uporedjivanje-dobavljaca-tyc-i-depo-iz-tajvana- za farove, odnos cena i kvaliteta
Posted in: Novi delovi za automobile

TYC ili DEPO koje farove izabrati?

U nekom od naših predhodnih blog članaka govorili smo o rasveti na automobilima i značaju i funkciji iste. Tu smo istakli da su svetlosni sistemi na vozilima od izuzetnog značaja za osiguravanje sigurnosti vozača, putnika i svih drugih koji su uključeni u saobraćajne aktivnosti.  Ne treba dodatno naglašavati da je osiguravanje optimalne vidljivosti na putu od suštinskog značaja za sigurnost. Tu posebno mislimo na farove.

Farovi predstavljaju “oči” Vašeg vozila, pružajući osnovno osvetljenje kako za vozača, tako i za ostale učesnike u saobraćaju. Njihova primarna funkcija obuhvata poboljšanje vidljivosti u uslovima slabog osvetljenja, upozorenje drugih vozača na Vašu prisutnost i osvetljavanje potencijalnih opasnosti, osiguravajući bezbednost tokom vožnje.

Uprkos snažnim karakteristikama materijala koji se koriste za proizvodnju farova, prirodni proces starenja i izloženost okolini mogu uticati na njihove performance i dovesti do toga da im je potrebna zamena. Bilo da Vam je potrebna zamena usled oštećenja ili želite da nadogradite farove na svom automobilu, tržište je prepuno opcija: od originalnih do aftermarket i polovnih delova.

Kada je reč o aftermarket farovima, dva popularna brenda koja su popularna među vozačima su TYC i DEPO. U ovom članku detaljno ćemo istražiti nijanse TYC i DEPO farova, pomažući Vam da donesete informisanu odluku koda je reč o odabiru osvetljenja za Vaš automobil.

Zamagljen i oštećen far usled prodiranja vlage

Zašto se farovi vremenom oštete?

Pre nego što istražimo faktore koji dovode do degradacije farova, hajde da ukratko razumemo tipičan sastav modernih farova. Većina savremenih vozila poseduje polikarbonatnu plastiku za sočiva farova, materijal odabran zbog svoje izdržljivosti, otpornosti na udarce i providnosti. Međutim, uprkos tim snažnim karakteristikama, postoje brojni faktori koji potencijalno mogu uticati  na performanse farova. To su sledeći faktori:

Izloženost UV zračenju

Tokom vremena, UV zraci mogu izazvati oksidaciju i ‘’žućenje’’ polikarbonatnih sočiva, smanjujući jasnoću i svetlinu farova. Ovo ne utiče samo na estetiku, već i na ukupnu funkcionalnost farova.

Oksidacija i uticaj vremenskih uslova

Vremenski uslovi, uključujući kišu, sneg i ekstremne temperaturne oscilacije, igraju značajnu ulogu u degradaciji farova. Oksidacija se javlja kao rezultat izloženosti vlazi i zagađivačima vazduha, dovodeći do mutnog ili zamagljenog izgleda na površini farova. Ova oksidacija može raspršiti i difuzirati svetlost koja dolazi iz farova, smanjujući njihovu efikasnost.

Fizička oštećenje i abrizija

Vožnja izlaže farove raznovrsnim česticama sa puta, poput prljavštine, peska i sitnih kamenčića. Ove čestice mogu izazvati abrazije i ogrebotine na površini farova, postepeno smanjujući njihovu providnost. Redovno čišćenje farova i postavljanje zaštitnih folija može pomoći u ublažavanju efekata abrazije.

Toplota

Toplota koju generišu farovi tokom rada, u kombinaciji sa spoljnim temperaturnim oscilacijama, može izložiti farove “termalnom stresu”. Ovaj stres može rezultirati mikropukotinama na površini sočiva farova, dodatno pogoršavajući proces degradacije. Efikasni sistemi hlađenja i kvalitetni materijali mogu pomoći u minimiziranju ove pojave.

