Automobil na putu u zimskim uslovima
Posted in: Saveti za vozače

Kako pripremiti automobil za zimu?

Vremenski uslovi tokom zime su nepredvidivi i mogu uzrokovati brojne probleme na putu. Vožnja u takvim uslovima zna biti veoma izazovna, neretko i opasna. Bezbednost na putevima počinje zapravo od bezbednosti i funkcionalnosti vozila koja učestvuju u saobraćaju.

Kako se zima bliži, izuzetno je važno da vozači pripreme svoja vozila kako bi osigurali sigurnost, pouzdanost i optimalnu funkcionalnost u izazovnim vremenskim uslovima. Niske temperature, sneg, led i klizavi putevi mogu značajno uticati na performanse Vašeg automobila, što čini pripremu automobila za zimu neophodnom.

U ovom članku ćemo proći kroz suštinske korake kako biste osigurali da Vaš automobil bude spreman da se suoči sa zimskim uslovima na siguran i efikasan način. Bez obzira na to jeste li iskusan vozač ili tek početnik, sve preporuke koje ćemo navesti će Vam pomoći da zaštitite automobil od svega onoga što zima donosi, i time uštedite vreme izbegavajući potencijalne probleme na putu.

10 preporuka za pripremu automobila za zimu

Nešto više od mesec dana ostalo je do početka zime. Stoga je važno da se na vreme bacite na posao i pripremite Vaš automobil za zimu kako bi svaka Vaša vožnja bila bezbedna i udobna. Ovo su neki od praktičnih saveta koji će Vam pomoći u tome, a većinu možete sami uraditi.

#1 Zimske gume – Vaša prva linija odbrane

Započnite pripremu Vašeg automobila za zimske uslove sa najvažnijim aspektom – zimskim gumama.

U Srbiji je  od 1. novembra, prema Zakonu o saobraćaju,  obavezna upotreba zimske opreme za sva motorna vozila. Pod zimskom opremom se pored ostalog podrazumevaju i zimske gume.

Zimske gume kao deo obavezne zimske opreme i pripreme automobila za zimu

Zimske gume predstavljaju prvu liniju odbrane Vašeg vozila protiv izazova zimske vožnje. Za razliku od guma za sve sezone, zimske gume su posebno dizajnirane da pruže superiorno prijanjanje i kontrolu u hladnim, snežnim i ledenim uslovima. Imaju jedinstven sastav koji im omogućava da ostanu fleksibilne pri niskim temperaturama, zajedno sa dubljim gazećim slojem i lamelama koji bolje prijanjaju uz put. Ali zašto su tako ključne za Vašu sigurnost zimi?

Kako temperature padaju, gume za sve sezone postaju manje efikasne. Njihova guma se stvrdnjava, smanjujući prijanjanje na hladnim, klizavim površinama. Zimske gume, sa druge strane, zadržavaju svoju fleksibilnost, omogućavajući im da se prilagode putu i održavaju vuču čak i na ledenim putevima. Ove gume nisu samo za područja sa obilnim snežnim padavinama, značajno poboljšavaju sigurnost i upravljanje Vašeg automobila u svim hladnim vremenskim uslovima.

Pri odabiru zimskih guma, bitno je uzeti u obzir klimu i uslove na putevima u Vašem području. Gume za sve sezone jednostavno ne mogu parirati performansama i sigurnosti zimskih guma kada je reč o hladnom vremenu.

Investiranje u set zimskih guma je odličan korak u poboljšanju sigurnosti tokom zimske vožnje i osiguravanju da je Vaš automobil dobro pripremljen za sezonu.

Ukoliko posedujete adekvatne gume za zimske uslove, ne zaboravite da proverite pritisak u njima. Možete taj posao prepustiti mehaničaru koji će proveriti pritisak u gumama, i napumpati ih ako je potrebno. Ili ako ste to već radili možete proveriti pritisak u gumama na bilo kojoj benzinskoj pumpi koja poseduje potrebnu opremu.

