Posted in: Saveti za vozače

Klima uređaj u automobilu

Klima uređaj je neizostavna komponenta u svim automobila, koja doprinosi udobnijoj vožnji u svim vremenskim uslovima. Sistem klima uređaja u automobilu dizajniran je da obezbedi hladan i suv vazduh u unutrašnjosti automobila, što pomaže u održavanju prijatne temperature za vozača i putnike. Može se koristiti i za brže odmagljivanje stakala u automobilu tokom hladnog zimskog vremena. Drugim rečima, to je sistem koji reguliše temperaturu, vlažnost i čistoću vazduha u automobilima. Pravilno održavanje sistema je važno kako bi se postigla optimalna performansa.

Kontrolna tabla klima uređaja u automobilu

Istorija klima uređaja

Sistem klimatizacije u automobilima je prešao dug put od samog pronalaska, tj ranog perioda 20. veka do danas. Prvi automobil koji je imao klima uređaj bio je Packard 180 iz 1939. godine, koji je dizajnirao američki inženjer Willis Carrier. Carrier je poznat kao otac moderne klimatizacije. Međutim, sistem klimatizacije u Packardu nije bio tako efikasan kao savremeni sistemi. Bio je glomazan i skup, a koristio je poseban motor za napajanje kompresora. Takođe je bio sklon curenju, a zauzimao je značajnu količinu prostora u prtljažniku.

Rani sistemi klimatizacije bili su dostupni samo u luksuznim automobilima. Tek pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka sistemi za klimatizaciju postaju česta pojava u automobilima. To je u velikoj meri posledica pronalaska hermetički zatvorenog kompresora, koji je sistem učinio kompaktnijim i pouzdanijim.

Jedan od ranih pionira klima uređaja u automobilima bila je kompanija “Nash Motors“, koja je 1954. godine predstavila sistem nazvan “Weather Eye“. Ovaj sistem je bio mnogo kompaktniji i pristupačniji od prethodnih sistema, što ga je učinilo dostupnijim prosečnom potrošaču. Postao je popularna funkcija u Nash-ovim automobilima, a kasnije i ostalim automobilima.

Tokom narednih godina klima uređaji su nastavili da se unapređuju i postaju sve rasprostranjeniji u automobilima. Prešlo se na upotrebu efikasnijeg rashladnog sredstva, manje štetnog po oklolinu, uvedene su digitalne kontrole i automatski sistemi za klimatizaciju.

Poznato  je da rashladna sredstva koja se koriste u klima uređajima imaju štetan uticaj na životnu sredinu, pa proizvođači automobila i danas rade na smanjenju tog uticaja. Neki automobili danas koriste rashladna sredstva koja manje doprinose efektu globalnog zagrevanja, a neki modeli imaju klima uređaje koji uopšte ne koriste rashladna sredstva.

Danas je klima uređaj standardna komponenta većine automobila.

Kako funkcioniše sistem za klimatizaciju u automobilu?

Sistem klimatizacije u automobilima radi na principu prenosa toplote. Sistem koristi rashladno sredstvo, posebnu tečnost koja apsorbuje i otpušta toplotu dok cirkuliše kroz sistem. Rashladno sredstvo se komprimuje od strane kompresora, što povećava njegovu temperaturu i pritisak pre nego što se oslobodi u kondenzator.

Kondenzator omogućava toploti da se oslobodi i rashladnom sredstvu da se ohladi. Kako se rashladno sredstvo hladi, pretvara se iz gasovitog stanja u tečno i ide dalje u isparivač.

Rashladno sredstvo apsorbuje toplotu iz vazduha dok prolazi preko isparivačkih spirala koje su ispunjene hladnim rashladnim sredstvom. Hlađeni vazduh se zatim izduvava u kabinu ventilatorom, pružajući željeni efekat hlađenja.

Rashladno sredstvo, ponovo u gasovitom stanju, se šalje nazad u kompresor da započne proces iznova. Ceo proces kontroliše niz senzora, prekidača i ventila koji obezbeđuju efikasno i pravilno  funkcionisanje sistema.

Visokopritisna i niskopritisna linija su cevi koje transportuju rashladni gas i tečnost između različitih komponenti sistema za klimatizaciju. Visokopritisna linija prenosi topao, visokopritisni gas od kompresora do kondenzatora, dok niskopritisna linija prenosi hladniju, niskopritisnu tečnost od ekspanzionog ventila do isparivača.

