Posted in: Marke i modeli automobila

Škoda Auto

Da li znate koja je najprodavanija marka automobila u Srbiji u prethodnoj godini?

Prema godišnjoj analizi tržišta koju je sproveo sajt Polovni automobili (uključujući i anketu u kojoj je učestvovalo 8510 posetilaca pomenutog sajta) u saradnji sa kompanijom CUBE Team, u protekloj 2022. godini prodato je 22785 novih automobila. Najprodavanija marka automobila u našoj zemlji za 2022. godinu je Škoda, nakon koje slijede redom Toyota, Fiat, Hyundai, Dacia i Kia.

Kada govorimo konkretno o modelima automobila, najprodavaniji model je Škoda Fabia. Na drugom mestu se nalazi Fiat Tipo, dok je na trećem mestu Škoda Octavia.

Više od polovine ispitanika koji su uzeli učešće u anketi (51,40%) kao najvažnije faktore za odabir automobila navelo je proizvođača i model automobila. Uzimajući u obzir navedenu činjenicu, bilo da ste u potrazi za novim automobilom ili ste jednostavno zainteresovani za istoriju automobila, Škoda Auto je kompanija o kojoj vredi saznati više. U daljem tekstu govorimo o najprodavanijem proizvođaču novih automobila u Srbiji u poslednjih par godina.

Istorija kompanije Škoda Auto

Škoda Auto je dobro poznata češka komanija, sa veoma bogatom istorijom, koja se bavi proizvodnjom automobila. Kompanija je osnovana 1895. godine od strane Václava Laurina i Václava Klementa, prvobitno kao radionica za popravku bicikala u gradu Mlada Boleslav, a kasnije je i proizvodila bicikle i motocikle. Međutim, od 1905. godine ova kompanije je počela da se bavi proizvodnjom automobila, i danas se smatra jednom od najuglednijih kompanija u automobilskoj industriji na svetu. Prvi automobil koji je proizveden od strane Škode bio je Voiturette A. Ovaj automobil, koji je imao motor od 10 konjskih snaga, predstavljen je upravo 1905. godine.

Do 1920-ih godina, Škoda Auto postala je jedan od najvećih proizvođača automobila u Evropi.

Tokom Drugog svetskog rata, bili su prisiljeni da proizvode vojna vozila za nemačku vojsku. Nakon okončanja rata kompanija je nacionalizovana od strane čehoslovačke vlade, ali je nastavila da proizvodi automobile pod brendom Škoda.

U 60-ima godinama 20. veka, kompanija Škoda Auto je počela da izvozi svoje automobile u zapadnu Evropu i Sjedinjene Američke Države, a do 70-ih godina, postali su prepoznatljiv globalni brend. Tokom 80-ih i 90-ih godina, Škoda Auto je imala finansijskih poteškoća i pokušavala da ostane konkurentna na tržištu. Međutim, 2000. godine, kompaniju Škoda Auto kupuje Volkswagen Group. Kao dio Volkswagen Group-e kompanija je počela da doživljava uspon.

Modeli Škoda automobila

Uprkos brojnim problemima, koje su uspešno uspeli da prevaziđu tokom svih ovih godina, u kompaniji nisu odustali od težnje ka kvalitetu i inovacijama, pa tako je do danas Škoda Auto proizvela i proizvodi i dalje širok spektar vozila, uključujući i električne automobile.

Neki od ranih modela uključuju Voiturette A, Tip 110, Popular i Rapid. U 1960-ima, Škoda je proizvela Feliciu, 1000 MB i Octaviju. U 1990-ima, kompanija je izdala Felicia II, Fabiju, Octaviu II i Superb. Danas, Škoda proizvodi razne modele automobila, uključujući Citigo, Fabia III, Octavia III, Rapid, Karoq, Kodiaq i Superb III.

Source: Wikipedia

Škoda Popular (1934 – 1949) – prvi uspešno masovno proizvedeni automobil Škode, sa 1.2-litarskim motorom od 23 konjske snage.

Škoda Octavia (1959 – 1971) – dobila je ime po osmom mesecu rimskog kalendara, automobil srednje veličine pokretan sa 1.1-litarskim ili 1.2-litarskim motorom od 45-60 konjskih snaga.

