Posted in: Saveti za vozače

Zaštitite motor Vašeg automobila!

Šta je motor?

Sigurni smo da svi automehaničari kao i naši klijenti muške populacije znaju šta je motor. Ali hajde da  napišemo još jednom tu univerzalnu definiciju, kako bi informisali i žensku populaciju, koja je takođe brojna među našim klijentima i uopšte učesnicima u saobraćaju, ali i sve one koji tek počinju da voze ili su kupili svoj prvi automobil.

Motor automobila je složena mašina koja je dizajnirana da transformiše toplotu sagorevajućeg gasa u silu koja okreće točkove automobila.

Često možemo čuti od naših automehaničara, u emisijama na televiziji, ili pročitati u časopisima koji prikazuju sadržaj iz automobilske industrije, kako je motor srce ili duša svakog automobila. Složili se sa tim komentarom ili ne, moramo znati da u automobilu ništa ne može glatko da radi ukoliko je motor u lošem stanju.

Kako je to jedan od skupljih delova u automobilu, sama popravka ili zamena istog iziskuje veliki trošak. Tako da ukoliko niste vodili računa o motoru Vašeg automobila, može se desiti da novac koji ste ostavili za zimovanje ili letovanje neplanski potrošite na njegovu popravku ili zamenu.

Zaštita motora

Šalu na stranu, vrlo je važno da održavate motor Vašeg automobila u savršenom i funkcionalnom stanju tokom cele godine.

Veoma važan saveznik u tom poslu Vam je zaštita motora, koju većina današnjih vozila poseduje, što nije bio slučaj ranije. Kod retko kojeg starijeg modela automobila ćete pronaći zaštitu motora, jer se ona lako otkine/odlepi/razbije, usled velikog broja neravnina i rupa na našim putevima.
Kako ranije nije bilo tako jednostavno nabaviti bilo koji deo za automobil, a takođe i usled nedovoljne informisanosti, naši roditelji, deke, komšije ili rođaci koji su koristili automobile u tom periodu nisu mnogo pridavali značaj tome što je ”otpala tamo neka plastika” , koja im je ionako često samo smetala ukoliko bi želeli da sami ”majstorišu” oko svojih automobila. Što je naravno bio pogrešan pristup, jer je zaštita motora veoma važan deo automobila.

Pored samog motora, zaštita motora štiti i ostale delove koji se nalaze ispod haube (spoljne pokretne delove motora kao što su španeri, roleri, kaiševi, remenice, alternator kao i elektroniku koja se nalazi u motornom prostoru) od prljavštine i raznih nečistoća (blato, prašina, lokve od kiše, kamenje, …). To je recimo veoma važno kada dođe do poplava u našim područjima zbog obilnih padavina, ali i lošeg sistema za odvodnjavanje, jer akumulirana voda može ući u motor automobila i prouzrokovati veliku štetu. 

Zaštita motora produžva vek trajanja motora jer kako joj samo ime kaže štiti sve njegove delove, a takođe i smanjuje buku tokom vožnje, pa predstavlja i neku vrstu zvučne izolacije. Zanimljiva je i činjenica da se motor automobila koji poseduje zaštitu motora, zimi sporije hladi nego motor automobila koji je bez zaštite.

Kako da održavate motor automobila?

Pored posedovanja zaštite motora, važno je da adekvatno održavate motor Vašeg automobila. U nastavku pročitajte neke korisne savete:

  • Svakog meseca proveravajte nivo ulja;
  • Kako biste izbegli probleme sa kilometražom proveravajte protok vazduha u motoru;
  • Ukoliko primetite da je došlo do curenja goriva odmah posetite Vašeg automehaničara;
  • Vodite računa da ne dođe do pregrejavanja motora jer to može izazvati veliku štetu;
  • Redovno servisirajte Vaš automobil.

Ukoliko samo Vam ovim kratkim tekstom uspeli skrenuti pažnju na to koliko je važna zaštita motora, a trenutno je Vaš automobil ne poseduje, savetujemo Vam da posetite našu internet prodavnicu www.deloovi.com. U okviru naše ponude možete pronaći zaštitu motora za sve modele automobila. A pored zaštite motora u ponudi imamo i sve  karoserijske delove, rasvetu, rashladne sisteme, brave, mehanizme, retrovizore, brisače i još mnogo toga za Vaš automobil.

Zapratite nas na društvenim mrežama i budite u toku sa akcijama kompanije Deloovi!

www.deloovi.com
011 428 62 36