#2 Proverite akumulator i električni sistem automobila

Ispravnost akumulatora Vašeg automobila i električnog sistema ima presudan značaj tokom zimskih meseci. Hladno vreme može biti posebno surovo prema akumulatoru, uzrokujući smanjenje kapaciteta i potencijalno Vas ostavljajući zarobljenim na putu u hladno jutro. Prema podacima Američkog automobilskog saveza ispražnjeni akumulatori su čest problem tokom zime, odgovorni za 54% kvarova vozila u zimskim uslovima.

 Evo kako da se pobrinete da Vas akumulator u automobilu ne izneveri:

Provera stanja akumulatora

Počnite tako što ćete proveriti starost i stanje akumulatora. Većina akumulatora u automobilima ima vek trajanja od 3 do 5 godina, i ako je akumulator u Vašem automobilu stariji, može biti dobra ideja da ga testirate ili razmotrite zamenu pre nego što zima stigne.

Testiranje napona

Koristite multimetar kako biste proverili napon akumulatora. Ispravan akumulator trebao bi pokazati oko 12,6 V kada je automobil isključen. Ako pokaže manje od 12,4 V, to je znak da bi Vaš akumulator mogao biti slab i da bi mogao imati problema pri niskim temperaturama.

Testiranje napona akumulatora multimetrom u toku pripreme automobile za zimske uslove

Pregled terminala

Pregledajte kontakte akumulatora, u smisku da li postoje znaci prisustva korozije ili labavih veza. Očistite kontakte četkom i pobrinite se da su čvrsto pričvršćeni. Korozija može ometati protok električne energije, što može uticati na sposobnost Vašeg vozila da se pokrene.

Punjenje i održavanje

Ako je Vaš akumulator u dobrom stanju, ali ima malo niži napon, razmislite o punjenju istog. Takođe, neki akumulatori bez potrebe za održavanjem imaju ugrađeni hidrometar koji pokazuje stepen napunjenosti. Pogledajte u priručniku za Vaše vozilo koje je izdato od strane proizvođača kako biste razumeli specifične potrebe akumulatora Vašeg vozila.

Provera električnog sistema

Osim akumulatora, pobrinite se da je ceo električni sistem Vašeg vozila u dobrom radnom stanju. Dajte mehaničaru da pregleda alternator i starter kako biste se uverili da ispravno funkcionišu. Neispravan alternator može dovesti do pražnjenja akumulatora, a problematičan starter može otežati pokretanje Vašeg automobila pri niskim temperaturama.

Proverom i pripremom akumulatora i električnog sistema možete osigurati pouzdano pokretanje tokom zime i izbeći neugodnosti uzrokovane ispražnjenim akumulatorom tokom najhladnijih meseci u godini.

#3 Proverite motorno ulje i ostale tečnosti

Dobro održavan motor i odgovarajući nivo tečnosti čine osnovu spremnosti automobila za zimu. Sa padom temperatura, važno je osigurati da je Vaš motor u vrhunskom stanju kako bi izdržao zahteve hladnog vremena.

Provera nivoa motornog ulja

Ulje motora Vašeg automobila je njegova životna sila, i održavanje odgovarajućeg nivoa je od suštinskog značaja. Hladno vreme može uzrokovati zgušnjavanje ulja, čime ono postaje manje efikasno. Redovno proveravajte nivo ulja i, ako je potrebno, dopunite ga prema preporuci proizvođača.

Izbor pravog motornog ulja

U hladnim klimatskim uslovima, preporučljivo je koristiti ulje niže viskoznosti koje bolje teče pri hladnim temperaturama. Proverite u priručniku za Vaše vozilo kako biste odredili idealno ulje za njega tokom zime.

