Najveca i najpovoljnija internet prodavnica auto delova u Srbiji.
Posted in: Saveti za vozače

Vožnja automobila u zimskim uslovima

Stigla zima, e pa neka. Odavno se na nju čeka!

S obzirom da je već februar mesec, podrazumeva se da su Vaši automobili spremno dočekali ovo doba godine.

Vremenski uslovi zimi mogu znatno da otežaju vožnju i učine je potencijalno opasnom, pa zbog toga moramo biti dodatno oprezni. Niske temperature, kiša, magla, poledica, sneg  sve su to problemi sa kojima se vozači susreću u zimskim mesecima. Pa skoro svakodnevno čujemo u medijima da je u ovom periodu posebno važno ”da prilagodimo vožnju uslovima na putu i poštujemo saobraćajnu signalizaciju”.

Kiša

Kada je reč o vožnji po kišnom vremenu, važno je da uključite svetla i brisače. To će Vam poboljšati vidljivost ali i učiniti Vaš automobil vidljivijim drugim učesnicima u saobraćaju. Mokri putevi, koji mogu biti izuzetno klizavi (naročito oni na kojima ima tragova od prosutog ulja, goriva i slično, što nije retka pojava kod nas) otežavaju kontrolisanje vozila pa se preporučuje da vozite sporije u ovakvim uslovima. Posebno vodite računa da izbegavate vožnju krod duboke bare/lokve, jer može doći do oštećenje motora usled ulaska vode.

Magla

Pored kiše česta pojava na našim putevima je magla. Magla značajno utiče na smanjenje vidljivosti i znakova i drugih vozila na putu, a samim tim čini težim reagovanje u hitnim situacijama. Stoga je važno da uključite regularna svetla i maglenke, usporite i držite rastojanje u odnosu na druga vozila, vodeći računa i o ostalim učesnicima u saobraćaju koje možda nećete odmah uočiti (biciklisti, pešaci). U slučaju izuzetno guste magle možete uključiti i sva četiri migavca. Obavezno koristite grejanje ili klimu u Vašim automobilima kako Vam prozori ne bi ”zamaglili” iznutra.

Sneg i led

A zima ne bi bila zima da nema snega, noćne more za mnoge vozače.

Kod vožnje u snežnim uslovima vrlo je bitno da Vaš automobil ima potrebnu zimsku opremu: zimske gume sa odgovarajućim profilom, četku za čišćenje vetrobranskog stakla, lopatu za sneg, pesak ili sol, lance, kao i set za hitne slučajeve u zimskom periodu koji će između ostalog sadržati baterijsku lampu, deku, dodatnu odeću, grickalice, vodu i prvu pomoć. U slučaju da dođe do kvara treba da imate kablove za paljenje ili uže za vuču. Tokom vožnje po snegu obavezno usporite i držite veće rastojanje između Vas i vozila ispred Vas, jer sneg može da uzrokuje otežano zaustavljanje i klizanje vozila po putu. Posebno budite oprezni jer se često na našim putevima javljaju led i poledica (tanak sloj leda koji je vrlo teško uočiti), naročito u blizini mostova i nadvožnjaka. Izbegavajte naglo kočenje.

Ukoliko se pripremate za odlazak na zimovanje prvo proverite da li je Vaš automobil adekvatno opremljen (zimske gume,  lanci, ispravna svetla, kočnice, brisači, …, a za sve ono što ne možete sami da proverite posetite automehaničara). Pogledajte vremensku prognozu kako bi znali šta da očekujete i kako da se pripremite.  Planirajte svoju rutu tako što ćete odabrati najsigurniji i najdirektniji put do krajnje destinacije. Ukoliko je to moguće, izbegavajte bilo koju rutu sa strmim brdima ili oštrim zavojima koji mogu biti opasniji tokom hladnog vremena.

Kako da odmrznete stakla na Vašim automobilima?

Pročitajte sledećih par trikova kako da vrlo brzo odmrznete stakla na Vašim automobilima.

Alkohol i voda

Pomešajte alkohol i vodu u razmeri 2:1, a možete dodati i par kapi tečnog sapuna ili alkoholnog sirćeta radi učinkovitijeg efekta. Pripremljenu tečnost sipajte u bočicu sa raspršivačem. Isprskajte sva stakla na Vašem automobilu, i gledajte kako se za samo par sekundi tope tvrdokroni slojevi leda. Prebrišite stakla koristeći magičnu krpu.

Alkoholno sirće i voda

Pomešajte alkoholno sirće i vodu u razmeri 3:1. Pripremljenu tečnost prespite u bočicu sa raspršivačem i ponovite postupak kao u prethodnom slučaju.

So i voda

Rastopite jednu kašiku soli u dve šolje tople vode. Pripremljenu tečnost prespite u bočicu sa raspršivačem, i ponovite postupak kao kod prethodna dva slučaja.

Koristeći neki od ovih trikova, otopićete tvrdokorni led na staklima čak i u najhladnijim jutrima.

Ukoliko ste se odlučili da krenete na neki odmor ili duži put, a potrebni su Vam novi auto delovi, onda Vam preporučujemo da posetite našu intrenet prodavnicu www.deloovi.com. Za svaki od preko 150 000 novih auto delova  u našoj ponudi (karoserijski delovi, rashladni sistemi, brave, brisači, armortizeri i još mnogo toga), nudimo Vam garanciju da se radio o visokokvalitetnim novim auto delovima kao i mogućnost zamene, ukoliko Vam poručeni deo ne odgovara ili ste pogrešili pri porudžbini.

www.deloovi.com
011 428 62 36