Mehaničar obavlja veliki servis.
Posted in: Saveti za vozače

Veliki servis

U jednom od prethodnih članaka na blogu, govorili smo o malom servisu i njegovom značaju za automobil. Iako se ne obavlja toliko često kao mali servis, ništa manje važna stavka u procesu održavanja automobila je i veliki servis.

Održavanje i servisiranje automobila su od suštinske važnosti za osiguranje dugovečnosti i optimalne performanse vozila, ali i za Vaš novčanik. Redovno održavanje automobila igra važnu ulogu u očuvanju performansi i sprečavanju neočekivanih kvarova. Među različitim vrstama održavanja, veliki servis automobila ističe se kao sveobuhvatna i neophodna procedura.

Svi mi, kao vozači, moramo biti svesni koliko je redovno održavanje vozila važno za našu sigurnost i pouzdanost na cesti. Jedan od ključnih aspekata održavanja je upravo veliki servis automobila, koji uključuje sveobuhvatan pregled i  zamenu delova koji su podložni habanju.

Mehaničar zapsuje delove koje je potrebno zameniti tokom velikog servisa.

Šta je veliki servis?

Veliki servis automobila je sveobuhvatan pregled u procesu održavanja vozila, koji se obično obavlja na preporučenoj kilometraži ili nakon određenog vremenskog perioda.

Za razliku od rutinskog pregleda, ovaj servis uključuje detaljnu proveru i zamenu ključnih delova automobila koji su potrošni i podložni habanju ili se moraju periodično zameniti radi očuvanja performansi, pouzdanosti i sigurnosti automobila.

Šta obuhvata veliki servis?

Veliki servis obuhvata proveru i zamenu nekoliko važnih delova i sistema kako bi se osiguralo pravilno funkcionisanje automobila. Šta sve obuhvata ovaj servis uglavnom zavisi od vrste i tipa motora. Ovo su neke od ključnih komponenti koje se obično proveravaju ili zamenjuju tokom velikog servisa:

  • Zupčasti kaiš,
  • Španeri,
  • Roleri,
  • PK (klinasti) kaiš,
  • Zatezači PK kaiša,
  • Roleri PK kaiša,
  • Vodena pumpa,
  • Antifriz (rashladna tečnost).

Zupčasti kaiš

Zupčasti kaiš je važan deo koji povezuje unutrašnje komponente motora, poput bregaste osovine i radilice (kolenastog vratila). On sinhronizuje rad klipova (koji pokreću radilicu) i ventila (koje kontroliše bregasta osovina) i omogućava ispravan rad motora.

Zupčasti kaiš u automobilu

Ako zupčasti kaiš otkaže, može doći do ozbiljnog oštećenja i kvara motora.

Vek trajanja zupčastog kaiša je određen preporuka proizvođača u vezi sa intervalima zamene zupčastog kaiša, jer se razlikuje kod različitih modela automobila. Zupčasti kaiš bez obzira ne pređenu kilometražu, vremenom počinje da gubi svojstva, na šta utiču uslovi vožnje, pa se može desiti da je potrebna zamena i pre preporučene pređene kilometraže. Takođe, ukoliko je kaiš pohaban, zamašćen, ispucao, ili je oslabio i rasteže se, neophodna je zamena. Stručno lice treba detaljno pregledati zupčasti kaiš, jer se može desiti da iako spolja izgleda ok, njegove funkcije nisu zadovoljavajuće.

Roleri i španeri

Roleri i španeri (zatezači) su bitni delovi sistema zupčastog kaiša. Oni obezbeđuju održavanje odgovarajuće napetosti (zategnutosti) kaiša i osiguravaju glatko funkcionisanje. Ako kaiš nije dovoljno zategnut, mogu se javiti oscilacije koje nisu predviđene, a takođe može doći do zaglavljivanja španera, što dalje vodi ka bržem pucanju kaiša jer se isti podvrgava prekomernom termičkom naprezanju.

Ove komponente se pregledaju tokom velikog servisa, i ako se primeti bilo kakvo habanje ili oštećenje, zamenjuju se kako bi se sprečilo klizanje ili kvar kaiša.

PK kaiš automobila

PK (klinasti) kaiš

PK kaiš, poznat i kao klinasti kaiš, pokreće različite komponente u motoru, poput alternatora, pumpe za vodu, kompresora klima uređaja, i slično, u zavisnosti od konstrukcije motora.

Ukoliko dođe do spadanja ili pucanja PK kaiša, može se desiti da se isti podvuče pod zubčasti kaiš i prozoruke ozbiljan kvar. Zato su neizostavni pregled i zamena PK kaiša kao deo velikog servisa automobila.

Vodena pumpa

Vodena pumpa

Vodena pumpa, ili pumpa za vodu, kako je mi neispravno zovemo, je zapravo pumpa rashladne tečnosti.

Vodena pumpa cirkuliše rashladnu tečnost kroz motor i pomaže u regulisanju njegove temperature. Tokom velikog servisa, vodena pumpa se detaljno pregleda radi utvrđivanja potencijalnih znakova curenja i habanja i ispravnosti. Ako se primete bilo kakvi problemi, vodena pumpa se mora zameniti kako bi se sprečilo pregrevanje motora i moguća oštećenja, i omogućilo održavanje optimalne temperature.

Zamena antifriza u automobilu.

Antifriz (rashladna tečnost)

Antifriz je rashladna tečnost koja sprečava smrzavanje rashladnog sistema i takođe štiti motor od prekomernog zagrevanja.

Kada je motor hladan vrši se provera nivoa rashladne tečnosti. Ukoliko rashladna tečnost nema odgovarajući nivo, to može dovesti do pregrevanja, a samim tim i oštećenja motora. Važno je proveriti i da li je došlo do kontaminacije rashladne tečnosti, što mogu uzrokovati brojne nečistoće koje se vremenom nakupljaju u sistemu hlađenja automobila.

Redovna provera i zamena antifriza, kao neizostavan delo velikog servisa, važni su za osiguranje optimalnih performansi motora svakog automobila.

Koliko često se radi veliki servis?

Teško je definisati precizan odgovor na ovo pitanje. Idealno vreme za veliki servis zavisi od različitih faktora, uključujući marku automobila, model, starost, pređenu kilometražu, uslove vožnje i preporuke proizvođača.

Uopšteno, veliki servis se obično preporučuje svakih 60.000 do 100.000 pređenih kilometara ili svake 4 do 5 godina, u zavisnosti od toga šta prvo nastupi. Međutim, važno je da se pridržavate preporuka proizvođača koje su nalaze u uputstvu za Vaš automobil ili se konsultujte sa pouzdanim mehaničarom kako biste utvrdili specifični interval za Vaš automobil.

Otežani uslovi vožnje često uzrokuju kraće intervale obavljanja velikog servisa automobila.

Razgovor vozača i mehaničara o intervalu obavljanja velikog servisa

Zašto je važan veliki servis?

Veliki servis je od vitalne važnosti za održavanje performansi, sigurnosti i pouzdanosti vozila.

Zamena potrošenih delova i redovno održavanje ključnih komponenti pomaže u održavanju optimalnih performansi vozila. To uključuje poboljšanje potrošnje goriva, povećanje snage motora i obezbeđivanje glatkog rada ključnih sistema u automobilu.

Veliki servis obezbeđuje da Vaš automobil bude siguran i bezbedan tokom vožnje, smanjujući rizik od nezgoda na putu.

Redovno održavanje i zamena ključnih komponenti sprečava neželjene kvarove i oštećenja koja mogu dovesti do skupih popravki. To Vam može uštedeti značajno vreme i novac. Osim toga, održavanje automobila u dobrom stanju doprinosi boljoj potrošnji goriva, smanjenju emisija štetnih gasova i produžava životni vek vozila.

Automobil koji se redovno održava ima tendenciju da traje duže. Adresiranjem manjih problema na vreme i sprečavanjem ozbiljnih kvarova, veliki servis pomaže da Vas automobil duže vreme služi bez skupih popravki ili prerane zamene.

Vozilo koje je redovno servisirano, uz dokumentovanu istoriju velikih i malih servisa, može privući veću vrednost pri prodaji. Potencijalni kupci cene sigurnost, da je vozilo dobro održavano, povećavajući njegovu privlačnost na tržištu i možda omogućavajući Vam bolju pregovaračku poziciju ukoliko razmišljate o prodaji.

Neki automobilu nemaju veliki servis?

