Posted in: Saveti za vozače

Xenon ili LED sijalice za automobil: Prednosti i mane svakog tipa rasvete

Sigurnost u saobraćaju je ključna briga svakog savesnog vozača, a od vitalne je važnosti da se osigura pravilno osvetljenje vozila. Osvetljenje u automobilu ima važnu ulogu u poboljšanju vidljivosti i sigurnosti u različitim uslovima vožnje, uključujući noćnu vožnju, kišu, maglu i smanjenu vidljivost.

Farovi automobila (prednja svetla), koji su kao njegove “oči”, igraju važnu ulogu u obezbeđivanju uslova za bezbednu vožnju. Tokom godina, kontinuirani napredak u tehnologiji je revolucionisao automobilsku industriju, pružajući vozačima svetlije i energetski efikasnije opcije.

Razlicite vrste sijalica za razlicite farove automobila: halogene, xenon i LED.

Kada je reč o izboru farova za Vaš automobil, na raspologanju imate nekoliko opcija. Još od sedamdesetih godina 20. veka, halogene sijalice su uobičajene u automobilskoj industriji. One se i danas koriste zbog svoje pristupačnosti u mnogim automobilima, iako su manje energetski efikasne i imaju kraći vek trajanja u poređenju sa xenon i LED sijalicama. Međutim, sve je više proizvođača automobila koji se opredeljuju za efikasnije i dugotrajnije alternative. Xenon i LED sijalice imaju bolje performanse u odnosu na tradicionalne halogene sijalice, kada je reč o jačini osvetljenja koje emituju, energetskoj efikasnosti i izdržljivosti.

Ali, i između ova dva tipa postoje neke ključne razlike, koje trebate uzeti u obzir pre nego se odlučite šta želite da odaberete za Vaš automobil. U daljem tekstu govorimo o prednostima i manama ovih tipova rasvete.

Xenon sijalice za automobil

Ksenonska svetla, takođe poznata kao svetla visokog intenziteta pražnjenja (HID svetla), već nekoliko godina se široko koriste u automobilskoj industriji. Ova svetla su poznata  po svojoj visokoj jačini i poboljšanoj vidljivosti. Ksenonska svetla često imaju blago plavkastu boju, što poboljšava percepciju boja i detalja na cesti.

Xenon far na automobilu

Prednja svetla sa ksenonskim gasnim lampama postoje od 1990-ih. Zapravo je ovaj gas počeo da se koristi za potrebe osvetljenja još 1930-ih godina, ali je u automobilsku industriju ušao tek krajem 20 veka.

Xenon sijalice koriste električni luk za proizvodnju svetlosti. Električna energija visokog napona prolazi kroz komoru punjenu gasom, obično ispunjenu ksenonskim gasom, koji proizvodi luk. To dalje proizvodi jako, intenzivno svetlo koje je mnogo svetlije od tradicionalnih volfram-halogenih farova (sijalice koje sadrže halogen gas i volframovu nit).

Automobili sa ovim tipom osvetljenja su mnogo skuplji u poređenju sa onima koji imaju halogena svetla, iz više razloga. Za generisanje luka neophodan je visokonaponski signal, proizveden posebnom kontrolnom jedinicom. Zbog velike jačine svetlosti, automobili zahtevaju i neke dodatne mere za zaštitu drugih vozača od zaslepljivanja, kao što su na primer, sistem za čišćenje farova i automatsko nivelisanje farova.

Prednosti Xenon sijalica

Svetlina i prirodna boja svetlosti

Xenon sijalice proizvode intenzivne i fokusirane svetlosne zrake, što pomaže vozačima da vide dalje unapred, poboljšavajući posebno sigurnost pri noćnoj vožnji. Ova svetla emituju belu svetlost s blagim plavkastim tonom, što se približava prirodnom dnevnom svetlu. To može, kao što smo već pomenuli poboljšati percepciju boja i detalja na cesti.

Trajnost

U poređenju sa tradicionalnim halogenim sijalicama, xenon sijalice imaju duži vek trajanja, i to dva do tri puta duži. Projektovane su da traju  2.000 – 3. 000 sati, čime se smanjuje učestalost zamene sijalica što ih čini isplativim izborom na duže staze.

