Priprema automobila za jesen.
Posted in: Saveti za vozače

Priprema automobila za jesen

Kako lišće počinje da menja boje i vazduh postaje svežiji, jasno je da je jesen stigla. Iako ovo godišnje doba donosi prelepe pejzaže i prijatnije temperature, ono takođe predstavlja određene izazove za Vaš automobil.

Jesen može biti nepredvidiva, sa čestim kišama i jutarnjim mrazom, tako da je važno da osigurate da Vaš automobil bude spreman za ove promene.  Promenjivi vremenski uslovi mogu uticati na različite delove Vašeg vozila, od guma do akumulatora.

Pravovremena priprema automobila za jesen može osigurati da Vaše vozilo ostane pouzdano, sigurno i u dobrom stanju tokom cele sezone, a takođe poboljšava efikasnost potrošnje goriva i sprečava potencijalne mehaničke probleme.

Zaštita karoserije automobila.

Zaštitite karoseriju

Jedna od najvažnijih oblasti kojom treba da započnete kada pripremate automobil za jesen je karoserija. Karoserija Vašeg automobila je prva linija odbrane od vremenskih uslova, tako da je važno osigurati da je u dobrom stanju.

Povećana vlažnost, kiša i niže temperature tokom jeseni mogu ubrzati formiranje rđe, posebno ako Vaš automobil već ima oštećenja na farbi. Počnite tako što ćete temeljno pregledati karoseriju automobila u potrazi za ogrebotinama, oštećenjima ili pukotinama na farbi. Ove naizgled sitna oštećenja izlažu metal vlagi, što dovodi do pojave rđe tokom vremena.

Primena antikorozivnih sredstava

Rđa je najveći neprijatelj vlasnika automobila. Kada počne da se formira, brzo se širi, ugrožavajući strukturalni integritet vozila.

Ako uočite oblasti podložne rđi, vreme je da nanesete antikorozivna sredstva. Možete koristiti sprejeve za zaštitu od rđe ili posetiti profesionalca za detaljniju primenu. Mnogi proizvođači automobila nude i garanciju protiv rđe, pa proverite da li vaš automobil ima pokriće.

Za starije automobile, preporučuje se tretman podvožja. Podvožje automobila je najviše izloženo vlažnim i slanim putevima tokom jeseni. Redovan pregled i tretman podvožja može značajno produžiti vek Vašeg vozila.

Voskiranje za dodatnu zaštitu

Jedan od najjednostavnijih, ali najefikasnijih načina da zaštitite karoseriju automobila jeste nanošenje sloja voska. Vosak stvara zaštitnu barijeru između farbe i spoljašnjih elemenata, pomažući da se spreči formiranje rđe i prljavštine. Vaš automobil će izgledati sjajno i novo, ali će takođe biti bolje zaštićen od jesenjih uslova.

Proverite stanje guma

Jesen donosi mokre i klizave puteve, pa je važno imati odgovarajuću dubinu šare na gumama kako biste zadržali prianjanje. Istrošene gume smanjuju sposobnost Vašeg automobila da prianja uz put, posebno u vlažnim uslovima, povećavajući rizik od proklizavanja i nezgoda.

Minimalna preporučena dubina šare za bezbednu vožnju je 1,6 mm, ali za optimalne performanse na mokrim putevima, najbolje je imati najmanje 3 mm. Koristite merač dubine šare ili “test sa novčićem” da biste proverili svoje gume. Ako su šare previše plitke, razmislite o zameni guma pre nego što stignu jesenje kiše.

Rorirajte gume

Kako biste osigurali ravnomerno habanje i produžili vek trajanja guma, redovno ih rotirajte. Većina proizvođača preporučuje rotiranje guma na svakih 10.000 do 12.000 kilometara. Ovaj jednostavan zadatak održavanja može poboljšati upravljanje automobilom i osigurati udobniju vožnju.

Proverite pritisak u gumama

Kako temperature opadaju, tako opada i pritisak u gumama. Nedovoljno napumpane gume mogu uticati na upravljivost automobila, potrošnju goriva i trajanje guma. Redovno proveravajte pritisak u gumama, naročito kada se vreme menja, i držite ih napumpane prema preporučenim nivoima proizvođača.

