Čišćenje unutrašnjosti automobila
Posted in: Saveti za vozače

Saveti za efikasno čišćenje unutrašnjosti automobila

U svetu automobila, održavanje vozila u vrhunskom stanju prevazilazi samo održavanje njegovog spoljašnjeg izgleda. Svaki vozač voli osećaj svežine i čistoće u svom automobilu. Međutim, često se dešava da unutrašnjost vozila trpi zanemarivanje i nebrigu, dok se pažnja najčešće posvećuje eksterijeru.

Čist i dobro održavan enterijer automobila je ključan za svakog vlasnika automobila. Ne samo da poboljšava Vaše iskustvo vožnje, već takođe pomaže u očuvanju vrednosti Vašeg vozila. Redovno čišćenje unutrašnjosti automobila sprečava nakupljanje prljavštine, eliminiše neprijatne mirise i obezbeđuje udobno okruženje kako za vozače tako i za putnike. Pored toga toga, sva ta prašina i prljavština koja se nakuplja tokom vremena može degradirati materijale unutrašnjosti Vašeg vozila, tako da se na kraju jave veći problemi od čudnih mirisa i ružnih mrlja.

U ovom članku ćemo se pozabaviti svim detaljima kako biste efikasno očistili svaki ćošak i pukotinu u unutrašnjosti Vašeg automobila. Prateći ove savete za efikasno čišćenje unutrašnjosti automobila u kojima ćemo Vam korak po korak dati upute i vredne uvide, transformisaćete unutrašnjost svog vozila u besprekorno utočište.

Prljav i zapušten automobil usled neredovnog čišćenja unutrašnjosti automobila

10 koraka za čišćenje unutrašnjosti automobila

Možemo reći da su nam automobili kao male kuće na točkovima. Tragovi od kafe i ostaci hrane dok žurimo na posao, grickalice koje deca prosipaju, dlake ili tragovi od zaprljanih šapa naših ljubimaca, sve se to vremenom nakuplja u našim automobilima, i vrlo često, kao i kod kuće, ne stižemo da svakodnevno sredimo nered.

Iako danas postoje brojne perionice i profesionalci koji se bave tim poslom, automobile možete i sami očistiti i na taj način uštedeti i vreme i novac. Dovoljno je da pratite sledeće korake.

1. Pripremite potrebnu opremu

Pre nego što se upustite u sam proces čišćenja, treba da pripremite svu potrebnu opremu za čišćenje unutrašnjosti automobila kako bi Vam sve bilo na dohvatu ruke. Evo liste stvari koje će Vam biti potrebne za temeljno i efikasno čišćenje unutrašnjosti Vašeg automobila:

 • Usisivač sa različitim nastavcima,
 • Mikrofiber (magične) krpe,
 • Četke sa mekanim vlaknima,
 • Sredstvo za čišćenje sedišta, tapacirunga i poda,
 • Sredstvo za čišćenje stakla,
 • Univerzalno sredstvo za čišćenje enterijera (blago i neabrazivno),
 • Štapići za uši ili tuferi,
 • Zaštita za plastiku ili vinil zaštita,
 • Sredstva za čišćenje i kondicioniranje kože (za kožne enterijere),
 • Kese za smeće,
 • Par rukavica.

2. Počistite nered i uklonite smeće

Započnite proces čišćenja unutrašnjosti automobila sa uklanjanjem svih slobodnih predmeta uključujući smeće poput praznih boca od vode ili soka, čaša od kafe, omota od grickalica, kao i svih drugih nepotrebne stvari koje se mogu naći (dečije igračke, računi, povodac za ljubimca, punjači za telefon, i slično). Koristite rukavice ukoliko je potrebno.

Ne zaboravite da ispraznite prtljažnik i proverite sve skrivene kutke u Vašem vozilu, jer se često može desiti da pronađete stvari koje ste mislili da ste izgubili davnih dana.

Sakupite smeće u odgovarajuće kese i pravilno ga odložite. Odnosno, ukoliko je neku vrstu otpada moguće reciklirati, obavezno isti posebno odložite za reciklažu. Ovaj početni korak ne samo da olakšava proces čišćenja, već Vam pruža jasniji pogled na delove koji zahtevaju posebnu pažnju.