Šematski prikaz funkcionisanja sistema za klimatizaciju u automobilu

Komponente sistema za klimatizaciju u automobilu

Sistem za klimatizaciju u automobilima je složen sistem koji se sastoji od nekoliko komponenti koje zajedno rade kako bi vozaču i putnicima obezbedili udobno i prijatno okruženje.

Kompresor predstavlja jezgro sistema za klimatizaciju. Obično se nalazi na prednjem delu motora, pokreće se kaišem povezanim sa motorom. Njegova osnovna funkcija je da komprimuje rashladno sredstvo i pumpa ga kroz sistem. Takođe pomaže pri održavanju pritiska u sistemu i osigurava da rashladno sredstvo pravilno teče. U visokopritisnoj liniji nalazi se sigurnosni uređaj koji prati pritisak u sistemu i isključuje kompresor ako pritisak postane previsok ili prenizak. To pomaže u sprečavanju oštećenja sistema i osigurava da klima uređaj radi bezbedno.

Kondenzator je izmenjivač toplote koji hladi i kondenzuje rashladno sredstvo. Nalazi se na prednjoj strani automobila, ispred hladnjaka i izgleda kao manja verzija hladnjaka. Kako se rashladno sredstvo hladi pri prolasku kroz kondenzator, pretvara se iz gasovitog stanja u tečno i šalje se dalje preko ekspanzionog ventila u isparivač.

Sušač se nalazi između kondenzatora i ekspanzionog ventila. Predstavlja neku vrsta filtera koja je odgovorna za uklanjanje vlage i nečistoća iz rashladnog sredstva pre nego ono dođe do isparivača. To je važno jer se na taj način sprečavaju potencijala oštećenja svih komponenti u sistemu, koja mogu prouzrokovati vlaga i nečistoće.

Ekspanzioni ventil je merni uređaj koji reguliše protok rashladnog sredstva u isparivaču, kontorlišući pritisak i temperaturu rashladnog sredstva. Nalazi se između sušača i isparivača. Ekspanzioni ventil snižava pritisak rashladnog sredstva koje je u tečnom stanju, što mu omogućava širenje i pretvaranje u gasovito stanje prilikom ulaska u isparivač.

Isparivač se nalazi unutar automobila, obično iza kontrolne table, i odgovoran je za hlađenje i uklanjanje vlage iz vazduha koji se ubacuje u kabinu. Rashladno sredstvo apsorbuje toplotu iz vazduha unutar automobila, dok prolazi preko namotaja isparivača, koji su napunjeni hladnim rashladnim sredstvom. Sada ohlađeni vazduh se ubacuje u kabinu pomoću ventilatora koji pokreće motor ventilatora, obezbeđujući željeni efekat hlađenja.

Rashladno sredstvo, rashladni fluid ili freon, koje se koristi u klima uređajima u automobilima je hemikalija koja kruži kroz sistem kako bi apsorbovala i prenosila toplotu. Najčešće korišćeno rashladno sredstvo u automobilima je R-134a, tj hidrofluorougljenik (HFC) koji ne oštećuje ozonski omotač. Međutim, neki stariji automobili još uvek koriste R-12, koji je hlorofluorougljenik (CFC) koji oštećuje ozonski omotač.

Kontrolna tabla koja sadrži kontrole za klima uređaj i omogućava vozaču ili putnicima da regulišu temperaturu, brzinu ventilatora i druga podešavanja klima uređaja. Neki moderni automobili čak imaju automatsku kontrolu klime koja koristi senzore za automatsko podešavanje temperature i brzine ventilatora.

Koliko često treba raditi servis tj proveravati ispravnost klima uređaja u automobilu?

Provera ispravnosti sistema klima uređaja u automobilu.

Važno je da se klima uređaj redovno proverava kako biste bili sigurni da radi ispravno. Preporučljivo je da najmanje jednom godišnje proverite klima uređaj u automobilu, posebno pre vrućih letnjih meseci. Proveru bi trebalo raditi u ovlašćenom ili specijalizovanom servisu.

Tokom ove provere, stručno lice će pregledati sistem za curenje, proveriti nivo rashladnog sredstva, proveriti usisne i izduvne otvore, i uveriti se da sve komponente ispravno rade. Ako se otkriju neki problemi na vreme, oni se mogu rešiti pre nego što postanu ozbiljniji i skuplji za popravku.

Koliko često treba dopunjati klima uređaj u automobilu?

Učestalost punjenja sistema za klimatizaciju Vašeg automobila zavisi od nekoliko faktora, kao što su starost automobila, učestalost korišćenja i klima tj vremenski uslovi u sredini u kojoj vozite svoj automobil. Međutim, kao opšte pravilo, preporučuje se punjenje sistema svake dve do tri godine, kako bi se održao optimalni nivo rashladnog sredstva.

