Posted in: Saveti za vozače

Kako uticati na smanjenje emisije ugljenika iz automobila?

Temperatura na planeti Zemlji u proseku iznosi oko 15°C. Međutim u prošlosti je često bila znatno viša ili znatno niža. Odnosno, ono što želimo da kažemo je da se klima na Zemlji oduvek menjala, ali uglavnom usled prirodnih okolnosti. Od početka 20. veka, situacija je drugačija. Naučnici su utvrdili da promene klime, koje se dešavaju od perioda industrijske revolucije pa dalje, nastaju kao rezultat čovekovih aktivnosti. I na te promene se misli kada se kaže ”klimatske promene”.

Jedan od vodećih uzroka klimatksih promena jeste emisija ugljenika odnosno ugljen-dioksida. Najveći % ovog gasa emituje se prilikom sagorevanja fosilnih goriva, međutim CO2 se oslobađa i tokom drugih aktivnosti ljudi, poput brojnih industrijskih procesa i eksploatacije zemljišta. Što više ovog gasa oslobađamo u atmosferu, to više doprinosimo efektu staklene bašte, koji uzrokuje porast temperature Zemlje. To, zauzvrat, dovodi do globalnog zagrevanja, topljenja lednika, porasta nivoa mora i ekstremnih vremenskih uslova kao što su uragani, suše i poplave.

Sve države sveta pokušavaju dati svoj doprinos u borbi za očuvanje planete Zemlje. Kako je automobilska industrija, odnosno automobili, jedan on najvećih izvora emisije ugljenika, jer se sagorevanjem fosilnih goriva u motorima automobila oslobađa CO2 i druge štetne materije u atmosferu, postoje brojni predlozi kako da se smanji taj štetan uticaj.

Tako je na primer Evropska unija predložila da se od 2035. godine u EU onemogući prodaja novih automobila i kombija na fosilna goriva, u cilju ostvarivanja plana svođenja emisije ugljen-dioksida iz automobilske industrije neto na nulu do 2035. godine, u sklopu paketa mjera zaštite klime. Konačna odluka o zabrani prodaje novih automobila i kombija sa motorima na unutrašnje sagorevanje, trebala je da bude donešena početkom marta ove godine, međutim donošenje odluke je odloženo za neko naredno zasedanje, jer se brojne zemlje članice EU koje su među vodećima u automobilskoj industriji protive istoj. Da li će i kada ova odluka biti donešena ostaje da vidimo.

U nameri da doprinesu očuvanju životne sredine, mnoge vodeće komapnije koje se bave proizvodnjom automobila okrenule su se proizvodnji električnih automobila i pronalasku alternativnih vrsta goriva (biogoriva i sintetička goriva). 

Kako da kao savesni vozači date doprinos u borbi za očuvanje naše planete?

Kako se čitav svet suočava sa pretnjom klimatskih promena, postaje sve jasnije da svaka osoba mora dati svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promena. Jedna od oblasti gde svaki pojedinac može ostvariti značajan uticaj jesu vozačke navike. S obzirom da smo već pomenuli da su automobili jedan od najvećih izvora emisije ugljenika i drugih štetnih materija, u nastavku sa Vama delimo par saveta kako da Vi, kao savesni vozači, utičete na smanjenje emisije ugljenika iz Vaših automobila

Redovno menjajte ulje

Redovna zamena ulja ključna je za održavanje motora Vašeg automobila i produženje njegovog veka trajanja. Ali, da li ste znali da zamena ulja takođe može doprineti smanjenju emisije ugljenika iz Vašeg automobila? Redovnom zamenom ulja možete osigurati da motor Vašeg automobila radi glatko i učinkovito, što može smanjiti količinu goriva koje Vaš automobil sagoreva smanjujući emisiju ugljenika. Interesantan podatak je da prema istraživanju američkog Ministarstva energetike, zamena prljavog ulja novim uljem može poboljšati potrošnju goriva za do 2%, što dalje vodi smanjenju emisije ugljenika. Pored toga, možete koristiti sintetička ili visoko kilometražna ulja koja su dizajnirana za poboljšanje potrošnje goriva i smanjenje emisije štetnih gasova.

Redovno menjajte filter vazduha

Jedan od načina da smanjite emisiju ugljenika iz Vašeg automobila je redovno menjanje filtera vazduha. Filter vazduha u automobilima odgovoran je za zadržavanje prljavštine, prašine i drugih nečistoća iz motora. Prljav filter vazduha može ograničiti protok vazduha do motora automobila, što može uzrokovati da Vaš automobil troši više goriva nego što je potrebno. Redovnom zamenom filtera vazduha, možete poboljšati učinkovitost goriva automobila i smanjiti njegovu emisiju ugljenika. Neki filteri vazduha su dizajnirani tako da se mogu ponovno koristiti, što takođe može uštedeti novac dugoročno i pomoći očuvanju životne sredine.

Održavajte adekvatan pritisak u pneumaticima (gumama)

Održavanje pritiska guma na pravom nivou takođe može pomoći u smanjenju emisije ugljenika Vašeg automobila. Nedovoljno napumpani pneumatici mogu smanjiti učinkovitost goriva Vašeg automobila i povećati emisiju ugljenika. Prema američkom Ministarstvu energetike, držanje pritiska pneumatika na adekvatnom nivou može poboljšati potrošnju goriva od 0,6 do 3%. Dodatno, korišćenje pneumatika sa niskim koeficijentom trenja takođe može poboljšati učinkovitost goriva Vašeg automobila i smanjiti njegove emisije ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova.

