Tročlana porodica na putovanju automobilom sa detetom
Posted in: Saveti za vozače

Putovanje automobilom sa decom – najbolji saveti za sigurnu i zanimljivu zimsku vožnju

Pripremate se za nezaboravnu avanturu porodičnog putovanja sa Vašim mališanima na putevima prekrivenim snežnim pokrivačem? Oni koji se prvi put upuštaju u tako nešto neka se spreme na situaciju gde će na svakih 5 minuta čuti “Jesmo li stigli? Koliko još treba da se vozimo? Meni je dosadno. Ja sam gladan. Piški mi se.” i slično.

Šalu na stranu, bilo da je reč o vikend putovanju, ili dužem odmoru, složićemo se da takva vrsta putovanja dolazi sa mnogobrojnim izazovima, ali sa druge strane uspomene koje nam ostanu tokom celog života su vredne tog poduhvata.

Kroz Vašu glavu sigurno prolazi million pitanja, od same pripreme i pakovanja, do odabira destinacije i smeštaja, organizacije dnevnih aktivnosti i slično. Pomisao da vodite decu na putovanje automobilom može u početku izgledati kao noćna mora, ali ne mora tako da bude na kraju.

Da bi Vaše porodično putovanje automobilom sa decom, bilo pre svega bezbedno, a onda zabavno i bez stresa, neophodno je da sve pažljivo isplanirate. Uz par saveta i trikova koje ćemo podeliti sa Vama uspećete da zabavite svoju decu i da svaku vožnju automobilom, pogotovo kada je reč o dužim putovanjima pretvorite u nezaboravno iskustvo kako za njih tako i za Vas.

Pauza tokom putovanja automobilom sa decom

Iako deca znaju veći deo putovanja automobilom da provedu spavajući, to ne znači da ne treba da se potrudite i osmislite neki zabavni sadržaj u kojem će ona uživati. Pored zabavnog dela, važno je i da se pobrinete da putovanje bude nadasve bezbedno. Pratite naše preporuke u nastavku i sigurni samo da nećete imati problema.

Isplanirajte detaljno put

Pre nego što krenete na put, važno je da pažljivo isplanirate svoju rutu. Razmislite o udaljenosti, vremenu putovanja i potencijalnim stajalištima duž puta.

Planirajte redovne pauze

Kada krenete na zimovanje sa decom, pažljivo planiranje pauza je od suštinskog značaja kako biste obezbedili ne samo njihovu udobnost, već i opšte blagostanje svih putnika. Duga putovanja mogu biti izazovna za decu, posebno tokom zime. Planirajte pauze u redovnim intervalima tokom Vašeg putovanja. Razmotrite pravljenje pauze svaka dva do tri sata kako biste omogućili istezanje, odlazak u toalet, popili neko toplo piće ali i priliku deci da potroše malo energije. Ovo ne samo što osigurava njihovu udobnost, već pomaže i vozaču da ostane fokusiran i budan.

Ako Vaše putovanje uključuje obroke, planirajte pauze na mestima gde možete uživati u opuštenom obroku. Tako ćete obezbediti prijatan predah od vožnje i omogućiti svima da ponovo napune svoje baterije.

Sa druge strane, nekada ne može baš sve da ide po planu. Stoga ostanite fleksibilni u planiranju pauza. Budite otvoreni za prilagođavanje rasporeda na osnovu potreba i raspoloženja Vaše porodice. Ponekad, neočekivano zaustavljanje na slikovitom mestu može dodati prijatnu i neočekivanu notu putovanju.

Informišite se o vremenu i stanju na putevima

Budite korak ispred proverom vremenske prognoze i informacija o stanju u saobraćaju.

Proverite prognozu i stanje na putevima pre nego što krenete i prilagodite planove prema potrebi. Koristite aplikaciju na telefonu ili pratite lokalne vesti na radiju kako bi u realnom vremenu pratili razvoj situacije.

Praćenje informacija poput mogućih snežnih oluja, ledenih puteva ili eventualnih zatvaranja puteva omogućava Vam da donesete informisane odluke kako biste osigurali bezbednost svih putnika, naročito dece. Planirajte alternativne rute ako je potrebno, sa bezbednošću kao prioritetom.