Razmislite o zimskim gumama

U zavisnosti od regiona u kojem živite, možda bi trebalo da razmislite o prelasku na zimske gume. Iako su gume za sve sezone dizajnirane da dobro funkcionišu u različitim uslovima, zimske gume pružaju superiorno prianjanje na niskim temperaturama, snegu i ledu. Ako često vozite u područjima sa oštrim zimskim vremenom, ulaganje u set zimskih guma može značajno poboljšati Vašu sigurnost na putu. Zimske gume su posebno konstruisane da pružaju optimalne performanse na temperaturama ispod 7°C.

U Srbiji su zimske gume kao sastavni deo zimske opreme obavezne u periodu novembra do aprila.

Pregled brisača i metlice brisača na automobilu.

Pregledajte i zamenite metlice brisača i tečnost za stakla

Kako jesen donosi više kiše, funkcionalni brisači su prioritet. Letnja vrućina može oštetiti gumene delove brisača, izazivajući pucanje ili ukočenost. Pregledajte metlice brisača da biste utvrdili da li su pohabane, oštećene ili ostavljaju tragove na vetrobranu. Ako Vaši brisači tokom rada ostavljaju tragove ili stvaraju škripu, vreme je za zamenu.

Za vozače u hladnijim klimatskim uslovima, metlice brisača za zimsku sezonu su dobra investicija. Ove metlice su dizajnirane da se nose sa snegom i ledom, pružajući bolju vidljivost tokom zimskih vremenskih nepogoda. Imaju čvršći okvir i gumeni premaz koji sprečava nakupljanje leda, osiguravajući efikasno brisanje čak i pri niskim temperaturama.

Zamena brisača je brz i jeftin postupak koji značajno poboljšava vidljivost tokom kišnih dana. Većina stručnjaka preporučuje zamenu brisača svakih 6-12 meseci, a jesen je savršeno vreme za to.

Dopunite tečnost za vetrobran

Ne zaboravite da proverite nivo tečnosti za pranje vetrobrana. Jesen često donosi više otpada, poput opalog lišća i prljavštine, koji se mogu nakupiti na Vašem vetrobranu. Osigurajte da je rezervoar za tečnost za pranje pun rastvorom koji može podneti niže temperature, jer standardna tečnost za pranje može da se zamrzne pri ekstremnoj hladnoći. Potražite tečnost sa niskom tačkom smrzavanja, idealno ispod -20°C. Uvek je dobra ideja držati dodatnu bocu tečnosti u gepeku za hitne slučajeve.

Proverite ispravnost akumulatora

Akumulatori rade intenzivnije tokom jeseni i zime jer hladnoća smanjuje njihovu sposobnost da zadrže punjenje, i ako je vaš akumulator već slab, jesen može biti poslednja kap koja je prelila čašu. Nakon dugog leta i visokih temperatura, akumulator može zahtevati dodatnu pažnju.

Počnite proverom priključaka (terminala) na akumulatoru da biste utvrdili da li ima znakova korozije ili labavih spojeva. Korozija može sprečiti pokretanje automobila, pa ako je potrebno, očistite priključke i zategnite labave spojeve.

Testirajte napon akumulatora

Ako je akumulator u Vašem automobile stariji od tri godine, razmislite o testiranju napona. Akumulator sa manje od 12,6 volti smatra se slabim i treba ga zameniti. Slab akumulator može imati poteškoće pri pokretanju automobila u hladnim vremenskim uslovima. Ako je napon nizak, možda je vreme za zamenu akumulatora.

U ekstremno hladnim klimatskim uslovima, grejač akumulatora može pomoći da se akumulator održi toplim i funkcionalnim. Ovo malo ulaganje može napraviti značajnu razliku u pokretanju automobila tokom ledenih jutara, smanjujući šanse da ostanete bez struje. Takođe, razmislite o kupovini prenosnog uređaja za startovanje ili kablova za paljenje, posebno ako često vozite po udaljenim mestima. Ovo će Vam osigurati da ne ostanete zaglavljeni ako akumulator neočekivano zakaže. O akumulatorima možete pročitati još neke informacije u našem članku pod nazivom ‘’8 najčešćih uzroka koji dovode do pražnjenja akumulatora’’.

Pregledajte kočnice

Kočioni sistem automobila je ključan za bezbednost, posebno na klizavim jesenjim putevima.

Pregledajte kočione pločice i diskove da biste se uverili da nisu previše istrošeni. Ako čujete škripu, osetite vibracije ili primetite produženo zaustavljanje, vreme je da zamenite kočnice. Neispravne kočnice mogu značajno povećati rizik od nesreća, pa ih nemojte zanemariti.

Kočiona tečnost je još jedan kritičan deo kočionog sistema. Nizak nivo kočione tečnosti može dovesti do slabog kočenja ili čak kvara kočnica. Ako primetite da je nivo kočione tečnosti nizak, proverite da li ima curenja i dopunite tečnost po potrebi. Takođe, razmislite o zameni kočione tečnosti ako je starija od dve godine, jer vremenom može apsorbovati vlagu, što smanjuje njenu efikasnost.

Ako niste sigurni u stanje kočnica na Vašem automobilu, najbolje je da ih pregleda profesionalac. Mehaničar može pregledati kočioni sistem u celini i preporučiti potrebnu popravku ili zamenu.

Provera ispravnosti grejanja i klima uređaja u automobilu.

Ne zaboravite klimu i grejanje

Iako jesen ne nosi sa sobom letnju vrućinu, funkcionalan klima uređaj je i dalje važan. Zamagljeni prozori mogu značajno smanjiti vidljivost, a klima uređaj Vašeg automobila je jedan od najučinkovitijih načina da brzo uklonite maglu.

Pokrenite klima uređaj kako biste bili sigurni da radi ispravno. Obratite pažnju na neobične zvuke dok je klima uključena. Čudni zvuci mogu ukazivati na problem sa sistemom, poput istrošenih kaiševa ili labavih delova.

Ako je klimatizacija slaba, možda ćete morati da proverite nivo rashladnog fluida ili zamenite filter kabine. Zapušen filter smanjuje protok vazduha i može izazvati neefikasan rad sistema. Filter kabine u automobilu uklanja prašinu, polen i druge nečistoće iz vazduha koje ulaze u vozilo. Zamena filtera pre jeseni osigurava bolji rad i zdraviji vazduh unutar vozila.

Kako temperature postaju niže, više ćete se oslanjati na grejanje u automobilu. Pre nego što stigne hladno vreme, testirajte grejanje kako biste se uverili da funkcioniše ispravno. Uključite grejanje i proverite da li izduvava topao vazduh. Ako primetite bilo kakve probleme, kao što su nedovoljna toplota ili čudni mirisi, najbolje je da sistem pregleda profesionalac.

Da li su sva svetla ispravna?

Sa kraćim danima i dužim periodima tame, jesen zahteva pravilno funkcionisanje svetala radi bezbednosti i vidljivosti. Loša vidljivost je jedan od glavnih uzroka nesreća u ovom periodu godine, tako da je važno da sva svetla rade ispravno.

Proverite da li su farovi dovoljno svetli i usmereni u pravom smeru. Ako primetite da su farovi slabiji ili žućkasti, možda je vreme da zamenite sijalice. Takođe, razmislite o čišćenju ili poliranju farova ako su zamagljeni ili izgrebani. Setovi za obnavljanje farova mogu ukloniti oksidaciju i vratiti bistrinu i svetlinu.

Pored farova, proverite i zadnja svetla, maglenke, kočiona svetla i žmigavce. Ovi sistemi su ključni za Vašu vidljivost na putu i signalizaciju drugih vozača o Vašim namerama tokom vožnje. Zamena neispravnih sijalica je jednostavan, ali ključan korak u osiguravanju bezbednosti na putu.

Ako tražite poboljšanu vidljivost i dugovečnost, razmislite o prelasku na LED svetla. LED sijalice pružaju jače svetlo i imaju duži vek trajanja u poređenju sa standardnim halogenim sijalicama. Iako su skuplje unapred, dugoročne uštede i poboljšana bezbednost mogu biti vredni ulaganja.

Prekontrolišite izduvni sistem

Izduvni sistem automobila igra ključnu ulogu u smanjenju emisija štetnih gasova i održavanju optimalne performanse motora. Pregledajte izduvne cevi zbog znakova curenja, korozije ili oštećenja. Curenje u izduvnom sistemu može dovesti do povećane potrošnje goriva i čak može predstavljati opasnost po zdravlje ako gasovi poput ugljen-monoksida uđu u kabinu automobila.

Ako čujete glasne ili čudne zvukove iz izduvnog sistema Vašeg vozila, kao što su zveketanje ili glasno šištanje, to može ukazivati na probleme. Oštećeni katalizator, izduvna grana ili prigušivač mogu biti uzrok. Proverite izduvni sistem kod profesionalca kako biste utvrdili uzrok i izvršili neophodne popravke.

