Deo obavezne opreme za automobil
Posted in: Saveti za vozače

Šta sve spada u obaveznu opremu koju morate imati u automobilu?

Bezbednost na putevima je prioritet kako za vozače tako i za putnike. Bez obzira da li je reč o svakodnevnoj vožnji, kraćem ili dužem putovanju, kada je u pitanju vožnja, sigurnost je veoma važna.

Iako se nadamo da ćemo izbeći hitne situacije na cesti, nesreće i neočekivane prilike mogu se dogoditi u bilo koje vreme. Stoga je izuzetno bitno da imate obaveznu opremu u Vašem automobilu. Opremanje Vašeg automobila obaveznom opremom ne samo da Vam pomaže da se pridržavate zakonom definisanih saobraćajnih propisa, već takođe igra ključnu ulogu u sprečavanju potencijalnih nesreća i pruža Vam potrebne alate za brzo reagovanje u vanrednim situacijama.

Bezbednost na putu na prvom mestu.

Obavena oprema za automobile predstavlja onu opremu, tj skup stvari ili dodatka koje po zakonu Vaš automobil mora posedovati u cilju obezbeđivanja bezbednosti na putevima za sve učesnike u saobraćaju.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima propisana je obavezna oprema za automobile, kao i sva druga vozila koja učestvuju u saobraćaju.

Spisak obavezne opreme za automobil

Prema ovom Zakonu, obavezna oprema za automobile podrazumeva sledeće:

 • Rezervni točak;
 • Aparat za gašenje požara;
 • Sigurnosni trougao;
 • Svetloodobojni (reflektujući) prsluk;
 • Opremu za pružanje prve pomoći (komplet prve pomoći);
 • Uže ili polugu za vuču;
 • Zimsku opremu (tokom određenog perioda);
 • Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi.

Rezervni točak

U bilo kom trenutku tokom vožnje može se dogoditi da Vam pukne guma, pri čemu ostajete zaglavljeni sa strane ceste. Rezervni točak koji je u dobrom i funkcionalnom stanju će Vas spasiti u takvim situacijama.

Čovek proverava rezervni točak u svom automobilu, kao deo obavezne opreme.

Pneumatik na rezervnom točku u pogledu dimenzija i nosivosti mora biti identičan pneumaticima koji se nalaze na Vašem automobilu.

Ako krećete na duže putovanje, obavezno pre puta pročitajte u uputstvu za Vaš automobil kako se pravilno postavlja rezervni točak, kako biste u slučaju neželjene situacije uštedeli sebi vreme. Iako ne spada u obaveznu opremu, poželjno je da imate i dizalicu u automobilu.

Nekada je bilo zakonom propisano da sva vozila moraju imati rezervni točak, međutim danas to nije slučaj. Ukoliko posedujete automobil sa run flat pneumaticima, ili neko sredstvo za privremeno osposobljavanje izduvanih pneumatika kao što su sprej, pena u boci pod pritiskom ili komplet za popravku pneumatika, u tom slučaju rezervni točak nije obavezan

Kada je reč o ovoj drugoj opciji koja menja rezervni točak, postoji sjajno rešenje koje će Vam pružiti sigurnost na putu – Motul Sprej za reparaciju guma.

Kada se nađete u situaciji sa oštećenom gumom, brza i efikasna popravka može biti ključna. Motul Sprej za reparaciju guma je pouzdan proizvod koji će Vam pomoći da brzo vratite pneumatik u funkciju i nastavite sa vožnjom bez gubljenja vremena.

Ovaj proizvod je dizajniran da bude jednostavan za korišćenje, čak i za one koji nisu vešti u popravci automobila. Samo jednostavno prskanje spreja može zapečatiti manje rupe ili oštećenja na pneumatiku, omogućavajući Vam da sigurno stignete do odredišta.

Motul Sprej za reparaciju guma je praktičan i kompaktan, što znači da možete držati bočicu u svom automobilu bez zauzimanja puno prostora.

Image
SKU
Product
Price
 • MOTUL Sprej za reparaciju probušenih guma
  SKU: Deloo001

  MOTUL Sprej za reparaciju probušenih guma je brza, pouzdana i jednostavna opcija za hitne situacije na putu. U pakovanju od 0.3 litara, deo MOTUL-ove linije TYRE REPAIR, obezbeđuje vrhunsku kvalitetu i sigurnost. Originalni broj 102990 garantuje autentičnost proizvoda. Uz MOTUL, vaše putovanje će biti bezbrižno i glatko. Nabavite svoje pakovanje danas i budite spremni za svaku vožnju!

Aparat za gašenje požara

Iako su rijetki, požari u automobilima se mogu dogoditi zbog električnih kvarova ili nesreća i mogu biti veoma opasni.

Aparat za gašenje požara sastavni deo obavezne opreme za auto.