Ako primetite da vazduh koji dolazi iz ventilacionih otvora nije tako hladan kao nekada, to bi mogao biti znak da Vaš sistem treba da se dopuni. Ako klima uređaj gubi rashladno sredstvo, to može ukazivati na curenje ili neispravno funkcionisanje nekih komponenti koje treba popraviti. Najbolje je da stručno lice dijagnostikuje problem kako bi se utvrdio uzrok niskog nivoa rashladnog sredstva, i preduzele adekvatne mere.

Pravilno održavanje i čišćenje klima uređaja u automobilima

Kako se pravilno održava klima uređaj u automobilu?

Pravilno održavanje je neophodno za nesmetano funkcionisanje sistema klimatizacije Vašeg automobila. Da biste osigurali dugovečnost i pravilan rad sistema za klimatizaciju, u nastavku pročitajte par saveta koji će Vam u tome pomoći.

  • Održavajte sistem čistim. Prljavština i ostale nečistoće mogu začepiti sistem klimatizacije i smanjiti njegovu efikasnost. Redovno čistite otvore za ventilaciju i filter kabine da biste obezbedili pravilan protok vazduha i smanjili opterećenje sistema. Preporučuje se zamena filtera češće ukoliko vozite u prašnjavim ili zagađenim sredinama.
  • Redovno koristite klima uređaj. Redovno korišćenje klima uređaja pomaže u održavanju podmazivanja sistema i sprečava curenje. Takođe pomaže da se smanji nakupljanje vlage u sistemu, što može dovesti do pojave buđi i neprijatnih mirisa.
  • Proveravajte nivo rashladnog sredstva. Nizak nivo rashladnog sredstva može da izazove pojačan rad klima uređaja, smanjujući njegovu efikasnost i uzrokujući oštećenje sistema. Redovno proveravajte nivo rashladnog sredstva i dodajte rashladno sredstvo po potrebi.
  • Redovno proveravajte isparvnost sistema. Profesionalni tehničari treba da pregledaju sistem klimatizacije najmanje jednom godišnje. Oni mogu da provere da li ima curenja, da testiraju sistem da li pravilano radi i da izvrše sve neophodne popravke.
  • Parkirajte automobil u hladu kada god je to moguće i koristite zaštitu za sunce. To pomaže da se smanji opterećenje sistema za klimatizaciju i poboljša njegova efikasnost. Takođe može pomoći i da se smanji temperatura unutar automobila i zaštiti enterijer od potencijalnih oštećenja od sunca.
  • Dezinfekcija klima uređaja. Kako bi se uklonile bakterije i ostali mikroorganizmi koji se mogu nakupiti u sistemu, preporučuje se dezinfekcija klima uređaja.

Dezinfekcija klima uređaja u automobilu

Dezinfekcija klima uređaja je proces čišćenja sistema za klimatizaciju radi uklanjanja bakterija, virusa i drugih mikroorganizama koji mogu izazvati neprijatne mirise i zdravstvene probleme. Vremenom, isparivač može postati plodno tlo za bakterije i buđ, što može prouzrokovati da se iz otvora za ventilaciju širi miris plesni.

Za dezinfekciju sistema, stručno lice koristi specijalizovanu opremu i poseban rastvor za čišćenje koji je dizajniran da ubije bakterije i druge mikroorganizme. Takođe će očistiti isparivač, kanale i otvore za ventilaciju kako bi uklonili sve nečistoće. Ovaj proces je posebno važan ako Vi ili Vaši putnici imate alergije ili respiratorne probleme.

Kako se pravilno koristi klima uređaj u automobilu?

Pravilno korišćenje klima uređaja može produžiti vek trajanja sistema.

Pre nego što uključite klima uređaj zatvorite sve prozore i vrata, kako biste sprečili da topao vazduh uđe u automobil.

Podesite temperaturu na ugodan nivo. Preporučuje se da se klima uređaj koristi na srednjoj brzini ventilatora i da se temperatura podešava između 22 i 25°C. Preniska temperatura može dovesti do toga da sistem radi teže i da se smanji njegova efikasnost. To takođe uzrokuje veću potrošnju goriva.