Efikasna vožnja

Prilagođavanje načina vožnje takođe može značajno uticati na smanjenje emisije ugljenika Vašeg automobila. Agresivna vožnja, kao što su prebrza vožnja, naglo ubrzavanje i oštro kočenje, mogu povećati potrošnju goriva i emisije čak i do 40%. Neki saveti za efikasnu vožnju uključuju sporije ubrzavanje, održavanje stalne brzine tokom vožnje i izbegavanje rada motora u praznom hodu (leru), takođe može poboljšati učinkovitost potrošnje goriva Vašeg automobila i smanjiti njegovu emisiju ugljenika.

Izbegavajte dodatno opterećenje automobila

Još jedan način da smanjite emisiju ugljenika Vašeg automobila je izbegavanje prekomernog opterećenja. Dodatna težina u Vašem automobilu znači više goriva koje se troši kako bi se automobil kretao. Iz tog razloga, izbegavanje prekomernog opterećenja može pomoći u smanjenju emisije ugljenika Vašeg automobila. Izbegavanje krovnih nosača i nosača tereta kada ih ne koristite takođe može smanjiti aerodinamički otpor Vašeg automobila i poboljšati njegovu učinkovitost goriva.

Vozite manje ili koristite druga prevozna sredstva koja manje zagađuju okolinu

Kada se radi o dugoročnim rešenjima za smanjenje emisije ugljenika, razmatranje alternativnih načina putovanja može pomoći. Jedan od najlakših načina da smanjite emisiju ugljenika iz Vašeg automobila je da vozite manje. Razmislite o zajedničkom korišćenju automobila sa ukućanima ili kolegama na poslu, korišćenju javnog prevoza, vožnji bicikla ili pešačenju kada god je to moguće. Ovo ne samo da smanjuje emisiju ugljenika, već može i da Vam uštedi novac na gorivu i možete da doprinesete smanjenju gužvi u saobraćaju. Takođe, smanjenje broja putovanja i planiranje putovanja na efikasniji način može smanjiti količinu emisije ugljenika koju proizvodi Vaš automobil.

Ako razmišljate o kupovini novog automobila, razmislite o kupovini električnog ili hibridnog automobila. Električni automobili ne emituju štetne gasove i znatno manje štete okolini od tradicionalnih automobila sa motorima na benzin ili dizel.

Koristite ekološki prihvatljive (eco - friendly) proizvode

Korišćenje ekološki prihvatljivih proizvoda, kao što su biorazgradive tečnosti za pranje automobila i sredstva za čišćenje, takođe može pomoći u smanjenju emisija ugljen-dioksida iz Vašeg automobila. Tradicionalne tečnosti za pranje automobila i sredstva za čišćenje često sadrže mnoge štetne hemikalije koje mogu prodreti u okolinu i doprineti zagađenju vazduha. Korišćenjem eko-friendly proizvoda možete osnažiti svoj ekološki uticaj i pomoći u održavanju čistog vazduha i vode u našoj okolini.

Smanjenje emisija ugljenika iz Vašeg automobila je ključni korak ka ublažavanju efekata klimatskih promena. Kao vozač, znate da postoje mnoge stvari koje možete učiniti da smanjite emisiju ugljen-dioksida iz Vašeg automobila. Redovno servisiranje i održavanje, kao što su zamena ulja i filtera vazduha, može poboljšati efikasnost Vašeg automobila i smanjiti njegovu emisiju ugljen – dioksida. Prilagođavanje načina vožnje, održavanje pravilnog pritiska u pneumaticima i smanjenje suvišne težine u automobilu takođe mogu imati značajan uticaj. Dodatno, razmišljanje o prelasku na alternative koje manje zagađuju okolinu, smanjenje ukupne vožnje automobila i korišćenje ekološki prihvatljivih (eco – friendly) proizvoda takođe može pomoći u smanjenju lošeg ekološkog uticaja i doprineti zdravijoj planeti.

Ovu su samo neke od mera koje vozači mogu preduzeti kako bi ostvarili pozitivan uticaj na okolinu i pomogli u borbi protiv klimatskih promena. Važno je zapamtiti da čak i male promene mogu imati veliki uticaj na smanjenje emisije ugljenika (ugljen–dioksida) iz automobila. Kao pojedinci, svi treba da budemo svesni naše uloge u zaštiti okoline i očuvanju planete za generacije koje dolaze.

Pronađite odgovarajući novi deo za Vaš automobil na našoj internet prodavnici deloovi.com

Za pravilno održavanje i funkcionisanje Vašeg automobila potrebni su i adekvatni delovi proverenog kvaliteta. Na našoj internet prodavnici www.deloovi.com, u ponudi koja obuhvata preko 150 000 novih auto delova, možete pronaći odgovarajući deo za sve modele automobila. Nove auto delove poput karoserijskih delova (blatobran, gazišta, haube, …), branika, retrovizora, hladnjaka (klime, motora, interkulera), farova, maglenki, stop svetala, svetala za tablice, sijalica, univerzalne oprema, i još mnogo toga, možete naći na jednom mestu po izuzetno povoljnim cenama uz garanciju o kvalitetu.

Posetite našu internet prodavnicu, registrujte se i ostvarite popust na svaku kupovinu, i zapratite nas na društevnim mrežama, ukoliko ih koristite, kako biste bili u toku sa svima akcijama i novostima.

www.deloovi.com
011 428 62 36

Write A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *