Posted in: Saveti za vozače

Prazan akumulator najčešći kvar na vozilima

Ko je kriv za kvar akumulatora? Tehnologija ili vozač?

Nemački autoklub (ADAC) objavio je statistiku kvarova za prošlu godinu na osnovu kvarova na 132 serije modela automobila.

Skoro polovinu kvarova automobila činili su kvarovi akumulatora, 46,2% od ukupno 3,49 miliona kvarova. ADAC je uključio 132 modela vozila koji su prvi put registrovani između 2012. i 2019. u svoju statistiku kvarova.

Šta je najčešći uzrok kvarova akumulatora?

Više od 40% svih kvarova, kao i u poslednjih nekoliko godina i dalje je posledica praznog akumulatora.

Mnogo je načina da vozač sudeluje u pražnjenju akumulatora: možete slučajno ostaviti upaljeno svetlo, ne zatvoriti pravilno poklopac prtljažnika ili voziti vozilo samo na kratke udaljenosti tako da akumulator nije dovoljno napunjen na putu.

Neki proizvođači pokušavaju da smanje rizik od kvara akumulatora  pa na primer ako je automobil isključen, ali je kontakt ostavljen uključen, mnogi automobili automatski isključuju električni sistem da bi sačuvali akukulator.

BMW smanjio broj kvarova akumulatora

Modeli BMV serije 3 proizvedeni između 2000. i 2007. godine često su se kvarili zbog slabog akumulatora. Isto i BMV serije 5 od 2000. do 2010. godine.  Međutim, mlađi modeli istog tipa više nisu bili negativni u pogledu baterije. Konkretno, BMV-i serije 5 koji su proizvedeni od 2010. ili 2011. godine odjednom su bili dobro zaštićeni od kvara akumulatora.

Tojota je uvidela problem sa akumulatorom

Tojotini C-HR modeli proizvedeni između 2017. i 2019. godine i Tojota Corolla proizvedena 2019. godine, pojavljuju se kao apsolutni promašaji u statistici kvarova. Proizvođač navodi da je svestan problema sa akumulatorima u proizvodnji od 2019. godine. Početkom 2022. godine Tojota je stoga napravila dva bitna koraka – prešla na drugog dobavljača i u sklopu redovnog servisa u radionici, Tojotini prodavci proveravaju da li je akumulator oštećen i po potrebi ga besplatno zamenjuju.

Nadamo se da će ovaj tekst uticati na to da obratite pažnju na to koliko vodite računa o akumulatoru svog vozila i potrudite se da mu produžite vek trajanja.

Na našoj internet prodavnici www.deloovi.com možete pronaći  preko 150 000 novih auto delova, kao što su rashladni sistemi, retrovizori, amortizeri, sijalice, branici, karoserijski delovi, i još mnogo toga, za sve marke i modele automobila.

Da olakšate sebi kupovinu i budete uvek u toku sa najnovijim akcijama, novostima i informacijama,  registrujte se na našoj internet prodavnici, a mi Vam kao poklon dobrodošlice obezbeđujemo 5% popusta na svaku kupovinu, sada i zauvek.

Možete nas pratiti i na društvenim mrežama!

www.deloovi.com
011 428 62 36