Antifriz i rashladna tečnost

Sistem hlađenja je ključan za pravilno funkcionisanje Vašeg motora. Proverite nivo antifriza i rashladne tečnosti kako biste sprečili smrzavanje u motoru. Preporučen odnos za većinu vozila je 50:50 u smeši antifriza i vode. Svakako potražite u upustvu za Vaše vozilo tačnu informaciju.

Tečnost menjača

Proverite da li je nivo i stanje tečnosti menjača ispravno. Prljava ili degradirana tečnost može uzrokovati probleme pri menjanju brzina i oštetiti menjač u hladnim uslovima.

Tečnost za servo upravljač

Proverite nivo i stanje tečnosti za servo upravljač. Ona je ključna za održavanje kontrole i lakog upravljanja na klizavim površinama.

Prateći ove smernice, osiguraćete da Vaš motor radi glatko i efikasno tokom zimske sezone, smanjujući rizik od kvarova i održavajući optimalne performanse u hladnim uslovima.

Provera nivoa raznih tečnosti u automobilu

#4 Kočnice i kočiona tečnost

Pravilno funkcionisanje kočnica je ključno za Vašu bezbednost tokom zimskih uslova vožnje. Hladno vreme, sneg i led mogu značajno uticati na performanse kočionog sistema Vašeg automobila. Proverite kočione pločice, diskove i kočionu tečnost kako biste bili sigurni da Vaše vozilo može sigurno da se zaustavi na klizavim putevima.

Provera kočionih pločica

Počnite sa proverom kočionih pločica, jer su one odgovorne za trenje i zaustavljanje vozila. Proverite debljinu pločica i obratite pažnju na eventualne pukotine ili habanje. Ako primetite bilo kakve znakove istrošenih ili oštećenih pločica, zamenite ih odmah.

Kočioni diskovi

Isto tako, proverite stanje kočionih diskova. Diskovi moraju biti ravni i bez dubokih lamela ili pukotina. Bilo kakvi problemi sa diskovima mogu dovesti do smanjene efikasnosti kočnica i produženog zaustavnog puta.

Provera kočione tečnosti

Kočiona tečnost igra ključnu ulogu u prenosu pritiska sa pedale za kočenje na kočione pločice. Proverite nivo i stanje kočione tečnosti. Ako je nivo ispod preporučenog ili ako primetite da je tecnost mutna ili sadrži nečistoće, vreme je za zamenu. Čista kočiona tečnost obezbeđuje bolje performanse kočenja.

ABS sistem

Ako Vaše vozilo ima sistem za antiblokiranje kočnica (ABS), proverite njegovu funkcionalnost. Ovaj sistem ima ključnu ulogu u održavanju kontrole nad vozilom tokom naglih kočenja, što je posebno važno na klizavim površinama.

Pravilno održavanje

Pravilno održavanje kočionog sistema može produžiti njegov vek trajanja i održati bezbednost. Redovno servisiranje i provere od strane kvalifikovanog mehaničara su od suštinskog značaja. Ovo uključuje i proveru kočionog sistema tokom redovnih tehničkih pregleda vozila.

Prateći ove smernice, osiguraćete da Vaša vozilo ostane pouzdano i bezbedno tokom hladnih i klizavih zimskih dana.

Brisači na automobilu u zimskim uslovima

#5 Brisači i tečnost za čišćenje stakla

Brisači su ključni za održavanje jasnog vidokruga. Kako se u u zimskim uslovima tokom čestih padavina brisači intenzivnije koriste, metlice brisača mnogo brže gube svoju efikasnost nego što to svi mislimo.

Ukoliko ste primetili da brisači tokom rada škripe ili ostavljaju prugaste tragove na vetrobranu, to je znak da su isti istrošeni i da im je potrebna zamena. Prljavi ili prugasti vetrobrani, zajedno sa neefikasnim brisačima, mogu smanjiti Vašu vidljivost pri vožnji u ionako otežanim zimskim uslovima.