Škoda 1000 MB (1964 – 1969) – prvi automobil Škode sa rasporedom motora pozadi, pokretan sa 1.0-litarskim motorom koji je proizvodio 40 konjskih snaga.

Škoda 100/110 (1969 – 1977) – automobil srednje veličine koji je bio dostupan kao limuzina ili karavan, pokretan sa 1.0-litarskim ili 1.1-litarskim motorom od 45-58 konjskih snaga.

Škoda Estelle (1976 – 1990) – dobila je ime po ćerki osnivača Škode, Václava Laurina, pokretao je motor zapremine 1.0 litra, 1.2 litra ili 1.3 litra od 45-68 konjskih snaga.

Škoda Favorit (1987 – 1995) – prvi automobil Škode sa pogonom na prednje točkove, pokretao  je motor zapremine 1.0 litra, 1.3 litra ili 1.6 litra od 45-75 konjskih snaga.

Škoda Felicia (1994 – 2001) – dobila je ime po supruzi osnivača Škode, Václava Klementa, pokretao je motor zapremine 1.3 litra ili 1.6 litra od 54-90 konjskih snaga.

Škoda Octavia (1996 – danas) – ponovo predstavljena 1996. godine, jedan od najpopularnijih modela Škode poznat po prostranom enterijeru i pouzdanosti, dostupan u verzijama sedan i karavan, pokreće je niz motora uključujući 1,0-litarski, 1,5-litarski ili 2,0-litarski motor koji proizvodi 110-245 konjskih snaga.

Škoda Fabia (1999 – danas) – ponovo predstavljena 1999. godine, automobil poznat po svojoj praktičnosti i pristupačnosti, idelan za gradsku vožnju, pokreće se nizom motora uključujući 1,0-litarski, 1,2-litarski ili 1,4-litarski motor koji proizvodi 60-110 konjskih snaga, osvojila je nekoliko nagrada, uključujući nagradu What Car? za najbolji mali automobil 2015. godine.

Škoda Superb (2001 – danas) – model Škoda automobila poznat po svom prostranom enterijeru i luksuznim karakteristikama, namenjen porodicama i dugim putovanjima, pokreće se nizom motora uključujući 1,4-litarski, 1,5-litarski ili 2,0-litarski motor koji proizvodi 120-280 konjskih snaga, osvojio je nekoliko nagrada, uključujući nagradu Auto Express za najbolji porodični automobil 2019. godine.

Škoda Roomster (2006 – 2015) – automobil poznat po svojoj praktičnosti i jedinstvenom dizajnu, pokreće se nizom motora uključujući 1,2-litarski, 1,4-litarski ili 1,6-litarski motor koji proizvodi 63-105 konjskih snaga.

Škoda Yeti (2009 – 2017) – automobil poznat po svojoj praktičnosti i sposobnosti za vožnju po svim putevima, pokretan nizom motora, uključujući 1,2-litarski, 1,4-litarski ili 2,0-litarski motor koji proizvodi 105-170 konjskih snaga.

Škoda Rapid (2012 – danas) – automobil poznat po svom prostranom enterijeru i praktičnosti, pokreću ga različiti motori, uključujući 1,0-litarski, 1,4-litarski ili 1,6-litarski motor koji proizvodi 75-125 konjskih snaga i osvojio je nekoliko nagrada, uključujući nagradu Auto Express Best Compact Family Car 2014. godine.

Škoda Kodiaq (2016 – danas) – prvi SUV srednje veličine koji pokreću različiti motori, uključujući 1,5-litarski, 2,0-litarski ili 2,0-litarski dizel motor koji proizvodi 150-240 konjskih snaga, poznat po udobnoj i sigurnoj vožnji, osvojio je nekoliko nagrada, uključujući nagradu What Car? Best Large SUV 2018. godine.

Škoda Karoq (2017 – danas) – SUV koji je dostupan kao petosed koji pokreću različiti motori, uključujući 1,0-litarski, 1,5-litarski ili 2,0-litarski motor koji proizvodi 115-190 konjskih snaga, osvojio je više nagrada, uključujući nagradu Auto Express Best Mid-size SUV 2019. godine.

Škoda Scala (2019 – danas) – poznata po svom prostranom unutrašnjem prostoru, praktičnosti i modernim funkcijama, pokreće se nizom motora uključujući 1,0-litarski, 1,5-litarski ili 1,6-litarski dizel motor koji proizvode snagu od 95-150 konjskih snaga, osvojila nagradu za najbolji porodični automobil od strane Auto Express-a 2020. godine.