Hemijska izloženost

Izloženost agresivnim hemijskim sredstvima, poput onih prisutnih u određenim sredstvima za čišćenje ili zagađivačima iz okoline, može ubrzati degradaciju farova. Hemijske reakcije sa polikarbonatnim materijalom mogu dovesti do promene boje, zamagljivanja ili čak strukturalnih oštećenja tokom vremena.

 

Vozači mogu preduzeti preventivne mere, poput redovnog čišćenja, nanošenja zaštitnih premaza i pravovremene zamene, kako bi osigurali da njihovi farovi ostanu jasni, svetli i efikasni tokom dužeg vremenskog perioda.

Aftermarket opcije za zamenu farova

Aftermarket farovi odnose se na rešenja za osvetljenje koja nisu direktno nabavljena od originalnih proizvođača opreme (OEM), već se proizvode od strane proizvođača treće strane. Ovi farovi su dizajnirani kako bi pružili alternativu fabrički ugrađenim opcijama, nudeći vozačima raznolike stilove, funkcije i poboljšanja performansi.

Jedna od izuzetnih prednosti aftermarket farova jeste raznovrsna ponuda i mogućnosti prilagođavanja. Za razliku od OEM farova koji često prate standardni dizajn, aftermarket farovi omogućavaju vozačima da biraju između različitih stilova, boja i funkcija, omogućavajući personalizaciju izgleda njihovih vozila.

Mnogi aftermarket farovi dolaze sa naprednim tehnologijama osvetljenja koje prevazilaze performanse standardnih OEM farova. Nadogradnje poput poboljšane svetlosti, unapređene boje temperature i fokusiranih oblika snopa doprinose boljoj vidljivosti, posebno u izazovnim uslovima vožnje.

Odlučivanje za aftermarket farove često može biti ekonomičnije rešenje u poređenju sa ostalim opcijama. Vozači mogu postići unapređene performanse i estetiku bez narušavanja svojih finansija, što čini aftermarket farove privlačnim izborom za one s ograničenim budžetom.

Aftermarket farovi su dizajnirani sa instalacijom koja je jednostavna za korisnika. U mnogim slučajevima dolaze sa jasnim uputstvima i savršeno se uklapaju u postojeće farove, omogućavajući vozačima da samostalno obave instalaciju ili uz minimalnu profesionalnu pomoć.

Istraživanje reputacije brendova aftermarket farova i čitanje recenzija korisnika može pružiti dragocene uvide potencijalnim kupcima. Ugledni brendovi često naglašavaju kvalitet, izdržljivost i zadovoljstvo kupaca, obezbeđujući dovoljno informacija da svako može doneti ispravnu odluku.

Uprkos brojnim prednostima, ključno je priznati potencijalne nedostatke farova za naknadno tržište, kao što su varijacije u kvalitetu između brendova i važnost pravilne instalacije kako bi se izbegli problemi kao što su curenje vode ili električni kvarovi.

Stoga ako ste se odlučili za opciju aftermarket farova, važno je da odaberete kvalitetnog proizođača istih i obezbedite pravilnu intalaciju farova. U nastavku Vam donosimo informacije o dva takva proizvođača koja su dosta popularna na našem ali i evropskom tržištu.

TYC farovi – prednosti i mane

TYC, renomirani proizvođač automobilskih svetala, stekao je reputaciju proizvodnje visokokvalitetnih zamenskih farova. Ovi farovi često ispunjavaju ili premašuju OEM specifikacije, obezbeđujući besprekoran odgovarajući oblik i performanse. Koristeći naprednu tehnologiju i izdržljive materijale, TYC farovi su dizajnirani da poboljšaju vidljivost uz očuvanje estetike vašeg vozila.

Prednosti TYC farova

OEM kvalitet: TYC farovi su izrađeni sa preciznošću da ispunjavaju ili premašuju standarde Originalne opreme (OEM). Ova posvećenost OEM kvalitetu obezbeđuje besprekoran odgovarajući oblik i pouzdanu performansu, pružajući Vam sigurnost da će farovi besprekorno funkcionisati na Vašem određenom modelu vozila.

Napredna tehnologija: Integracijom najsavremenije tehnologije za osvetljenje, TYC farovi pružaju poboljšanu svetlinu i jasnoću na putu. Od poboljšane svetline do doslednosti boje temperature, TYC farovi koriste inovacije koje doprinose sigurnijem iskustvu vožnje, posebno tokom uslova smanjene vidljivosti.

Izdržljivost: Dizajnirani da izdrže zahteve svakodnevne vožnje i različite vremenske uslove, TYC farovi su izrađeni od izdržljivih materijala. Ova izdržljivost ne samo da garantuje dug vek trajanja farova, već doprinosi i doslednoj performansi tokom vremena.

Raznovrsna ponuda: TYC nudi širok spektar farova koji odgovaraju različitim markama i modelima. Bez obzira vozite sedan, SUV ili kamion, TYC pruža sveobuhvatnu selekciju, omogućavajući Vam da pronađete savršen set farova za Vaše vozilo.

Pakovanje: U kartonskoj kutiji se na dnu nalazi poliuretanska pena, potom se stavlja far umotan u kesu, i ponovo na vrhu poliuretanska pena, koja zapravo popunjava slobodan prostor u kutiji, čime se sprečavaju potencijalna oštećenja fara tokom transporta.

Mane TYC farova

Početni troškovi: Iako TYC farovi nude uštedu na duže staze, početna investicija može biti veća u poređenju sa standardnim halogenim farovima. Međutim, uzimajući u obzir njihovu naprednu tehnologiju i produženi vek trajanja, mnogi vozači smatraju da je početni trošak opravdan.

Problemi sa kompatibilnošću: U nekim slučajevima, mogu se javiti problemi sa kompatibilnošću, posebno prilikom pokušaja instalacije TYC farova na starije modele vozila. Bitno je da vozači provere kompatibilnost sa svojim određenim markama i modelima pre kupovine.

Prodiranje vlage: Neki korisnici su prijavili slučajeve prodiranja vlage u TYC farove, što dovodi do zamagljivanja ili kondenzacije. Iako TYC neprestano unapređuje svoje dizajne kako bi rešio ovaj problem, važno je da vozači prate ispravne postupke instalacije kako bi smanjili rizik.

DEPO farovi – prednosti i mane

DEPO je još jedan poznati brend u industriji aftermarket automobilskih svetala, poznat po proizvodnji širokog spektra zamenskih farova. Brend DEPO potiče iz malog grada na Tajvanu, odražavajući posvećenost kompanije održivom razvoju. DEPO je dobio prestižne nagrade i sada je istaknuti tajvanski brend koji pruža sjajne proizvode i izvanrednu uslugu korisnicima u preko 100 zemalja. Njihove farove često biraju vozači koji traže ekonomske alternative bez žrtvovanja kvaliteta.

Prednosti DEPO farova

Poboljšana vidljivost: Jedan od glavnih razloga zbog kojih vozači biraju DEPO farove je njihova superiorna osvetljenost. Ovi farovi često koriste naprednu tehnologiju osvetljenja poput LED ili HID sijalica, koje proizvode svetlije i fokusiranije zrake u poređenju sa standardnim halogenim svetlima.

Opcije prilagođavanja: DEPO farovi dolaze u različitim stilovima i dizajnima, omogućavajući vozačima da bez obzira na marku i model, personalizuju svoja vozila prema svojim željama. Dodatno, neki DEPO farovi imaju jedinstvene šeme osvetljenja ili opcije boja, što dodatno poboljšava mogućnosti prilagođavanja.

Isplativa alternativa: U poređenju sa OEM farovima, DEPO farovi često su pristupačniji bez kompromisa u kvalitetu. Za vozače koji žele da unaprede farove bez preteranog troška, DEPO nudi rešenje koje je ekonomično a ne narušava performanse. Ova isplativost čini DEPO farove privlačnim izborom za vozače koji stavljaju naglasak na dobijenu vrednost za uloženi novac.

Laka instalacija: Instalacija DEPO farova obično je jednostavna i često se može obaviti bez profesionalne pomoći. Mnogi DEPO farovi su dizajnirani kao direktna zamena za fabričke farove, što znači da se mogu instalirati koristeći osnovne alate i minimalno poznavanje automobila.

