Posted in: Saveti za vozače

Šta ako izgubim ključ od auta?

Koliko puta ste čuli da je neko izgubio ključ od auta i imao velikih problema da mu se napravi novi?

Ako se ova nevolja desi i Vama, ne očajavajte. Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti:

  1. Najpre proverite da li ste stvarno izgubili ključeve. Možda su ispali iz džepa ili torbe ili ostali u autu. Moramo da Vas obradujemo da je upravo ovo najčešći slučaj kada mislite da ste izgubili ključ.
  2. Ako ste sigurni da su ključevi izgubljeni, kontaktirajte imejlom svog proizvođača automobila ili pozovite ovlašćenog trgovca kako biste zatražili rezervni ključ. Nažalost, ovo može uključivati ​​dokazivanje vlasništva nad automobilom i dodatne troškove.
  3. Ako ne možete dobiti rezervni ključ od proizvođača automobila, možda ćete se morati obratiti lokalnom auto servisu ili auto bravaru koji bi vam mogao pomoći u otvaranju vrata automobila i možda i izradi novih ključeva.

Šta je rezervni ključ?

Rezervni ključ je ključ za Vaše vozilo koji se koristi kao zamjena za izgubljeni, što mu omogućuje da radi s istim zaključavanjem kao i originalni ključ. Međutim, za dobijanje rezervnog ključa potrebno je dokazati vlasništvo nad vozilom i provjeriti određene tehničke specifikacije automobila kako bi se osiguralo da se novi ključ može programirati za upotrebu sa Vašim vozilom. Može biti izrađen od strane proizvođača automobila ili ovlašćenog servisnog centra, a možda se može izraditi kod lokalnog auto bravara ili servisa koji se bavi ključevima za vozila.

Dobijam li uz auto i rezervni ključ?

Zavisi od proizvođača automobila i specifičnog modela automobila da li ćete uz vozilo dobiti i rezervni ključ. Neki proizvođači automobila uključuju dva ili više ključeva sa novim automobilom, uključujući i jedan ili više rezervnih ključeva. Međutim, drugi proizvođači automobila nude samo jedan ključ i ne nude besplatni rezervni ključ sa automobilom. U svakom slučaju, važno je da čuvate svoje ključeve na sigurnom mestu i imate plan ako se izgube ili oštete, kako biste mogli brzo rešiti problem i nastaviti koristiti svoj automobil.

Može li lokalni bravar da izradi ispravan ključ za moj auto?

Moguće je da auto bravari izrade rezervni ključ za automobil, ali uspešnost izrade zavisi od nekoliko faktora, uključujući vrstu ključa, vrstu vozila, dostupnost potrebnih delova i opreme za programiranje ključeva, kao i stručnost i iskustvo bravara. U nekim slučajevima, auto bravari mogu izraditi funkcionalni rezervni ključ koristeći postupke koji se temelje na ključevima za slične modele vozila ili kopirajući oblik ključa, ali to može biti teško i zahteva puno znanja o sigurnosnim sastavima automobila.

U nekim slučajevima, posebno ako automobil koristi složeniji ključ s kodiranim mikročipom ili daljinskim upravljanjem, izrada funkcionalnog rezervnog ključa može zahtevati specijalizovanu opremu i softver koji se obično nalaze samo u ovlašćenim servisima za automobile ili prodajnim salonima. Stoga, ako Vam treba rezervni ključ za Vaš automobil, najbolje je konsultovati se s ovlašćenim servisom.

Koliko dugo traje izrada rezervnog ključa?

Trajanje izrade zamenskog ključa zavisi od nekoliko faktora, uključujući vrstu vozila, proizvođača automobila, vrstu ključa i način na koji se izrađuje rezervni ključ. Ako se naručuje direktno od proizvođača automobila, može biti potrebno nekoliko nedelja za isporuku ključa, u zavisnosti od dostupnosti delova i vremenu dostave. Ako se rezervni ključ izrađuje u lokalnom auto servisu ili kod auto bravara, vreme izrade zavisi od njihove dostupnosti i sposobnosti izrade ključa za Vaš automobil. U nekim slučajevima, izrada rezervnog ključa može potrajati samo nekoliko sati, dok u drugim slučajevima može potrajati i nekoliko dana, posebno ako je potrebno naručiti delove ili posebnu opremu.

Ukoliko problema sa bravom, mi imamo rešenje!

Primetili ste da neka od brava u Vašem automobilu ne radi kako treba? Mi smo tu da Vam priskočimo u pomoć. Na našoj internet prodavnici, u okviru ponude od preko 150 000 novih delova za sve marke i modele automobila, možete pronaći i brave. Pogledajte našu ponudu i pronađite adekvatnu bravu za Vaš model automobila bilo da se radi o prednjim, zadnjim ili gepek vratima. Da obezbedite 5% popusta na svaku kupovinu na našoj prodavnici predlažemo da se registrujete.

DELOOVI na društvenim mrežama

www.deloovi.com
011 428 62 36