Koristite sredstvo za pranje vetrobrana sa svojstvima prilagođenim niskim temperaturama kako biste sprečili smrzavanje na svom vetrobranu. Redovno proveravajte nivo tečnosti za čišćenje vetrobrana i dopunite istu kad god je potrebno. Održavanje čistog vetrobrana tokom zime je od vitalnog značaja za vidljivost.

Održavajte svoj vetrobran čistim i zamenite istrošene brisače/metlice brisača na vreme.

#6 Proverite svetla na automobilu

Održavanje odgovarajuće vidljivosti tokom zimske vožnje od suštinskog je značaja za Vašu sigurnost, ali i sigurnost drugih na putu. Zimski dani su kraći, a vidljivost je često smanjena zbog kiše, snega i magle. Osigurajte da sva svetla na Vašem vozilu (farovi, zadnja svetla, pokazivači pravca i stop svetla) rade, i zamenite pregorele sijalice.

Da biste osigurali da možete videti i biti viđeni, pratite sledeće korake:

Redovno čistite svoja svetla kako biste uklonili prljavštinu, sneg i led. Zamagljena svetla mogu značajno smanjiti Vašu vidljivost. Razmislite o nadogradnji na svetla koja su svetlija ili usmerenija za bolje osvetljenje u zimskim uslovima.

Osigurajte da Vaša zadnja svetla i stop svetla ispravno funkcionišu. Ova svetla pomažu vozačima iza Vas da vide Vaše vozilo i Vaše namere, posebno kada je vidljivost niska.

Uverite se da svi pokazivači pravca na Vašem automboilu ispravno rade. U snežnim ili maglovitim uslovima, signaliziranje Vaše namere za promenu trake ili skretanje je od vitalnog značaja za sigurnost.

Ako je Vaše vozilo opremljeno svetlima za maglu (maglenkama), pobrinite se da ispravno funkcionišu. Svetla za maglu su dizajnirana da probiju maglu i pruže bolju vidljivost blizu tla.

Osiguravajući da Vaša svetla ispravno funkcionišu i održavajući jasnu vidljivost, možete značajno smanjiti rizik od nesreća i bezbedno voziti u izazovnim zimskim uslovima.

Sneg i led oštećuju karoseriju automobila tokom zime

#7 Zaštitite karoseriju i donji deo automobila

Zaštita karoserije i donjeg dela Vašeg automobila je od suštinskog značaja tokom zime, posebno u regionima sa niskim temperaturama gde se često koristi so za posipanje puteva i hemijska sredstva za otapanje leda. Ovi materijali mogu uzrokovati koroziju i oštećenje mnogih delova Vašeg vozila.

Potpuno izlaganje automobila ledeno hladnim uslovima nije idealno, a stalno uklanjnanje snega i struganje leda sa Vašeg automobila takođe može ostaviti ogrebotine na karoseriji. Ukoliko posedujete garažu najbolje bi bilo da je koristite za parkiranje automobila. Sa druge strane, ako nemate garažu, trebalo bi da razmsilite o investiranju u visokokvalitetni pokrivač za automobil. Na taj način ćete zaštititi svoj automobil dok je isti parkiran.

Pored toga jednako je važno da karoseriju svog automobila zaštitite i od raznih elemenata koji je mogu oštetiti tokom vožnje u zimskim uslovima. Stoga se preproučuje da prije svega redovno perete svoj automobil. Često pranje automobila tokom zime je ključno kako biste uklonili so, hemikalije i prljavštinu sa karoserije ali i donje strane vozila. Koristite sredstvo za zaštitu karoserije od rđe ili nanesite zaštitini sloj voska, što će doprineti da karoserija Vašeg automobila ostane netaknuta tokom zimskih meseci.

Nanošenje sredstva za zaštitu od rđe ili premaza na donju stranu Vašeg automobila je preventivna mera koja sprečava koroziju. Mnogi servisi za održavanje automobila nude ovu uslugu, i ona stvara zaštitnu barijeru protiv soli sa puta i vlage.

