Posted in: Saveti za vozače

Rešite se loših navika u vožnji i produžite vek Vašeg automobila!

Da li ste obratili pažnju na Vaše loše vozačke navike?

Vožnja automobila postala je sastavni deo života mnogih ljudi u modernom dobu. Automobili nam omogućavaju da lako, udobno i brzo stignemo od tačke A do tačke B. Vožnja automobila tokom dugog niza godina dovodi do razvijanja određenih navika tokom vožnje, od kojih su neke dobre, a neke ipak loše. I pored toga što redovno servisiramo i proveravamo naše automobile, način na koji vozimo i te naše vozačke navike, koje nama možda izgledaju bezopasno, mogu imati negativan uticaj na performanse i dugovečnost naših automobila.

Savršen vozač bez ijedne loše navike? Pa sigurni smo da takav ne postoji, ili ako postoji reč je o nekom početniku. Šalu na stranu, ovde ne govorimo o tome da li je neko dobar vozač ili ne, već želimo da Vam skrenemo pažnju na to koje su najčešće loše navike koje imaju vozači, a koje bi trebalo izbegavati ili iskoreniti u potpunosti.

8 najčešćih loših navika tokom vožnje

S obzirom da je prioritet svih vozača da njihov ljubimac “traje što je duže moguće”, ukazujemo Vam na najčešće loše navike koje mnogi vozači vremenom razviju i savete kako da se rešite istih.

1. Držanje noge na kvačilu

Jedna od najčešćih loših vozačkih navika koja može oštetiti Vaš automobil je “preterano druženje” sa kvačilom. Kada ostavite nogu na kvačilu tokom vožnje, vremenom izazivate nepotrebno habanje i trošenje kvačila i ležaja. Papučica kvačila trebala bi uvek biti slobodna osim u slučaju kada želite da krenete sa vožnjom ili da promenite brzinu. Ova navika može dovesti do preranog otkazivanja sistema kvačila, što znači da će biti neophodna popravka ili zamena istog, a to zna biti veoma skupo. Osim toga, ova loša navika može uzrokovati klizanje ili škripanje prenosa, čime se otežava glatko menjanje brzina.

2. Držanje noge na kočnici

Iako treba da budete oprezni tokom vožnje i vodite računa o Vašoj bezbednosti i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju, to ne znači da nogu ne smete pomeriti sa papučice kočnice. Kada ostavljate nogu na kočnici, nepotrebno trošite kočione pločice i rotore, i time dolazi do bržeg habanja. To može dovesti do smanjena performansi kočenja, dužeg zaustavnog puta i skupih popravki. Takođe, to može dovesti do pregrevanja kočnica, što smanjuje sigurnost u vožnji.

3. Kasno kočenje

Još jedna loša vozačka navika koja može oštetiti Vaš automobil je kasno kočenje. Bilo da Vi sami niste bili oprezni ili “prisutni” u vožnji, ili je neko od drugih učesnika u saobraćaju “uleteo” u Vašu traku, kada kočnice primenite prekasno, stavljate preveliko opterećenje na kočione pločice i rotore, uzrokujući njihovo brzo habanje. Takođe se time povećava rizik od gubitka kočione sile, kada kočnice postaju manje efikasne zbog pregrevanja, što smanjuje sigurnost u vožnji. Kasno kočenje takođe može uzrokovati neujednačeno habanje guma, smanjujući njihov vek trajanja i utičući na upravljanje automobilom.

4. Udarne rupe, neravnine, ležeći policajci i ostale prepreke na putu

Gotovo da nema puta u našoj zemlji koji je bez rupa, neravnina, udubljenja i slično. Ukoliko pak i nema rupa onda su tu ležeći policajci i druge prepreke na putu.

Vožnja preko rupa i udubljenja može prouzrokovati ozbiljna oštećenja mnogih delova automobila, poput amortizera, opruga i drugih komponenti koje pomažu u apsorpciji udaraca i održavanju stabilnosti Vašeg automobila na cesti. Kako biste izbegli ove prepreke, budite oprezni i vodite računa o uslovima na putu. Ako ne možete da zaobiđete rupu a da ne pređete u drugu saobraćajnu traku bezbedno, onda usporite. Na taj način ćete minimizirati potencijalnu štetu. Ležeće policajce prelazite oprezno i adekvatnom brzinom.

5. Dodavanje gasa dok je motor hladan

Još jedna navika koja ne donosi ništa dobro Vašim automobilima. Pokretanje motora i ostavljanje u praznom hodu nekoliko minuta pomaže da se motor zagreje i omogućava ulju da cirkuliše. Međutim, nemojte dodavati gas  dok je motor hladan. Ovo uzrokuje nepotrebno habanje delova motora koji nisu imali vremena da se podmažu temeljnom cirkulacijom ulja. Kada povećate broj obrtaja motora, nepotrebno stresirate komponente motora, uzrokujući povećano habanje klipova, ventila i drugih delova. Vremenom ovo može dovesti do smanjenja performansi motora i povećanih troškova popravki. Osim toga, prekomerno opterećenje motora može uzrokovati pregrevanje motora, što može dovesti do oštećenja glave cilindra, ventila i drugih komponenti.

6. Ignorisanje upozoravajućih svetala

Upozoravajuća svetla su važan način na koji Vaš automobil “komunicira” sa Vama. Ignorisanje upozoravajućih svetala na instrument tabli Vašeg automobila može dovesti do ignorisanja važnih problema i oštećenja automobila. Ako se upali upozoravajuće svetlo, trebate odmah proveriti šta je problem i rešiti ga što je pre moguće. Savetujemo Vam da pogledate priručnik ili uputstvo za Vaš automobil od strane proizvođača. To će Vam pomoći da saznate da li je potrebno da posetite automehaničara ili je reč o nečemu što možete sami popraviti.

Ignorisanje upozoravajućih lampica takođe može dovesti do toga da Vaš automobil ne prođe test emisije izduvnih gasova, što može dovesti do novčanih kazni i penala, ili ponovnog tehničkog pregleda.

7. Preopterećenje automobila

Svi automobili imaju određenu nosivost. Preopterećenje Vašeg automobila prekomernom težinom može uzrokovati značajna oštećenja suspenzije, kočnica i menjača. Takođe se može izazvati prekomerni napor na motoru, što dovodi do povećane potrošnje goriva. Preopterećenje Vašeg automobila može uticati i na njegovu stabilnost, kočenje i upravljanje, što dovodi do smanjenja sigurnosti.

8. Prazan rezervoar ili vožnja "na rezervi"

Vožnja automobila sa praznim rezervoarom goriva može uzrokovati oštećenje benzinske pumpe i povećati rizik od nakupljanja nečistoća u rezervoaru goriva što može dovesti do smanjene efikasnosti goriva. Kada vozite sa praznim rezervoarom goriva, to može uzrokovati pregrevanje pumpe za gorivo, pa će biti neophodne skupe popravke. Takođe, to može uticati na performanse motora, što može uzrokovati probleme sa pokretanjem i vožnjom, tj može uzrokovati zaustavljanje motora, što može dovesti do sigurnosnih problema.

Najbolje je da rezervoar držite najmanje ¼ punim, da biste na taj način bili sigurni da nećete ostati bez goriva na putu, ali i da biste izbegli neplanirano izdvajanje novca za skupe popravke.

Razvijanje dobrih navika tokom vožnje je važno za održavanje performansi i dugovečnosti Vašeg automobila.

Pored navedenih, postoji jos mnogo loših navika koje je neophodno izbegavati ili iskoreniti kako biste uštedeli novac na popravkama, smanjili rizik od nesreća i produžili vek Vašeg automobila. Veoma je važno da redovno servisirate Vaše automobile kod kvalifikovanih i proverenih automehaničara (mali i veliki servis, provera tečnosti i filtera u automobilu i slično). Redovno održavanje može pomoći u otkrivanju potencijalnih problema ranije i sprečiti da ti problemi postanu ozbiljniji. Tako ćete osigurati da Vaš automobil bude siguran i pouzdan godinama.

Deloovi.com – Vaše provereno mesto za kupovinu novih auto delova !

Pored toga što je važno da birate proverene automehaničare, obratite pažnju i gde kupujete delove za Vaše automobile.

Sigurni smo da ste već čuli za našu kompaniju Deloovi doo Beograd, koja od skoro posluje na teritoriji Srbije i već se polako probija na tržištu zapaženim rezultatima. Na našoj internet prodavnici www.deloovi.com možete pronaći preko 150 000 novih auto delova za sve modele automobila. Pokušali smo da optimizujemo samu kupovinu auto delova na našoj internet prodavnici kako bi je učinili dostupnom i lakom za korišćenje svim generacija.

U okviru naše ponude možete pronaći nove auto delove poput retrovizora, karoserijskih delova, branika, rashladnih sistema, amortizera, farova, stop lampi, univerzalne opreme i još mnogo toga. Ukoliko imate nekih nedoumica u vezi kupovine na internetu, ili niste sigurni koji deo Vam je potreban, možete iskorisiti live chat podršku ili nas pozvati na broj telefona  +381 11 4286 236. Naš tim stručnjaka je tu da Vam pomogne u svakom trenutku da što brže i lakše stignete do željenog dela za Vaš automobil.

www.deloovi.com
011 428 62 36