Posedovanje malog aparata za gašenje požara pogodnog za upotrebu u automobilima može pomoći u kontroli manjih požara pre nego što se situacija pogorša. Stoga je važno da uvek imate protivpožarni aparat u svom automobilu. Potrebno je da znate kako se koristi, i takođe, da redovno proveravate ispravnost i pravilno održavate aparat kako biste bili sigurni da će biti funkcionalan u slučaju požara.

Sigurnosni trougao

U slučaju kvara ili nezgode na putu, sigurnosni trougao ima ulogu da na vreme upozori druge vozače na prisustvo Vašeg parkiranog automobila. Posebno je važan ukoliko ste bili prinuđeni da se zaustavite na nekom rizičnom mestu ili u uslovima loše vidljivosti (tokom noći, tokom kiše i magle).

Obavezno je da barem jedan trougao upozorenja postavite iza svog automobila. I to na udaljenosti od 10m ukoliko ste bili prinuđeni da se zaustavite u naseljenom mestu odnosno na udaljenosti od 50m ukoliko je reč o nenaseljenom mestu.

Kod ovakve situacije važno je da najpre upalite sva četiri migavca, obučete reflektujući (svetloodobojni) prsluk i postavite sigurnosni trougao na propisanoj udaljenosti, dok ne stigne pomoć.

Čovek u sveltoodbojnom prsluku drži sigurnosni trougao koji je deo obavezne opreme za auto, i koji postavlja iza automobila.

Svetloodobojni (reflektujući) prsluk

Svetloodbojni prsluk je sastavni deo obavezne opreme za auto. Potrebno je da ga držite na određenom mestu kako bi Vam u slučaju nepredviđenih situacija bio pri ruci. Zakonom je propisano da je vozač u obavezi da na sebi ima svetloodbojni prsluk ukoliko na putu usled kvara ili nezgode mora izaći iz svog automobila. Na taj način omogućavate drugim vozačima da Vas lakše i na vreme uoče na putu. Ovaj propis se pored vozača, odnosi i na ostale putnike u automobilu.

Image
SKU
Product
Price
 • SIGURNOSNI TROUGAO
  SKU: 003900090

  Vi, kao odgovorni vozač, uvek treba da imate na umu sigurnost na putu. Zbog toga je novi sigurnosni trougao idealno rešenje za Vas i Vaše vozilo. Ovaj deo za vozilo predstavlja neizostavnu opremu u slučaju saobraćajne nezgode ili kvara na vozilu. Izrađen je od visokokvalitetnih materijala i lako se montira, te Vam neće zauzimati mnogo prostora u prtljažniku.

  Budite spremni za svaku situaciju i zaštitite sebe i druge na putu uz novi sigurnosni trougao.

Komplet prve pomoći

Dobro opremljen komplet prve pomoći je neophodan u svakom vozilu. Može pružiti trenutnu medicinsku pomoć u slučaju manjih povreda ili nesreća. Standardni set prve pomoći trebao bi da uključuje flastere, sterilne gaze, zavoje, dezinfekciono sredstvo, lepljivu traku, makaze, pincetu, jednokratne rukavice i priručnik prve pomoći.

Komplet prve pomoći deo obavezne opreme za auto.

Prema Zakonu ”obavezno je posedovanje kompleta prve pomoći veličine „B“ koji zadovoljava standard SRPSZ.B2.001”. Ono što je važno napomenuti, je to da ovaj komplet ima i rok trajanja. Stoga vodite računa da na vreme proverite da li komplet prve pomoći u Vašem automobilu ima važeći rok trajanja. Ukoliko ne, zamenite ga novim jer bez toga ne možete proći na tehničkom pregledu, a postoje i novčane kazne.

Image
SKU
Product
Price
 • KOMPLET ZA PRVU POMOC
  SKU: 003900060

  Vi ste odgovorni vozač koji želi da se pripremi za svaku moguću situaciju na putu? Onda je Komplet za prvu pomoć nešto što vam je potrebno. Ovaj nezaobilazni deo opreme za vozila sadrži sve što će vam biti potrebno u nepredviđenim situacijama. Bilo da se radi o manjoj povredi ili velikoj nesreći, ovaj set sadrži osnovna sredstva za njihovo tretiranje. Zahvaljujući kompaktnom i laganom dizajnu, ovaj Komplet za prvu pomoć će vam uvek biti pri ruci i neće zauzimati puno prostora u vašem vozilu. SRPS Z.B2.001:2010

  Bez obzira na to kuda putujete, budite sigurni da ste spremni s ovim neophodnim delom opreme za svako vozilo.