Nakon temeljnog čišćenja, nanošenje sloja voska na donju stranu može obezbediiti dodatnu zaštitu od soli i vlage. Vosak stvara barijeru koja sprečava da se ovi korozivni materijali pripiju za metal.

Redovno pregledajte donji deo vozila kako biste uočili znakove oštećenja ili korozije. Ako primetite oblasti koje su zahvaćene korozijom, preduzmite adekvatne mere odmah kako biste sprečili dalje propadanje.

Postavljanje blatobrana može pomoći u smanjenju količine raznih prljavština i soli sa puta koje se izbacuju na donji deo vozila.

Implementacijom ovih mera, možete produžiti vek svog vozila i smanjiti rizik od skupih oštećenja karoserije i donjeg dela tokom zimske sezone.

#8 Zaštitite brave i kedere

Kada se voda uvuče u prostore između vrata i karoserije automobila, dolazi do smrzavanja i lepljena gumenih zaptivki (kedera). U takvim situacijama nije moguće normalno otvoriti vrata automobila. Da biste izbegli takve probleme premažite sve kedere silikonom u spreju. Ukoliko ne želite da se silikon rasprši u unutrašnjost automboila, možete isti sipati na čistu krpu i njome prebrisati pomenute delove.

Iako mnogi automobili danas imaju daljinski pristup automobilu bez ključa, to nije opravdanje da se zanemara brave u toku pripeme automobila za zimu. Bez adekvatnog podmazivanja, cilindri brava će korodirati vremenom.

Podmazivanje cilindara brave na vratima i gepeku može se uraditi pomoću grafitnog spreja vrlo jednostavno. Poprskate grafitni sprej u unutrašnjost brave, nakon čega nekoliko puta ubacite ključ kako bi tečnost ispunila čitav prostor u unutrašnjosti. Suvo teflonsko mazivo u spreju se takođe može korisitit u te svrhe.

Bez obzira da li koristite ključ ili ne, preduzmite preventivne mere jer se nepredviđene okolnosti uključujući otkazivanje bezkontaktnog sistema mogu uvek desiti.

Četka za čišćenje automobila u zimskim uslovima

#9 Pripremite "set za hitne situacije"

Prema Zakonu o saobraćaju u našoj zemlji morate posedovati obaveznu opremu u automobilu, a u period od 1. novembra do 1. aprila je potrebno da posedujete i zimsku opremu, kao što smo već pomenuli.

Pored svega pomenutog, tokom hladnih zimskih meseci, a posebno ako idete na putovanje, ili vozite par sati do posla i nazad, važno je imati odgovarajuću opremu za hitne situacije u automobilu.

Priprema seta za hitne situacije za Vaš automobil je pametna i potencijalno spasilačka mera. Zimske vremenske prilike mogu biti nepredvidive, i važno je biti spreman za neočekivane situacije. Vaš zimski set za hitne situacije treba da sadrži sledeće stavke:

Prva pomoć: Osnovni komplet za prvu pomoć treba da sadrži flastere, antiseptičke maramice, lepljivu traku, makaze, pincetu, lekove protiv bolova i sve esencijalne lekove specifične za potrebe vaše porodice.

Baterijska lampa: Osigurajte da imate kvalitetnu i izdržljivu baterijsku lampu sa dodatnim baterijama. Zimi, dnevna svetla su kraća, i posedovanje pouzdane svetlosne izvore je od suštinskog značaja za sigurnost.

Pokrivač i topla odeća: Pripremite neku dekicu, rukavice, kape i dodatnu odeću kako biste ostali topli u slučaju kvara ili ako ostanete zaglavljeni u hladnom vremenu.

Hrana koja se ne kvari: Pripremite hranu koja se ne kvari, kao što su energetske čokoladice, orašasti plodovi i suvo voće. Ovi proizvodi mogu pružiti ishranu ako ostanete zarobljeni tokom dužeg vremenskog perioda.