Efikasnost u potrošnji energije

Xenon sijalice su energetski efikasnije od tradicionalnih halogenih sijalica. Ksenonska svetla troše manje energije u poređenju sa tradicionalnim halogenim sijalicama, što može pomoći u poboljšanju potrošnje goriva Vašeg automobila. Tehnički, halogena svetla troše 55W, a ksenonska 35W.

Niska temperatura

Xenon sijalice generišu manje toplote u poređenju sa halogenim sijalicama, čime se smanjuje rizik od oštećenja okolnih komponenti i omogućava sigurnija vožnja.

Estetski izgled

Mnogi vozači smatraju da ksenonska svetla daju moderniji i sofisticiraniji izgled vozilu. Ova vrsta osvetljenja često se koristi na luksuznim automobilima.

Mane Xenon sijalica

Vreme zagrevanja

Xenon sijalice zahtevaju kratko vreme zagrevanja pre nego što dostignu svoju maksimalnu svetlinu. Ovo kašnjenje može biti problem ako često uključujete i isključujete svetla.

Cena

Xenon sijalice su često skuplje u početnoj kupovini u odnosu na druge opcije osvetljenja. Dodatno, ukoliko je potrebna zamena xenon sijalice, to može biti skupo. Takođe ih je potrebno zameniti u oba fara istovremeno.

Odsjaj

Nepravilno postavljena ili neusaglašena ksenonska svetla mogu izazvati odsjaj, što može oslepiti vozače koji dolaze iz suprotnog smera. Veoma je važno osigurati pravilno poravnanje i instalaciju kako bi se ovaj problem smanjio.

LED sijalice za automobil

Najnovija tehnologija farova, LED (Light Emitting Diode – svetleće diode) svetla su poslednjih godina postala popularna zbog svoje efikasnosti, dugotrajnosti i svestranosti. Do nedavno su se koristila uglavnom na luksuznim vozilima.

LED far na automobilu

Oni ne sadrže nikakav gas, već rade koristeći ono što je poznato kao tehnologija čvrstog osvetljenja. Ova svetla koriste poluprovodničke diode koje stvaraju optičko zračenje koje prenosi električnu struju, za proizvodnju svetlosti. Proizvode svetliju, belju svetlost od halogenih prednjih svetala. Dioda je poluprovodnik koji svetli dok električna struja prolazi kroz njen mikročip. Savremene LED diode su otporne na različite vremenske i fizičke uslove.

Kako tehnologija napreduje, LED sijalice za farove postaju jeftinije za proizvodnju.

Prednosti LED sijalica

Efikasnost u potrošnji energije

LED sijalice su veoma energetski efikasne, trošeći manje energije u poređenju sa ksenonskim ili halogenim sijalicama. To smanjuje opterećenje električnog sistema Vašeg automobila i povećava efikasnost goriva.

Trajnost

LED sijalice imaju impresivan vek trajanja, često trajući do 25.000 sati ili više. To smanjuje potrebu za čestom zamjenom sijalica i štedi Vam novac na duže staze.

Trenutno osvetljenje

LED svijalice pružaju trenutno osvetljenje bez vremena zagrevanja. Ona odmah dostižu punu svetlinu pri aktivaciji, obezbeđujući maksimalnu vidljivost od trenutka kada se uključe.

Fleksibilnost dizajna

LED svetla su kompaktna i mogu se lako integrisati u različite oblike i veličine, što omogućava proizvođačima automobila da kreiraju elegantne i stilizovane svetlosne dizajne. Dodatno, LED svetla se mogu programirati da emituju različite boje i efekte osvetljenja, poboljšavajući estetiku vozila.

Mane LED sijalica

Osetljivost na toplotu

LED sijalice su osetljive na prekomernu toplotu, odnosno ekstremno visoke temperature, što može uticati na njihovu performansu i trajnost. Međutim, moderna LED svetla često su opremljena sistemima za hlađenje kako bi se održala optimalna temperatura.

