Posted in: Saveti za vozače

Korozijo, dalje od mog auta!

Šta je korozija?

Korozija je prirodan proces koji izaziva postepeno propadanje i gubitak svojstava metala. U ovom procesu dolazi do fizičko-hemijskih reakcija metala sa različitim materijama iz okoline kao što su vlaga, kiseonik, soli i mnoge zagađujuće materije.

Korozija na automobilima

Kada je reč o automobilima, najčešći tip korozije sa kojim se susrećemo je tzv elektrohemijska korozija ili galvanska korozija. To je vrsta korozije koja se dešava u elektrolitima. Kada se vlaga i kontaminanti akumuliraju na površini automobila, formira se elektrolit. Ovaj elektrolit omogućava kretanje naelektrisanih čestica, što omogućava da se odvijaju elektrohemijske reakcije. U prisustvu elektrolita, može se javiti galvanska korozija kada su dva različita metala u kontaktu. Svaki metal ima drugačiji elektrodni potencijal, što dovodi do stvaranja elektrohemijske ćelije. Ova ćelija pokreće oksidacionu reakciju na anodi (reaktivnijem metalu) i redukcionu reakciju na katodi (manje reaktivnom metalu). Metal na anodi podleže koroziji, dok se katoda relativno štiti.

najveca prodavnica auto delova u Srbiji.

Dok galvanska korozija napreduje, formiraju se proizvodi korozije. Ti proizvodi, poput rđe (koja nastaje kada gvožđe ili čelik reaguju sa kiseonikom i vlagom iz vazduha, pri čemu dolazi do formiranja oksida gvožđa)  ili oksida, su manje gusti i slabiji od originalnog metala, što dovodi do postepenog propadanja pogođenih područja. Vremenom, korozija može prodreti u metal, dovodeći do strukturalnih oštećenja, slabljenja spojeva i čak perforacije karoserije automobila. Što znači da, u slučaju automobila, korozija može dovesti do značajnih vidljivih oštećenja, ugrožavajući sigurnost, i narušavajući estetiku kao i vrednost samog automobila prilikom prodaje.

Zašto se javlja korozija na automobilima?

Automobili su izloženi različitim faktorima okoline koji doprinose koroziji.

Voda, posebno u obliku kiše, snega ili vlage, je ključni katalizator za koroziju na automobilima. Kada voda reaguje sa kiseonikom i dođe u kontakt sa metalom, inicira se proces korozije. Dodatno, soli koje se koriste na putevima zimi, u borbi protiv leda i snega, takođe doprinose koroziji. Soli ubrzavaju koroziju povećanjem provodljivosti vlage. Ove soli sadrže jone hlora koji pokreću reakcije korozije na metalnim površinama, posebno na područjima koja su redovno izložena rastopljenom snegu.

Automobili u snežnim uslovima više izložen pojavi korozije

Automobili koji su izloženi oštrim klimatskim uslovima, poput onih u obalnim područjima ili regionima sa visokim nivoima zagađenja vazduha, poput industrijskih zona, imaju povećan rizik od korozije. Morska so, zagađivači u vazduhu i kisele kiše mogu doprineti koroziji, jer sadrže korozivne elemente koji dolaze u kontakt sa metalnim površinama.

Oštećenja površine na automobilima, poput ogrebotina i udaraca kamenja, narušavaju zaštitne slojeve na metalnim površinama, izlažući ih koroziji. Važno je na vreme popraviti bilo kakva oštećenja boje kako bi se sprečio prodor vlage i kasnija korozija.

Kada se javlja korozija na automobilima?

Korozija se može javiti u bilo kom trenutku tokom životnog veka automobila, od faze proizvodnje do svakodnevne upotrebe. Međutim, postoji nekoliko faktora koji mogu povećati verovatnoću njenog nastanka:

Starost

Kako automobili stare, postaju generalno podložnija koroziji zbog dužeg izlaganja faktorima  okoline. Vremenom, zaštitni premazi mogu se istrošiti, čineći metalne površine osetljivijim na koroziju.

Nedostatak održavanja

Neprikladno održavanje, poput zanemarivanja redovnog čišćenja i primene zaštitnih mera, može značajno povećati rizik od korozije. Neblagovremeno reagovanje na manje oštećenja ili ogrebotine može omogućiti prodor vlage u metalne površine i pokrenuti proces korozije.

Pojava rđe na automobilu zbog neadekvatnog održavanja

Fabrički defekti

 Ako se premazi ili zaštitni slojevi nepravilno nanesu tokom procesa proizvodnje, to može ostaviti osetljiva područja izložena koroziji. Dodatno, loša kontrola kvaliteta ili nedostaci u tehnici zavarivanja mogu ugroziti otpornost automobila na koroziju.

Habanje

Tokom vremena, opšte habanje može oštetiti zaštitne premaze automobila, otkrivajući metal ispod njih. Manje ogrebotine, udarci ili oštećenja farbe mogu omogućiti prodor vlage, što dovodi do korozije.

Klima i vremenski uslovi

Oštri klimatski uslovi sa visokom vlagom, čestim kišama ili ekstremnim temperaturama mogu ubrzati koroziju na automobilima. Dodatno, područja gde se često koristi so na putevima ili hemijska sredstva za odmrzavanje takođe mogu podstaći koroziju.

Gde se najčešće javlja korozija na automobilima?

Iako se korozija može pojaviti na različitim delovima automobila, određeni delovi su podložniji njenom nastajanju. Područja na automobilima koja su najčešće zahvaćena korozijom su sledeća:

Donji deo automobila, uključujući šasiju, je posebno podložan koroziji zbog svoje blizine putu, gde se akumulira vlaga, prljavština, so i druge zagađujuće materije. Stalna izloženost ovim korozivnim elementima povećava rizik od formiranja rđe.

Delovi oko točkova i blatobrana često izloženi vlagi, podložni su koroziji zbog nakupljanja prljavštine, blata, soli i drugih otpadaka koji se akumuliraju na točkovima tokom vožnje. Redovno čišćenje i zaštitni premazi mogu pomoći u smanjenju rizika.

Delovi automobila oko točkova i blatobrana automobila najviše izloženi koroziji

Rubovi vrata i pragovi su područja koja često prolaze neprimećeno, ali su izložena vlagi prilikom ulaska ili izlaska iz automobila. Nakupljena voda ili vlaga, posebno tokom kiše ili pranja, mogu prodreti u ova područja, dovodeći do korozije.

Gepek i hauba takođe mogu biti pogođeni korozijom, posebno duž ivica i spojeva gde se može nakupljati voda i brojne zagađujuće materije. Oštećenja boje ili udarci mogu narušiti zaštitni premaz, čineći ova područja podložnijim koroziji.

Kako sprečiti pojavu korozije na automobilima?

Da biste sprečili ili smanjili koroziju na svom automobilu, uzmite u obzir sledeće preventivne mere.

Redovno pranje i nanošenje voska

Redovno perite i temeljno čistite automobil, posebno tokom zimskih meseci, kako biste uklonili prljavštinu, so i druge zagađujuće materije. Nakon toga nanesite sloj visokokvalitetnog voska ili premaza za boju koji će stvoriti zaštitnu barijeru protiv vlage i zagađivača i pomoći u sprečavanju korozije.

Antikorozivna zaštita i premazi

Antikorozivna zaštita i premazi pružaju dodatni sloj zaštite osetljivim područjima, poput donjeg dela automobila, delova oko točkova i blatobrana. Nanesite specijalni premaz za donji deo automobila kako biste zaštitili osetljive delove od vlage i putne soli. Ovi premazi stvaraju barijeru između metala i korozivnih elemenata, smanjujući rizik od korozije. Takođe se mogu koristiti specijalizovani inhibitori korozije na osetljivim područjima kako bi se pružio dodatni sloj zaštite od korozije.

Tokom zime je preporučljivo da parkirate automobil u garaži. Ukoliko ipak ne posedujete garažu, obavezno prekrijte Vaš automobil i nabavite navlaku za karoseriju.

Prekriven automobil tokom zime preventivna mera za sprečavanje korozije

Odmah popraviti oštećenja

Važno je odmah popraviti manje ogrebotine, oštećenja farbe ili bilo kakvu štetu na premazima automobila. Male nepravilnosti mogu dovesti do korozije ako se ne tretiraju, pa ukoliko reagujete na vreme  možete pomoći očuvanju integriteta zaštitnog sloja.

Održavanje otvora za odvod

Pazite da otvori za odvod, posebno na vratima i donjem delu automobila, ostanu odblokirani kako biste sprečili nakupljanje vode, naročito tokom sezone kiša i zimskih meseci.

Redovne provere

Redovne provere od strane kvalifikovanih mehaničara mogu pomoći u identifikaciji ranih znakova korozije i olakšati pravovremene popravke. To uključuje rešavanje bilo kakvih oštećenja boje, ogrebotina ili udaraca kamenja koja izlažu metalnu površinu uticajima okoline.

Razmatranje specifičnosti klime

Razumevanje lokalne klime ključno je za određivanje odgovarajućih preventivnih mera. Na primer, automobili u primorskim regionima mogu zahtevati češće čišćenje i zaštitu od korozije zbog korozivnih efekata slane vode.

Kako tretirati već postojeću koroziju na automobilu?

Ako se već javila korozija na Vašem automobilu, potrebno je da se što pre pozabavite popravkom ili zamenom pogođenih delova i nanošenjem zaštitnih premaza kako biste sprečili dalju štetu.

Utvrdite stepen korozije i identifikujte  pogođena područja. Neke površinske rđe mogu se tretirati odgovarajućim metodama. Temeljno čišćenje zahvaćenih područja uz pomoć sredstva za uklanjanje rđe ili blagog abraziva može pomoći u uklanjanju površinske rđe. Nakon toga, nanošenje konvertora ili inhibitora rđe može zaustaviti proces korozije i zaštititi metal. Važno je koristiti adekvatnu zaštitnu opremu poput zaštitnih naočara, rukavica i maske koja će prekriti nos i usta. Takođe, važno je zaštiti druge delove automobila koji neće biti tretirani.

Adekvatno saniranje već postojeće korozije na automobilu uz zaštitu delova koji se ne tretiraju

Kod ozbiljne ili obimne korozije preporučuje se da potražite savet od kvalifikovanog mehaničara ili stručnjaka za karoseriju automobila koji može proceniti ozbiljnost korozije i preporučiti odgovarajuće popravke, tretmane ili zamenu oštećenih delova novim.

Korozija predstavlja značajnu pretnju dugotrajnosti, bezbednosti i estetskom izgledu automobila. Redovno održavanje, pravilno čišćenje, zaštitni tretmani i stručna pomoć kada je potrebna, od suštinske su važnosti za očuvanje dugovečnosti i vrednosti Vašeg automobila. Prioritetna prevencija korozije omogućava vlasnicima automobila da sačuvaju svoje investicije, održe optimalne performanse osiguraju svoju i bezbednost putnika. Pravilnim održavanjem i primenom preventivnih mera, opasnost od korozije može biti značajno smanjena.

Najpovoljnije cene novih auto delova u Deloovima!

Baš dok ovo čitate, setili ste se da se Vaš automobil bori sa korozijom. Još ako Vam je mehaničar preporučio da oštećene delove zamenite novim, mi imamo sve što Vam je potrebno. Na našoj internet prodavnici www.deloovi.com, možete pogledati ponudu od preko 150 000 novih auto delova, za sve marke i modele automobila. Imamo karoserijske delove (blatobran-krilo i njegove prateće delove kao što su lajsne blatobrana i nosači blatobrana, vrata, patos, potkrilo, rub, sajtne, vezni lim, …) branike, brave, brisače, retrovizore, rashladne sisteme, amortizere, i jos mnogo toga. Uverite se sami da nudimo visokokvalitetne auto delove po najpovoljnijim cenama u Srbiji.

www.deloovi.com
011 428 62 36