Osnovni alat: Imajte set osnovnih alata kao što su višenamenski alat, klešta, ključ ključ, klešta, šrafcigeri i merač pritiska u gumama. Oni mogu biti korisni za manje popravke ili podešavanja na vozilu.

Strugač za led i četka za sneg: Obezbedite strugač za led i četku za sneg kako biste očistili prozore i ogledala pre vožnje.

Lopata: Kompaktna lopata može biti korisna za iskopavanje Vašeg automobila ako ostane zaglavljen u snijegu ili ledu.

Prenosivi punjač za mobilni telefon: Imajte prenosivi punjač za mobilni telefon u svom setu za hitne situacije kako biste osigurali da je vaš uređaj napunjen ako trebate pozvati pomoć.

#10 Redovno održavajte automobil

Redovno održavanje je ključno za obezbeđivanje optimalne performanse Vašeg automobila tokom zime i produženje njegovog ukupnog veka trajanja. Prateći redovni plan održavanja, možete identifikovati i rešavati potencijalne probleme pre nego što postanu ozbiljni.

Redovna zamena ulja je osnovna za održavanje Vašeg motora dobro podmazanim i sprečava njegovo zastoje u hladnom vremenu. Obavezno koristite preporučeno ulje proizvođača i menjajte ga prema uputstvima u vlasničkom priručniku.

Filter za vazduh i filter kabine igraju ključnu ulogu u performansama Vašeg automobila ali i komforu. Zamjenjujte ih prema preporukama proizvođača vozila kako biste održavali optimalan kvalitet vazduha i efikasnost motora.

Hladno vreme može biti izazovno za akumulator Vašeg automobila. Redovno proveravajte napon akumulatora, veze i čistite kontakte kako biste obezbedili pouzdano pokretanje tokom zime.

Ispravno funkcionalne kočnice su ključne za zimsku bezbednost. Redovno pregledajte pločice, diskove i kočionu tečnost, i servisirajte ih ili zamenite po potrebi.

Pratite pritisak u gumama i osigurajte da odgovara preporukama proizvođača. Pravilno naduvane gume obezbeđuju bolje prianjanje i efikasnost goriva. Takođe, rotirajte i balansirajte gume kako je preporučeno.

Redovno proveravajte sistem za hlađenje na prisustvo curenja i osigurajte da je mešavina antifriza i rashladne tečnosti u pravilnom odnosu. Ovo pomaže u sprečavanju smrzavanja i pregrevanja.

Ako se upali kontrolna lampica (“check engine“) za motor, nemojte je ignorisati. Može signalizirati različite probleme koji, ako se ne reše, mogu pogoršati u hladnom vremenu.

Redovno prroveravajte sistem za izduvne gasove na prisustvo curenja, što može dozvoliti ugljen-dioksid uđe u kabinu, što predstavlja ozbiljan rizik tokom hladnog vremena kada se prozori često drže zatvoreni.

Prateći redovni plan održavanja, možete održavati Vše vozilo u vrhunskom stanju i značajno smanjiti rizik od kvarova ili sigurnosnih problema tokom zimskih meseci. Održavanje automobila postaje još važnije tokom ovog perioda kako biste osigurali Vašu sigurnost i pouzdanost vozila u hladnim i izazovnim uslovima.

Zašto je važno pripremiti automobil za zimu?

Evo nekih od razloga zašto je važno obaviti pripremu automobile za zimu na vreme:

Povećana bezbednost na putu

Tokom zime, putevi postaju klizavi, a vidljivost može biti smanjena zbog snega i magle. Pravilna priprema automobila značajno smanjuje rizik od saobraćajnih nesreća. Vozila spremna za zimu imaju bolje prijanjanje, efikasne kočnice i ispravna svetla, što obezbeđuje povećanu bezbednost za Vas i ostale učesnike u saobraćaju.