Ograničenja u svetlini

Iako su LED svetla generalno svetla, njihova jačina možda neće biti jednaka ksenonskim svetlima. Međutim, neprekidna unapređenja u LED tehnologiji teže ka tome da se ta razlika smanji.

Cena

LED sijalice mogu imati veću početnu cenu u poređenju sa tradicionalnim halogenim sijalicama i ksenonskim svetlima. Međutim, njihova dugotrajnost i efikasnost mogu dugoročno smanjiti troškove održavanja i zamene, što ih čini isplativim izborom na duže staze.

Održavanje i zamena svetala

Pravilno održavanje osvetljenja u automobilu ključno je za sigurnost i vidljivost na cesti. Evo nekih od saveta u nastavku:

Redovno proveravajte svetla

Periodično proveravajte sva svetla na automobilu kako biste bili sigurni da rade ispravno. Obratite pažnju na potencijalne probleme kao što su iskrivljene ili ispucale sijalice.

Zamenite oštećene sijalice

Ako primetite da sijalica ne radi ili je oštećena, zamenite je što je pre moguće. Mnogi proizvođači automobila pružaju upute za zamenu sijalica u priručniku koji dobijete sa automobilom. Ako niste sigurni kako da zamenite sijalicu, posetite profesionalnog mehaničara.

Redovno održavanje i pranje farova.

Održavajte svetla čistim

Prednja svetla mogu se s vremenom zamutiti zbog prašine, prljavštine i UV zračenja. Redovno čistite svetla kako biste poboljšali vidljivost. Koristite posebne proizvode za čišćenje ili se posavetujte sa profesionalcem za preporuke o najboljim načinima čišćenja svetala.

Pazite na pravilno postavljanje

Obratite pažnju na pravilno postavljanje svetala kako biste izbegli prekomerni odsjaj ili slabu vidljivost. Ako primetite da su svetla nepravilno postavljena, posetite kvalifikovanog mehaničara kako bi Vam ih pravilno podesili.

Da li odabrati Xenon ili LED sijalice za automobil?

Pre donošenja odluke, važno je razmotriti Vaše specifične zahteve, budžet i kompatibilnost svetlosnog sistema sa Vašim automobilom. Posavetujte se sa stručnjakom ili pogledajte u uputstvu za upotrebu Vašeg automobila, određene smernice o odgovarajućim svetlosnim opcijama. Ako želite intenzivnu svetlinu i estetski izgled, xenon sijalice  mogu biti pravi izbor. Sa druge strane, ako vam je važna efikasnost, dugotrajnost i brzo paljenje, LED sijalice  su verovatno bolja opcija.

Takođe je važno proveriti zakonske propise i regulative u Vašem području u vezi sa korištenjem ksenonskih i LED svetala na Vašem vozilu. Neki zakoni mogu ograničavati vrstu i intenzitet svetla koji možete koristiti.

Na kraju, ksenonska i LED svetla imaju svoje prednosti i mane, a pravi odabir zavisi od Vaših potreba, afiniteta i budžeta koji možete da izdvojite. Bez obzira na vrstu osvetljenja koje odaberete, osigurajte da su svetla pravilno postavljena i održavana kako biste osigurali najbolju vidljivost na cesti i sigurnu vožnju.

Deloovi – provereno mesto za sve što je potrebno Vašem automobilu!

Bez obzira za koji tip rasvete da se odlučite, sve što Vam treba možete pronaći na našoj internet prodavnici deloovi.com. U ponudi imamo halogene, xenon i LED sijalice za prednja svetla, ali i sve ostale tipove rasvete u automobilu. Pored toga, u ponudi koja uključuje preko  150 000 novih auto delova, možete pronaći rashladne sisteme, amortizere, retrovizore, branike i druge plastične delove, karoserijske delove i još mnogo toga. Ponudom su pokrivene sve marke i modeli automobila.

Posetite našu internet prodavnicu, registrujte se i pratite nas na društvenim mrežama. Uskoro Vas očekuju brojna iznenađenja.

Ne zaboravite da je u toku junska akcija u kojoj smo Vam obezbedili 10% popusta na sve auto delove u našoj ponudi.

www.deloovi.com
011 428 62 36

Write A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *