Električni i hibridni automobili
Posted in: Električni automobili

Koja je razlika između električnih i hibridnih automobila?

Kako zabrinutost zbog klimatskih promena raste, sve privredne grane se trude da daju svoj doprinos procesu očuvanja životne sredine. Tako ni automobilska industrija nije izuzetak.

U današnjem vrtlogu automobilske industrije, sve veći fokus se stavlja upravo na održivost i ekološki prihvatljive alternative. Kao rezultat toga imamo električna i hibridna vozila na tržistu. Ova vozila postaju ključni igrači u tranziciji prema budućnosti mobilnosti. Od ranih eksperimenata sa električnim pogonom do naprednih sistema koje danas vidimo, put električnih i hibridnih tehnologija je intrigantan. Istraživanje ove evolucije pruža uvid u trenutno stanje ovih vozila i naznake njihovog budućeg potencijala.

Uloga električnih i hibridnih automobila u smanjenju ugljeničnog otiska postaje sve značajnija. Ukoliko razmišljate o kupovini ovih vozila, važno je da se dobro informišete pre donošenja bilo kakve odluke. Stoga Vam u ovom članku ukazujemo na razlike između električnih i hibridnih automobila, kao i na prednosti i mane oba tipa.

Tesla model S potpuno električno vozilo

Električni automobili

Šta su električni automobili?

Električni automobili ili električna vozila (Electric Vehicles – EV) predstavljaju revoluciju u automobilskoj industriji. Iako je masovna proizvodnja električnih automobila otpočela početkom 2000. godina, njihova istorija je počela mnogo ranije, sredinom 19. veka.

Srž električnih automobila leži u potpuno električnom pogonu, eliminaciji tradicionalnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Za razliku od tradicionalnih vozila koja koriste benzinske motore, električni automobili se oslanjaju u potpunosti na punjive baterije često litijum-jonske, za skladištenje energije koja napaja električni motor koji pokreće vozilo, eliminišući potrebu za unutrašnjim sagorevanjem goriva. Ovo ih čini ključnim igračem u borbi protiv klimatskih promena i zagađenja vazduha.

Vrste električnih vozila

Kada govorimo o električnim vozilima, razlikujemo sledeće kategorije:

Potpuno električna vozila odnosno električna vozila na baterije (Battery Electric VehiclesBEVs). Ova vozila koriste isključivo električnu energiju koja se skladišti u velikim baterijama, bez potrebe za benzinskim ili drugim izvorima goriva. Jedan od najpoznatijih modela je Teslu Model S.

Hibridna električna vozila koriste i električni motor ali i konvencionalni benzinski motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Razlikuju se među sobom u njihovom obimu korišćenja električne energije.

Električna vozila sa gorivnim ćelijama (Fuel cell electric vehiclesFCEVs), – vodoničnim gorivnim ćelijama pored elektromotora imaju i rezervoar vodonika. Ova vozila se oslanjaju na energiju koja nastaje elektrohemijskim reakcijama između vodonika i kiseonika. Za pokretanje vozila elektromotor konvertuje tu dobijenu energiju u kinetičku. Sam process punjenja rezervoara vodonika traje svega par minuta.

Plug-in hibrid Chevrolet Volt

Hibridni automobili

Šta su hibridni automobili?

Za hibridne automobile se može reći da kombinuju najbolje od oba sveta – tradicionalni motor sa unutrašnjim sagorevanjem i električni motor. Ovi automobili imaju bateriju koja se puni tokom vožnje i koristi se za podršku konvencionalnom motoru. Kombinacija ova dva izvora snage čini hibridne automobile efikasnijom i ekološki prihvatljivijom vrstom prevoza. Prvo hibridno vozilo koje je imalo masovnu proizvodnju bio je Prius lansiran u Japanu 1997. godine.

Vrste hibridnih vozila

Kod hibridnih vozila razlikujemo sledeće vrste:

Paralelni hibridi (Parallel hybrids) koriste i motor sa unutrašnjim sagorevanjem i električni motor, pri čemu oba sistema mogu pokretati vozilo nezavisno ili istovremeno, pružajući fleksibilnost u režimima vožnje. Dobro poznat primer paralelnog hibrida je Toyota Prius.

