Lopov pokušava da ukrade automobil parkiran na mračnom mestu.
Posted in: Saveti za vozače

Kako zaštititi automobil od krađe?

Automobili su već godinama unazad postali neizostavan deo naše svakodnevice, pružajući nam udobnost i fleksibilnost u kretanju. Međutim, sa porastom broja automobila na putevima, takođe se povećava i rizik od  njihove krađe.

Krađa automobila je čest zločin koji svake godine pogađa hiljade vozača širom sveta. Ova vrsta zločina se obično izvršava iz tri razloga, i to su: skidanje delova sa automobila radi preprodaje, preprodaja automobila kao “legalnog” vozila i  izvršavanje druge vrste krivičnih dela korišćenjem ukradenog vozila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je iznelo podatke prema kojima je u Beogradu, prethodne 2022. godine izvršeno 240 krivičnih dela – neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila. Od ukupnog broja ukradenih vozila, pronađeno je njih 119. Ono što je navedeno u ovim izveštajima govori da je čak 87 automobila ukradeno zbog toga što su vlasnici ostavili ključeve u bravi.

Vozila koja su uglavnom bila predmet krađe su vozila marke “BMW”, “Volkswagen”, “Reno” i”Audi”. Kada je reč o delovima automobila koji su takođe predmet krađe, najčešće su to: farovi, retrovizori i katalizatori.

Lopov pokušava da obije bravu automobila u nameri da ga ukrade.

Bilo da obožavate svoj automobile ili ga isključivo koristite kao prevozno sredstvo od tačke A do tačke B, uzimajući u obzir koliko ste novca uložili u njega, sugurno ne želite da isti nestane. Nekoliko minuta nepažnje mogu dovesti do gubitka Vašeg vrednog vozila.

 

Krađa automobila predstavlja ne samo finansijski gubitak već i emotivni stres za vozače. Svakom odgovornom vlasniku automobila, zaštita od krađe bi trebala biti na vrhu liste prioriteta.

Srećom, postoje mnoge proaktivne mere koje vozači mogu preduzeti kako bi zaštitili svoje ljubimce na četiri točka. Lopovi postaju sve sofisticiraniji, što je još jedan od razloga da vozači preduzmu efikasne mere kako bi on bio što manje privlačan potencijalnim lopovima.

 

U ovom članku ćemo istražiti nekoliko korisnih saveta i tehnika koje možete primeniti kako biste poboljšali sigurnost svog automobila i značajno smanjili rizik od krađe, a uz to ćete se osećati bezbednije i sigurnije kad god napustite svoje vozilo.

8 saveta za zaštititu automobila od krađe

1. Izaberite sigurno mesto za parkiranje

Prva linija odbrane protiv krađe automobila počinje odabirom sigurnog mesta za parkiranje.

Mesto gde parkirate svoj automobil može imati ogroman uticaj na rizik od krađe. Uvek se trudite da parkirate na dobro osvetljenim mestima koja su prometna (poput tržnih centara, restorana ili javnih prostora) i ako je moguće, parkirajte automobil na mestima opremljenim video nadzorom. Prisustvo kamera može odvratiti potencijalne lopove od “ciljanja” Vašeg vozila.

Ako imate pristup garaži, koristite je za parkiranje vozila. Garaža pruža dodatnu fizičku zaštitu i skriva vozilo od pogleda potencijalnih lopova.

Izbegavajte parkiranje u zabačenim delovima grada ili na mestima gde nema drugih vozila. Parkiranje na sigurnom mestu može otežati posao lopovima i učiniti Vaš automobil manje primamljivom metom.

2. Instalirajte alarmni sistem

Jedan od najefikasnijih načina zaštite Vašeg automobile od krađe je instalacija visokokvalitetnog alarmnog sistema. Investiranje u pouzdan sistem za alarm na automobilu može biti ključna stavka u zaštiti Vašeg vozila od krađe.

Moderni alarmi za automobile dolaze sa raznim funkcijama, poput senzora pokreta, detekcije udara i daljinskog obaveštenja. Ovi sistemi se aktiviraju kada se vozilo pokuša neovlašćeno otvoriti ili pokrenuti, proizvodeći jak zvuk koji upozorava okolinu na pokušaj krađe. To može obeshrabriti lopove i sprečiti ih da nastave sa svojim planovima.

Čovek postavlja blokadu volana da zaštiti automobil od krađe.

3. Koristite blokadu volana

Blokada volana je u jednu ruku jeftin, ali efikasan način zaštite Vašeg automobila. Ova naprava se postavlja preko volana i sprečava njegovo okretanje, čime se automobil čini nepokretnim čak  i u slučaju da lopov uspe da ga otključa.

Možete koristiti blokadu volana na obruču (npr tzv “kanžu”), blokadu volana na vretenu (npr “Zeder”), ili kuku za volan.

Blokada volana može biti sjajna vrsta zaštite u kombinaciji sa alarmnim sistemom i dodatno otežati krađu.

