Momak ispred svog prvog automobila.
Posted in: Saveti za vozače

Top 10 novih automobila za početnike

Kupovina automobila po prvi put može biti uzbudljivo, ali i zastrašujuće iskustvo.

Na našim prostorima obično sa navršenih 18 godina svi žurimo da što pre dobijemo vozačku dozvolu i priključimo se svetu vozača. Da biste bili dobar vozač potrebno je iskustvo i godine, i godine vožnje, ali svi su jednom bili početnici ne zaboravite to.

Odabir pravog automobila za vozače početnike nekada može prestavljati iscrpljujuću avanturu. Želite automobil koji ne samo da nudi odlične performanse i udobnost, već ima i odlične ocene na polju sigurnosti na putu.

Sa velikim brojem opcijama i mnoštvom zbunjujučih tehničkih termina koje treba razumeti, važno je da se kao početnici upustite u proces odabira prvog automobila sa određenim predznanjem, da dobro razmislite i uzmete u obzir važne faktore o kojima će biti reči u nastavku, pri samom odabiru. Najbolje da u avanturu zvanu “moj prvi automobil” povedete nekog člana porodice ili prijatelja koji ima više iskustva kada je reč o ovoj temi.

Bez obzira da li ste nedavno dobili vozačku dozvolu, ili ste roditelj tinejdžera koji traga za svojim prvim automobilom, ovaj članak će Vam možda donekle pomoći u donošenju odluke po pitanju idealnog automobila za vozače početnike. U nastavku Vam donosimo listu sa top 10 novih automobila za početnike.

Covek u dilemi koji automobil da kupi u salonu.

Poznati britanski magazin o automobilizmu “Auto Express” i ove godine je izvršio selekciju 10 najboljih automobila za početnike u svetu vožnje. Reč je o novim automobilima. Oni navode da su predloženi automobili dovoljno mali da se njima može upravljati sa lakoćom, ali i da su dovoljno luksuzni i da će novim vozačima omogućiti dobru i bezbednu vožnju.

Lista 10 najboljih automobila za vozače početnike

Najbolji novi automobili za početnike, prema istraživanju magazina “Auto Express” su sledeći:

1. Volkswagen up

Volkswagen Up!

Volkswagen up je kompaktni i stilizovani automobil koji je idealan za početnike. Nudi odličnu potrošnju goriva, što ga čini ekonomičnim za svakodnevnu vožnju. Zahvaljujući svojoj kompaktnoj veličini, parkiranje i manevrisanje kroz uske gradske ulice postaje lako. Up pored toga dolazi sa naprednim bezbednosnim funkcijama, uključujući elektronsku kontrolu stabilnosti i više vazdušnih  jastuka, osiguravajući Vašu sigurnost na putu. 

Bio je nosilac titule “Najboljeg gradskog automobila” od 2017. do 2020. godine, od strane pomenutog britanskog magazina. Takođe, dostupana je i opcija potpuno električnog Volkswagen Upa, ukoliko želite da date doprinos u očuvanju životne sredine i vozite automobil sa nultom emisijom izduvnih gasova.

2. Hyundai i10

Hyundai i10 na putu.

Hyundai i10 je poznat po svojoj pouzdanosti i pristupačnoj ceni, što ga preporučuje kao idealn izbor za novajlije u svetu vožnje. Nudi udoban i prostran enterijer, sa karakteristikama poput Bluetooth konekcije i ekrana na dodir. i10 je takođe opremljen sigurnosnim karakteristikama poput ABS sistema i senzora za parkiranje unazad, pružajući dodatno samopouzdanje tokom vožnje. Dodatne sigurnosne opcije poput kamere na zadnjem delu ili kontrole klima uređaja dostupne su kod Premium i N line modela, koji naravno imaju i veću prodajnu cenu.

3. Volkswagen Polo

Volkswagen Polo u autoperionici.

Volkswagen Polo je popularan izbor među početnicima zbog izuzetnog kvaliteta izrade i sigurnosnih karakteristika. Nudi glatko i sofisticirano iskustvo vožnje, zajedno sa prostranom kabinom i dovoljno prostora za prtljag. Polo uključuje napredne sigurnosne tehnologije poput adaptivnog tempomata, automatskog sistema za kočenje, automatske brisače koji osećaju kišu,  osiguravajući maksimalnu sigurnost na putu. Ne možete pogrešiti koji god model da izaberete. Iako ima veće dimenzije u poređenju sa VW Up-om, lak je za upravljanje i parkiranje.

4. Kia Picanto

Kia Picanto ispred zgrade parkirana.

Kia Picanto je kompaktni automobil koji nudi savršenu kombinaciju stila, pristupačnosti i sigurnosti. Odlikuje se dobro osmišljenim enterijerom sa korisnički orijentisanim karakteristikama. Picanto dolazi sa automatskim svetlima, USB ulazima, ali i sa sigurnosnim karakteristikama poput elektronske kontrole stabilnosti i pomoći pri kretanju uzbrdo,  što ga čini pouzdanim izborom za početnike u vožnji.