Mane DEPO farova

Početni troškovi: Dok DEPO farovi nude dugoročnu vrednost, kao i gore pomenuti TYC farovi, početni troškovi mogu biti veći u poređenju sa standardnim halogenim farovima. Međutim, mnogi vozači smatraju da napredna tehnologija i produženi životni vek opravdavaju ovu početnu investiciju.

Varijabilnost kvaliteta: Iako nude isplativu alternativu OEM farovima, DEPO farovi su ponekad kritikovani zbog varijabilnosti u kvalitetu. Neki mehaničari ističu da su se kod Fiat Punta DEPO farovi loše pokazali jer su posle kratkog vremenskog perioda isti počeli da magle. Dok neki DEPO farovi mogu zadovoljiti standarde OEM proizvoda, drugi mogu imati probleme poput lošeg pristajanja, preuranjenog otkazivanja ili loše izrade.

Problemi kompatibilnosti: Iako su mnogi DEPO farovi dizajnirani da budu kompatibilni sa širokim spektrom proizvođača i modela vozila, problemi kompatibilnosti još uvek mogu nastati, posebno sa starijim ili manje poznatim vozilima. Vozači moraju da se uvere da su DEPO farovi koje biraju kompatibilni sa specifičnostima njihovog vozila, kao što su električna instalacija, tačke montaže i druge specifikacije, kako bi izbegli komplikacije prilikom instalacije ili problema sa funkcionalnošću.

Ograničeno pokriće parancijom: Iako neki DEPO farovi dolaze sa pokrićem garancijom, trajanje i obim pokrića mogu biti ograničeni u poređenju sa OEM opcijama. Vozači treba pažljivo da pregledaju uslove garancije koje pruža proizvođač ili prodavac kako bi razumeli šta je pokriveno i koliko dugo.

Estetske razlike: Iako DEPO farovi nude širok spektar opcija prilagođavanja, neki vozači možda preferiraju estetiku OEM farova ili drugih brendova aftermarket proizvoda. DEPO farovi možda neće savršeno odgovarati stilskim elementima određenih vozila, što može rezultirati estetskim razlikama koje umanjuju ukupan izgled vozila.

Koja je razlika u ceni TYC i DEPO farova?

Pored kvaliteta farova, i uopšte auto delova, ono na šta većina vozača posebno obraća pažnju je i cena istih. I TYC i DEPO farovi su se izdvojili među brojnim proizvođačima na tržištu aftermarket farova zahvaljujući nizu prednosti koje nude a koje smo gore naveli. Kao što možete videti u tabeli u nastavku, situacija na tržištu je trenutno takva da je razlika u cenama farova ova dva proizvođača za različite modele i marke automobila neznatna. Tako da kada budete odlučivali o tome koje farove izabrati cena možda neće predstavljati odlučujući faktor.

Da proverite koja je cena TYC i DEPO farova za Vaš model automobila na internet prodavnici deloovi.com kliknite na dugme ispode.