Uže ili poluga za vuču

Svi putnički automobili proizvedeni, odnosno registrovani po prvi put nakon 1. januara 1984. godine moraju posedovati uže ili polugu za vuču, kao sastavni deo obavezne opreme. U članu 112 Zakona kojim se propisuje obavezna oprema stoji da vozilo mora imati  ”uže ili polugu za vuču vozila,  koje mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3 m do 5 m kada se koristi uže, odnosno do 3 m kada se koristi poluga”.

Zimska oprema

U periodu od 1. novembra do 1 aprila, na teritoriji Republike Srbije obavezna je zimska oprema za automobile na putevima sa snegom, poledicom ili ledom.

Automobil sa zimskim gumama i lancima na snegu - obavezna oprema za auto u zimskom periodu.

Pod zimskom opremom se podrazumevaju pneumatici za zimsku upotrebu (zimske gume) na sva četiri točka i lanci za sneg. Zakonom je propisano da ”dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu, kada se koriste kao zimska oprema, ne sme biti manja od 4 mm”. Lanci za sneg nisu obavezni u naseljenim mestima.

S obzirom da su vremenske prilike nepredvidive, preporučljivo je da tokom pomenutog perioda posedujete zimsku opremu, iako ne vozite na putevima prekrivenim snegom, poledicom ili ledom. Nikada ne znate kad Vas sneg može iznenaditi u tom periodu godine.

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi

Pored prehodno navedene opreme, morate u automobilu imati i Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi. Ovaj izveštaj znatno olakšava proces ukoliko je došlo do saobraćajne nezgode koja ne zahteva pozivanje policije. Odnosno, ovaj izveštaj je validan umesto policijskog izveštaja i  popunjava se kada je reč o manjim materijalnim štetama na vozilima, kada nema povređenih lica u nezgodi i kada su vozači saglasni po pitanju krivca koji je prouzrokovao nezgodu.

Zašto je važno imati obaveznu opremu u automobilu?

Obavezna oprema u automobilu je propisana zakonom i služi za obezbeđivanje sigurnosti svih učesnika u saobraćaju. Oprema Vam može biti od koristi u raznim situacijama koje Vas mogu zadesiti na putu.

Posedovanje obavezne opreme osigurava da budete spremni za neočekivane situacije poput kvarova, probušene gume ili saobraćajnih nesreća. Ova oprema značajno smanjuje rizike i čuva Vas i Vaše saputnike, ali i druge vozače.

Mnoge zemlje imaju specifične propise o obaveznoj opremi koju su vozači dužni da imaju u vozilima. Poštovanje tih propisa pomaže Vam da izbegnete pravne posledice, uključujući novčane kazne ili druge vrste sankcija.

Posedovanje neophodne opreme ne samo da koristi Vama, već Vam omogućava i da pomognete drugima kojima je pomoć na putu potrebna.

Kakve su kazne za neposedovanje obavezne opreme?

Kazne za neposedovanje obavezne opreme u automobilu mogu varirati u zavisnosti od zakona svake pojedinačne zemlje ili regije. U nekim slučajevima,  kazne mogu biti novčane, dok u drugim situacijama može doći i do oduzimanja vozačke dozvole.

Tako na primer, za neposedovanje reflektujućeg prsluka u našoj zemlji možete platiti kaznu u iznosu od  3.000,00 RSD. Dok za neposedovanje zimske opreme kazne za pravna lica su od 100.000 do 800.000 dinara, za preduzetnike od 50.000 do 200.000, a za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara.

Dva policajca pregledaju obaveznu opremu u automobilu.

Kako biste osigurali bezbednost za Vas, Vaše saputnike, ali i sve ostale učesnike u saobraćaju, važno je da u automobilu imate zakonom propisanu obaveznu opremu. Pored toga, tako izbegavate i sve vrste kazni.

Preporučujemo da pored prethodno pomenute obavezne opreme u automobilu uvek imate i baterijsku lampu, kablove za paljenje, rezervne sijalice, vodu i grickalice, pogotovo ako krećete na duži put.

Važno je napomenuti da se pravila i propisi o obaveznoj opremi mogu razlikovati od zemlje do zemlje. Stoga je preporučljivo da pre polaska uvek proverite lokalne zakone i propise o obaveznoj opremi za vozila koja važe za zemlju u koju putujete.

Uhvatite letnje popuste u Deloovima!

Ako Vam nedostaje nešto od obavezne opreme, Deloovi su tu da Vam priskoče u pomoć. Na našoj internet prodavnici deloovi.com brzo i jednostavno možete poručiti sve za Vaš automobil. U ponudi imamo preko milion novih delova, za sve marke i modele automobila. U toku je i julski popust od 10% na sve delove koje imamo u ponudi. Požurite i iskoristite ovu priliku.

Da uvek budete među prvima informisani o novostima, akcijama i iznenađenjima koja Vam pripremamo, zapratite nas i na društvenim mrežama preko linkova ispod teksta.

www.deloovi.com
011 428 62 36