U svojoj trećoj generaciji Kia Picanto se razvio u mali automobil prilično sportskog izgleda. Ali, zahvaljujući dodatnoj zvučnoj izolaciji, podešenom nosaču motora i novom poklopacu motora izgleda mnogo prefinjenije u poređenju sa svojim prethodnicima.

5. Škoda Fabia

Automobili Škoda Fabila izloženi u blizini plaže.

Škoda Fabia je praktičan i svestran automobil koji pruža udobnost tokom vožnje. Nudi prostran enterijer i veliki prtljažnik, što ga čini pogodnim kako za svakodnevne vožnje, tako i za duža putovanja. Fabia je opremljena nizom sigurnosnih karakteristika, uključujući sistem za asistenciju pri kočenju u gradu, pomoć pri održavanju automobila unutar trake, osiguravajući sigurno i ugodno putovanje. Škoda Fabia nudi odličan odnos cene i kvaliteta uz niske troškove održavanja. Možemo navesti da ima nižu cenu u odnosu na VW Polo.

6. Toyota Aygo X

Toyota Aygo X na putu.

Toyota Aygo X je moderan automobil koji je savršen za gradske vožnje. Ima karakterističan dizajn i nudi ekonomičnu potrošnju goriva. Aygo X dolazi sa sigurnosnim karakteristikama poput upozorenja na napuštanje trake, automatskih dugih svetala i kamere za vožnju unazad, poboljšavajući sigurnost i praktičnost za početnike u vožnji. Prema mišljenju ljudi iz “Auto Express”-a, ukoliko biste želeli da posedujete SUV, ali bez velike težine i poteškoća da ga parkirate, onda bi Toyota Aygo X mogla biti idealno rešenje za Vas.

7. Dacia Sandero

Dacia Sandero na autoputu.

Dacia Sandero je praktičan i pristupačan automobil koji nudi odličan odnos cene i kvaliteta. Pruža prostran enterijer i udobnu vožnju, što ga čini pogodnim za gradske vožnje. Automobil najnovije generacije baziran je na aktuelnom Renault Clio-u. Kada je reč o opremi na Sanderu, ista je prilično osnovna i ređa nego u nekim drugim automobilima na ovoj listi, ali ono što je najvažnije za bezbednost je uvek tu.

8. Fiat 500

Fiat 500 izložen u hotelu pored mora.

Fiat 500 je kompaktni automobil koji je poznat po svom retro šarmu. Nudi zabavno iskustvo u  vožnji, zajedno sa dobro osmišljenim enterijerom i mogućnostima prilagođavanja. Fiat 500 dolazi sa sigurnosnim karakteristikama poput sedam vazdušnih jastuka, elektronske kontrole stabilnosti i sistema za praćenje pritiska u gumama, prioritetno se baveći Vašom sigurnošću na putu. Dostupan je i u električnoj verziji.

9. Hyundai Kona

Hyundai Kona u tropskom predelu.

Hyundai Kona je mali SUV koji kombinuje praktičnost, stil i sigurnost. Iako ne prvi pogled ne izgleda kao vozilo za početnike, nudi prostranu i udobnu kabinu, zajedno sa naprednim tehnološkim karakteristikama poput ekrana na dodir i kompatibilnosti sa Apple CarPlay/Android Auto aplikacijama. Kona uključuje sigurnosne karakteristike poput sistema za izbegavanje sudara napred, upozorenja na mrtvi ugao i upozorenja na sudar pri vožnji unazad, što ga čini vrhunskim izborom za vozače početnike. Možete odabrati model sa hibridnim motorom ili potpuno električnim pogonom.

10. Fiat Panda

Fiat Panda na autoputu u blizini grada.

Fiat Panda, iako jedan među najstarijima na ovoj listi, predstavlja zanimljiv praktičan automobil. Nudi svestran enterijer sa preklopnim sedištima i dovoljno prostora za prtljag. Fiat Panda uključuje sigurnosne karakteristike poput sistema za antiblokiranje kočnica (ABS), elektronske kontrole stabilnosti i sistema za pomoć pri kretanju uzbrdo, pružajući sigurno i pouzdano iskustvo vožnje za početnike. Može se naći po izuzetno povoljnoj ceni.

Koji faktore treba uzeti u obzir kada je reč o kupovini prvog automobila?

Odredite svoje potrebe i budžet

Pre nego što se upustite u proces kupovine automobila, važno je da procenite svoje potrebe i postavite realan budžet. Razmotrite svrhu automobila, da li je za svakodnevnu vožnju, porodičnu upotrebu ili vikend avanture, broj putnika ili teret koji ćete često prevoziti. Definisanje budžeta će Vam pomoći da suzite izbor i sprečite prekomerno trošenje.