3. Uklonite i operite patosnice

Kada ste počistili nered i uklonili smeće, izvadite patosnice iz automobila i kadice iz prtljažnika.

Najpre ih dobro protresite da se uklone krupnije mrve i usisajte ih da uklonite preostalu prljavštinu koja se nakupila. Ako imate u planu pranje patosnica i kadica, onda je poželjno da to uradite već u ovom koraku, kako bi se iste osušile dok čistite ostale delove u automobilu.

U zavisnosti od vrste materijala patosnica u Vašem automobilu, za pranje koristite adekvatno sredstvo, dobro ih izribajte koristeći četku, isperite vodom i okačite da se suše na adekvatnom mestu. Takođe, još jedna opcija je i mašinsko pranje patosnica, ukoliko je to preporučeno od strane proizvođača.

Temeljno usisavanje unutrašnjosti automobila

4. Temeljno usisajte

Možete koristiti usisivač koji imate kod kuće, bilo da je ručni ili regularni. Potrebno je da usisivač ima različite nastavke kako biste očistili različite površine.

Koristite uski nastavak kako biste pristupili teško dostupnim mestima, poput prostora između kontorlne table i vetrobranskog stakla, prostora između sedišta i ostalih tesnih uglova. Upotrebite nastavak sa četkom za tapacirunge, tkanine sedišta i pod automobila. Za površine kao što su kontrolna tabla i konzola, koristite četkasti nastavak sa mekanim vlaknima.

Usisavanje uklanja prašinu, prljavštinu i ostatke sa svih površina, sprečavajući ih da se nakupljaju i da izazovu habanje tokom vremena.

5. Obrišite sve površine

Koristeći mikrofiber krpu i univerzalno sredstvo za čišćenje enterijera, obrišite površine kao što su kontrolna tabla, ventilacioni otvori, konzola, volan i bočni paneli. Mikrofiber krpe su dovoljno mekane da neće ogrebati Vaše ventilacione otvore i dizajnirane su da uhvate prašinu, a ne da je šire dalje po vozilu.

Obavezno pratite uputstva proizvođača za sredstvo za čišćenje i izbegavajte korišćenje abrazivnih proizvoda koji bi mogli oštetiti površinu. Za teže dostupne delove, koristite štapiće za uši ili tufere kako biste pažljivo očistili skrivene uglove.

A takođe, umesto toga možete koristiit vlažne maramice za čišćenje prašine sa prethodno pomenutih površina u automobilu, koje se mogu kupiti u većini marketa, pumpi i drogerija.

Tokom vremena razne bakterije se mogu akumulirati na volanu, menjaču, dugmadima, i ostalim mestima. Stoga nakon čišćenja možete koristiti i maramice za dezinfekciju, kako biste uklonili te bakterije.

Čišćenje prozora na automobilu korišćenjem mikrofiber krpe i adekvatnog sredstva

6. Očistite prozore i ogledala

Koristite sredstvo za čišćenje stakla (na bazi alkohola) i mikrofiber krpu (po mogućnosti dve) kako biste očistili unutrašnja stakla na prozorima i vetrobranu i ogledala. Sredstvo za čišćenje nanesite na jednu od krpa kako biste izbegli prskanje po unutrašnjim površinama automobila. A drugu krpu koristite da obrišite staklene površine od vrha prema dole, kako biste osigurali da staklo ima sjaj bez tragova.

7. Očistite sedišta

Nakon što ste prethodno temeljno usisali sedišta kako biste uklonili ostatke hrane, prašinu i razne mrve, potrebno je ista i očistiti. Koristite adekvatna sredstva za čišćenje, namenjena materijalu za sedišta u Vašem automobilu.

Za vozila sa kožnim enterijerima, koristite sredstva za čišćenje i kondicioniranje kože kako biste održali trajnost materijala i sprečili pucanje. Nanesite sredstvo za čišćenje prema uputstvima proizvođača i nežno obrišite kožne površine mikrofiber krpom. Takođe, razmislite o upotrebi sredstva za kondicioniranje kože kako biste je održali mekom i zaštićenom.

Ako imate platnena sedišta u automobilu, izaberite proizvod za uklanjanje mrlja namenjen toj vrsti materijala i pratite uputstva na pakovanju da biste ga primenili i isprali. Ukoliko su mrlje tvrdokornije možete koristiti i četku za ribanje. Izbegavajte natapanje sedišta velikom količinom vode, jer to može podstaći razvoj buđi i stvoriti neprijatan miris.

