Posted in: Novi delovi za automobile

Da li uopšte možete zamisliti vožnju bez retrovizora?

Retrovizori

Da li možete zamisliti vožnju bez retrovizora? Ko je uopšte izmislio tu malu spravu koja nam toliko pomaže? Kako izbeći mrtav ugao?

Sigurni smo da bi odgovor većine na pitanje da li mogu zamisliti da bez retrovizore voze svoj automobil, bio negativan. Svi znamo da retrovizori predstavljaju posebnu vrstu ogledala u našim automobilima koji nam omogućavaju uvid u stanje  saobraćaja iza nas.

 Međutim, od pojave prvih automobila do momenta kada su retrovizori postali standardni sastavni deo istih trebalo je da prođe oko pedesetak godina.

O najranijoj upotrebi retrovizora se govori u jednom trgovačkom časopisu objavljenom 1906. godine u članku u kojem se opisuje unutrašnji retrovizor i predviđa njegova masovna primena u budućnosti.

Mnogi smatraju Elmera Bergera pronalazečem retrovizora, a on je zapravo prvi patentirao retrovizor (1921. godine) koji se može pričvrstiti spolja za ulične automobile. U to vreme, to je bilo revolucionarni izum, jer nije bilo drugog bezbednog načina da vozači vide šta se nalazi iza njih dok voze. Prvobitno ga je nazvao  “cop spotter”- om, tj služio je da se uoči policija. 

Kako u to vreme ni saobraćaj ni putevi nisu bili toliko razvijeni, retrovizori nisu bili nužni,  čak su smatrani i luksuzom. U Americi su mnogi ljudi odbijali da izdvoje dodatni novac za njihovu ugradnju, sve do druge polovine 20. veka kada je zakonom regulisana njihova upotreba iz bezbednosnih razloga.

Danas u automobilima imamo jedan unutrašnji retrovizor koji ima jednostavnu konstrukciju, pričvršćen je za unutrašnjost vetrobranskog stakla i sastoji se od fiksng držača na koji je postavljeno plastično kućište sa ogledalom, i dva spoljašnja retrovizora (levi i desni) koji su pričvršćeni sa spoljašnje strane vrata automobila na vozačevoj i suvozačevoj strani.

Koje vrste retrovizora postoje?

Postoji nekoliko vrsta retrovizora koji se mogu naći u automobilima, svaki sa svojim jedinstvenim karakteristikama i prednostima.

 • Konveksni retrovizori imaju zakrivljenu površinu koja omogućava šire polje pogleda, što olakšava vidljivost automobila u susednim trakama ili onih koja dolaze otpozadi. Često se koriste kao strani retrovizori u automobilima.
 • Ravni retrovizori pružaju standardni, neiskrivljen pogled na ono što se nalazi iza automobila. Obično se koriste kao glavni retrovizori u automobilu.
 • Asferični retrovizori predstavljaju kombinaciju konveksnih i ravnih retrovizora, dizajnirani su da pruže širi polje pogleda, uz minimalno zakrivljenje. Često se koriste kao strani retrovizori u automobilima.
 • Auto prigušivači ogledala automatski prilagođavaju nivo sjaja kako bi se smanjio odsjaj od farova automobila koji su iza Vas. Ovo je dobra karakteristika za vožnju noću, može smanjiti naprezanje očiju i poboljšati vidljivost.
 • Električno podesiva ogledala se kontrolišu preko prekidača na vratima ili komandnoj tabli i omogućavaju vozaču da podesi retrovizor u svoj željeni položaj.
 • Retrovizori sa mrtvim uglom su mali, konveksni retrovizori koji su montirani na uglu glavnog retrovizora ili stranog retrovizora. Oni pružaju dodatni pogled na automobile u oblasti mrtvog ugla.

Mrtav ugao je oblast oko vozila koju vozač ne može da vidi koristeći standardni i strane retrovizore. Važno je da ste svesni slepog dela i da ih proveravate pre nego što promenite traku ili se uključite u saobraćaj.