Uključite decu

Uključite svoju decu u proces planiranja. Razgovarajte o ruti, pokažite im mesta koja ćete posetiti i dozvolite im da od samog početka budu deo uzbudljive avanture koja Vas očekuje.

Ukratko, strategijsko planiranje postavlja osnovu za uspešno porodično putovanje automobilom. Ako se posvetite vremenu da mapirate rutu, planirate pauze, pažljivo se  spakujete i pripremite za nepredviđene okolnosti, bićete dobro opremljeni da se nosite sa avanturom koja Vas čeka.

Pripremite i pregledajte automobil

Pre nego što krenete na put, obavezno obavite detaljan pregled vozila kako biste bili sigurni da je Vaš automobil dobro opremljen da se nosi sa izazovima koje postavlja zimska sezona.

Proverite i podesite pritisak u gumama prema preporukama proizvođača. Pravilno napumpane gume pružaju bolje prijanjanje na putevima prekrivenim snegom, poboljšavajući ukupnu stabilnost vožnje.

Pregledajte stanje akumulatora Vašeg automobila. Hladne temperature mogu dodatno opteretiti akumulator, stoga se uverite da je u optimalnom radnom stanju. Razmotrite da isti testirate kod kvalifikovanog mehaničara, posebno ako je akumulator stariji od tri godine.

Proverite funkcionalnost kočnica. Zimske ceste mogu biti klizave, pa su pouzdane kočnice ključne za sigurnu vožnju.

Proverite i dopunite sve esencijalne tečnosti, uključujući motorno ulje, rashladnu tečnost, tečnost za kočnice i tečnost za pranje vetrobranskog stakla.

Uverite se da su sva svetla (uključujući prednja svetla, zadnja svetla, svetla za kočenje i pokazivače pravca) ispravna. Vidljivost je ključna tokom zimske vožnje, pa zamenite sve pregorele sijalice pre nego što krenete na put.

Pregledajte stanje brisača i uverite se da efikasno čiste vetrobransko staklo. Zamenite istrošene brisače i proverite da li je tečnost za pranje stakala napunjena zimskim rastvorom kako bi se sprečilo zamrzavanje.

Testirajte sistem grejanja Vašeg automobila kako biste osigurali da efikasno funkcioniše. Ispravno grejanje neophodno je za održavanje udobnosti i toplote unutar vozila, posebno tokom hladnih dana.

Prilagodite vožnju uslovima na putu, održavajte sigurno rastojanje, smanjite brzinu u lošim uslovima i izbegavajte nagla kretanja.

Pouzdan i dobro održavan automobil ključan je za sigurno i glatko putovanje, naročito tokom zimskih uslova.

Dete u auto sedištu za vreme putovanja

Odaberite i pravilno postavite auto sedište

Kada je reč o putovanju automobilom sa decom, pravilna instalacija dečijih auto sedišta je od suštinskog značaja za njihovu bezbednost.

Pre svega je važno da auto sedišta koja ste odabrali odgovaraju uzrastu i veličini svakog deteta. Bilo da je reč o sedištu za novorođenče, konvertibilnom sedištu ili booster sedištu, proverite da li se uklapa sa njihovim uzrastom, težinom i visinom.

Auto sedišta možete kupiti u svim dobro opremljenim radnjama namenjenim bebama i deci. Takođe nova ili polovna auto sedišta možete kupiti i na internet stranicama poput kupujemprodajem.com, kupi.me,  i mnogim drugim.

Detaljno pročitajte i pratite uputstvo za autosedište koje je pružio proizvođač. Svako sedište može imati jedinstvena uputstva za instalaciju i karakteristike.

Odaberite pravilan položaj za instalaciju auto sedišta. Za novorođenčad, obično se preporučuje korišćenje sedišta okrenutog unazad na zadnjem sedištu, dok starija deca mogu koristiti sedišta okrenuta prema napred ili booster sedišta. Izbegavajte postavljanje auto sedišta na prednjem sedištu sa aktivnim vazdušnim jastukom.

Tačno pratite uputstva proizvođača prilikom sigurne instalacije auto-sedišta. Obezbedite da je sedište čvrsto postavljeno, sa minimalnim ili nikakvim pomeranjem.