Serijski hibridi (Series hybrids) se uglavnom oslanjaju na elektromotor, dok motor sa unutrašnjim sagorevanjem deluje kao generator za punjenje baterije kada je to potrebno. Posebno su pogodni za gradsku vožnju. BMW i3 sa produženim dometom je primer serijskog hibrida.

Plug-in hibridi spajajući električnu i benzinsku snagu, mogu raditi isključivo na električnu energiju u određenom opsegu pre nego što pređu na konvencionalno gorivo. Mogu se puniti preko električne utičnice, ali takođe mogu koristiti i benzin. Chevrolet Volt je popularan plug-in hibrid.

Blagi hibridi koriste električni motor kako bi pomogli motoru sa unutrašnjim sagorevanjem, ali ne mogu se kretati samo na električnu snagu. Uglavnom imaju pomoćnu baterija sa većim kapacitetom električne energije u cilju poboljšanja regenerativnog kočenja. Honda Accord Hybrid je primer blagog hibrida.

Razlika između električnih i hibridni automobila

Električni automobili se pokreću isključivo električnom energijom smeštenom u naprednim baterijama. Sa druge strane, hibridni automobili koriste dvostruki pogonski sistem – kombinaciju benzinskog motora i električnog motora. Oba tipa dolaze sa određenim prednostima ali i nedostacima.

Prednosti i nedostaci električnih automobila

Prednosti električnih automobila

Ekološki uticaj: Električni automobili ne proizvode emisije štetnih gasova odgovornih za stvaranje efekta staklene bašte iz auspuha, doprinoseći čistijem okruženju.

Niži troškovi eksploatacije: Električna energija je generalno jeftinija od benzina, što rezultira nižim operativnim troškovima.

Manje održavanja: Sa manje pokretnih delova u poređenju sa tradicionalnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, električni motori generalno zahtevaju manje održavanja, što samim tim rezultira nižim troškovima održavanja.

Subvencije: Mnoge vlade u državama širom sveta nude podsticaje i poreske olakšice kupcima električnih automobila.

Nedostaci električnih automobila

Ograničen domet: Neki električni automobili mogu imati ograničen domet, zahtevajući često punjenje.

Infrastruktura punjenja: Iako se poboljšava, infrastruktura za punjenje nije toliko rasprostranjena kao benzinske stanice.

Vreme punjenja: Punjenje električnog automobila traje duže nego punjenje rezervoara goriva. Stanice za brzo punjenje donekle ublažavaju ovaj problem.

Početni troškovi: Električni automobili mogu imati višu početnu cenu. Međutim, ovo se često kompenzuje uštedom na duži rok.

Degradacija baterije: Tokom vremena, baterije gube kapacitet, što utiče na domet automobila.

Prednosti i nedostaci hibridnih automobila

Prednosti hibridnih automobila

Povećana efikasnost goriva: Hibridi često postižu bolju efikasnost goriva, i nižu potrošnju, posebno u gradskoj vožnji sa čestim zaustavljanjima.

Produžen domet: Benzinski motor u hibridima pruža produženi domet izvan električnog dometa. Manje su zavisni o infrastrukturi punjača.

Regenerativno kočenje: Hibridi hvataju i ponovno koriste energiju tokom kočenja, poboljšavajući ukupnu efikasnost.

Smanjene emisije izduvnih gasova: Imaju manji ugljenični otisak zahvaljujući sposobnosti električne komponente da radi pri nižim brzinama ili tokom mirovanja.

Niža cena u poređenju s nekim potpuno električnim modelima.

Mane hibridnih automobila

Zavisnost o benzinu: Hibridi još uvek zavise od benzina, a njihove ekološke prednosti mogu biti manje u odnosu na električne automobile.

Složenost održavanja: Hibridni automobili, sa svojom dvostrukom prirodom, zahtevaju balansiran pristup održavanju. Redovno servisiranje je esencijalno kako bi se očuvali i tradicionalni motor i električne komponente u optimalnom stanju. Dijagnostičke provere postaju ključne kako bi se osigurali besprekidni prelasci između izvora napajanja, održavala efikasnost goriva i produžila ukupna životna dob vozila. Troškovi zamene baterije mogu biti zabrinjavajući.

Ograničen električni domet: Hibridi koji nisu priključni imaju ograničen električni domet. Plug -in hibridi mogu doživeti smanjenu efikasnost pri radu samo na benzinskom motoru.