Čišćenje sedišta u automobilu adekvatnim sredstvom i četkom sa mekim vlaknima

8. Očistite tapacirunge i pod

Sledeći na redu su tapacirunzi i pod. Tapacirunzi i pod automobila često su magnet za mrlje i prljavštinu koja se nakuplja tokom vremena. Koristite adekvatno sredstvo za čišćenje tapacirunga i poda koje je namenjeno za unutrašnjost automobila.

Pažljivo pratite uputstva proizvođača, budući da različiti materijali zahtevaju specifične metode čišćenja. Nanesite sredstvo za čišćenje i koristite četku sa mekanim vlaknima da nežno istrljate tvrdokorne mrlje. Nakon čišćenja, koristite usisivač sa mogućnošću usisavanja tečnosti ili tapkajte čistom krpom tretirano mesto kako biste uklonili višak vlage.

9. Zaštititite plastične površine

Nanesite plastičnu ili vinilnu zaštitu na površine kao što su kontrolna tabla, paneli vrata i konzola. Ovo ne samo da dodaje sloj zaštite od UV zraka već takođe daje enterijeru sjajan izgled. Obavezno izaberite zaštitno sredstvo koje ne ostavlja masne tragove.

10. Uklonite neprijatne mirise i održavajte svežinu

Da biste se suprotstavili neprijatnim mirisima, koristite sredstvo za eliminaciju mirisa posebno dizajnirano za automobile. Možete koristiti komercijalne osveživače vazduha u vozilu kako biste održavali prijatan miris, ili sami pripremiti isti.

Pomešajte sodu bikarbonu ili aktivni ugalj sa nekoliko kapi Vašeg omiljenog eteričnog ulja u plastičnoj posudi sa poklopcem. Napravite nekoliko otvora za ventilaciju na poklopcu i gurnite posudu bezbedno ispod jednog od Vaših sedišta u automobilu. Svakog drugog meseca, ili po potrebi i češće, potrebno je menjati sadržaj u posudi, kako bi održali automobil mirisnim i svežim.

Osveživač vazduha za automobil

Najčešće greške koje pravimo tokom čišćenja unutrašnjosti automobila

Vrlo često se dešava da žurimo pa nemamo vremena da se posvetimo čišćenju automobile onoliko koliko bi trebalo. Obično u tim situacijama pravimo greške tako što čistimo ovlaš ili preskačemo neke korake, nesvesni da zapravo sebi otežavamo sam proces čišćenja u narednom period. Donosimo Vam neke od najčešćih grešaka koje je poželjno izbegavati:

Zanemarivanje redovnog čišćenja

Predugo čekanje između čišćenja može dovesti do prekomernog nakupljanja prljavštine.

Upotreba agresivnih sredstava za čišćenje

Neadekvatna sredstva za čišćenje mogu oštetiti materijale unutrašnjosti i završne slojeve. Opšta sredstva za čišćenje kuće možda nisu pogodna za unutrašnjost automobila. Uvek koristite proizvode namenjene za čišćenje automobila.

Preskakanje usisavanja

Usisavanje je neizostavan korak u čišćenju. Zanemarivanje temeljnog usisavanja može dovesti do sakrivanja i širenja prljavštine, nakupljanja iste tokom vremena i oštećenja podova.

Upotreba veće količine vode

Preterana upotreba vode tokom čišćenja može dovesti do stvaranja fleka, razvoja buđi i oštećenja. Stoga, pažljivo dozirajte tečnosti prilikom čišćenja.

Upotreba abrazivnih materijala

Grubo ribanje može izgrebati ili oštetiti površine. Vodite računa da čistite pažljivo.

Zanemarivanje ventilacionih otvora

Zanemarivanje ventilacionih otvora može dovesti do lošeg kvaliteta vazduha i razvoja neprijatnih mirisa. Redovno ih čistite mekanom četkicom, mikrofiber krpom ili pomoću tufera i štapića za uši.

Odlaganje smeća

Ostavljanje smeća u automobilu ne samo da izgleda nehigijenski, već može privući i razne štetočine.

