Svi delovi za tehnicki pregled, retrovizori, farovi, branici, migavci, maglenke u ponudi. Najpovoljnija prodaja u Srbiji.
Posted in: Saveti za vozače

Tehnički pregled u Srbiji

New year – New me! ili u Srbiji: Nova godina – Nova pravila na tehničkom pregledu!

Koliko puta smo samo čuli ili i sami izgovorili rečenicu : ”Da li je moguće da su me čak tri puta vratili na tehničkom pregledu i to sve zbog sitnica?’‘. Verovali ili ne, to što mi smatramo ”sitnicama”, prema novom Pravilniku o tehničkom pregledu vozila (u okviru Zakona o saobraćaju) koji se primenjuje od jula 2018. u našoj zemlji, to su neophodni propisi koje se moraju ispoštovati kako bi bili sigurni da je naše vozilo tehnički ispravno i bezbedno za učešće u saobraćaju.

U Srbiji je obavezan tehnički pregled jednom godišnje za sva vozila koja učestvuju u saobraćaju, i to pre registracije. To važi za sve osim za vozila koja su starija od 15 godina. Za vozila starija od 15 godina se tehnički pregled obavlja nakon svakih šest meseci. To bi bio redovan tehnički pregled, a pored redovnog postoje i vanredni tehnički pregledi (kod vozila koje je oštećeno u saobraćajnoj nesreći) i kontrolni tehnički pregledi (po nalogu saobraćajne policije).

Fotografija za inspekciju auto delova za tehnicki pregled. Deloovi.com najveca ponuda karoserijskih delova, 150.000 auto delova na stanju, novi auto delovi, najpovoljniji u Srbiji.

Šta sve obuhvata tehnički pregled?

Nakon što predate neophodnu dokumentaciju, tehnički pregled vozila mora obuhvatiti provere:

 1. uređaja za upravljanje;
 2. uređaja za zaustavljanje;
 3. svetlosnih i svetlosno-signalnih uređaja;
 4. uređaja koji omogućavaju normalnu vidljivost;
 5. uređaja za davanje zvučnih znakova;
 6. uređaja za kontrolu i davanje znakova;
 7. uređaja za odvođenje i regulisanje izduvnih gasova;
 8. uređaja za spajanje vučnog i priključnog vozila;
 9. uređaja za kretanje vozila unazad;
 10. uređaja za oslanjanje;
 11. uređaja za kretanje;
 12. elektro-uređaja i instalacija;
 13. pogonskog uređaja – motora;
 14. uređaja za prenos snage – prenosnog mehanizma;
 15. delova vozila od posebnog značaja za bezbednost saobraćaja;
 16. opreme vozila.

Prema Pravilniku tehnički pregled vozila mora da traje najmanje 30 min, bez prisustva vozača u vozilu ili na mestu pregleda. Tehnički pregled se snima, vozilo se fotografiše iz različitih uglova po propisima, i te fotografije se dostavljaju MUP-u. S obzirom na to da se proces tehničkog pregleda vozila obavlja kontinuirano po definisanom redosledu, isti se ne može prekinuti kako bi se identifikovane nepravilnosti ”popravile” na samom mestu pregleda. U slučaju da su tokom pregleda uočene nepravilnosti te da vozilo nije tehnički ispravno, vozač ima rok od tri do sedam dana da sve kvarove otkloni kako bi izbegao ponovno plaćanje.

Svi znamo koliko se priča o negativanom uticaj koji imaju vozila na životnu sredinu i njeno očuvanje. Kako bi se donekle umanji takav uticaj, od jula 2021. godine izmenama Pravilnika, u proceduru tehničkog pregleda vozila uvršteno je i merenje izduvnih gasova, i u slučaju da vozilo emituje veću količinu izduvnih gasova od zakonom dozvoljene, takvo vozilo ne može proći tehnički pregled. U prethodnoj godini su donešene izmene vezane za plaćanje poreza pri kupovini polovnih vozila i definisano minimalno trajanje samog tehničkog pregleda za različite kategorije vozila, dok će se o kontroli prisustava katalizatora i njihovoj funkciji doneti odluka u tekućoj 2023. godini, jer kako da nam prođe ova godina bez novih pravila.

Da ne biste gubili vreme, živce i novac na tehničkom pregledu sa jedne strane, a sa druge strane da biste osigurali bezbedno učešće u saobraćaju za sebe i druge, najbolje bi bilo da svakodnevno proveravate ispravnost svog automobila.

Deloovi najveca i najpovoljnija prodavnica auto delova za sve marke automobila u ponudi. Preko 150.000 auto delova u ponudi isporuka danas za sutra.

Šta možete sami proveriti na automobilu pre tehničkog pregleda?

Ukoliko iz mnogo razloga niste uspeli redovno da proveravate Vaš automobil, a tehnički pregled Vam je zakazan za svega par dana, evo nekih smernica šta sami možete proveriti na svom automobilu:

 • Operite svoj automobil! Možda deluje smešno na prvi pogled, ali i zbog toga možete ”pasti” na tehničkom pregledu, jer prljavština može da služi da ”zamaskira” nepravilnosti poput rđe, ogrebotina, udara, i slično.
 • Prekontrolišite ispravnost svetlosne signalizacije: kratka i duga svetla, prednje i zadnje maglenke (svetla za maglu), poziciona svetla, migavce, katadioptere, stop svetla, svetla ili migavce na retrovizorima, rikverc svetlo, svetlo koje osvetljava registracione tablice, a ukoliko imate i prskalice farova, proverite da li rade.
 • Prekontrolišite ispravnost prednjih i zadnjih brisača, i prskalica. Ukoliko je potrebno dopunite posudu za tečnost za stakla.
 • Prekontrolišite sve sigurnosne pojaseve u automobilu.
 • Prekontrolišite sva stakla uključujući i retrovizore (tolerišu se manja oštećenja na vetrobranskom staklu, ali i to zavisi od procene samog kontrolora).
 • Prekontrolišite prednje i zadnje gume (pneumatike) na automobilu (fabrički predviđenje dimenzije, debljina šare, …).
 • Ukoliko imate kuku za spajanje priključnog vozila, potrebno je da posedujete odgovarajući atest (ukoliko je izvodljivo kuku treba ukloniti i ostatke odložiti u gepeku automobila).
 • Prekontrolišite da li imate svu obaveznu opremu: komplet prve pomoći (obratite pažnju na datum važenja), sigurnosni trougao, rezervni točak (ili ukoliko imate set za reparaciju/popravke gume), uže ili sajlu za vuču, OBD konektor dodatni kabal (ukoliko ste uradili izmeštanje OBD-a na vozilu) i reflektujući prsluk.

Za sve ostalo što ne možete sami da prekontrolišete, a primetili ste da nešto nije u redu po zvuku  automobila, ili jednostavno želite da se uverite da ćete proći tehnički pregled bez problema, posetite Vašeg automehaničra. Ukoliko nešto nedostaje Vašem automobilu, ili je neki deo oštećen ili polomljen, pogledajte našu ponudu na internet prodavnici www.deloovi.com.

Kod nas možete pronaći sve karoserijske delove, rasvetu, rashladne sisteme, brave, mehanizme, retrovizore, brisače i još mnogo toga za sve modele automobila.

Zapratite nas na društvenim mrežama i budite u toku sa akcijama kompanije Deloovi.

www.deloovi.com
011 428 62 36