Optimalne performanse motora

Hladno vreme može opteretiti motor Vašeg automobila, otežavajući mu pokretanje i efikasno funkcionisanje. Proverom akumulatora, održavanjem odgovarajućeg nivoa motornog ulja i upotrebom ulja odgovarajuće viskoznosti za zimu, možete poboljšati ukupne performanse svog automobila.

Prevencija skupih popravki

Zanemarivanje pripreme automobila za zimu može dovesti do skupih popravki. Hladno vreme može pogoršati postojeće probleme, dovodeći do kvarova i neočekivanih računa za popravke. Redovno održavanje može identifikovati potencijalne probleme pre nego što se pogoršaju.

Efikasnost goriva

Zimski uslovi mogu smanjiti efikasnost goriva Vašeg automobila. Hladan vazduh povećava otpor guma, a motoru je duže vreme potrebno da dostigne optimalnu radnu temperaturu. Pravilnim naduvavanjem guma, korišćenjem odgovarajućeg motornog ulja i proverom ispravnosti sistema za izduvne gasove, možete poboljšati efikasnost goriva.

Produženje veka Vašeg automobila

Redovna priprema automobila za zimu ne samo da obezbeđuje vašu sigurnost i smanjuje troškove popravki, već i produžava vek Vašeg vozila. Hladno vreme može ubrzati habanje različitih komponenti, uključujući akumulator, gume i motor. Preduzimanjem preventivnih mera, možete produžiti vek trajanja svog automobila.

Automobil pripremljen adekvatno za zimu i hladno vreme spreman za putovanje

Sa dolaskom zime od suštinskog je značaja preduzeti proaktivne korake kako biste obezbedili sigurnost i pouzdanost Vašeg vozila tokom hladnih i često nepredvidljivih zimskih meseci. Prateći ove preporuke, osiguraćete da Vaše vozilo bude spremno da se suoči s hladnoćom, snegom i ledom. Ne ostavljajte svoju bezbednost slučaju; posvetite vreme pravilnoj pripremi Vašeg automobila za zimski period i uživajte u bezbrižnoj vožnji po snegu i hladnoći.

Održavanje automobila zimi počinje osnovama – postavljanjem zimskih guma, proverom akumulatora i osiguranjem da je motor i vitalne tečnosti u najboljem stanju. Produžava se sa proverom svetala i vidljivosti, pripremom seta za hitne slučajeve i zaštitom karoserije i donjeg dela vozila od korozivnih efekata tretmana na putevima. Redovno održavanje ne samo da pomaže u sprečavanju kvarova već i produžava vek trajanja Vašeg vozila.

Imajte na umu da održavanje automobila za zimu nije samo pitanje bezbednosti, već i usaglašenosti sa lokalnim propisima.

Najveća ponuda auto delova u Deloovima

Priprema automobila za zimu nije samo pitanje praktičnosti, to je ključni deo odgovornog vlasništva nad vozilom.  Glavna poruka je da dobro pripremljeno vozilo i obavešten vozač mogu savladati izazovne vožnje zimi.

Sve auto delove koje je potrebno zameniti na Vašem vozilu ukoliko isto pripremate za zimu i hladnije dane možete pronaći na internet prodavnici deloovi.com. Čeka Vas najveća ponuda novih auto delova koja se odnosi na sve marke i modele automobila. U ponudi koja broji preko million novih auto delova možete pronaćo karoserijske delova, retrovizore, stop svetla, farove, brisače, delove za mali i veliki servis, kočione diskove i pločice i još mnogo toga.

Ne čekajte prvi sneg, započnite svoje pripreme sada kako biste osigurali sigurnu i pouzdanu zimsku sezonu na putu. Zapamtite da je bezbednost na prvom mestu i uz odgovarajuće mere opreza, možete uživati u bezbrižnoj zimskoj sezoni.

www.deloovi.com
011 428 62 36