Prilagodite pojaseve tako da čvrsto naležu na telo Vašeg deteta. Pojasevi treba da budu na ili ispod nivoa ramena za sedišta okrenuta unazad, dok bi kod sedišta okrenutih prema napred trebalo da budu na ili iznad nivoa ramena. Postavite kopču na grudima na nivou pazuha kako biste efikasno pričvrstili pojaseve preko ramena vašeg deteta. Izbegavajte postavljanje kopče suviše nisko na stomaku ili suviše visoko blizu vrata.

Obratite pažnju na preporučeni ugao nagiba auto sedišta. Većina sedišta okrenutih unazad ima određeni opseg nagiba, osiguravajući da se glava vašeg deteta ne sagne napred dok spava.

Ako imate stariju decu, obrazujte ih o važnosti korišćenja sigurnosnog pojasa i pravilnog ponašanja u automobilu. Sigurnosni pojas treba čvrsto ležati preko gornjih bedara, a ne preko stomaka, dok bi rameni pojas trebao preći preko grudi i ramena, a ne preko vrata. Podstičite ih da postave dobar primer mlađoj braći i sestrama i objasnite im potencijalne posledice nepoštovanja smernica za bezbednost.

Ukoliko sa decom putujete na zimovanje u inostranstvo, informišite se o lokalnim propisima jer svaka država ima posebno propisane standarde za vožnju dece.

Ako ste se odlučili za neki od zimskih centara u našoj zemlji onda treba da znate da prema zakonu ‘’u motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina (a neophodna visina deteta za vožnju bez auto sedišta je 135cm). Dete do tri godine starosti prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi. Izuzetno, dete do tri godine starosti može se prevoziti na prednjem sedištu ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu odnosno korpi koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, ukoliko vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk. Bezbednosna sedišta za decu koja se postavljaju u vozila moraju biti homologovana u skladu sa jednoobraznim tehničkim uslovima i moraju da budu postavljena na način kako to preporučuju proizvođač dečjeg sedišta i proizvođač vozila

Bezbednost je najvažnija kada putujete sa decom. Stoga uvek vodite računa da vaši mališani budu sigurno smešteni u odgovarajućim dečijim sedištima, pravilno postavljenim i podešenim prema uputstvima proizvođača. Proverite da li su pojasevi pravilno zategnuti i da su vezani prema propisima.

Komforna odeća i udubnost

Oblačenje dece u slojevima koji se lako skidaju omogućava Vam prilagođavanje promenama temperature unutar i izvan automobila.

Prioritet su udobni i prozračni materijali kako biste sprečili pregrevanje. Dok je važno održavati toplinu, podjednako je važno izbeći prekomerno znojenje, što može dovesti do nelagodnosti tokom dužih perioda provedenih u automobilu.

Ponesite udobne i tople pokrivače kako biste održavali udobnost dece tokom putovanja. Zimske temperature mogu biti izuzetno niske i predstavljati problem pogotovo tokom dugih vožnji, pa dodatni pokrivači osiguravaju udobnost svima.

Radi dodatne udobnosti, razmotrite nošenje putnih jastuka. Oni mogu učiniti da dremke tokom putovanja bude udobnije, posebno za mlađu decu.

Budite pripremljeni za neočekivane situacije tako što ćete spakovati rezervnu odeću koja će Vam biti na dohvat ruke. Prosipanje soka I vode, ili prljanje odeće čokoladom može se uvek dogodiit, stoga rezrvna odeća koja je pri ruci osigurava brzo i lako rešenje bez remećenja celog putovanja.

Omiljene grickalice i sokići

I pored toga što ste detaljno isplanirali pauze kako ne bi preskočili redovne obroke, deca se često znaju žaliti da su nakon svega pola sata od obroka već gladna. Da putovanje ne bi postalo neizdrživo jer ne možete praviti pauze na svakih pola sata, u pomoć dolaze grickalice.

Postavite posebnu torbu sa zdravim i ukusnim zalogajima koje deca vole, a koja će Vam biti lako dostupna u automobilu. To može uključivati sveže voće, orašaste plodove, sendviče i termos sa toplim napicima.

Izbegavajte previše šećernih poslastica kako biste sprečili nagli rast i pad energije. Ali ipak ponesite, čokoladu, kolačiće i ostale slatkiše za krajnje kritične momente.

Ne zaboravite da ponesete i višekratne bočice za vodu i omiljene sokiće Vaših mališana. Hidriranje je ključno, posebno tokom dugih vožnji

Održavajte automobil urednim  tako što ćete poneti kese za smeće i vlažne maramice za čišćenje potencijalno nereda. Budite i sami ekološki odgovorni i deci objasnite da je smeće neophodno sakupiti i odlagati na adekvatnim mestima

Izbegavajte prejedanje i konzumiranje teške hrane pre i u toku duge vožnje i obavezno ponesite i lekove protiv mučnine.

Devojčica sa omiljenom igračkom na putovanju

Igra, igra i samo igra

Boravak na jednom mestu duže vremena deci vrlo brzo dosadi i onda sledi bezbroj pitanja koje smo već na početku pomenuli. Budite spremni da oterate dosadu i pretvorite svako putovanje u jednu nezaboravnu i zabavnu pustolovinu.

Najvažnije od svega je da ukoliko Vaše dete ima neku omiljenu igračku, od koje se ne odvaja, istu ne zaboravite da ponesete.

Pored toga spakujte različite interaktivne igre kako biste stimulisali um vaše dece. Uključite putničke društvene igre, slagalice i karte pogodne za automobil. Potražite verzije sa magnetima kako biste sprečili gubljenje delova. Društvene igre pružaju zabavan način za porodicu da se poveže tokom pauza.

Budite kreativni i pustite mašti na volju. Neka od igara u kojima svi možete učestvovati su Kaladont, Na slovo na slovo, Bingo, igra pogađanja pojmova, igra zapažanja poput brojanja crvenih automobila koje vidite na putu i slično.

Spakujte bojanke, flomastere, nalepnice ili setove za izradu. Potražite opcije u manjem formatu.

Ukoliko imate stariju decu, ohrabrite ih da vode neku vrstu dnevnika. Dajte im sveske ili notes gde mogu zapisati svoja iskustva, crtati ili beležiti zanimljive stvari na koje su naišli. Ovo ne samo da ih drži zauzetim, već će postati dragocena uspomena sa putovanja.

Organizujte i kratku pauzu koju ćete iskoristiti za grudvanje sa decom ili “brzinsko” pravljenje Sneška Belića.

Muzički maraton

Zašto putovanje do odabrane destinacije za zimski odmor ne bi bilo sjajno i zabavno kao i sam odmor.

Napravite play listu omiljenih pesama Vaše dece i organizujte muzički maraton tokom vožnje. Pustite ih da sami biraju pesme koje ćete slušati i pevajte svi zajedno.

Igrajte interaktivne igre sa muzikom. Na primer, možete igrati “Pogodi pesmu” gde deca pokušavaju da pogode pesmu na osnovu kratkog isečka koji će čuti.

Uključite i obrazovne pesme koje uče slova, brojeve ili druge pojmove. S obzirom da deca vrlo rano počinju učiti pre svega engleski jezik, uvrstite pesmice i na tom jeziku.

Uživanje u muzici tokom putovanja će stvoriti veselo okruženje, doprineti pozitivnom raspoloženju, ali i uspomene za ceo život.

Knjige ili audio knjige

Ponesite sa sobom neke knjige koje Vaša deca obožavaju ali i neke nove koje do sada nisu imali prilike da čitaju.

U slučaju da čitanje tokom vožnje izaziva mučninu kod Vaše dece onda im Vi možete čitati iste.

S obzirom da je tehnologija napredovala, sada se knjige, kako za odrasle tako i za decu mogu pronaći i na različitim platformama kao e-knjige i audio knjige.

Audio knjige su fantastičan način da se svi zabave i opuste tokom vožnje. Izaberite priče ili edukativni sadržaj prilagođen uzrastu i željama Vaše dece. Klasici, interaktivne audioknjige ili programi za učenje jezika mogu zainteresovati decu i učiniti putovanje ne samo zanimljivim već i edukativnim.

Gledanje crtaća na telefonu tokom putovanja automobilom

Moderna tehnologija

Kada društvene igre, muzika i knjige nisu dovoljni da zabavite Vašu decu tokom putovanja, na scenu stupaju tzv moderni gadgeti.

Iskoristite edukativne aplikacije i igre na tabletima ili pametnim telefonima. Mnoge aplikacije su dizajnirane da budu zabavne i obrazovne, pokrivajući različite predmete od matematike i nauke do jezika i rešavanja problema.