Pravilno korišćenje klima uređaja u automobilu

Koristite režim recirkulacije pažljivo, da brže ohladite vazduh u automobilu. Ukoliko niste pažljivi može da se smanji protok vazduha i poveća vlažnost u automobilu. Preporuka proizvođača da se režim recirkulacije vazduha koristi najduže 10 minuta u kontinuitetu. Kada se vazduh ohladi, potrebno je preći na režim svežeg vazduha.

Preporučuje se da se klima uređaj isključuje nekoliko minuta pre nego što se automobil parkira kako bi se sprečilo nakupljanje vlage u sistemu. Kao što smo prethodno naveli poželjno je da automobil parkirate u hladu kako bi se smanjilo opterećenje sistema, kao i temperatura u samom automobilu.

Najčešći uzroci koji dovode do kvara klima uređaja u automobilu

Neispravan klima uređaj u automobilu

Najčešći uzroci kvara klima uređaja u automobilu uključuju curenje rashladnog fluida, neispravnost kompresora, začepljenje sistema i nedovoljnu količinu rashladnog fluida.

Do curenja može doći u bilo kom delu sistema, od kompresora do isparivača. Curenje može biti uzrokovano godinama, habanjem ili oštećenjem.

Problemi sa električnim napajanjem, poput neispravnog kompresora, mogu dovesti do toga da sistem prestane da radi ili da radi povremeno. Ovo može biti uzrokovano neispravnim senzorom, pregorelim osiguračem ili neispravnim prekidačem.

Prašina i ostale nečistoće mogu začepiti sistem za klimatizaciju (najčešće kondenzator) i smanjiti njegovu efikasnost. To može dovesti do toga da sistem radi jače i na kraju prestane sa radom.

Nizak nivo rashladnog sredstva može biti uzrokovan curenjem ili isparavanjem. Nizak nivo rashladnog sredstva može dovesti do toga da sistem proizvodi topli vazduh ili da potpuno prestane da radi. Isti slučaj može izazvati i neispravan ekspanzioni ventil.

Šta je filter kabine (filter klime)?

Filter kabine koji se još naziva i filter klime ili polen filter, važna je komponenta sistema klima uređaja u Vašem automobilu. On je odgovoran za uklanjanje prašine, polena i drugih čestica iz vazduha pre nego što uđu u sistem. Na taj način štiti sistem za klimatizaciju od oštećenja. Takođe onemogućava ulaz izduvnih gasovi u kabinu automobila i doprinosi prijatnijoj vožnji, pogotovo ukoliko ste skloni alergijama. Zaprljani filter može smanjiti efikasnost sistema i dovesti do njegovog intenziviranja rada, što može dovesti do veće potrošnje goriva. Filter treba redovno menjati. Preporuka je da se menja svake godine ili na svakih 10.000 do 15.000 pređenih kilometara.

Zamene zaprljanog filtera kabine u automobilu

Proleće je pravo vreme za zamenu filtera kabine sistema za klimatizaciju, zbog nakupljanja prašine i ostalih nečistoća tokom zimskog perioda. Kako je proleće sezona kada mnogi ljudi pate od alergija, menjanje filtera može pomoći u uklanjanju alergena iz vazduha unutar automobila i smanjiti simptome. Još jedan od razloga za zamenu filtera je i taj da je leto iza ćoška, pa je važno osigurati da sistem za klimatizaciju pravilno funkcioniše.

Sveukupno, sistem klimatizacije u automobilima je sofisticirana i neophodna komponenta koja vozačima omogućava da se osećaju prijatno dok putuju u svojim automobilima. Redovno održavanje, pravilno korišćenje i razumevanje načina funckionisanja klima uređaja u automobilu, može pomoći vozačima da dijagnostikuju i reše probleme sa svojim klima uređajem na vreme, i samim tim izbegnu velike troškove popravke.

Provereno mesto za kupovinu novih auto delova - DELOOVI DOO

Ukoliko Vam je ovaj blog članak bio koristan posetite naš sajt deloovi.com i pročitajte brojne druge korisne savete i zanimljive teme koje smo obradili. Kada ste već tu pogledajte i našu ponudu sa preko 150 000 novih auto delova za sve marke i modele automobila. U svega par koraka možete poručiti željeni deo za Vaš automobil, bilo da je reč o retrovizorima, farovima, maglenkama, branicima, amortizerima, hladnjacima, … Isporuku vršimo brzom poštom širom Srbije, na adresu koju sami odaberete. Za sve dodatne informacije ili pomoć pri kupovini novih auto delova, koristite live chat podršku ili nas pozovite na broj telefona 011 4286 236. Naš stručni tim će Vam vrlo rado pomoći.

www.deloovi.com
011 428 62 36