Emituju štetne gasove pri upotrebi konvencionalnog (benzinskog) motora.

Električni ili hibridni automobil?

Šta izabrati električni ili hibridni automobil?

Odabir savršenog vozila je personalizovano putovanje koje se proteže izvan tehničkih specifikacija. Uključuje pažljivu analizu Vašeg načina života, vrednosti, dugoročnih aspiracija i finansijskih mogućnosti.

Razmotrite Vaše vozačke navike: Ako imate predvidljivu dnevnu rutu i pristup infrastrukturi za punjenje, električni automobil može biti pogodniji izbor. Za vožnje na dužim relacijama sa manje opcija punjenja, fleksibilnost hibridnog automobila, koji se bez problema prebacuje između električnog i benzinskog pogona može bolje odgovarati Vašem životnom stilu.

Ekološki uticaj: Za vozače sa ekološkom svesti razumevanje specifičnih ekoloških aspekata oba tipa je ključno. Razmotrite ne samo emisije tokom rada, već i ekološki otisak tokom celokupnog životnog veka vozila. To uključuje procese proizvodnje i konačno odlaganje. Ujednačite svoj izbor sa Vašim opredeljenjem da smanjite svoj ukupni ekološki uticaj. U regionima sa visokim udelom obnovljive energije, električni automobili mogu pružiti značajne ekološke beneficije.

Troškovi vlasništva: Pored početne cene kupovine, detaljno pogledajte tekuće troškove povezane sa svakim tipom vozila. Električni automobili, sa nižim troškovima održavanja i potencijalnom uštedom na gorivu, možda nude ekonomičnije rešenje tokom vremena. Hibridni automobili, sa ravnotežom između električnog i benzinskog pogona, imaju drugačiju dinamiku troškova. Uzmite u obzir održavanje, troškove punjenja ili točenja goriva ali i potencijalne poreske olakšice i uštede u eksploataciji kako biste odredili ukupne troškove vlasništva.

Pažljivim razmatranjem načina života, ekoloških prioriteta, finansijskih razmatranja i dostupnih podsticaja, možete sa sigurnošću izabrati vozilo koje ne samo da zadovoljava Vaše trenutne potrebe, već se takođe uklapa u Vaše šire ciljeve za održivo i efikasno iskustvo vožnje.

Električna vozila na punjenju

Električni i hibridni automobili predstavljaju značajan korak ka održivoj i efikasnoj budućnosti automobilske industrije. Bez obzira da li Vas privlače ekološke prednosti, intrigira cutting-edge tehnologija ili jednostavno tražite ekonomičnije iskustvo vožnje, prihvatanje električnih i hibridnih vozila korak je ka čistijoj i zelenijoj budućnosti. Oba tipa vozila nude svoje prednosti i mane, pa je ključno prilagoditi izbor svojim specifičnim potrebama. Pri odabiru između električnog i hibridnog automobila, razmotrite svoje dnevne potrebe za vožnjom, dostupnost punjača u Vašem okruženju, ekološki pristup i budžet.

Kako tehnologija nastavlja da se razvija, rešavajući probleme poput početnih troškova i životnog veka baterije, infrastrukture punjenja i mnogih drugih, električni i hibridni automobili postaju sve privlačniji izbor za mnoge vozače širom sveta.

Delovi za električna vozila u Deloovima

U našoj ponudi koja obuhvata preko million novih auto delova za sve marke i modele tradicionalnih automobila, od nedavno imamo i auto delove za električna vozila. Ponudu možete pogledati na našoj internet prodavnici deloovi.com.

Sve što je potrebno jeste da odaberete godinu proizvodnje, marku i model vozila i kategoriju dela koji Vam je potreban. Ako niste sigurni kojoj kategoriji pripada deo, izaberite opciju “Sve kategorije” i pred Vama će biti ponuda svih auto delova koje imamo u ponudi za Vaše vozilo.

Za sve detaljnije informacije ali i pomoć pri kupovini možete nas pozvati svakog radnog dana od 8h do 17h, kao i subotom od 8h do 14h, na broj telefona 011/428 62 36. Dostupna Vam je takođe i live chat podrška u tim terminima.

www.deloovi.com
011 428 62 36