Ako više dece deli uređaje, uspostavite sistem rotacije. Ovo osigurava da svako dete ima fer deo vremena uz ekran i sprečava potencijalne konflikte oko upotrebe uređaja.

Gledanje crtaća ili filmova za decu takođe je sjajna opcija. Ponesite slušalice za svako dete kako biste smanjili buku i potencijalna ometanja.

Preuzmite filmove, crtaće, igre i muziku pre putovanja kako biste smanjili zavisnost od interneta. Ovo osigurava da su opcije zabave odmah dostupne, čak i na područjima sa lošom internet konekcijom.

Iako su gedžeti sjajan način da Vaša deca budu zaokupljena nečim, ustanovite jasna i razumna ograničenja za vreme provedeno uz ekran za svako dete. Označite određeno vreme provedeno u automobilu kao zone bez tehnologije. Na primer, tokom obroka ili prolaska kroz posebno slikovita područja, podstaknite sve da skrajnu svoje uređaje i uživaju u okolini.

Kreirajte uspomene tokom putovanja

Uhvatite trenutke! Fotografišite, snimajte ili vodite dnevnik putovanja. Dokumentovanje Vašeg putovanja ne samo da čuva uspomene, već može poslužiti kao koristan resurs za druge porodice koje planiraju slične avanture.

Očuvanje sećanja sa porodičnog putovanja je divan način da čuvate iskustvo godinama unapred. Podstičite svakog člana porodice da vodi putni dnevnik. Uključite dnevne zapise sa istaknutim događajima, zanimljivim posmatranjima i ličnim razmišljanjima. Stvorite jedinstvenu uspomenu za svakog člana porodice ponaoosb.

Uhvatite lepotu pejzaža, radost porodičnih trenutaka i uzbuđenje istraživanja novih mesta putem fotografija i video zapisa. Odredite “porodičnog fotografa” za svaki dan ili deo puta. Rotirajte ovu odgovornost među članovima porodice, obezbeđujući da svako ima priliku da bude i ispred i iza kamere.

Sakupljajte male suvenire sa svakog odredišta. To mogu biti razglednice, lokalni zanatski proizvodi ili jedinstveni predmeti koji predstavljaju mesta koja posećujete.

Koristite online platforme ili softvere za kreiranje digitalnog albuma vašeg puta. Iskoristite slikovite vidikovce i znamenitosti za porodične fotografije.

Posvetite veče tokom ili posle putovanja za prisećanje. Gledajte video snimke, pregledavajte fotografije i delite anegdote. Ovo kolektivno razmišljanje jača vezu stvorenu tokom puta.

Naravno da ne trebate ogroman deo vremena trošiti na fotografisanje I snimanje, ali zabeležavanje i čuvanje sećanja sa porodičnog putovanja je divan način da ponovo doživite to iskustvo. Bilo da su u pitanju fotografije, snimci, dnevnici ili jedinstveni suveniri, ova sećanja postaju riznica zajedničkih trenutaka.

Stvaranje uspomena na putovanju automobilom sa decom

Putovanje automobilom sa decom, posebno zimi može biti zahtevno ali i nezaboravno iskustvo, ispunjeno smehom, igrom i radošću.  Pobrinite se za detaljno planiranje putovanja, bezbednost pre svega ali i zabavu  tokom vožnje. Putovanje automobilom sa decom ne mora biti noćna mora već prilika za stvaranje predivnih porodičnih uspomena koje ćete Vi i Vaša deca nositi sa sobom kroz ceo život.

Najpovoljniji auto delovi u Deloovima

U slučaju da ste tokom pripreme i pregleda automobila pre odlaska na putovanje sa porodicom primetili da je neki deo oštećen i da ga treba zameniti, internet prodavnica deloovi.com je pravo mesto za Vas.

Pogledajte ponudu od preko milion novih auto delova koja obuhvata sve marke i modele automobila. Za pomoć pri odabiru i poručivanju odgovarajućeg dela za Vaš automobil na raspolaganju Vam je stručni tim sa preko 30 godina iskustva u prodaji. Pozovite nas radnim danima od 8h do 17h i subotom od 8h do 14h.

Srećan put i uživajte u zimskim čarolijama!

www.deloovi.com
011 428 62 36