Uz povećanu ekološku svest i strožije regulative o emisiji gasova, važno je da izduvni sistem Vašeg automobila bude u dobrom stanju, kako zbog performansi automobila, tako i zbog njegovog uticaja na životnu sredinu. Dobro održavan izduvni sistem smanjuje emisije štetnih gasova, povećava efikasnost potrošnje goriva i osigurava da Vaš automobil prođe sve potrebne tehničke preglede.

Kao deo pripreme za jesen, razmislite o profesionalnom pregledu Vašeg izduvnog sistema. Mehaničar može identifikovati sve potencijalne probleme i preporučiti potrebne popravke, osiguravajući da će izduvni sistem biti u vrhunskom stanju za jesenju sezonu.

Temeljno pranje i čišćenje automobila.

Temeljno čišćenje i pranje

Vlažni i blatnjavi uslovi tokom jeseni mogu ozbiljno uticati na izgled Vašeg automobila i doprineti njegovom habanju. Redovno čišćenje ne samo da održava automobil lepim, već pomaže i u zaštiti od oštećenja.

  1. Čišćenje eksterijera
  • Redovno perite automobil kako biste uklonili blato, lišće i prljavštinu. Obratite posebnu pažnju na podvožje, gde se prljavština i vlaga mogu akumulirati i izazvati rđu.
  • Očistite vetrobransko staklo i prozore kako biste osigurali dobru vidljivost. Koristite sredstvo za čišćenje stakla koje uklanja prljavštinu bez ostavljanja tragova.
  • Polirajte i voskirajte spoljašnjost kako biste zaštitili boju i sprečili nastanak rđe.
  1. Čišćenje enterijera

Unutrašnjost automobila može se jednako zaprljati tokom jeseni, naročito ako unosite blato i lišće. Da biste održali unutrašnjost čistom:

  • Redovno usisavajte podloge i sedišta kako biste uklonili prljavštinu i otpatke.
  • Obrišite površine mikrofiber krpom kako biste uklonili prašinu i prljavštinu.
  • Razmislite o korišćenju gumenih patosnica koje se lakše čiste i bolje podnose vlažne uslove.

Više saveta o čišćenju unutrašnjosti automobila možete pročitati ovde.

Prilagodite navike u vožnji

Jesen kao što smo pomenuli već par puta često donosi kišu i mokre puteve, što može smanjiti prianjanje i povećati rizik od aquaplaninga. Da biste ostali bezbedni, smanjite brzinu i povećajte udaljenost između Vašeg automobila i vozila ispred. Ovo Vam daje više vremena da reagujete na nagla zaustavljanja ili prepreke na putu.

Iako jesenje lišće može biti prelepo, može biti i opasno na putu. Mokro lišće može stvoriti klizavu površinu, slično kao led, smanjujući prianjanje automobila. Budite posebno oprezni kada vozite po putevima prekrivenim lišćem i izbegavajte naglo kočenje ili oštra skretanja.

Jesen je sezona parenja za jelene i druge divlje životinje, što ih čini aktivnijim i sklonijim prelasku puteva. Budite oprezni kada vozite u ruralnim ili šumskim područjima, posebno u zoru i sumrak kada su životinje najaktivnije. Koristite duga svetla kada je to prikladno kako biste uočili životinje iz daljine i uvek budite spremni da se zaustavite ako je potrebno.

Vožnja automobila u jesen.

Priprema automobila za jesen nije samo stvar praktičnosti, već i bezbednosti. S obzirom na promene u vremenskim uslovima, hladnije temperature i veće rizike na putevima, temeljna priprema Vašeg vozila može Vam pomoći da izbegnete kvarove i nesreće.

Prateći ove savete, možete se osigurati da Vaš automobil ostane pouzdan i siguran tokom cele jesenje sezone. Vožnja u jesen može biti prelepa, ali samo ako je Vaš automobil spreman za sve izazove koje ova sezona donosi.

Ukoliko ste tokom pripreme automobila za jesen uočili da je određene delove na automobile potrebno zameniti, preporučujemo Vam da posetite našu online prodavnicu deloovi.com, i pronađete sve što je potrebno Vašem automobile na jednom mestu. Poručite visokokvalitetne auto delove po najpovoljnijim cenama u Srbiji, a oni će već sutradan biti na Vašoj adresi!

www.deloovi.com
011 428 62 36