REDNI BROJDOBAVLJAČMODEL AUTOMOBILAORGINALNI BROJCENASTRANANAZIV ARTIKLA
1TYCAUDI A4 (2004-2007)8E0941004BK12.092 RSDDESNAFAR ELEKTRICNI BELI MIGAVAC (TYC)
2DEPOAUDI A4 (2004-2007)8E0941004BK12.092 RSDDESNAFAR ELEKTRICNI BELI MIGAVAC (DEPO)
3TYCAUDI A4 (2004-2007)8E0941029BM29.747 RSDLEVAFAR XENON PROVIDAN MIGAVAC (TYC)
4DEPOAUDI A4 (2004-2007)8E0941029AS30.210 RSDLEVAFAR XENON (ZUTI MIGAVAC) (DEPO)
5TYCTOYOTA RAV 4 (2012-2016)81130-4254030.306 RSDDESNAFAR ELEKRIČNI SA LED DNEVNIM SVETLOM (TYC)
6DEPOTOYOTA RAV 4 (2012-2016)81130-4254031.260 RSDDESNAFAR ELEKTRICNI SA LED DNEVNIM SVETLOM (DEPO)
7TYCFIAT 500 L (2012-2017)5188359213.026 RSDDESNAFAR ELEKTRICNI (TYC)
8DEPOFIAT 500 L (2012-2017)5188359213.026 RSDDESNAFAR ELEKTRICNI (DEPO)
9TYCBMW SERIES 3 (E46) SDN (2002-2005)6312691095611.770 RSDDESNAFAR CRNI OKVIR (TYC)
10DEPOBMW SERIES 3 (E46) SDN (2002-2005)6312691095611.770 RSDDESNAFAR CRNI OKVIR (DEPO)
11TYCBMW SERIES 3 (E90/91) SDN 05-086311694272115.100 RSDLEVAFAR ELEKTRICNI (VALEO TIP) (TYC)
12DEPOBMW SERIES 3 (E90/91) SDN 05-086311694272115.100 RSDLEVAFAR ELEKTRICNI (VALEO TIP) (DEPO)
13TYCPEUGEOT 207 (2006-2014)62089617.318 RSDLEVAFAR SA PROJEKTOROM AFS (TYC)
14DEPOPEUGEOT 207 (2006-2014)62089617.376 RSDLEVAFAR SA PROJEKTOROM AFS (DEPO)
15TYCHONDA CIVIC H/B-L/B (2006-2012)33101-SMGA-G010-M113.575 RSDDESNAFAR ELEKTRICNI (TYC)
16DEPOHONDA CIVIC H/B-L/B (2006-2012)33101-SMGA-G010-M113.299 RSDDESNAFAR ELEKTRICNI (DEPO)
17TYCOPEL CORSA E (2015-2019)3910822319.069 RSDDESNAFAR ELEKTRICNI (H7 / H7) (TYC)
18DEPOOPEL CORSA E (2015-2019)3910822319.070 RSDDESNAFAR ELEKTRICNI (H7 / H7) (DEPO)
19TYCVW GOLF VII (2013-2016)5G194104032.032 RSDDESNAFAR XENON (TYC)
20DEPOVW GOLF VII (2013-2016)5G194104032.008 RSDDESNAFAR XENON (DEPO)

Tabela 1. Cene TYC i DEPO za određene modele automobila

*Pune cene sa uračunatim PDV-om

**Cene mogu varirati u zavisnosti od akcija i sezonskih popusta

Šta na kraju odabrati TYC ili DEPO farove?

Konačan izbor između TYC i DEPO farova zavisi od više faktora poput Vaših preferencija, budžeta i specifičnih zahteva.

Pre donošenja odluke možete razmeniti iskustva sa ljudima iz svoje okoline ili potražiti mišljenje profesionalnog automehaničara. Tu su i brojne recenzije i komentari na internetu koje vozači dele međusobno na brojnim forumima. E sada tu su mišljenja podeljena. Možete pročitati da neko ni po koju cenu ne prepučuje TYC farove, jer se isti nakon svega godinu dana zamute i požute, do toga da su neki izuzetno zadovoljni i da bi ponovo kupili iste. Isti slučaj je i sa DEPO farovima. Naići će te na razne komentare, od toga da imaju problem sa svojim LED repovima, do toga da su najbolja opcija na  aftermarket tržištu.

Vozac automobila razmislja o zameni farova na svom automobilu

Važno je da pažljivo razmotrite sve navedeno, kao i prednosti i mane koje smo izneli u ovom vodiču pre donošenja odluke o kupovini. Ako su Vam važni OEM kvalitet, napredna tehnologija i recimo pakovanje koje obezbeđuje da deo do Vas stigne neoštećen, TYC farovi mogu biti idealan izbor. Sa druge strane, ako su pristupačnost i raznolikost opcija ključni, DEPO farovi pružaju pouzdanu alternativu. Ne zaboravite uzeti u obzir i uslove vožnje, model vozila i lične preference pre nego što donesete bilo kakvu odluku.

Pored navedenih postoje i skuplje varijante aftermarket farova koje pružaju veći kvalitet i bolje performance, o čemu će biti više reči u narednom periodu.

www.deloovi.com
011 428 62 36