Škoda Kamiq (2019 – danas) – crossover SUV dostupan kao petosed koji pokreće nizom motora uključujući 1,0-litarski, 1,5-litarski ili 1,6-litarski dizel motor koji proizvode snagu od 95-150 konjskih snaga, dobitnik nagrade za najbolji mali SUV od strane What Car? 2020. godine.

Karakteristike Škoda automobila

Navodimo neke od ključnih karakteristika Škoda automobila koje ih izdvajaju u odnosu na konkurenciju.

Škoda automobili imaju prepoznatljiv i moderan dizajn koji kombinuje eleganciju i praktičnost. Dizajnirani su da budu i stilski i funkcionalni, sa karakteristikama poput prostranih enterijera, velikog prtljažnog prostora i pametnih rešenja za skladištenje.

Škoda automobili su izgrađeni prema najvišim standardima kvaliteta, sa fokusom na trajnosti, pouzdanosti i bezbednosti. Koriste najnoviju tehnologiju i materijale kako bi osigurali da su njihovi automobili dugotrajni i da dobro funkcionišu u svim uslovima. Škoda automobili su poznati po svojoj izdržljivosti i pouzdanosti, što se odražava u njihovoj čvrstoj i robusnoj konstrukciji karoserije. To je posebno očigledno u njihovim SUV-ovima, poput Kodiaq-a i Karoq-a, koji su napravljeni da izdrže najteže uslove na putu i u lošim vremenskim uslovima.

Škoda automobili su poznati po svojoj ekonomičnosti potrošnje goriva i niskim emisijama štetnih gasova. Dizajnirani su da budu ekološki prihvatljivi, sa motorima koji koriste naprednu tehnologiju za smanjenje potrošnje goriva i emisije ugljen – dioksida i pratećih štetnih materija.

Škoda automobili su opremljeni najnovijom tehnologijom, uključujući napredne sisteme bezbednosti, ekrane osetljive na dodir, kao i sisteme pomoći vozaču. Dizajnirani su da vožnju učine lakšom i ugodnijom, sa karakteristikama poput automatskog parkiranja, prilagodljivog tempomata i upozorenja na napuštanje trake.

Škoda automobili nude odličan odnos cene i kvaliteta, sa pristupačnim cenama i niskim troškovima održavanja. Dizajnirani su da budu praktični i efikasni, sa karakteristikama koje ih čine idealnim za svakodnevnu upotrebu.

Kompanija Škoda Auto je postavila ambiciozne ciljeve za budućnost, uključujući povećanje proizvodnje električnih vozila na 50% od svih proizvedenih automobila do 2030. godine. Ove godine je planirano da predstave svoj prvi potpuno električni SUV, koji će se temeljiti na Volkswagen Group MEB platformi. Osim toga, Škoda se obavezala smanjiti svoj ekološki utjicaj korištenjem održivih materijala u svojim automobilima i smanjiti emisiju ugljenika iz svojih automobila.

Možemo zaključiti da je Škoda Auto, od svojih početaka u proizvodnji bicikala do njihove trenutne pozicije kao jednog od vodećih proizvođača automobila u Evropi, kompanija koja ima jak naglasak na kvalitetu, performansama i udobnosti. Njihovi automobili su napravljeni da traju, sa fokusom na preciznosti i pouzdanosti. Škoda automobili su odličan izbor za vozače koji cene kvalitet i performanse.

Pronađite najpovoljnije nove auto delove u Srbiji u Deloovima

Na našoj internet prodavnici www.deloovi.com možete pronaći nove auto delove za sve modele Škoda automobila. U ponudi koja sadrži preko 150 000 novih auto delova, pored novih auto delova za Škodine automobile, nalaze se i novi auto delovi za sve ostale marke i modele automobila. Registrujte se, obezbedite popust od 5% na svaku kupovinu koju ostvarite na našoj internet prodavnici i pronađite odgovarajuće delove za Vaš automobil, poput amortizera, plastičnih delova, karoserijskih delova, rasvete, retrovizora, rashladnih sistema, i još mnogo toga.

www.deloovi.com
011 428 62 36

Photo credits to: Wikipedia