Rezervoar kočione tečnosti u automobilu.
Posted in: Saveti za vozače

Kočiona tečnost

Kočioni sistem jedna je od glavnih bezbednosnih karakteristika svakog automobila. Kako bi ovaj sistem nesmetano funkcionisao, potrebno je da svi delovi koji čine isti budu pravilno održavani.

Jedan od važnih delova kočionog sistema automobila, koji često prolazi neprimećeno, je i kočiona tečnost (kočiono ulje/ulje za kočnice). Igra ključnu ulogu u osiguravanju sigurnog i efikasnog funkcionisanja vozila. Kočiona tečnost prenosi silu sa pedale kočnice na kočione čeljusti ili bubnjeve, omogućavajući efikasno zaustavljanje automobila. Pravilno informisanje vozača o funkciji i značaju kočione tečnosti omogućava donošenje informisanih odluka kako bi se obezbedila bezbednost i optimalna funkcionalnost sistema za kočenje.

Mehaničar sipa kočionu tečnost u automobilu

Šta je kočiona tečnost?

Kočiona tečnost je specijalna hidraulična tečnost koja prenosi silu sa pedale kočnice na kočione komponente, omogućavajući pretvaranje kinetičke energije u toplotnu energiju kako bi se vozilo zaustavilo. Drugim rečima kočiona tečnost treba da prenese pritisak koji vršimo na kočnicu na svaki točak, omogućavajući im da se zaustave ili uspore. Radi pod visokim temperaturama i pritiscima.

Koja je funkcija kočione tečnosti?

Pored pomenutog prenosa sile sa pedale kočnice na kočione komponente, kočiona tečnost ima i druge funckije u automobilu.

Odnos između kočione tečnosti, hidrauličkog kočionog sistema i kretanja automobila je primer Paskalovog zakona u realnim situacijama. Ovaj zakon govori da kada fluid doživi bilo koju vrstu promene pritiska u zatvorenom prostoru, pritisak se prenosi ravnomerno u svim pravcima. Drugim rečima, kada vozač pritisne pedalu kočnice, šipka gura klip u glavni cilindar, stvarajući novi pritisak u celom hidrauličnom sistemu. Ovaj novonastali pritisak se distribuira kroz sistem tako što se kočiona tečnost šalje u cilindre točkova i kočione čeljusti. Klipovi zatim primenjuju silu na kočione pločice koje dolaze u kontakt sa kočionim dobošom ili rotorom i  tako se rotacija točkova usporava ili zaustavlja.

Dizajnirana je da izdrži visoke temperature koje se generišu tokom kočenja. Ova visoke temperatute mogu izazvati kondenzaciju vlage u kočionom hidrauličnom sistemu. Kočiona tečnost apsorbuje tu vlagu i sprečava je da ključa i izazove kvar kočnica.

Kočiona tečnost odgovorna je i za podmazivanje i zaštitu unutrašnjih komponenti kočionog sistema u cilju smanjenja habanja i korozije. Takođe sprečava stvaranja vazdušnih mehurića koji mogu dovesti do otkazivanja kočnica automobila.

TRW DOT 4 kočiona tečnost

Koje vrste kočione tečnosti postoje?

Koliko je važno poznavati ulogu kočione tečnosti u automobilu, isto toliko je važno znati razliku između različitih vrsta kočionih tečnosti koje su dostupne na tržištu. Ove tečnosti se razlikuju po oznakama dodeljenim od strane Ministarstva saobraćaja SAD-a (U.S. Department of Transportation – DOT).

Postoji nekoliko vrsta kočione tečnosti, koje se klasifikuju prema hemijskom sastavu i tački ključanja:

  • DOT 3: Tečnost na bazi glikola pogodna za većinu standardnih vozila.
  • DOT 4: Tečnost na bazi glikola sa većom tačkom ključanja, pogodna za vozila visokih performansi. Sadrži mešavinu glikola i boratnih estara, pružajući povećanu otpornost na apsorpciju vlage.
  • DOT 5: Tečnost na bazi silikona sa visokom tačkom ključanja i niskom viskoznošću, uglavnom se koristi kod klasičnih automobila tzv oldtajmera. Ne apsorbuje vlagu kao druge vrste kočione tečnosti.
  • DOT 5.1: Tečnost na bazi glikola sa sličnim karakteristikama kao DOT 4, ali sa većom tačkom ključanja.

Kočiona tečnost ima dve tačke ključanja – ”suvu” i ”vlažnu” tačku ključanja. ”Suva” tačka ključanja se odnosi na temperaturu na kojoj tečnost ključa pre nego što apsorbuje vlagu, dok se vlažna tačka ključanja odnosi na temperaturu na kojoj tečnost počinje da ključa nakon što je apsorbovala vlagu (3,7%v).

Tabela sa podacima za tačke ključanja različitih vrsta kočione tečnosti.

Koliko često treba menjati kočionu tečnost?

Redovno zamena kočione tečnosti je neophodna za optimalne performanse i bezbednost svakog automobila. Iako se preporuke mogu razlikovati, opšta smernica je da treba zameniti kočionu tečnost svake dve godine ili na svakih pređenih 40 000 do 60 000 km, u zavisnosti od  preporuke proizvođača automobila, kako bi se sprečilo propadanje i apsorpcija vlage.

Nova kočiona tečnost ili kočiona tečnost koja je u dobrom stanju je bistra i može imati žućkastu boju. Kočiona tečnost kojoj je potrebna zamena vremenom postaje sve tamnija i uglavnom liči na motorno ulje (tamno smeđe ili crne boje).

Važno je napomenuti da određeni uslovi vožnje mogu zahtevati češću zamenu kočione tečnosti. Na područjima sa visokom vlažnošću vazduha, kočiona tečnost može zahtevati češću zamenu. Intenzivno kočenje, kao što su vuča tereta, vožnja po planinskom terenu ili često zaustavljanje i kretanje u saobraćaju, može rezultirati povećanom proizvodnjom toplote u kočionom sistemu. Ova toplota može ubrzati degradaciju kočione tečnosti, što zahteva češću zamenu.

Bez obzira na pomenute intervale, ukoliko primetite promenu u boji, kontaminaciju ili znake curenja, neophodno je odmah izvršiti pregled i zamenu kočione tečnosti.

Oznake tipa kočione tečnosti na poklopcu DOT 4

Kako izabrati pravu kočionu tečnost za automobil?

Odabir odgovarajuće kočione tečnosti za Vaš automobil je važan kako bi se obezbedila kompatibilnost i optimalne performanse.

Pravilan odabir kočione tečnosti temelji se na specifikacijama proizvođača automobila. Uvijek se treba pridržavati preporuka proizvođača i koristiti kočionu tečnost koja odgovara specifikacijama za određeni automobil. Preporuke proizvođača uzimaju u obzir specifični dizajn kočionog sistema i zahteve performansi Vašeg automobila.

Uobičajeno je da se na poklopcu rezervoara kočione tečnosti nalazi oznaka vrste tečnosti koja je predviđena za kočioni sistem Vašeg automobila.

Izborom neodgovarajuće kočione tečnosti možete dovesti do brojnih opasnosti kao što su: otkaz (kvar) kočnica ili sporo reagovanje istih, korozija metalnih delova, curenje tečnosti, habanje ostalih delova sistema i slično.

Kompatibilnost kočione tečnosti je ključna da bi se izbegla oštećenja kočionog sistema. Izbegavajte mešanje različitih vrsta kočione tečnosti osim ako to specifično preporučuje proizvođač. Ako niste sigurni u kompatibilnost, konsultujte stručnog mehaničara ili pročitajte u uputstvu za Vaš automobil koje je izdato od strane proizvođača automobila.

Curenje kočione tečnosti

Curenje kočione tečnosti može se javiti iz različitih razloga. Brzo otkrivanje i popravka curenja su ključni za održavanje integriteta kočionog sistema.

Uzroci curenja kočione tečnosti

Oštećene ili istrošene kočione cevi

Vremenom, kočione cevi mogu se oštetiti zbog izloženosti spoljnim elementima, otpacima na putu ili korozije. Ovo oštećenje može izazvati pukotine ili rupe, što dovodi do curenja kočione tečnosti.

Neispravna kočiona klešta ili cilindri na točku

Kočiona klešta i cilindri na točku igraju ključnu ulogu u primeni pritiska na kočione pločice. Ako ovi delovi postanu oštećeni ili istroše se, mogu izazvati curenje kočione tečnosti.

Neispravan glavni cilindar

Glavni cilindar je odgovoran za generisanje hidrauličnog pritiska za rad kočionog sistema. Ako se vremenom ošteti, može dovesti do curenja kočione tečnosti.

Nekvalitetno postavljene zaptivke

Zaptivke se koriste širom kočionog sistema kako bi se sprečilo curenje. Međutim, ako su neispravno postavljene ili počnu da propadaju, mogu omogućiti kočionoj tečnosti da iscuri.

Mrlje od curenja kočione tečnosti na putu ispod automobila

Uočavanje curenja kočione tečnosti

Detektovanje curenja je važno, jer nizak nivo tečnosti može ugroziti efikasnost kočionog sistema.

Redovno proveravajte nivo kočione tečnosti u automobilu.

Pažljivo vizuelno pregledajte kočioni sistem, obraćajući pažnju na kočione cevi, klešta, cilindre na točku i glavni cilindar. Potražite znakova vlage, fleka ili curenja tečnosti.

Ako primetite da je meka ili labava papučica kočnice, to može ukazivati na curenje kočione tečnosti. Gubitak tečnosti može rezultirati smanjenim hidrauličkim pritiskom, što utiče na odziv papučice.

Moderna vozila su opremljena sistemima upozorenja koji otkrivaju nepravilnosti u kočionom sistemu. Ako se upali lampica za upozorenje kočnica na instrument tabli, to može ukazivati na curenje kočione tečnosti.

Poseban miris paljevine ili dim koji dolazi iz točkova nakon vožnje može biti znak curenja kočione tečnosti. Tečnost može doći u dodir s vrućim komponentama poput kočionog diska ili klešta, što izaziva primetan miris ili dim.

Samostalno zameniti kočionu tečnost ili potražiti pomoć mehaničara?

Kočiona tečnost higroskopna materija, odnosno to znači da ima sposobnost da upija vlagu iz svog okruženja. Ako se kočiona tečnost zasiti vlagom, dolazi do snižavanja njene tačka ključanja i pojavljuje se opasnost od otkazivanja kočionog sistema pri ekstremnim opterećenjima.

Kočiona tečnost spada u poseban otpad. Treba je skladišti u originalnoj ambalaži na čistom, hladnom i suvom mestu, daleko od direktnog sunčevog svetla i izvora toplote. Prilikom rukovanja kočionom tečnošću, potrebno je nositi odgovarajuću zaštitnu opremu kako bi se izbegao kontakt sa kožom ili iritacija očiju.

Iako neki zadaci važni za održavanje automobila mogu biti izvršeni od strane vlasnika/vozača, menjanje kočione tečnosti je postupak koji zahteva stručnost i posebnu opremu. Zbog važnosti celovitosti kočionog sistema, preporučuje se da se potraži pomoć stručnog mehaničara prilikom menjanja kočione tečnosti. Kvalifikovani mehaničar može obezbediti pravilno ispuštanje vazduha, pravilan izbor tečnosti i ukupnu bezbednost sistema.

Mehaničar sa zaštitnom opremom proverava nivo kočione tečnosti u automobilu

Kočiona tečnost ima vitalnu ulogu u sigurnom i efikasnom funkcionisanju kočionog sistema vozila. Ona obezbeđuje sigurno i efikasno zaustavljanje, dok istovremeno štiti ključne komponente od habanja i korozije.

Redovno održavanje i pravovremena zamena tečnosti su neophodni za očuvanje njenih karakteristika i sprečavanje potencijalnih opasnosti. Važno je odabrati odgovarajuću kočionu tečnost prema specifikacijama proizvođača i redovno je zameniti prema preporukama. Ako primetite znakove curenja kočione tečnosti, trebali biste odmah potražiti stručnu pomoć.

Zapamtite, kada je reč o kočionoj tečnosti, bezbednost uvek treba biti najvažnija. Redovno održavanje i pridržavanje uputstava proizvođača ključni su za očuvanje efikasnosti sistema kočenja i zaštite života vozača, putnika u automobilu i svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Svi karoserijski i mehanički delovi na jednom mestu!

Kočionu tečnost za Vaš automobil možete poručiti u DELOOVIMA.

Pored toga, na internet prodavnici deloovi.com možete pogledati našu ponudu od preko      1 000 000 novih auto delova. Ponuda uključuje auto delove za sve marke i modele automobila. Od karoserije i rashladnih sistema, do delova za mali i veliki servis, sve možete pronaći na jednom mestu, i to uz popust od 10% na celokupnu ponudu još samo u julu mesecu.

Odgovore na sva pitanja u vezi izbora ili poručivanja auto delova možete dobiti koristeći live chat podršku ili pozivom na broj telefona 011 4286 236. Kolege zadužene za kontakt sa kupcima, uz dugogodišnje iskustvo u prodaji, će Vam vrlo rado pomoći.

www.deloovi.com
011 428 62 36