4. Ugradite GPS sistem za praćenje

Ugradnja GPS sistema za praćenje u Vaš automobil može biti vrlo korisna ako se suočite sa krađom.

GPS sistem omogućava da pratite lokaciju svog automobila u realnom vremenu, što znači da možete brzo reagovati i obavestiti policiju o tačnoj lokaciji, ako dođe do krađe. Ovo povećava šanse da automobil bude pronađen i vraćen vlasniku.

Mnogi moderni automobili dolaze sa ugrađenim GPS uređajima, ali postoje i opcije naknadne ugradnje za starije modele.

Vredne stvari na vidnom mestu u automobilu nikako ne ostavljati u cilju zaštite od krađe.

5. Pazite na vredne stvari i lična dokumenta

Ostavljanje vrednih predmeta ili ličnih stvari na vidljivim mestima u unutrašnjosti Vašeg automobila je još jedan od načina koji može privući lopove.

Oni mogu provaliti u Vaš automobil u nadi da će pronaći nešto vredno. Potrudite se da nikada ne ostavljate predmete kao što su laptopovi, pametni telefoni, novčanici ili torbe na vidljivom mestu.

Dodatno, držite lična dokumenta poput registarskih papira, informacija o osiguranju i vozačke dozvole skrivene izvan vidnog polja. Lopovi mogu pokušati koristiti ove informacije za krađu identiteta ili druge nezakonite aktivnosti.

6. Upotrebite sigurnosne sprejove za označavanje

Sigurnosni sprejevi za označavanje mogu biti jedan odličan način da otežate prodaju ukradenog vozila.

Ovi sprejevi ostavljaju trag koji je vidljiv samo pod UV svetlom, što omogućava policiji da identifikuje ukradeno vozilo čak i u slučaju da su lopovi pokušali da uklone originalne registarske tablice.

7. Ne ostavljajte ključeve u automobilu

Ovo može zvučati očigledno, ali mnogi vozači zaborave da ni u kom slučaju ne treba da ostavljaju ključeve u automobilu, čak ni na kratko vreme. Kao što ste mogli pročitati u uvodnom delu ovog članka, čak 36% krađa automobila u Beogradu u 2022. godini desilo se zbog, da kažemo nemara vozača i ostavljanja ključa u bravi.

Ako lopov vidi priliku da brzo ukrade vozilo jer su ključevi unutra, verovatno će to i učiniti bez oklevanja. Zato uvek budite pažljivi i ne ostavljajte ključeve u vozilu nikako.

Takođe, nikada ne ostavljajte rezervne ključeve unutar automobila, posebno na lako dostupnim mestima. Ostavljanje rezervnih ključeva u Vašem automobilu je otvoren poziv lopovima. Izbegavajte ovu čestu grešku i čuvajte rezervne ključeve na sigurnom mestu kod kuće.

8. Osigurajte svoje vozilo

Uz sve preduzete mere zaštite, osiguranje Vašeg vozila je ključno. Ova vrsta osiguranja – kasko osiguranje, razlikuje se od obaveznog auto osiguranja.

Dobro kasko osiguranje vozila može Vam pružiti mir i zaštitu, jer pokriva troškove u slučaju krađe ili oštećenja.

Pre nego što odaberete osiguravajuću kompaniju, istražite različite ponude i pronađite onu koja najbolje odgovara Vašim potrebama i budžetu. Proverite i koje vrste krađa su pokrivene polisom osiguranja kako biste bili sigurni da ste adekvatno zaštićeni.

Osiguranje vozila kao poseban vid zaštite od krađe automobila.

Krađa automobila je ozbiljan problem i može biti stresno iskustvo, ali preduzimanjem odgovarajućih mera zaštite, vozači mogu smanjiti rizik i povećati šanse da njihovo vozilo ostane netaknuto.

Instalirajte alarmni sistem, koristite blokadu volana, parkirajte na sigurnim mestima i redovno održavajte svoje vozilo. Takođe, ne zaboravite na GPS sistem praćenja, korišćenje sigurnosnih sprejeve kao dodatne mere zaštite, i sklanjanje ličnih vrednih stvari sa vidljivih mesta u automobilu.

Budite pažljivi i odgovorni prema svom automobilu, a on će Vam pružiti pouzdanu uslugu i dugovečnost.

Svi novi auto delovi na jednom mestu!

Pored toga što je neophodno da se pobrinete za zaštitu Vašeg automobila od krađe, važno je i da mu obezbedite kvalitetne auto delove kako bi ostao funkcionalan i bezbedan dugi niz godina.

Naša kompanija Deloovi doo Beograd se bavi prodajom visokokvalitetnih novih auto delova, za sve marke i modele automobila. Na internet prodavnici deloovi.com pogledajte sjajnu ponudu sa preko million novih auto delova, i uverite se da je reč o najpovoljnijim auto delovima.

Možete očekivati stručnu pomoć pri pronalaženju adekvatnog dela za Vaš automobil, garanciju kvaliteta i brzu isporuku širom Republike Srbije!

www.deloovi.com
011 428 62 36