Neki automobili koriste lance umesto zupčastih kaiševa koji prenose snagu na točkove. Lanac je uglavnom u poređenju sa zupčastim kaišem dugotrajniji i čvršći, pa nema potrebe za zamenom u predviđenim intervalima kao kod zupčastog kaiša u velikom servisu.

Neki moderni motori imaju promenljive intervale servisa (VSI) koji se prilagođavaju stvarnoj upotrebi vozila. Ovi automobili ne zahtevaju klasičan veliki servis sa zamenom zupčastog kaiša, rolera i španera. Ipak, i dalje je važno pratiti preporuke proizvođača za redovno održavanje i servisiranje takvih vozila.

Električni automobili imaju manje mehaničkih komponenti u poređenju sa automobilima sa unutrašnjim sagorevanjem, što rezultira manjim održavanjem. Međutim, i električna vozila zahtevaju redovno održavanje, iako sa drugačijim fokusom, poput zdravlja baterije i softverskih ažuriranja.

Obavezan veliki servis kod kupovine polovnog automobila

Kupovina polovnog automobila može biti rizična ako prethodni vlasnik nije pravilno održavao vozilo. U tom slučaju, veliki servis može biti od presudne važnosti kako bi se identifikovali potencijalni problemi i izvršile neophodne zamene delova. Obavljanje velikog servisa pre kupovine polovnog automobila pruža dodatnu sigurnost i snažno se preporučuje, ako ne i obavezno je iz sledećih razloga:

Osiguranje pouzdanosti vozila

Polovna vozila često dolaze sa nepoznatim istorijama održavanja. Veliki servis pruža uvid u stanje vozila i upućuje da je vozilo temeljno pregledano i da su ključne komponente servisirane ili zamenjene, smanjujući rizik od neočekivanih kvarova.

Otkrivanje skrivenih problema

Veliki servis može otkriti potencijalne probleme koji možda nisu odmah vidljivi tokom vizuelnog pregleda ili test vožnje. On omogućava mehaničaru da otkrije te skrivene probleme i proceni ukupno stanje vozila, pružajući Vam dragocene informacije pre nego što donesete odluku o kupovini.

Pregovaračka prednost

Poznavanje stanja polovnog automobila putem obavljanja velikog servisa može Vam pružiti prednost tokom pregovaranja o ceni. Ako se tokom servisa otkriju bilo kakvi problemi, možete zatražiti popravke ili zahvaljujućim tim informacijama postignuti dogovor oko promene cene.

Mehaničar sa zaštitnom opremom proverava nivo kočione tečnosti u automobilu

Redovno servisiranje, uključujući veliki servis automobila, ključno je za održavanje Vašeg vozila u dobrom stanju.

Veliki servis automobila je sveobuhvatna procedura koja ima ključnu ulogu u održavanju performansi, pouzdanosti, sigurnosti i dugotrajnosti Vašeg vozila. Preporučuje se pridržavanje smernica proizvođača za preporučene intervale obavljanja velikog servisa i konsultovanje pouzdanog mehaničara za specifične preporuke.

Neka Vaš automobil bude u najboljem mogućem stanju uz redovno obavljanje velikog servisa, jer Vaša sigurnost na cesti, a samim tim i sugurnost svih ostalih učesnika u saobraćaju je neprocenjiva.

Delove za veliki servis poručite u Deloovima

Da biste vašem automobilu obezbedili pravilno funkcionisanje, ali i sebi i svojim saputnicima bezbednost tokom vožnje, važno je da vodite računa ge nabavljate auto delove za Vaše vozilo.

Stoga, predlažemo da delove za veliki servis poručite kod nas u Deloovima.

Na našoj internet prodavnici deloovi.com možete pogledati ponudu od preko milion novih auto delova za sve marke i modele automobila. Pored delova za veliki servis, u ponudi imamo i delove za mali servis, karoserijske delove, rashladne sisteme, rasvetu, univerzalnu opremu i još mnogo toga.

Sarađujemo isključivo sa poudzanim i proverenim dobavljačima. Svi auto delovi imaju garanciju o kvalitetu i proizvedeni su u skladu sa najvišim standardima.

Za sva pitanja i pomoć oko izbora i poručivanja auto delova kontaktirajte naš tim profesionalnih prodavaca koji će Vam vrlo rado pomoći u svemu. Možete koristiti društvene mreže, live chat podršku ili neki od brojeva telefona:  011 428 62 56  i 060 499 45 22.

www.deloovi.com
011 428 62 36