Prebrzo završavanje čišćenja

Temeljno čišćenje zahteva vreme i pažnju. Ne žurite kako biste postigli najbolje rezultate.

Čišćenje plastičnih površina i ventilacionih otvora u automobilu pomoću mikrofiber krpe i četkice

Zašto je važno redovno čišćenje unutrašnjosti automobila?

Iako spoljašnjost Vašeg automobila privlači pažnju, unutrašnjost je mesto gde provodite veći deo vremena. Redovno čišćenje obezbeđuje svež, privlačan prostor koji čini da svaka vožnja bude udobna i sa uživanjem. Evo samo nekih od razloga zašto je važno da redovno čistite unutrašnjost svog automobila:

Zdravlje i higijena

Prašina, alergeni i bakterije mogu se vremenom nakupiti u unutrašnjosti automobila. Redovno čišćenje promoviše zdraviju sredinu, smanjujući potencijalne rizike u vidu respiratornih problema i alergijskih reakcija kod vozača i putnika.

Očuvanje vrednosti za prodaju

Dobro održavana unutrašnjost zadržava svoju vrednost tokom vremena. Ako planirate prodaju vozila u budućnosti, redovno održavanje unutrašnjosti automobila može povećati vrednost vozila na tržištu polovnih automobila.

Udobnost i bezbednost tokom vožnje

Čisti i organizovani enterijeri stvaraju udobno okruženje za vožnju, omogućavajući Vam da se fokusirate na put bez ometanja sa strane.

Prljavi prozori i prašnjava i nepregledna instrument tabla mogu ometati vidljivost i povećati ometanja tokom vožnje. Redovno čišćenje obezbeđuje jasan pregled saobraćaja na putu i sigurniju vožnju.

Prevencija Habanja

Prašina i nečistoće mogu ubrzati proces habanja unutrašnjih površina Vašeg automobila. Presvlake, tapacirung i plastični delovi podložni su habanju i bleđenju usled stalne izloženosti suncu i prljavštini. Redovno čišćenje pomaže u očuvanju kvaliteta materijala.

Psihološke Prednosti

Unutrašnjost bez nereda promoviše mentalnu jasnoću i smanjuje stres. Organizovano okruženje može doprineti opuštenijem i prijatnijem iskustvu vožnje.

Profesionalizam

Za profesionalce koji koriste svoje automobile u poslovne svrhe, održavanje čiste unutrašnjosti je od suštinskog značaja. Čista unutrašnjost odražava profesionalizam i ostavlja pozitivan utisak na klijente ili kolege.

Ekološki Uticaj

Redovno čišćenje unutrašnjosti automobila ne koristi samo Vama – takođe je važno kada je reč o životnoj sredini. Pravilno odlaganje otpada i korišćenje ekoloških sredstava za čišćenje doprinosi očuvanju naše planete.

Čista i sređena unutrašnjost automobila

Čist enterijer automobila ne samo da doprinosi boljem iskustvu vožnje već takođe poboljšava ukupnu vrednost Vašeg vozila. Izbegavajući uobičajene greške pri čišćenju i posvećujući se doslednoj rutini čišćenja unutrašnjosti automobila, obezbedićete okruženje za vožnju koje nije samo prijatno, već takođe odražava Vašu posvećenost održavanju vrednosti i privlačnosti Vašeg vozila. Prateći ove stručne savete uživaćete u udobnom i privlačnom prostoru svaki put kada uđete u automobil.

Najveći izbor auto delova u Deloovima

Pored toga što je važno redovno čišćenje, kako unutrašnjosti tako i spoljašnjosti automobila, da bi on mogao pravilno da funkcioniše potrebno je da svi delovi budu ispravni.

Sve auto delove koji su neophodni Vašem automobilu možete pronaći na našoj internet prodavnici deloovi.com. Naša ponuda uključuje preko million novih auto delova za sve marke i modele automobila.

Poručite delove preko internet prodavnice, ili nas pozovite na broj telefona 011/428 62 36. Aktivni smo i na društvenim mrežama, pa nas možete i tu pratiti kako biste bili u toku sa najnovijim akcijama i dešavanjima. Linkovi ka našim profilima na društvenim mrežama nalaze se u nastavku.

www.deloovi.com
011 428 62 36

Write A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *