Posted in: Zanimljivosti

Značenje logotipa poznatih brendova automobila

Logotipi proizvođača automobila su mnogo više od običnih oznaka koje se nalaze na haubama i rešetkama ovih vozila. Oni predstavljaju suštinu brenda, prenoseći njegov identitet, nasleđe i vrednosti u jednom simbolu. Skoro svaki automobilski logotip priča jedinstvenu priču. Od elegantnih i gracioznih do hrabrih i moćnih, automobilski logotipi već decenijama zaokupljaju našu maštu.

Bez obzira da li ste zaljubljenik u automobile ili jednostavno ste zainteresovani za brendiranje i dizajniranje, pridružite nam se da zajedno otkrijemo svet automobilskih logotipa.

Automobilski logotipi su se značajno razvijali tokom vremena, odražavajući promjene u dizajnu automobila, kulturne trendove i tehnološke napretke. To je sredstvo zahvaljujući kojem su proizvođači automobila, u vreme kada je auomobilska industrija počela značajno da se razvija, uspeli da se razlikuju od svoje konkurencije, i uspostave određeni vizuelni identitet.

U ranim godinama automobilske industrije, logotipi su često bili jednostavni, naglašavajući ime ili inicijale brenda. Međutim, kako su automobilske kompanije sticale prepoznatljivost i konkurencija se uvećavala, logotipi su postajali sofisticiraniji i prepoznatljiviji, uključujući jedinstvene dizajnerske elemente i simbolične slike.

Tipografija igra važnu ulogu u automobilskim logotipima, prenoseći stil, eleganciju i suštinu samog brenda. Luksuzni proizvođači automobila često koriste elegantne, glatke i vremenski neograničene fontove kako bi projektovali osećaj sofisticiranosti. Stil pisanja slova koji se koristi u Cadillac logotipu je klasičan primer kako tipografija može izražavati eleganciju i izazivati osećaj nostalgije. Nasuprot tome, logotipi sportskih automobila poput Lamborghinija i Ferraria biraju hrabre i agresivne fontove koji odražavaju snagu i brzinu povezane sa njihovim vozilima.

Boje su moćan alat u dizajnu logotipa, izazivajući emocije i utičući na percepciju potrošača. Na primer, crvena se često povezuje sa energijom, strašću i uzbuđenjem, što je čini popularnim izborom za logotipe sportskih automobila.

Logotipi najpoznatijih brendova automobila

Mercedes Benz

Logotip kompanije Mercedes Benz na automobilu parkiranom u radionici

Logotip kompanije Mercedes Benz sinonim je za luksuz, eleganciju i inovaciju. Trokraka zvezda unutar kruga simbolizuje dominaciju kompanije na kopnu, moru i u vazduhu. Poreklo ovog logotipa može se pratiti od ranih godina 20. veka kada su Mercedes i Benz bili odvojene kompanije. Spajanjem ove dve kompanije 1926. godine, stvoren je jedinstven brend i njegov simbol.

Prema jednoj priči srebrna boja znaka potiče iz vremena prve Grand Prix trke. Kako je jedan njihov automobile imao težinu veću od dozvoljene, tim je došao na ideju da šmirglanjem i polirajem automobila uklone višak farbe. Kao rezultat dobili su na stazi automobil boje metala koji je prozvan “srebrna strela”. Tokom godina, logotip Mercedes Benza prošao je kroz suptilne promene, sa manjim izmenama u dizajnu, ali su osnovni elementi ostali nepromenjeni.

Lamborghini

Lamborghini, poznat po svojim zadivljujućim sportskim automobilima, ima logotip sa divljim bikom. Ferruccio Lamborghini, osnivač brenda, bio je bik u horoskopu i imao je fascinaciju borilačkim bikovima. Odabir bika kao simbola brenda odražavao je njegovu ličnost i karakteristike koje imaju njegova vozila – snagu, moć i otpornost. Logotip takođe odaje počast poljoprivrednom nasljeđu Lamborghinija, budući da je Ferruccio Lamborghini počeo kao proizvođač traktora. Kompanija je počela sa proizvodnjom automobila 1963. godine.

Ferrari

Famozni galopirajući konj na žutoj pozadini, uz prateća slova S i F (Scuderia Ferrari) prepoznatljiv je logotip kompanije Ferrari. Poznatu kompaniju osnovao je Enzo Ferrari 1929. godine. Postoje različite verzije priče o nastanku ovog logotipa (Cavallino Rampante).

Galopirajući konj predstavlja odavanje počasti Francescu Baracci, legendarnom italijanskom pilotu, čiju je majku, groficu Paolinu, Enzo upoznao na jednoj trci 1923. godine. Barraca je bio italijanski nacionalni heroj, učesnik Prvog svetskog rata koji je umro mlad.

Prema jednoj verziji on je na svom avionu imao simbol galopirajućeg konja jer je njegova vazdušna jedinica bila upisana u konjički puk. Dok druga verzija govori da je on taj simbol preuzeo sa nemačkog aviona kojeg je oborila njegova jedinica. Na nemačkom avionu nalazio se grb Štutgarta čiji je simbol galopirajući konj. Zapravo, originalni naziv ovog grada glasio je Stutengarten, što u prevodu sa nemačkog jezika znači ergela za uzgajanje pastuva, ili na italijanskom Scuderia. Žuta pozadina je omaž je njegovom rodnom gradu, Modeni koji se nalazi u Italiji.

Porshe

Porsche logotip je emblematičan simbol koji budi osjećaj tradicije i nasleđa. Prikazuje štit sa galopirajućim konjem i crveno crne pruge. Konj je preuzet iz grba Štutgarta, grada u kojem se nalazi sedište kompanije. Crveno crne pruge odaju počast Kraljevini Württemberg, bivšoj državi u Nemačkoj.

Postoje dve različite verzije o nastanku ovog logotipa. Jedna je da ovaj logotip dizajnirao Franc Xavar Reimpis, inženjer zaposlen u kompaniji Porshe. Dok druga verzija govori da je logotip delo Feria, sina Ferdinanda Porshea. Feri je nacrtao logotip na jednoj salveti dok je bio na sastanku u Njujorku sa čuvenim američkim uvoznikom Maksom Hofmanom.

BMW

Kompanija Bayerische Motoren Werke, poznatija kao BMW ima logotip koji predstavalja sjajan primer logotipa koji je uspešno izdržao test vremena. Logo često nazvan “Roundel”, se sastoji od plavog i belog dizajna u obliku kruga. Ovaj logo ima intrigantu priču. Jedan popularni mit koji stoji iza njegovog porekla govori da logo simbolizuje rotirajuće propelere aviona, odražavajući istorijsku povezanost kopmanije BMW, tačnije njenog prethodnika  Rapp Motorenwerke, sa proizvodnjom avionskih motora.

Međutim, reč je o malo drugačijoj simbolici. Kada je kompanije registrovana, 1917. godine, nije imala logo pa ga je bilo potrebno napraviti. Iz logotipa kompanije Rapp Motorenwerke, zadržan oblik kruga i crni prsten. Dodata su slova B, M i W. U unutrašnjosti prstena smenjuju se plava i bela boja koje zapravo predstavljaju boje zastave

Volkswagen

Volkswagen logo je izvrstan primer jednostavnog, ali veoma efikasnog i elegantnog dizajna. Logotip je dizajniran kasnih 1930-ih godina i predstavlja velike zupčanike i ruke koji se rotiraju zahvaljujući visokom stepenu prenosa. Prvi dizajn je kreirao Franz Xavier Reimspiess (1939. Godine), zaposlen u Porsche dizajnerskom birou u tom vremenu. Logo je tokom vremena prošao manje promene, uglavnom u smislu tipografije i proporcija.

Današnji logo datira iz 2000. godine. Sastoji se od slova “V” i “W” isprepletenih u okviru kruga. Slova “V” i “W” predstavljaju ime kompanije “Volkswagen” na nemačkom jeziku, što u prevodu znači “narodni automobil”. Okrugli oblik predstavlja jedinstvo i potpunost. Linije logotipa su čiste i minimalističke i gotovo se nisu menjale tokom cele istorije.

Audi

Logotip kompanije Audi na automobilu

Kompanija Audi jedna je od vodećih kompanija u automobilskoj industriji u Nemačkoj i svetu. Njihov logotip prikazuje bogatu istoriju brenda. Četiri povezana kruga predstavljaju spajanje Audi-a sa kompanijama DKW, Horch i Wanderer u 1932. godini, u kompaniju Auto Union, stvarajući temelj za moderni brend Audi.

Svaki krug predstavlja jednu od četiri kompanije, a njihova jedinstvenost istovremeno simbolizuje jedinstvo i snagu novoformiranog brenda Audi. Postoji i verzija priče koja govori da ovaj logo zapravo ima veze sa Olimpijskim igrama. Tokom vremena logotip se razvijao, sa krugovima koji su postali sve sofisticiraniji i stilizovaniji, ali su zadržali svoju međusobno povezanu strukturu.

Toyota

Aktuelni logotip kompanije Toyota predstavljen je u oktobru 1989. godine, u okviru 50. godišnjice kompanije. Sam razvoj logotipa trajao je pet godina.

Logotip sačinjavaju tri elipse koje formiraju stilizovano slovo “T”. Međutim, postoji skriveno značenje iza ovog naizgled jednostavnog dizajna. Preklapajuće elipse predstavljaju ujedinjenje srca kupaca i kompanije, kao i vezu između brenda, njegovih proizvoda i sveta. To odražava Toyotinu predanost izgradnji vozila koja povezuju ljude, simbolizujući osnovne vrednosti poverenja, pouzdanosti i napretka.

Rolls-Royce

Logo kompanije “Rolls-Royce” koji se sastoji od dva slova R, simbolizuje dva osnivača ove kompanije za proizvodnju automobila. ”Spirit of Ecstasy” (”Duh ekstaze”), ikonična maskota Rolls-Royce kompanije, je više od običnog ukrasa. Figuru je dizajnirao vajar Charles Sykes, a prvi put je predstavljena 1911. godine. Kasnije je stilizovana, i figura prikazuje gracioznu ženu koja se naginje napred sa ispruženim rukama iza sebe, dok joj odeća leprša unazad. Simbolizuje brzinu, eleganciju i duh avanture koja definiše vozila Rolls-Roycea.

Automobilski logotipi zauzimaju značajno mesto u istoriji automobilske industrije i identitetu brenda. Oni služe kao moćni simboli koji prevazilaze samo područje automobilskog brendiranja. Od simbola i tipografije do boja i dizajnerske evolucije, svaki aspekt automobilskog logotipa pažljivo je osmišljen kako bi ostavio trajan utisak. Logotipi prikazuju suštinu kompanija, predstavljaju njihove vrednosti i ostavljaju dubok utisak na ljubitelje automobila i širu javnost. Od večne elegancije Mercedes Benza do adrenalinske snage Lamborghinija, svaki logotip priča zanimljivu priču.

Nadamo se da ste uživali u ovoj fascinantnoj vožnji kroz istoriju nekih automobilskih logotipa i da ste otkrili neke manje poznate činjenice i zanimljivosti.

Poručite u Dellovima nove auto delove po najpovoljnijim cenama u Srbiji!

Ako se spremate za odlazak na odmor automobilom, ili Vam je upravo istekla registracija pa Vas očekuje tehnički pregled, ne brinite, mi smo tu da pomognemo Vama i Vašem automobilu. U ponudi koju možete pogledati na našoj internet prodavnici www.deloovi.com, imamo preko 150 000 novih auto delova. Ponuda uključuje karoserijske delove, branike, retrovizore, farove, maglenke, prekidače, brave, i još mnogo drugih delova za sve marke i modele automobila.

Registracijom na našoj prodavnici, koja je vrlo jednostavna i ne oduzima mnogo vremena, ostvarujete popust od 5% na svaku kupovinu koju obavite. Za sva pitanja, nedoumice, informacije i pomoć pri odabiru adekvatnog dela za Vaš automobil, na raspolaganju Vam je naš tim stručnjaka, koje možete kontaktirati na broj telefona 011 4286 236, preko live chat podrške, ili na društvenim mrežama.

www.deloovi.com
011 428 62 36