Istražite i prikupite informacije

Kao početnik, ključno je da obavite temeljno istraživanje i sakupite što više informacija pre kupovine. Istražite različite marke automobila, modele i tipove i njihove karakteristike. Obratite pažnju na faktore poput potrošnje goriva, ocene bezbednosti, troškova održavanja i vrednosti pri prodaji. Sve u svrhu da biste stekli sveobuhvatno razumevanje tržišta. Online resursi kao što su web stranice proizvođača, korisničke recenzije, iskustva prijatelja i porodice, automobilski časopisi i forumi mogu pružiti korisne uvide o performansama, pouzdanosti i bezbednosti različitih vozila, i odlični su izvori za prikupljanje dragocenih informacija.

Razmotrite troškove održavanja

Osim početne cene automobila, važno je razmotriti i kontinuirane troškove održavanja. U obzir uzmite faktore poput potrošnje goriva, cene osiguranja, troškove održavanja i servisiranja. Odabir automobila koji je ekonomičan u potrošnji goriva i ima povoljne troškove održavanja može značajno smanjiti dugoročne troškove.

Novi ili polovni automobili

Da li se odlučiti za nov ili polovan automobile, prva je dilema za sve početnike. Novi automobili dolaze uz najnoviju tehnologiju, garanciju i očuvani su. Međutim, uz sve to ide i viša cena. Polovni automobili, sa druge strane su pristupačniji, nude niže početne troškove i širok izbor. Ipak, temeljan pregled i provera istorije vozila i njihovog stanja su neophodni prilikom kupovine polovnog automobila, kako biste izbegli skrivene probleme. Konsultacija sa pouzdanim mehaničarem ili stručnjakom za automobile može Vam pomoći da donesete informisanu odluku.

Test vožnja i pregled

Nikada ne potcenjujte važnost probne vožnje. Pre donošenja konačne odluke, važno je da testirate automobile koja razmatrate. To Vam omogućava da procenite njihovu udobnost, lakoću upravljanja i ukupno iskustvo vožnje. Tokom probne vožnje obratite pažnju na odziv kočnica, osećaj pri upravljanju i bilo kakve neobične zvukove. Takođe, angažujte pouzdanog mehaničara da pregleda mehaničko stanje vozila kako biste bili sigurni da nema skrivenih problema ili potencijalnih oštećenja.

Bezbednosne funkcije

Bezbednost treba biti na prvom mestu, posebno za početnike u vožnji. Potražite automobile koji su opremljeni naprednim bezbednosnim funkcijama kao što su ABS (sistem protiv blokiranja kočnica), kontrola proklizavanja, kontrola stabilnosti, vazdušni jastuci pa ukoliko je moguće i kamera za vožnju unazad. Preporučljivo je odabrati automobile koja imaju visoke ocene bezbednosti od strane priznatih organizacija.

Pregovaranje i kupovina

Kada je reč o pregovaranju o ceni automobila, zapamtite da je prihvatljivo pregovarati, bez obzira da li kupujete od dilera ili privatnog prodavca. Obavite istraživanje kako biste utvrdili fer tržišnu vrednost automobila i koristite to znanje da biste pregovarali o ceni koja odgovara Vašem budžetu. Dodatno, pažljivo pregledajte svu dokumentaciju i proverite uslove pre potpisivanja bilo kakvih ugovora.

Zadovoljan mladi čovek grli svoj prvi automobil.

Kao što smo ranije napomenuli, kupovina prvog automobila za početnike može biti izazovan proces, ali to nije nešto čega treba da se plašite. Definišite svoje potrebe, obavite temeljno istraživanje, neizostavljaući probnu vožnju, i obratite pažnju na faktore poput budžeta, bezbednosti, pouzdanosti i dodatnih troškova.

Ovih top 10 novih automobila za početnike pružaju različite opcije koje odgovaraju različitim zahtevima i budžetima. Bez obzira da li Vam je prioritet niska potrošnja goriva, sigurnosne karakteristike ili stilski dizajn, na ovoj listi postoji automobil koji će zadovoljiti Vaše potrebe. Ne zaboravite da isprobate više opcija i konsultujete se nekim ko ima iskustva kao i profesionalnim mehaničarem kako biste doneli informisanu odluku. Želimo Vam sreću i sigurnu vožnju!

Novi auto delovi za sve marke i modele autmobila na jednom mestu – DELOOVI!

Sada kada ste odabrali svoj prvi automobil, važno je da pronađete provereno mesto za kupovinu delova.

Posetite našu internet prodavnicu deloovi.com i uverite se sami zašto smo mi pravi izbor za Vas i Vaš automobil. Pogledajte ponudu sa preko milion mehaničkih i karoserijskih auto delova, za sve marke i modele automobila, od branika, retrovizora, karoserije, rashladnih sistema, do delova za mali i veliki servis. Jedinstvena kategorizacija i jednostavna pretraga će Vas u par klikova dovesti do željenog auto dela.

Ne propustite junsku akciju od 10% popusta na sve auto delove koje imamo u ponudi!

www.deloovi.com
011 428 62 36