biste osigurali da Vaš automobil bude u optimalnom stanju pre odlaska na put. Na taj način možete sprečiti potencijalne kvarove, poboljšati bezbednost i omogućiti sebi bezbrižnu i ugodnu vožnju.

Odlazak na odmor automobilom sa porodicom - DELOOVI!

Zašto je važno pripremiti automobil pre odlaska na letnji odmor?

Preporuka je da najmanje dve nedelje pre odlaska na odmor ili neki duži put proverite Vaš automobil. U tom slučaju, ukoliko bude bilo potrebe za eventualnim popravkama, nećete morati da menjate planove, odlažete putovanje ili pozajmljujete automobil od drugara.

Ekstremne temperature, posebno tokom leta, mogu dodatno opteretiti različite komponente Vašeg automobila, uključujući motor, gume i sistem za hlađenje. Redovni servisi i održavanje, mogu pomoći u sprečavanju neočekivanih kvarova tokom putovanja. Identifikovanjem i rešavanjem potencijalnih problema unapred, značajno smanjujete mogućnost da ostanete zaglavljeni na putu.

Priprema automobila za leto i duge vožnje ključna je za obezbeđivanje sigurnosti kako Vas tako i Vaših saputnika. Detaljna provera osnovnih bezbednosnih funkcija može pomoći u smanjenju rizika od nesreća.

Pravilno održavanje automobila, uključujući redovan mali i veliki servis, može značajno poboljšati efikasnost goriva. Tokom leta, kada se često koristi klima uređaj, osiguravanje optimalnog funkcionisanja komponenti automobila može pomoći u maksimiziranju ekonomičnosti goriva, čime se štedi novac na troškovima goriva tokom putovanja.

Dobro pripremljen automobil pruža udobnost i praktičnost tokom putovanja.

U nastavku sa Vama govorimo o tome šta je sve važno proveriti na automobilu kako biste bili sigurni da Vas neće izneveriti na putu.

Proverite sve tečnosti u automobilu

Proverite i dopunite po potrebi sve tečnosti u automobilu - DELOOVI!

Pre nego što krenete na dug put, veoma je važno proveriti nivoe tečnosti u Vašem automobilu. Sledeće tečnosti treba proveriti i dopuniti po potrebi:

Motorno ulje

Proverite nivo ulja pomoću šipke za merenje i dopunite ukoliko je neophodno, ali vodite računa da ne sipate više nego što je propisano. Ako je ulje prljavo ili je nivo nizak, trebalo bi da zamenite ulje. Kada se menja ulje menja se obično i filter ulja. Ponesite rezervno motorno ulje na put.

Rashladna tečnost

Proverite nivo rashladne tečnosti u ekspanzionoj posudi. Osigurajte da je tečnost čista i da je koncentracija odgovarajuća za letnje temperature.

Kočiona tečnost

Proverite rezervoar kočione tečnosti. Dopunite kočionu tečnost, ukoliko je potrebno, do preporučenog nivoa. Ako je tečnost promenila boju ili je kontaminirana, posetite servis jer bi je trebalo zameniti u tom slučaju.

Tečnost za menjač

Ako Vaše vozilo ima automatski menjač, proverite nivo tečnosti za menjač prema uputstvima koja ste dobili od proizvođača.

Tečnost za servo volan

Proverite da li je nivo tečnosti za servo volan na odgovarajućem nivou za optimalno upravljanje. Ukoliko je došlo do curenja ili nekog kvara potrebna je zamena.

Proverite akumulator

Toplo vreme i izuzetno vioske temperature mogu dodatno opteretiti akumulator Vašeg automobila. Da biste izbegli kvar akumulatora potrebno je da proverite njegovo stanje kod adekvatnog stručnjaka. Ukoliko je potrebo zamenite isti. Takođe proveriti da li su priključci akumulatora čvrsto priključeni, da li su čisti ili ima tragova korozije na njima. Možete ih očistiti pomoću adekvatnog sredstva i četke za žice.

Provera akumulatora u automobilu od strane stručnjaka - DELOOVI!

Proverite pneumatike i pritisak u njima

Ukoliko niste zamenili zimske pneumatike letnjim, što, iako je važno mnogi od nas ne rade, prvo možete sami vizuelno proveriti stanje guma. Ukoliko uočite da su nisu u dobrom stanju i da imaju mnoga oštećenja ili da su ”istrošene” potrebno je da ih popravite ili zamenite. Obratite pažnju i na to da li je potrebno izvršiti balansiranje, a možda i rotaciju guma kako biste produžili njihov vek trajanja.