Kako pravilno podesiti retrovizore

Kada govorimo o bezbednoj vožnji, jedan od veoma važnih preduslova je podešavanje retrovizora. Iako je to jedna od prvih stvari kojoj nas uče instruktori vožnje u auto školama, desi se da vrlo često mnogi od nas zaborave kako se to pravilno radi. Kako bi se svi zajedno podsetili, u nastavku Vam pišemo par smernica kako to treba uraditi:

 • Podešavanje radi osoba koja će upravljati automobilom (vozač).
 • Prije podešavanja retrovizora, vozač podešava svoje sedište i položaj.
 • Kod retrovizora se prvo podešava ogledalo na unutrašnjem retrovizoru tako da obuhvati ceo zadnji prozor, da se obezbedi što bolji pregled automobila i stanja iza Vas u saobraćaju.
 • Levi spolašnji retrovizor podešava se tako da u njemu, pored puta, vidite i četvrtinu svog automobila, što olakšava situaciju kod procene brzine Vašeg automobila u odnosu na onaj u susednoj traci prilikom prestrojavanja ili preticanja. Pri tom je dobro videti svoj automobil i prilikom parkiranja. Kada je reč o podešavanju visine, položaj retrovizora treba da bude takav da linija paralelna sa putem bude vidljiva.
 • Desni spoljašnji retrovizor se podešava na isti način kao i levi, da se vidi četvrtina automobila.

Podešavanje retrovizora na prethodno opisani način će osigurati da imate jasan pogled na ceo prostor iza Vašeg automobila.

Imajte na umu da i pored podešavanja, svi retrovizori ne prikazuju realnu udaljenost, zbog zakrivljenosti koja nije ista kod svih, pa tako, unutrašnji retrovizor prikazuje najrelanije objekte, levi spoljašnji retrovizor prikazuje objekte udaljenije nego što jesu, dok desni spoljašnji retrovizor prikazuje objekte još dalje nego levi retrovizor.

Kako da sami zamenite staklo na retrovizoru?

Da li ste znali da možete samo da zamenite polomljeno staklo retrovizora bez odlaska kod mehaničara?

Pratite sledeće upute i imaćete novo staklo na Vašem retrovizoru za kratko vreme:

 1. Najpre skinite pažljivo polomljeno stako. U slučaju da staklo retrovizora ima grejače, potrebno je prvo da raskačite žice, pa tek nakon toga skinete staklo.
 2.  Otpakujte novo staklo. Vodite računa da ga ne oštetite prilikom otpakivanja.
 3. Novo staklo pažljivo postavite u centralni deo retrovizora tako što ćete prstima praviti blagi pritisak na staklo retrovizora dok ne ”legne” u odgovarajući položaj. Tada biste trebali čuti zvuk ”click”.

Nakon što zamenite staklo, podesite retrovizor kao što smo objasnili u tekstu iznad, spremni ste za vožnju.

Da li će automobili budućnosti biti bez retrovizora, s obzirom da neki već sada imaju ugrađenje senzore i kameru koja pruža video snimak oblasti iza automobila na ekranu lociranom na komandnoj tabli (postavljaju na nižim pozicijama i doprinose eliminisanju mrtvog ugla), ostaje da vidimo.

Do tada, ukoliko ste oštetili retrovizor na svom automobilu, ili Vam je to neko uradio dok je Vaš ljubimac bio parkiran negde u gradu, predlažemo da posetite našu internet prodavnicu www.deloovi.com, i u par koraka pronađete odgovarajući retrovizor za Vaš model automobila.
U ponudi imamo retrovizore sa grejačima, senzorima, preklopne električne, mehaničke, sa migavcem. A pored retrovizora možete pronaći i sve karoserijske delove, brave, rasvetu, rashladne sisteme i još mnogo toga u našoj ponudi sa preko 150 000 delova za sve modele automobila.

www.deloovi.com
011 428 62 36