Provera pritiska u gumama - DELOOVI!

Važno je da proverite da li je pritisak u gumama u skladu sa preporukama proizvođača. Njegova vrednost ne bi smela biti ni preniska ni previsoka. Preporuka je da se pritisak u gumama provera pre vožnje, dok se gume nisu jos ”zagrejale”.

Nemojte zaboraviti na rezervnu gumu. Uverite se da je rezervna guma Vašeg automobila u dobrom stanju, pravilno napumpana i da imate potreban alat za zamenu gume. Ukoliko umesto rezervne gume imate set za popravku, savetujemo Vam da na vreme dobro proučite kako se koristi kako biste kasnije uštedeli na vremenu ukoliko dođe do nekih problema.

Proverite kočnice

Pre odlaska na put prioritet je da Vaš automobil bude bezbedan. Jedan od najvažnijih sigurnosnih elemenata svakog vozila je kočioni sistem. Ispravne kočnice su ključne za održavanje kontrole, izbegavanje nesreća i osiguranje bezbednosti Vas kao vozača, putnika i drugih učesnika u saobraćaju.

Proverite kočione pločice i diskove da biste utvrdili da li su istrošeni. Ako su istrošeni, potrebna je zamena. Proverite kočionu tečnost da biste utvrdili da li postoje znakovi kontaminacije ili je nivo tečnosti nizak.

Provera kočnica omogućava Vam da otkrijete i otklonite probleme poput istrošenih kočionih pločica, curenja kočione tečnosti ili neispravnih kočionih čeljusti. Zato je najbolje da posetite kvalifikovanog automehaničara kako biste se uverili da je sa Vašim kočionim sistemom sve u redu.

Proverite klima uređaj u automobilu

Pravilno funkcionisanje sistema za klimatizaciju važno je za ugodnu i prijatnu vožnju tokom vrelih letnjih dana. Kao i svi ostali sistemu u vozilu, i klima uređaj zahteva pravilno održavanje.

Provera sistema za klimatizaciju od sgrane stručnog lica - DELOOVI!

Posetite kvalfikovanog stručnjaka koji će izvršiti sve neophodne provere kako bi utvrdili stanje sistema za klimatizaciju u Vašem automobilu. Tokom ove provera pregleda se sistem za curenje, proverava nivo rashladnog sredstva, usisni i izduvni otvori, kako bi bili sigurni da sve komponente ispravno rade. Ukoliko je potrebno treba zameniti i filter kabine (filter klime, polen filter). Razmislite i o dezinfekciji klime ukoliko se oseća neprijatan miris u automobilu kada ona radi.

Za detaljnije informacije kako se pravilno koristi i održava sistem za klimatizaciju, pročitajte naš blog članak “Klima uređaj u automobilu“.

Proverite brisače i očistite vetrobransko staklo

Dobra vidljivost je ključna za sigurnu vožnju. Proverite metlice brisača vetrobrana i zamenite ih ako su istrošene ili ostavljaju tragove na vetrobranu. Osigurajte da je rezervoar za tečnost za pranje vetrobranskog stakla napunjen tečnošću koja je namenjena za letnji period godine (sadrži sredstva za odbijanje insekata i prljavštine). Sa sobom ponesite i jednu rezervnu tečnost za pranje vetrobrana za svaki slučaj.

Čišćenje brisača i vetrobranskog stakla - DELOOVI!

Temeljno očistite i operite vetrobransko staklo, kako spolja tako i iznutra, kako biste uklonili prašinu, prljavštinu, insekte i razne druge ostatke, koji mogu ometati vidljivost.

Proverite svetla i signalizaciju Vašeg automobila

Jedan od ključnih aspekata koji često biva zanemaren tokom pripreme automobila za odlazak na putovanje je provera svetala i signalizacije na automobilu. Proverom i osiguravanjem da sva svetla ispravno funkcionišu, poboljšavate svoju bezbednost i smanjujete rizik od nesreća, posebno tokom vožnje noću ili u lošim vremenskim uslovima poput dosadnjih letnjih pljuskova.

Vožnja sa neispravnim ili nefunkcionalnim svetlima nije samo opasna, već je i suprotna zakonu. Saobraćajni propisi zahtevaju da sva vozila imaju ispravno funkcionalna svetla i signalizaciju.

Pokazivači pravca imaju ključnu ulogu u Vašoj komunikaciji sa drugim učesnicima u saobraćaju. Omogućavaju Vam da menjate traku, pravite skretanja i bezbedno manevrišete.

Stoga je važno da proverite sva spoljna svetla, uključujući farove, zadnja svetla, stop svetla i pokazivače pravca. Zamenite sijalice koje su pregorele ili slabo svetle. Proverite unutrašnja svetla, kao što su svetla na plafonu i svetla na instrument tabli, da biste se uverili da ispravno rade.

Dakle, pre nego što krenete na putovanje, posvetite nekoliko trenutaka proveri i osigurajte da su svetla i signalizacija ispravni i funkcionalni.

Proverite kaiševe i creva

Neispravni kaiševi i creva mogu dovesti do neočekivanih kvarova. Preduzmite sledeće mere:

  • Proverite vizuleno kaiševe motora da biste utvrdili da li postoje pukotine, oštećenja ili prekomerno habanje. Zamenite istrošene kaiševe kako biste sprečili njihovo pucanje.
  • Proverite creva hladnjaka, creva za rashladnu tečnost i creva na pumpi za vodu da biste utvrdili da li postoje curenja, ispupčenja ili su creva previše mekana. Zamenite oštećena creva kako biste izbegli potencijalne probleme.

Pripremite set za hitne situacije

Set za hitne slučajeve tokom putovanja automobilom - DELOOVI!

Kada krenete na put, važno je da budete spremni i na neke nepredviđene sitacije. Proverite da li imate obaveznu opremu i pipremite set za hitne situacije koji bi trebalo da uključuje sledeće:

  • Osnovni alati kao što su ključ, klešta, šrafcigeri i merač pritiska u gumama.
  • Set za prvu pomoć koji sadrži zavoje, antiseptičku kremu i neophodne lekove.
  • Spakujte još i predmete poput baterijske lampe, baterija, reflektujućeg trougla (ukoliko ste ga izgubili jer je dio obavezne opreme), aparata za gašenje požara (koji je obavezan u nekim državama poput Grčke, Bugarske i Makedonije). A takođe ponesite vodu i grickalice.

Kada je reč o obaveznoj opremi uglavnom ono što predviđa zakon u našoj zemlji manje više je isto i u ostalim zemljama. Svakako preporučujemo da se informišete šta sve spada u obaveznu opremu po zakonu zemlje u koju putujete.

Još samo par koraka i Vi i Vaš automobil ste spremni za odlazak na odmor

Mnogi od nas su skolni da u automobil “gomilaju” mnogo nepotrebnih stvari. Nakon što ste prethodno proverili sve što smo gore u tekstu naveli, izbacite iz automobila sve što Vam neće biti potrebno na putovanju (poput recimo lanaca za sneg). Tako ćete imati više prostora i Vaš automobil neće biti dodatno opterećen.

Operite i očistite Vaš automobil kako spolja tako i iznutra. Učinićete vožnju prijatnijom i sebi i svojim saputnicima.

Ponesite za svaki slučaj i rezervni ključ jer se neretko dešava da mnogi vozači izgube ključ na odmoru.

Ukoliko na odmor idete sa porodicom, ne zaboravite da postavite adekvatno dečije sedište. Ne samo što je to zakonom predviđeno, već na taj način osiguravate bezbednost Vaših mališana.

Napravite detaljan plan putovanja i ako već niste nabavite navigaciju kako ne biste brinuli da li ćete i kako stići do željene destinacije. Poštujte saobraćajne propise, jer su kontrole u drugim zemljama znatno strožije nego kod nas.

Ako ste pripremili dokumenta, spakovali kofere, proverili i pripremili automobil, želimo Vam srećan put, lep provod i dobru zabavu na odmoru.

Srećan put, lep provod i dobru zabavu na odmoru želi Vam ekipa iz kompanije ''DELOOVI''!

DELOOVI – mesto za sigurnu i bezbednu kupovinu novih auto delova!

U slučaju da ste tokom pripreme automobila za odlazak na duži put primetili da je neki deo oštećen i da ga je potrebno zameniti, ne brinite, na pravom ste mestu. Na našoj online prodavnici www.deloovi.com, možete pronaći preko 150 000 novih auto delova, za sve marke i modele automobile. U ponudi imamo retrovizore, farove, sijalice, branike, rashladne sisteme, karoserijske delove, univerzalnu opremu i još mnogo toga. Ako Vam je potrebna pomoć pri odabiru dela budite slobodni da nas kontaktirate, kako na live chatu tako i na broj telefona 011 4286 236. Ukoliko se registrujete kao poklon dobijate 5% popusta na sve porudžbine na našoj online prodavnici.

www.deloovi.com
011 428 62 36